Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Új fővárosok

2018. december 03. - FuraTermék

Néhány héttel ezelőtt, amikor olyan fővárosokban néztünk szét, amelyek már nem fővárosok, felvetődött, hogy a színes nagyvilágban számtalan olyan település van, amelynek az adott ország kormánya szánt szándékkal adott fővárosi funkciót (általában azért, hogy tehermentesítsék az addig a kormányzat központjául szolgáló városokat).

1024px-aerial_view_of_white_house_and_the_ellipse.jpg

Washington központjának látképe madártávlatból. (forrás: Wikipedia)

 

Nézzük meg tehát, hogy a mai szubjektív válogatásunkban szereplő országok (pontosabban: azok kormányai) miért és hogyan váltottak fővárost!

Abuja (Nigéria)

nigeriahouseofreps.jpg

A nigériai szövetségi képviselőház (a törvényhozási alsóház) épülete Abujában. (forrás: Wikipedia)

 

A fekete kontinens legnépesebb országának legnépesebb települése, Lagos még a brit gyarmati időkből örökölte meg fővárosi rangját - az évtizedek folyamán viszont akkora lett a zsúfoltság a városban, hogy a nigériai központi (szövetségi) kormány elhatározta: tehermentesítik a települést, és elköltöznek a Nigéria belső részében elhelyezkedő, jobbára az 1980-as években a semmiből felhúzott új központba, Abujába, amely hivatalosan 1991-ben lett az ország fővárosa. 

1024px-minforeignaffairs.jpg

A külügyminisztérium épülete az új nigériai fővárosban. (forrás: Wikipedia)

 

2000 és 2010 között Abuja népessége 137%-kal nőtt meg, ezzel a világ leggyorsabban növekvő nagyvárosának címét is elnyerte (ma több, mint egymillió nigériai mondhatja el magáról, hogy egyben abujai is).

Ankara (Törökország)

banks_street_ataturk_boulevard_the_building_of_ziraat_bankas_agricultural_bank_1930s_16851406391.jpg

Ankarai utcakép az 1920-as években - a város akkor még inkább kisvárosi jelleggel bírt... (forrás: Wikipedia)

 

Az Oszmán Birodalomnak hosszú időn keresztül a korábban Konstantinápolyként is hivatkozott Isztambul volt a politikai központja és a mindenkori szultán székhelye. Ez azonban az első világháborút követően (amikor az ország jelentős része, így Isztambul is az antanthatalmak megszállása alá került) megváltozott: az ifjú nacionalista katonatiszt, Mustafa Kemal Atatürk vezetésével a Belső-Anatóliában fekvő Ankara városából indult ki az ország szabadságát helyreállító szabadságharc, amelynek győzelme után az új Török Köztársaság fővárosa ez az akkoriban pár tízezer ember által lakott település lett.

sogutozu_ankara_turkey.jpg

...hogy aztán a 21. századra modern nagyvárossá, Törökország második legnépesebb településévé váljon. (forrás: Wikipedia)

 

Természetesen nem (csak) szentimentális okok miatt települt ide a török kormányzat: a város a környező hegyek miatt sokkal jobban védhető volt, mint a tengerparti Isztambul.

Asztana (Kazahsztán)

the_central_office_of_the_national_chamber_of_entrepreneurs_of_kazakhstan.jpg

Asztanát álmos kis sztyeppei porfészekből modern nagyvárossá varázsolta a kazah kormányzat és a szénhidrogének exportjából származó tenge-tízmilliárdok. (forrás: Wikipedia)

 

Az egykori Szovjetunió második legnagyobb területű köztársaságának fővárosa 1997 előtt a főként oroszok által lakott, a déli határvidék mentén fekvő Almati volt. A frissen függetlenné váló Kazahsztán kormánya azonban egy központibb elhelyezkedésű városból képzelte el az ország irányítását, így végül átcuccoltak a sztyeppe közepén fekvő Akmolába (amely várost 1998-ban Asztanára neveztek át). 

1024px-downtown_astana_with_the_national_concert_hall_6246435844.jpg

A kazah fővárosban nem spórolnak a presztízsberuházásokon: az új nemzeti koncertközpont és a modern belváros. (forrás: Wikipedia)

 

Azóta - demonstrálandó az ország gazdagságát - számos látványos presztízsberuházást hajtottak végre a városban, amely a közben nyolcszázezresre duzzadt népességével az ország második legnépesebb településévé vált az egykori főváros, Almati után.

Brazíliaváros (Brazília)

800px-brasilia_plan.JPG

Brazíliaváros egyik eredeti terve: a levegőből nézve a városközpont még ma is egy repülőgépre (vagy szárnyait kitáró madárra) emlékeztet, ha jó szögből nézzük. (forrás: Wikipedia)

 

Az 1822-ben függetlenné vált dél-amerikai ország fővárosa közel 140 évig a gyarmati központ, Rio de Janeiro volt - amivel nem is lett volna baj, ha közben a város nem zsúfolódik túl. Már a 19. század végén felmerült egy új, szövetségi főváros építésének gondolata, de ezt a bizonyos gondolatot csak az 1950-es években követték tettek: az akkori elnök, Juscelino Kubitschek megbízott egy ambiciózus fiatal építészt, Oscar Niemeyert az új főváros építésének felügyeletével.

