Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

El nem ismert országok - 1. rész

Szomáliföld

2019. december 16. - FuraTermék

Mai posztunkkal új sorozatot indítunk a Barangolás Blogon: az egzotikus országokat, területeket bemutató válogatásunk mellé megjelenik az el nem ismert országokat felvonultató, írás-folyamunk.

800px-almadow_overview.jpg

A Szomáliföld legmagasabb csúcsát (2410 m) is hordozó Calmadow-hegység látképe az ország északkeleti részén. (forrás: Wikipedia)

 

Nem is szaporítjuk tovább a szót, kezdjünk bele: az első részben az Afrika szarván fekvő Szomáliföldi Köztársaságot látogatjuk meg!

Mielőtt még rátérnénk a lényegre, röviden tisztázzuk, mit is értünk az "el nem ismert ország" kifejezés alatt: olyan országot, területet, amely rendelkezik az önálló államiság összes ismérvével vagy azok nagy részével (tehát saját közigazgatás, végrehajtói hatalom, törvényhozás és igazságszolgáltatás, haderő, gazdasági és közlekedési rendszer és még lehetne sorolni), viszont a nemzetközi közösség államainak nagy része nem tekinti független országnak (emiatt nem lehet tagja nemzetközi szervezeteknek, sportolói saját zászló alatt nem vehetnek részt az olimpián) - így vannak olyan de facto független államok, amelyeket egyetlen másik sem ismer el, de vannak olyanok, amikkel akár több tucat ENSZ-tagállam felvette a diplomáciai kapcsolatokat. 

Ma induló sorozatunkban fogunk találni példát egyikre is, másikra is.

A kezdetek

800px-somaliland_orthographic_projection_svg.png

Szomáliföld elhelyezkedése Afrika szarván. (forrás: Wikipedia)

 

A kopár hegyvidékek és a közéjük ékelődő, forró éghajlatú völgyek és fennsíkok által uralt, az Ádeni-öböl déli partvidéke mentén húzódó, majdnem két magyarországnyi (176 ezer négyzetkilométer) területű, napjainkban három és félmillió ember által lakott Szomáliföld területe már évezredekkel ezelőtt lakott vidék volt, amelyen a történelem bizonyos időszakaiban fontos kereskedelmi útvonalak is áthaladtak.

engelse_kameelruiters_english_camel_troopers.jpg

Az akkoriban Brit Szomáliföldön állomásozó brit gyarmati haderők elit alakulata (fegyverneme), a Szomáliföldi Tevés Hadtest katonái. (forrás: Wikipedia)

 

A különböző, iszlám vallású szomáli törzsek által lakott területet a 19. század végén a britek gyarmatosították: 1884-ben létrehozták a Brit Szomáliföldi Protektorátust, így a Szuezi-csatorna megnyitását követően stratégiai fontosságú tengeri kereskedelmi útvonallá váló Ádeni-öböl mindkét oldalán ők ellenőrizték a partvidéket. A második világháborúban rövid időre (1940 és 1941 között) a szomszédos Olasz Szomáliföldről és az ekkoriban olasz megszállás alatt álló Etiópiából betörő olasz csapatok vonták uralmuk alá a területet, a magukra találó britek gyarmati haderejük segítségével azonban hamar kiűzték Mussolini katonáit, s 1942-ben már ismét a brit Union Jack lobogott a szomáliföldi gyarmaton.

hargskyl1.jpg

Fővárosi látkép: Hargeisát Nagy-Szomália fővárosával, Mogadishuval ellentétben megkímélték az 1991-ben kirobbanó polgárháború pusztításai. (forrás: Wikipedia)

 

Az 1950-es évek végén a régiót is elérte a gyarmatok függetlenné válásának hulláma, melynek eredményeként 1960. június 26-án a brit terület Szomáliföldi Állam néven elnyerte függetlenségét - öt nappal később, július 1-jén pedig egyesült a szintén függetlenné váló korábbi olasz gyarmattal, Szomáliával.

Megalakult az egységes Szomália, amelyet a közös nyelven és valláson kívül semmi nem tartott össze.

