Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Sealand

Hercegség a semmiből

2018. május 03. - FuraTermék

1967. szeptember 2-án, egy ködös napon (igazából fogalmunk sincs, milyen volt az időjárás) a nemzetközi média világgá röpítette a hírt, hogy hosszú-hosszú küzdelmet követően a Sealandi Hercegség hivatalosan is elnyerte függetlenségét, ezzel a Föld újabb országgal gyarapodott.

hm_fort_roughs_a_k_a_principality_of_sealand_geograph_org_uk_1325728.jpg

A Sealandi Hercegség látképe. (forrás: Wikipedia)

 

Na jó, igazából a kutya sem foglalkozott azzal (elnézést, Miss Weaver), hogy Anglia keleti partjai mentén létrejött egy "ország" - minket viszont felettébb érdekel Sealand története, ezért a "Tovább" gomb után röviden össze is foglaljuk.

Erődök a tengeren

A második világháború első éveiben még nem lehetett tudni, hogy Nagy-Britannia a győztesek oldalán zárja-e a világégést - pláne Franciaország 1940 júniusi összeomlását követően (igen, tudunk nagyon eufemisztikusan is fogalmazni). Ebben a szorongatott helyzetben a Királyi Haditengerészetre hárult a feladat, hogy szükség esetén megvédelmezze az anyaország partjait az esetleg felbukkanó német inváziós erőkkel szemben.

800px-redsandsforts.jpg

A Maunsell-féle tengeri erődöktől remélték az elsöprő német légi - és az azt követően kibontakozó tengeri - fölény megállítását a britek a második világháború első éveiben. Az erődök (habár jelentős légvédelmi fegyverzetet telepítettek rájuk) végül nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. (forrás: Wikipedia)

 

Habár a világtörténelem egyik legerősebb haditengerészetével büszkélkedhetett, önmagában még a félelmetes brit hadiflotta sem biztos, hogy garantálni tudta volna a német repülőgépek és hajók pusztulását. Éppen ezért kaptak az alkalmon, amikor egy Guy Maunsell nevű fickó egy, a partok előtt a tengerre telepített partvédő erődök telepítésének a tervével jelentkezett az Admiralitásnál.

1940 végére a Királyi Légierő végül győzedelmeskedni tudott az Angliát bombázó Luftwaffe felett - a németek nem tudták megszerezni a légi fölényt, így annak hiányában (és mert a figyelmük már a Szovjetunió felé fordult) a Brit-sziget invázióját is lefújták.

1942-re összesen hét ilyen Maunsell-erődöt telepítettek Kelet-Anglia partjai előtt - hármat a hadsereg, négyet pedig a haditengerészet üzemeltetett. Fő fegyverzetüket 94 mm-es légvédelmi ágyúk alkották, készen állva arra, hogy tűzerejük lepucolja az égről a fekete keresztes bombázókat.

fortlocations.gif

A háború során összesen hét ilyen tengeri erődöt telepítettek Anglia keleti partjai mentén. Ezek közül hármat a hadsereg, négyet pedig a haditengerészet üzemeltetett. (forrás: Wikipedia)

 

A háború előrehaladtával ezek a partvédelmi erődök elavultak: a briteket már nem fenyegették az ellenséges bombázók, az Angliára ezerszámra kilőtt V-1-es robotrepülőgépekkel és a még félelmetesebb V-2-es ballisztikus rakétákkal szemben pedig tehetetlenek voltak ezek a statikus védelmi pontok - az 1950-es évekre az összeset leszerelték (a felépítményeket otthagyva az enyészetnek - illetve amiről akkor még nem tudhattak: vállalkozó kedvű embereknek).

Hercegség születik

1966-ban az egyik ilyen Maunsell-erődöt (konkrétan az egykor Roughs-toronynak nevezettet) a Bates-család foglalta el, ahonnan Paddy Roy Bates (a Brit Hadsereg nyugalmazott őrnagya) kalózrádiós adásokat sugárzott.

1024px-flag_of_sealand_svg.png

Egy magára valamit is adó ország nem lehet meg lobogó... (forrás: Wikipedia)

 

Bates úr azonban nem elégedett meg azzal, hogy a szórakoztatóiparból befolyó jövedelmecskén tengődjön: elhatározta, hogy az újonnan birtokba vett tengeri erődjén saját államot hoz létre, így 1967 ama ködös szeptemberi napján kikiáltotta a Sealandi Hercegséget, magát pedig - roppant szerény módon - megtette örökös hercegnek a mikrönemzetben.

Mikronemzet: olyan nemzetközileg el nem ismert ország, vagy országrész, amely rendszerint kis területű, szuverenitását pedig csak az őt kikiáltó kis csoport ismeri el (Wikipedia).

Bates urat minden bizonnyal a magasztos eszmék támogatása vezérelte, és nem mondjuk olyan földi gyarlóságok, mint mondjuk az Őfelségét illető adók megfizetésének kötelezettsége alól való kibúvás...

310px-sealand_coat_of_arms_svg.png

...és címer nélkül. (forrás: Wikipedia)

 

Az Egyesült Királyság, mint a tulajdonában álló hajót objektumot követelte vissza a tengeri erődöt - egy brit bíróság azonban megállapította, hogy a kérdés eldöntésében nem illetékes (mivel az erőd az ország tengeri határain túl fekszik), így de facto független állam maradhatott a kicsiny hercegség.

