Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Az apartheid atombombája

Dél-Afrika: a kontinens első és utolsó atomhatalma

2018. március 29. - FuraTermék

Manapság, amikor nap mint nap arról hallani a hírekben, hogy Észak-Korea nukleáris fegyverkezése korábban soha nem látott méreteket öltött, s az interkontinentális ballisztikus rakétáikkal már akár az Egyesült Államok keleti partvidékét is képesek fenyegetni; az orosz elnök pedig szintén nukleáris fegyverekkel felszerelt csodafegyverekről beszél a választási kampányban - hajlamosak vagyunk nem belegondolni, hogy a nukleáris fegyverekkel való játék nem most, de még csak nem is tegnap (sőt, a tegnapelőttnél is régebben) kezdődött. És nem Észak-Korea (vagy éppen Izrael) volt az egyetlen középhatalom, amely ilyen fegyverek birtokába kívánt jutni.

2258_524381d4b30d4-386x484.jpg

A látvány, amelytől évtizedeken át rettegtek emberek milliárdjai. (forrás: thediplomat.com)

 

Mai posztunkban ismerkedjünk meg az apartheid Dél-afrikai Köztársasággal, mint Afrika első - és szerencsére mind ezidáig utolsó - atomhatalmával!

A kezdetek

Egy rasszista kormány szorult helyzetben

1000px-locationsouthafrica_svg.png

Dél-Afrikától északra az 1960-as évektől fokozatosan nyerték el függetlenségüket a korábbi gyarmatok. A többségük meglehetősen rossz kapcsolatokat ápolt az apartheid rezsimmel. (forrás: Wikipedia)

 

Az 1940-es évek végén a búrok (Dél-Afrikába kivándorolt holland telepesek leszármazottai) által dominált Nemzeti Párt jutott hatalomra Dél-Afrikában, s néhány év alatt megvalósította a fehér népesség jogait mindenek felett tartó (és védelmező), a fehérek és nem-fehérek (amely csoportba a feketék mellett az országban jelentős számban élő indiai származásúak is beletartoztak) teljes szegregációját céljául kitűző apartheid rendszert. Mindezt egy olyan korszakban, amikor világszerte küzdelem folyt a faji diszkrimináció megszüntetése érdekében.

durbansign1989.jpg

Fehérek számára fenntartott tengerpart Durban közelében. Az apartheid idején a dél-afrikai rezsim igyekezett teljesen szegregálni a fehér és nem fehér közösségeket. (forrás: Wikipedia)

 

Az apartheid állami szintű bevezetése Dél-Afrika politikai (és részben gazdasági) elszigetelődéséhez vezetett mind a nagyvilágban, mind a szűkebb pátriában, Afrikában - közben pedig az országot északról övező korábbi gyarmati területek sorra nyerték el függetlenségüket. Az ezeket irányító kormányok (továbbá a háttérben a Szovjetunió és Kína) pedig tevékenyen hozzájárultak a fehérek hatalmát bebetonozni kívánó Rodézia és Dél-Afrika ellen küzdő gerillamozgalmak felszereléséhez és kiképzéséhez.

sadf-operations_4.jpg

Dél-afrikai katonák bevetésen. A bozótháborúk idején a dél-afrikai csapatok rendszeresen csaptak össze az országtól északra fekvő államok területén működő gerillaszervezetekkel - de gyakran reguláris haderőkkel is. (forrás: Wikipedia)

 

Ez az elszigetelődés - és tényleges katonai fenyegetés - arra késztette (kényszerítette?) a dél-afrikai kormányt, hogy az erőforrásai egy jelentős részét fegyverkezésre fordítsa: az 1960-as évektől a jól felszerelt és kiképzett dél-afrikai katonák már napi szinten csaptak össze a különféle gerillaszervezetekkel, és 1975-től a frissen függetlenné váló Angola területén az angolai és a Fidel Castro által odaküldött kubai erőkkel (ez a híres-hírhedt dél-afrikai bozótháború, amelyről talán blogunk hasábjain is megemlékezünk egyszer).

Atomhatalom születik

1965-ben jelentős amerikai segítséggel üzembe helyezték Dél-Afrika első atomreaktorát, egy 1967-re felépített reaktor pedig már katonai célú plutónium előállítására is alkalmas volt - a kormányzat pedig áldását adta a nagy tervre: Dél-Afrika hozzálátott saját nukleáris fegyverének kifejlesztéséhez, mielőtt az észak felől előrenyomuló ellenséges erők az összeomlásba taszítanák a pretoriai kormányt (s ezzel megszüntetnék a dél-afrikai fehérek uralmát).

south_african_nuclear_bomb_casings.jpg

Ilyen és ehhez hasonló bombákra szerelt nukleáris robbanófejeket juttattak volna célba...

