Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Légicsapás a sivatagban

Az Opera hadművelet

2019. december 02. - FuraTermék

Blogunkon az atomhatalmakat bemutató sorozatunkban már említettük, hogy Izrael feltehetően rendelkezik az emberiség által jelenleg ismert legnagyobb hatóerejű tömegpusztító fegyverrel, azt azonban elfelejtettük (?) megemlíteni, hogy a zsidó állam politikai és katonai vezetésének elsődleges célja az, hogy más térségbeli állam (értsd: az Izraellel ellenséges muzulmán országok) hasonló fegyver beszerzésére irányuló törekvését megakadályozza. Bármi áron.

800px-menachem_begin_and_moshe_dayan_exits_from_an_aircraft.jpg

Menáhém Begín miniszterelnök és Móse Daján külügyminiszter (korábbi háborús hős és védelmi miniszter). Begín miniszterelnök határozta meg Izrael azon politikájának alapelveit, mely szerint a környező ellenséges államokat bármi áron meg kell akadályozni tömegpusztító fegyverek fejlesztésében és birtoklásában. (forrás: Wikipedia)

 

Napjainkban Irán jelenti a legfőbb mumust a jeruzsálemi kormánynak ebből a szempontból, bő három évtizeddel ezelőtt azonban a Szaddám Huszein irányította Irak volt a fő fenyegetés.

Iraki atomököl (?)

Az Izraellel baráti kapcsolatot soha nem ápoló Irak vezetését 1979-ben vette át Szaddám Huszein, aki a következő évben háborúba vezette hazáját a teokratikus köztársasággá váló, szomszédos Iránnal szemben. A meglehetősen komoly véráldozatokat követelő, igen költséges konfliktus közben (amely végül a huszadik század leghosszabb konvencionális háborúja lett) a szabadnapjain ellenfelei megkínoztatásával (is) foglalkozó iraki diktátornak arra is jutott ideje, hogy felpörgesse hazája évek óta zajló atomprogramját.

osirak.jpg

A francia segítséggel épülő egyik osiraki atomreaktor. (forrás: Wikipedia)

 

Ennek keretében a franciák támogatásával már épült Bagdad közelében, Osirak település mellett egy (vagyis kettő, a Tammuz-1 és Tammuz-2 névre hallgató) atomreaktor, amely a vérmes iraki remények szerint plutónium előállítására is alkalmas lett volna, hogy aztán ballisztikus rakétákra szerelve csapást mérhessenek a köztársaság ellenségeire.

Az iraki-iráni háború kirobbanását követően alig néhány nappal, 1980 szeptemberének végén az irániak sikertelenül bombázták a létesítményt.

attach_to_qsirak.jpg

Az irániak az Irak elleni háború kirobbanását követően napokkal, 1980 szeptemberében sikertelen légitámadást hajtottak végre az osiraki létesítmény ellen.  (forrás: Wikipedia)

Opera a sivatagban

Az izraeli politikai vezetésben az első bekezdésben emlegetett elv (amit az akkori miniszterelnökről Begín-doktrínának is neveznek) megszületett az elhatározás, hogy az irakiakat meg kell akadályozni nukleáris törekvéseikben - a katonai vezetés pedig kidolgozott egy tervet az osiraki atomerőmű elleni légitámadás végrehajtására.

A teljesítendő feladat nem volt egyszerű, mivel az izraeli vadászbombázóknak javarészt ellenséges légtérben kellett megtenni 1600 kilométert, és a támadás után még vissza is kellett térniük légi támaszpontjukra közbenső leszállás és légi tankolás nélkül.

A felkészülés során egyébként a zsidó állam szorosan együttműködött az irániakkal (az ellenségem ellensége a barátom, ugyebár), akiktől értékes hírszerzési információkat és légi felvételeket kaptak az iraki atomreaktorral kapcsolatban.

iaf_f-16a_netz_243_ciaf_2004.jpg

A támadásban részt vevő egyik F-16A vadászbombázó. (forrás: Wikipedia)

 

A hosszú tervezést és felkészülést követő nagy nap végül 1981. június 7-én jött el, amikor nyolc, bombákkal megrakott F-16-os vadászbombázó hat F-15-ös vadászrepülőgép kíséretében megindult a távoli célpont irányába - az akkoriban ellenségesnek számító jordániai és szaúdi légtéren keresztül. Kezdetét vette az Opera (vagy Babilon) hadművelet (מבצע אופרה‎‎).