800px-europe_location_sld.png

Sealand elhelyezkedése Nyugat-Európában. (forrás: Wikipedia)

 

Invázió a küszöbön

1978 augusztusában egy Alexander Achenbach nevű német üzletember - aki korábban kapcsolatban állt a Bates-családdal és magát Sealand miniszterelnökeként határozta meg - holland és német zsoldosok segítségével elfoglalta a hercegséget, miközben az uralkodó és felesége Angliában tartózkodott - a trónörököst, Michael  (Mihály) herceget pedig túszul ejtették. 

800px-sealand-sky.jpg

Sealand madártávlatból. (forrás: Wikipedia)

 

A herceg nem hagyta annyiban a dolgot: hamarosan egy szabályos ütközetben (amelyben a felesége, a hercegné is részt vett) visszafoglalta birodalmát, az idegen inváziós erőket pedig - fordult a kocka! - foglyul ejtették.

Hollandia és Németország hivatalosan is tiltakozott az Egyesült Királyság kormányánál, amely azonban - a már említett bírósági határozat miatt - mosta kezeit. Ezután egy Londonba akkreditált német diplomata tett látogatást az erőd-szigeten - a tárgyalásokat követően Achenbach és csapata szabadon távozhatott, Roy herceg pedig ezt (mármint a diplomata látogatását) úgy értékelte, hogy Németország elismerte Sealand létezését.

Miután Achenbach visszanyerte szabadságát, Németországban létrehozta Sealand emigráns kormányát - valószínűleg mindenki legnagyobb örömére.

A közelmúlt

És egyéb érdekességek

Sealand később a maffia látókörébe is bekerült - több tízezer hamis sealandi útlevél került kibocsájtásra (az útlevél-kiadást a Bates-család idővel megszüntette); nem egy gengszter sealandi papírokkal akart magának hamis személyazonosságot kreálni (például a Versace-gyilkosság gyanúsítottja is).

800px-sealand_stamps_envelope.jpg

Az egyik fő bevételi forrást a postai bélyegek kibocsájtása jelenti Sealand számára. (forrás: Wikipedia)

 

Közben az Egyesült Királyság 1987-ben kiterjesztette tengeri határait, így akkortól már a Sealandi Hercegség is brit felségvizeken helyezkedik el - a brit invázió szerencsére azóta is elmaradt.

600px-map_of_sealand_with_territorial_waters_svg.png

Sealand elhelyezkedése Kelet-Anglia partjai mentén, valamint saját deklarált tengeri határai (kék kör), valamint az Egyesült Királyság 1987 előtti (fekete szaggatott vonal) és utáni (fekete folyamatos vonal) határai. (forrás: Wikipedia)

I. Roy herceg végül 45 évig tartó uralkodás után, 2012-ben elhunyt (Alzheimer-kórban szenvedett), ekkor a trónra fia, Michael került I. Mihály herceg néven. Manapság a királyi hercegi család nem él az erődön, hanem az angliai Essexben tartanak fenn rezidenciát (az állam fő bevételi forrása pedig az erődre telepített internetes szerverek üzemeltetéséből, valamint bélyegkiadásból és szuvenírek árusításából származik). 

principe_di_sealand.jpg

Sealand jelenlegi uralkodója, I. Michael (Mihály) herceg. (forrás: Wikipedia)

 

Sealand 1974 óta saját alkotmánnyal is rendelkezik, amely szuverén, független államként határozza meg az alig ötszáz négyzetméteres, kicsiny országot (viszonyításképpen: egy közepes magyarországi áruház is tízszer ekkora alapterületű).

sealand_football.jpg

A sealandi futballcsapat - a csinos hölgy a hercegi család tagja. (forrás: Wikipedia)

 

Amellett, hogy időnként sikerül összegründolni egy-egy sealandi focicsapatot, 2013-ben egy vállalkozó kedvű hegymászó egy sealandi zászlót helyezett el a Föld tetején, a Mount Everesten. 

 

E mare libertas - Szabadság a tengertől

Sealand mottója

Hogyan alapítsunk magunknak államot?

1) Vegyél egy területet (vagy akármilyen felületet), amely pillanatnyilag senki ellenőrzése alatt sem áll - ez lehet egy tengeri erőd, vagy egy országok közötti vitatott határsáv.

2) Ha nincs ilyen területed, az sem baj: a saját lakásod is tökéletesen megfelel a célra.

3) Találj ki egy hangzatos nevet, amelyről könnyedén beazonosítható lesz az államod.

4) Minden magára valamit is adó államnak kell zászló és valamilyen címer - a Te államodnak is legyen!

5) Ha már megvannak az állami jelképek, jöhetnek az egyéb formaságok, mint például az alkotmány, hivatalos nyelv (kreálj magadnak!), útlevél - ha mondjuk a lakások az új birodalmad központja, és több emberrel élsz egy háztartásban (akik nem feltétlenül osztják nézeteidet), békítő gesztus lehet, ha örökös vízumot adsz nekik.

6) Ha senki nem venne komolyan, emlékeztesd őket: I. Roy herceg megcsinálta - ha neki sikerült, nekem miért ne sikerülne, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1013855468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tanár_ 2018.05.03. 23:23:09

Nyilvánvaló csalás az egész egy joghézagra építve és csakis a pénzről szól.
süti beállítások módosítása