 

Az 1970-es évek végére - ha minden igaz - Dél-Afrika már birtokában volt első atomfegyverének, közben pedig a légierő - brit eredetű - Canberra bombázóit alkalmassá tették az ilyen robbanófejjel felszerelt bombák hordozására és célba juttatására.

canberra_no_458.jpg

...a Dél-afrikai Légierő Canberra bombázói, ha a pretoriai politikusok és katonai vezetők meghozzák a döntést. (a képek forrása: Wikipedia)

 

A Vela-incidens

Az esemény, amely azóta is ködbe vész

Bár nem verték nagy dobra, Dél-Afrika a hagyományos és nukleáris fegyverkezés során is szorosan együttműködött Izraellel (amely államról feltételezhető, hogy atomhatalom - bár ezt hivatalosan soha nem ismerték el, és valószínűleg nem is fogják)

vela5b.jpg

Vela amerikai kémműhold - még a Földön, az előkészítés fázisában. (forrás: Wikipedia)

 

A pletykák szerint az 1973-as jóm kippúri háború (amelyről majd külön posztban emlékezünk meg) első napjaiban, amikor nagyon úgy nézett ki, hogy a támadó egyiptomi és szíriai erők legázolják a zsidó államot, az izraeli légierő atomfegyverekkel felszerelt repülőgépei és Jericho típusú ballisztikus rakétái készen álltak arra, hogy csapást mérjenek az előrenyomuló egyiptomi csapatokra, valamint a földdel tegyék egyenlővé Kairót és a többi egyiptomi nagyvárost - szerencsére végül erre nem került sor, az izraeliek pedig hagyományos fegyverekkel megnyerték a háborút.

1979. szeptember 22-én az amerikai Vela kémműhold egy furcsa villanást észlelt az Indiai-óceán déli részén, a Prince Edward-szigetek (ami nem keverendő össze a kanadai Prince Edward-szigettel) közelében. Hivatalosan nem ismerték el soha, de sokan tudni vélik, hogy a dél-afrikaiak (vagy egyedül, vagy az izraeliekkel közösen) végrehajtottak egy kísérleti atomrobbantást, hogy teszteljék fegyvereik működőképességét.

1280px-rsa-3-002.jpg

A dél-afrikaiak tervei között szerepelt ballisztikus rakétára telepített nukleáris robbanófejek rendszeresítése is. A rakétatechnika fejlesztésénél Izrael nyújtott hathatós támogatást. Az elképzelésből végül nem lett semmi. (forrás: Wikipedia)

 

Az igazság - mint mindig - ezúttal is minden bizonnyal odaát van...

Önkéntes leszerelés

Az 1980-as évek végére az apartheid Dél-Afrika már körülbelül fél tucat bevethető robbanófejjel rendelkezett; legalább ugyanennyi pedig összeszerelés alatt állt. Ez az időszak Európához hasonlóan azonban az enyhülésé volt Dél-Afrikában is - a bozótháborúk szépen-lassan lezárultak (a kubai csapatokat például kivonták Angolából, amely aztán véres polgárháborúba süllyedt), Pretoriában pedig elfoglalta elnöki székét Frederik Willem de Klerk, az apartheid-rendszer utolsó államfője, aki a faji diszkrimináció felszámolása és Nelson Mandelával történő kiegyezés mellett arról is nevezetes, hogy 1989-ben az ő regnálása alatt döntött a kormányzat a nukleáris fegyverek leszereléséről.

Ha rosszindulatúak akarnánk lenni, azt mondhatnánk: nem szerették volna, hogy a rendszerváltást követően hatalomra jutó - feltehetően a korábban súlyosan elnyomott feketék alkotta - új dél-afrikai kormány tömegpusztító fegyverek birtokába kerüljön...

frederik_de_klerk_with_nelson_mandela_world_economic_forum_annual_meeting_davos_1992.jpg

Frederik Willem de Klerk, Dél-Afrika utolsó fehér elnöke (1989-1994) és Nelson Mandela, az ország első fekete államfője (1994-1999). Előbbi még rendelkezett a napjainkban sokat emlegetett "piros gombbal", utóbbinak már nem lett volna lehetősége az atomfegyverek bevetésére. A kettejük együttműködése azonban lehetővé tette az apartheid felszámolását és a mindenkire érvényes választójog bevezetését Dél-Afrikában. (forrás: Wikipedia)

 

1991-ben, miután leszerelték az összes robbanófejet, Dél-Afrika is csatlakozott az Atomsorompó-szerződéshez. Így máig Dél-Afrika az egyetlen ország a világon, amely önszántából leszerelte a saját erőből kifejlesztett nukleáris fegyvereit. Reméljük, egy szép napon már senkinek nem lesz szüksége az ilyesfajta elrettentő erőre.