Az izraeli gépek az Akabai-öböl felett is elrepültek, ahol éppen ekkor pihent jachtja fedélzetén Husszein jordán király - az éles szemű uralkodó a Dávid-csillagos gépeket és azok haladási irányát látva rögtön kapcsolt, hogy Irak felé tartanak. Figyelmeztetni akarta az iraki kormányt a várható támadásról, de az üzenet végül nem érkezett meg Bagdadba...

Mivel akkoriban a zsidó állam még nem rendelkezett légi utántöltő repülőgépekkel (ma már igen), ezért a gépek extra mennyiségű üzemanyaggal indultak útnak - az ezeket tartalmazó póttartályoktól végül a szaúdi sivatag felett szabadultak meg. A kerozinra szükség is volt, ugyanis az iraki légtérben alig harminc méteres magasságban haladtak a célpontjuk felé, hogy az iraki radarállomások ne tudják őket időben észlelni, és maradjon valami a meglepetés erejéből.

osiraklocation.gif

Az izraeli repülőgépeknek hosszú utat kellett megtenniük az osiraki atomreaktorig - nagyrészt ellenséges (de semmiképp nem baráti) légtérben. Útjukat a jordániai királynak sikerült majdnem lebuktatniuk. (forrás: Wikipedia)

 

Az izraeliek végül épségben megérkeztek Osirak felé, az F-16-osok megszabadultak bombáiktól (miközben az F-15-ösök készen álltak az esetleg felbukkanó iraki vadászgépek lelövésére), amelyek célba is találtak: az osiraki létesítmény atomerőműként a továbbiakban használhatatlanná vált (emellett számos kiszolgáló épület is megsemmisült).

A támadásban tíz iraki katona és egy francia mérnök vesztette életét. A franciák egyébként nem ismerték (f)el, hogy az irakiak elsősorban nem áramot akarnak termelni a Bagdadtól alig 17 kilométerre, délkeletre fekvő atomerőműben. 

1024px-hatzerim_240613_f-16.jpg

A fent említett F-16-os vadászbombázó elején az osiraki létesítmény elleni támadás szimbóluma mellett egy szíriai felségjelzés is látható - a gép tehát nem csak bombázott, hanem lelőtt egy ellenséges gépet is pályafutása során. (forrás: Wikipedia)

 

A továbbiakban

Irak (részben azért is, mert el volt foglalva az Irán elleni háborúval) az 1981-es támadás után nem folytatta az osiraki létesítmény építését - s ekkor a válaszcsapás is elmaradt, így az izraeli vezetők nyugodtan dőlhettek hátra jeruzsálemi irodáikban. 

baghdad_nuclear_research_facility_10_march_1991_the_tuwaythah_nuclear_research_facility_baghdad_post-strike.jpg

A támadás után készített légi felvétel. (forrás: Wikipedia)

 

Irak letett a nukleáris fegyverek fejlesztéséről, de így sem maradtak tömegpusztító fegyverek nélkül: a hatalmas mennyiségű vegyifegyver-készleteik számos alkalommal kerültek bevetésre Irán és az iraki kurd kisebbség ellen is.

Az Opera hadműveletben résztvevő legfiatalabb F-16-os pilóta, egy bizonyos Ílán Rámón később a légierő ezredese és Izrael első űrhajósa lett, aki a Columbia űrrepülőgép katasztrófájában vesztette életét 2003-ban. 

ilan_ramon.jpg

Ílán Rámón, az izraeli légierő későbbi ezredese a támadás idején még a kötelékben résztvevő pilóták legfiatalabbja volt. 2003-ban ő lett Izrael első űrhajósa, sajnos azonban a Columbia űrrepülőgép katasztrófájában életét vesztette. Ma a déli izraeli üdülőváros, Eilat repülőtere az ő nevét viseli. (forrás: Wikipedia)

Izrael az Osirak elleni légi támadással bizonyította, hogy nem riad vissza az erőszak alkalmazásától, ha olyan eseményről van szó, amely a zsidó állam létezését veszélyeztetheti (ezért biztosak lehetünk benne, hogy az iráni nukleáris létesítmények elleni csapásmérés tervei ott pihennek a megfelelő páncélszekrényekben - vagy számítógépeken).

