Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Zászlók a Föld körül - 2. rész

2018. szeptember 24. - FuraTermék

Az első, zászlókat felvonultató válogatást követően íme a második, amelyben ismét öt ország lobogója kerül bemutatásra.

800px-hungary_flag.jpg

Csád (vagy Románia?)

flag_of_chad_svg.png

Csád (vagy Románia?) zászlaja, amely 1959 óta nemzeti jelkép az egykori francia gyarmat közép-afrikai országban. (forrás: Wikipedia)

 

A kék-sárga-vörös trikolór 1959. november 6-a óta számít az egyébként koldusszegény, Magyarországnál tizenháromszor nagyobb területű közép-afrikai ország, Csád nemzeti lobogójának. A kék szín az ország folyóit és erdőségeit (amelyből meglehetősen kevés akad arrafelé) jelképezi, a sárga a homokot és a sivatagot (ebből jóval több van, főleg az északi régiókban), míg a vörös - talán annyira nem meglepő módon - az évtizedek folyamán a hazáért elesett mártírtok és nemzeti hősök kiontott vérét szimbolizálja.

1990 óta az a furcsa helyzet áll fenn, hogy a csádi lobogó teljesen megegyezik Románia zászlajával (illetve majdnem pontosan: a román zászló színeinek árnyalatai egy picit mások). Ez annak köszönhető, hogy a csádi függetlenség elnyerése idején a román zászlóban éppen a kommunista rendszer címere pózolt, így senkinek nem okozott gondot a megegyező színösszeállítás bevezetése - vagy ha rosszindulatúak akarunk lenni, Bukarestben azt sem tudták, a térképen merre keressék Csádot (az 1989-es romániai forradalmat követően azonban a gyűlölt címer eltávolításával visszaállították a kék-sárga-vörös trikolórt az 1947 előtti állapotába).

Legyünk őszinték: 1989 előtt Bukarest urai valószínűleg egyáltalán nem foglalkoztak Csáddal és a csádi zászlóval; azóta viszont nem egyszer okoz diplomáciai feszültséget a két ország között a közös lobogó...

Fidzsi-szigetek

1200px-flag_of_fiji_svg.png

A Fidzsi-szigetek zászlaja egyike azon kevés nemzeti lobogónak, amelyben az eredeti brit zászló (Union Jack) szerepel. (forrás: Wikipedia)

 

Az Óceániában fekvő, egykor brit fennhatóság alatt álló szigetország zászlaja egyike annak a négy-hat független országnak, amelynek hivatalos állami lobogójában szerepel a brit Union Jack. Ha az országrészeket, tartományokat nézzük, ez a szám jóval magasabb.

A másik három-öt állam is a környéken fekszik: Ausztrália, Új-Zéland, Tuvalu és az új-zélandi társult államként létező Cook-szigetek és Niue (a társult állam ebben az esetben azt jelenti, hogy önállóságuk ellenére a külügyek és a védelmi ügyek intézéséért Új-Zéland a felelős).

A fidzsi lobogó világoskék színe a végtelen és tiszta Csendes-óceánt jelképezi, míg a zászló (szemből nézve) jobb szélén az ország címerpajzsa helyezkedik el, mindennel, amely a Fidzsi-szigeteket kifejezi: egy kókuszdiót tartó oroszlán a felső részen, a címerpajzs negyedelt részén pedig cukornád (bal felső rész), kókuszpálma (jobb felső rész), békegalamb (bal alsó rész - mint a fidzsi nép béke iránti olthatatlan vágyának megtestesülése) és egy hatalmas banánköteg (jobb alsó rész).

Kanada

1000px-flag_of_canada_svg.png

A kanadai zászló egyik a világ egyik legismertebb lobogóinak. (forrás: Wikipedia)

 

Kanada jelenlegi zászlaja (amely angolul gyakran a Maple Leaf Flag - juharleveles zászló -, míg franciául a l'Unifolié - egylevelű - névre hallgat) 1965-ben lett az állam hivatalos jelképe, amit egy történész-ezredes, bizonyos George Stanley tervezett.

És most itt következne a zászló szimbolikájának bemutatása, de a kanadai zászló színeinek vagy a juharlevélnek nincsen különösebb (hivatalosan elfogadott) jelentése: a vörös és a fehér (ezüst) a Brit Birodalom hagyományos színei, míg a juharlevél Kanada természeti gazdagságát lenne hivatott szimbolizálni egyes vélekedések szerint.

1000px-canadian_red_ensign_1957_1965_svg.png

1965 előtt hivatalosan (de iure) a brit Union Jack volt Kanada zászlaja, a gyakorlatban (a fenti lobogóval) azonban észak-amerikai barátaink már ekkor is megkülönböztették magukat a brit őshazától. (forrás: Wikipedia)

 

Libéria

1024px-flag_of_liberia_svg_1.png

Libéria zászlaja, amely le sem tagadhatná, hogy ihletője az Egyesült Államok lobogója volt. (forrás: Wikipedia)

 

A legidősebb független afrikai köztársaság zászlajáról már ejtettünk szót ebben a posztunkban: az 1847-ben függetlenné váló Libéria zászlaját az új országot alapító afroamerikai telepesek szülőhelyének, az Amerikai Egyesült Államoknak a lobogójáról mintázták. A magányos fehér csillag a létrejövő, és a fekete kontinensen fénylő új köztársaságot, míg a tizenegy vörös-fehér sáv a libériai függetlenségi nyilatkoztat tizenegy aláíróját jelképezi.

Az afroamerikaiak függetlenségi vágyának oltárán feláldozott több tízezer helyi őslakos áldozatának libériai zászlón történő megjelenítéséről nincsenek információink.

Tádzsikisztán

800px-flag_of_tajikistan_svg.png

Tádzsikisztán zászlaja, amely a tádzsik népet szimbolizáló korona nélkül akár Magyarországé is lehetne. (forrás: Wikipedia)

 

A fiatal (1991-ben függetlenné váló) közép-ázsiai köztársaság zászlaja nekünk, magyaroknak különösen ismerős lehet, hiszen ha a zászló közepén elhelyezkedő koronát elhagynánk, senki meg nem mondaná, hogy nem lángoktól ölelt kis hazánk lobogóját nézzük éppen.

A korona egyébként magát a tádzsik népet jelképezi (a népnév jelentése is - roppant szerény módon - nagyjából "megkoronázott"). A vörös szín a legyőzhetetlen kommunizmus Nap és a győzelem jelképe, a fehér a tisztaságé (valamint továbbá a tádzsik gazdaságban meghatározó gyapoté, valamint az országot uraló, helyenként 7000 méter magasság fölé kúszó, állandóan hóval borított hegyeké), a zöld pedig az iszlám vallást és a természet bőkezűségét hivatott megjeleníteni.

600px-flag_of_tajik_ssr_svg.png

Tádzsikisztán 1991 előtt a Szovjetunió egyik tagköztársasága volt, s mint ilyen, a szovjet sémába jobban illeszkedő zászló dukált neki. (forrás: Wikipedia)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr714234955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ze11 2018.09.25. 13:43:09

A Tadzsik zászlót még a korona nélkül is nehéz összekeverni a magyarral, ugyanis a fehér sáv jóval szélesebb, mint a másik kettő.
süti beállítások módosítása