Fehéroroszország, Ukrajna és Kazahsztán is önként mondott le az atomfegyverekről az 1990-es években, de ezek a széthulló Szovjetuniótól megörökölt, az országok területén tárolt fegyverek voltak.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2413671592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2018.03.29. 18:24:32

Hogy lehet leírni, kinyilatkoztatni, hogy utolsó????
Mi vagy te, időutazó?

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2018.03.29. 18:37:00

@szepipiktor: "Mai posztunkban ismerkedjünk meg az apartheid Dél-afrikai Köztársasággal, mint Afrika első - és szerencsére mind ezidáig utolsó - atomhatalmával!"

:-)

Bicspesz Elek 2018.03.29. 19:41:19

Beengedtek a migransokat. Meg is lett az eredmenye..(feherirtas)

Róza mama 2018.03.29. 19:49:11

ezt a fenti bicsepszeleket kibaszhatnátok innen a tisztesség nevében.

Warlimont 2018.03.29. 20:52:57

Svédország is önként adta fel a majdnem kész atomfegyverprogramját, vagy csak szünetelteti.

Gáor 2018.03.29. 21:30:02

Biztosan leszerelték, nem lehetséges hogy csak átadták Izraelnek megőrzésre?

Gazz 2018.03.29. 22:08:24

Hozzátartozik a dologhoz, hogy a Dél- Afrikai bombák uránium bombák voltak, és ugyanolyan felépítésűek, mint a Hiroshimai Little Boy, vagyis "ágyú" típusú, amikor egy kisebb darab U235-öt belelőnek egy nyagyobb darabba.

Bicspesz Elek 2018.03.30. 01:36:46

@Róza mama: Jol van Rozsi. Leulhetsz. 1-es.
A legjobb lenne odamenned....

Editor_ 2018.03.30. 01:45:22

Dél-Afrika helyett így ma Irán a 10. atomhatalom. Felkészül Törökország.

Nzoltan 2018.03.30. 03:21:22

Hát, egy az átlag nyolcvanas IQ-val rendelkező lakosságú országnak nem baj ha nincs és nem lesz atomfegyvere.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2018.03.30. 08:26:05

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A kommentszekció maradjon meg a személyeskedés nélküli beszélgetésnek, ha kérhetem

Köszönöm!

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2018.03.30. 08:27:22

@Scriptorius: Ha valóban szert tesz Irán ilyen fegyverre, akkor inkább Szaúd-Arábia lesz a következő...

fonyod 2018.03.30. 09:51:16

@Róza mama: Pedig igaza van, o

Jakab.gipsz 2018.03.30. 22:26:29

Aminek után, ma már minden ütődött hatalomnak van atom fegyvere, a nagy számok törvénye szerint egyre kevésbé biztonságos, hely e föld.

Valahol azt olvastam, hogy az angolok adták át az atombomba készítésének a technológiáját a franciáknak, az EU tagságért cserébe.

Ugyanis az urán megmunkálása, koránt sem egyszerű metallurgiai feladat, aztán megkapta valahogyan Izrael, stb, stb,

Jakab.gipsz 2018.03.30. 22:38:03

És még valami, az a csúnya "apartheid", ma vajon jobb hely lett e délafrikra ?

Nigger rasszizmus vajon nem létezik, vagy muzulmán vagy zsidó, sajna minden hülye felsőbb rendűnek képzeli magát, mihelyst erőfölénybe kerül.

Editor_ 2018.03.31. 12:11:13

@FuraTermék: igen, Irán fő riválisa a síita - szunnita versengés miatt Szaúd-Arábia. Ugyanakkor az Erdogani nagyhatalmi politizálás miatt, a törökök is szóba jöhetnek. Főleg mióta a NATO -tól teljesen függetlenedtek, alig-alig közreműködve az amerikaiakkal.

A biztos utas 2018.04.09. 23:53:41

@Jakab.gipsz: Valahogy arrol senki nem mer beszelni, hogy azota hogy nez ki az orszag. Pl hogy nez ki az a park vagy tengerpartszakasz, kocsma, ahova korabban csak feherek jarhattak? Hogy nez ki most? Arrol nem sok fotot fogsz talalni az ilyen jellegu sajtoban, mint az index es a rokon-oldalak. Nem lenne politikailag korrekt :D

jagger3 · www.jagger.hu 2018.05.15. 17:44:11

T. posztoló!

Ne feledkezzen meg a svéd-norvég atomprogramról, melyet pontosan eredményessége okán tettek népszavazás tárgyává és számolták fel. Ennek pl itt nézhet utána:
en.wikipedia.org/wiki/Swedish_nuclear_weapons_program
süti beállítások módosítása