Reméljük, hogy alkalmazni nem fogják őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr7215333680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soarvány 2019.12.03. 00:29:40

Egy technikus rádió irányadót helyezett el az egyik helyiségben, az vezette célra a repülőket, a GPS akkoriban még nem volt elérhető.

gigabursch 2019.12.03. 07:38:54

Akkor a Columbia baleset ezek szerint istenítélet volt?

Köszi a cikket.
Feltételezem, hogy Izrael jól kijátszotta egymással szemben az arab térség államait, hogy a repcsijeik kérés nélkül kapjanak szabad utat.

Muhammad Balfas 2019.12.03. 09:22:38

Még jó , hogy nem Dimonára mértek csapást tévedésből..

kewcheg 2019.12.03. 09:38:13

A jordán királynak valszeg fontosabb volt éppen egy tizenkét éves szűzlánnyal történő enyelgés a jachton, minthogy értesítse a diktátort.
.Izrael azt tette, amit tennie kellett.....

kewcheg 2019.12.03. 09:40:54

@gigabursch: Isten nem ítéli el, aki a hazáját védi.

Muhammad Balfas 2019.12.03. 11:22:11

@kewcheg: Élt az erőfölényével.. De ő maga is atomfegyvereket fejlesztett..

gigabursch 2019.12.03. 13:00:20

@kewcheg:
"Azt tette, amit kell"

1.) Senki nem hatalmazta fel rá
2.) Nem volt rá bizonyítéka, hogy ott valóban lesz plutónium.

A valóság ettől szomorúbb:
Azt tette, amit tenni szokott: A magasból szart mindenkire. Mert ő megteheti.

David Bowman 2019.12.03. 13:03:04

Most képzeld el fordítva.

kewcheg 2019.12.03. 13:12:33

@gigabursch: Valahogy jobb kézben gondolom az atomot Izraelnél, mint a szaracénoknál.
A másik, hogy létrejötte óta folyamatosan meg akarják semmisíteni.Emiatt állandó hadban áll.Minden fiatal férfi,nő katona, tehát nem nyámnyila liberó módra fogják megoldani a problémáikat,bárha mi már ettől elszoktunk....

Alick 2019.12.03. 17:44:27

@kewcheg: "Valahogy jobb kézben gondolom az atomot Izraelnél, mint a szaracénoknál."

Igaz, de azért ez a másik véglet... reméljük, hogy Izrael vezetése nem kanyarodik el annyira teokratikus irányba, mint Irán.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2019.12.03. 19:45:36

@kewcheg: Ezt magyarázd el a palesztinoknak. Vagy éppen azoknak, akik támadják őket. Vagy az irániaknak. Az észak-koreaiaknak. sok olyan népnek, akiket agresszorok támadnak, méghozzá olyan agresszorok, akik uralják a médiát - éppen ezért félrevezetnek. Téged is.
Nem, egyáltalán nem hőstett volt ez, hanem katonai agresszió, amit egyszer végre talán megtorol valamelyik állam a térségben. (Irán lesz az.)

2019.12.03. 20:40:07

Tehát ha jól értem a jordán király személyesen látta a gépeket és a gépek hamarabb értek Irakba, mint a királyi parancsra elküldött üzenet? Jártam arab országban, jól értem.

Fredddy 2019.12.03. 22:16:15

Husszein jordán királynak volt szeme a repülőkhöz, maga is gyakorlott pilóta volt. Ezen a képen éppen egy kiképző vadászgépben:
media.gettyimages.com/photos/king-hussein-of-jordan-in-the-cockpit-of-a-vampire-t11-jet-trainer-picture-id830132310

gigabursch 2019.12.05. 08:33:01

@kewcheg:
Hmmm....
A Z+ -os szőke hülyegyerek bemondó valahogy kihagyta a katonaságot. Viszont legalább buzi.

Az a helyzet, hogy azon a környéken nuki fegyver SENKINÉL_SINCS_JÓ_KZBEN.

A másik alaptétel, hogy Izraelnek (mint állam és a zsidó lakosainak meg kéne tanulnia viselkedni, hogy végre béke legyen az Olajfák-hegyén.
süti beállítások módosítása