800px-brasilia_aerea_eixo_monumental.jpg

A város tengelye, amely mentén a fontos szövetségi kormányhivatalok, a törvényhozás és a legfelsőbb bíróság is elhelyezkednek. (forrás: Wikipedia)

 

A brazil szövetségi kormány végül 1960-ban hagyta hátra a tengerparti Riót, hogy az ország belsejében fekvő, felülről egy madárra vagy repülőgépre emlékeztető alaprajzú Brazíliavárosba költözzön. 

Az 1960-ban alig pár tízezer ember (jobbára kormányalkalmazottak) által lakott kisváros időközben hárommilliós nagyvárossá fejlődött.

Canberra (Ausztrália)

city_centre_viewed_from_mount_ainslie_lookout.jpg

Az ausztrál szövetségi főváros látképe. Canberra jószerivel az egyetlen nagyobb ausztrál település, amely nem a tengerparton, vagy közvetlen közelében épült. (forrás: Wikipedia)

 

A kontinensnyi méretű országban két, nagyjából hasonló méretű nagyvárost is kitermelt magából a 19. század második felének gazdasági konjunktúrája: Sydney-t és Melbourne-t. Ez önmagában még nem lett volna probléma, de a lassan szövetségbe forró szabad köztársaságok ausztrál gyarmatok (a terület ekkor még a Brit Birodalom része volt) nem tudtak megegyezni abban, hogy hol legyen a központi kormányzat székhelye.

government_house_in_canberra_act.jpg

Az ausztrál főkormányzó (a II. Erzsébet királynőt képviselő kvázi államfő) rezidenciája. (forrás: Wikipedia)

 

Végül kitört a háború és a fegyverek szava döntött kompromisszumos megoldás született: új, szövetségi fővárost építenek a Sydney-nek is otthont adó Új-Dél-Wales tartomány területén, addig viszont a kormány Melbourne-ben fog székelni. Ausztrália törvényhozása végül 1927-ben költözött az új fővárosba, s ezt követően a hatalom többi ága is útra kelt.

Nepjida (Mianmar)

1024px-uppatasanti_pagoda-01.jpg

Vadonatúj pagoda Nepjidában, a 21. század Mianmarjának fővárosában. (forrás: Wikipedia)

 

A világ legújabb új-fővárosa a délkelet-ázsiai állam kormányzati központja. A Mianmart (korábbi nevén Burmát) irányító katonai kormányzat a 2000-es évek elején döntött arról, hogy az ország legnépesebb településéről, a tengerparti Rangunból az északi, belső (és mivel katonákról van szó: jobban védhető) területekre költöznek, s az egész folyamatot gyorsan letudták: 2006-ban már az új fővárosban tartottak katonai parádét a nemzeti ünnep alkalmából.

800px-naypyitaw_apartment.jpg

A mianmari kormányhivatali dolgozókat és tisztségviselőket ilyen és ehhez hasonló apartmanházakban szállásolták el az új fővárosban. (forrás: Wikipedia)

 

Szerencsére a koldusszegény országban jutottak források az ilyen fontos beruházásokra. 

Yamoussoukro (Elefántcsontpart)

cimaisondepute1.JPG

Az elefántcsontparti törvényhozás új, európai szemmel nézve unortodox külsejű épülete Yamoussoukroban. (forrás: Wikipedia)

 

A függetlenségét 1960-ban Franciaországtól elnyerő nyugat-afrikai ország fővárosa hosszú évtizedekig a legnépesebb település, a tengerparti Abidjan volt. Az 1980-as években aztán a kormány úgy döntött, hogy átköltözik a belső országrészen fekvő Yamoussoukro városába (amely az ország első, akkor még hivatalban lévő elnökének, Félix Houphouët-Boigny-nek volt a szülőfaluja egykoron). 

notre_dame_de_la_paix_yamoussoukro_by_felix_krohn.jpg

A világ legnagyobb keresztény temploma az új elefántcsontparti fővárosban, amelyet egy francia vállalat épített fel nem kis pénzért. (forrás: Wikipedia)

 

Hogy ennek nyomatékot adjon, Elefántcsontpart vezetése a dollármilliókat nem kímélve látványos beruházásokba kezdett a területen, amelynek csúcsa - szerintünk legalábbis - a Miasszonyunk, a béke királynője bazilika felhúzása volt, amely egyből a világ legnagyobb keresztény temploma lett, és amelyet II. János Pál pápa személyesen szentelt fel.

És amelynek megépítése egyből kétszeresére növelte Elefántcsontpart államadósságát - a helyi kakaóbab-termesztők legnagyobb örömére.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr7314372687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.10.17. 02:21:54

Azt mondjuk nem teljesen értem, hogy miért jó a tengerpartról beköltözni a szárazföld belsejébe egy fővárosnak, főleg olyan helyeken, ahol a szárazföldi infrastruktúra nem evidens...Út, vasút, vízhálózat, stb...De hát persze ű dúguk, ahogy Matula bácsi is megmondta.
Közben Boratföldön megint máshogy hívják Soleszfalvát, AcTaHat, valami Nurszultan lett az új név.
(a Solesz az a Kleinheisler Lacika, magyar válogatott foDballista, aki egy időben Asztanában focizott és úgy néz ki, mint a brit Paul Scholes, aki meg a MU-ban... :D )
Illetve érdekes lehetne még tudni Boratföldről, hogy az újgazdagsát adó olajvagyont megosztják-e az egyszerű nép fiaival, vagyis lehet-e ott a nagyvárosokban jól fizető állást találni?
Valamiért nem gondolnám, hogy igen...
:-|
De ha tudja valaki, akkor ne tartsa magában.
süti beállítások módosítása