A függetlenség kikiáltása

A Siad Barre vezérőrnagy és ügyeletes diktátor által irányított Szomália - miután 1977-ben az ogadeni háborúban tönkreverték erőit a szovjetek és kubaiak által alaposan megtámogatott etiópok - az 1980-as években elindult a destabilizáció útján, miközben a kormánycsapatok nem egy (és nem két) emberiség elleni bűntettet hajtottak végre a szomáliföldi hegyek között (például a Hargeisa térségében élő isaaq törzs legkevesebb ötvenezer tagjával végeztek a nyolcvanas években).

hargeisa_war_memorial_2012.jpg

Az egykori szomáli légierő jelzéseit viselő MiG-17-es vadászrepülőgép, mint háborús emlékmű a fővárosban. (forrás: Wikipedia)

 

1986-tól számos kormányellenes gerillaszervezet működött Szomália területén, amelyek fő célja Barre kormányának megbuktatása volt. 1991-ben végül a központi kormányzat teljesen összeomlott, a létrejövő hatalmi vákuumot pedig számos fegyveres csoport próbálta betölteni. Mielőtt még Szomáliföldön is eluralkodott volna a teljes káosz, 1991. május 18-án Cabdiraxmaan Axmed Cali Tuur vezetésével kikiáltották a Szomáliföldi Köztársaság (Jamhuuriyadda Somaliland) függetlenségét.

tuur.jpg

Szomáliföld függetlenségének megteremtője: Cabdiraxmaan Axmed Cali Tuur, a függetlenségi mozgalom vezetője, majd a függetlenségét kikiáltó Szomáliföld első elnöke 1991 és 1993 között. (forrás: Wikipedia)

 

A Tuur által irányított gerillaszervezet, a Szomáli Nemzeti Mozgalom alapjain megszervezték a reguláris szomáliföldi haderőt, amely a következő években a nyugalom garanciája volt a káoszba süllyedő Szomáliában. 

Szomáliföld függetlenség azóta sem ismerte el egyetlen ország sem - habár a szomszédos Etiópia (valamint a kicsit távolabbi Törökország) képviseletet tart fenn a fővárosban, Hargeisában, diplomáciai kapcsolatokat nem létesítettek.

A nemzetközi közösség Szomáliföldet az időközben úgy-ahogy stabilizálódó Szomália egyik autonóm régiójának tekinti, amit a szomáliföldiek érthető okokból nem nagyon fogadnak el.

Napjainkban

800px-flag_of_somaliland_svg.png

Szomáliföld zászlaja...

 

emblem_of_somaliland_svg.png

....és címere. (forrás: Wikipedia)

 

Manapság Szomáliföld még mindig Szomália legstabilabb régiója (s ha független államként nézzük, a térség egyik legbékésebb országa); ugyan a keleti határvidék mentén gyakoriak az összecsapások (a szomszédos, de facto szintén önálló Puntfölddel máig nem tudtak megállapodni, hogy hol húzódnak pontosan a határok), a hargeisai kormánynak sikerült megakadályoznia a szélsőséges iszlamista szervezetek megtelepedését az országban, ami azért valljuk be, nem kis teljesítmény.

1024px-independence_day_parade_28988860143.jpg

Függetlenség napi parádé. Ugyan az önálló Szomáliföldet egyetlen ország sem ismeri el, ez a helyieket cseppet sem zavarja. (forrás: Wikipedia)

 

A környék szokásaival ellentétben Szomáliföldön (még) működnek a demokratikus intézmények: rendszeresek a választások, továbbá a szerény méretű gazdaság működőképességét is sikerült megőrizni (legfontosabb bevételi forrása a mezőgazdasági termékek előállítása és exportja), viszont a független Szomáliföld elismerésére nem sok esély van.

Hiába, a nagyhatalmak által játszott nagypolitika nagy úr: amíg nem érdeke senkinek az egységes Szomália eltűnése a térképről, addig nem fogják elismerni Szomáliföld létezését.

Másrészről a szomáliföldi kormánynak addig nem érdeke az egységes Szomáliához történő csatlakozás, amíg a többi országrészben de facto háború és anarchia tombol.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3515190838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.17. 11:49:30

Valójában ez az ország stabilabb, mint a nemztekozileg elismert Szomália.

sóhegy049 2019.12.17. 22:09:41

A nagyhatalmak mindig pénzügyi, politikai (a nekik tetsző) alapon ítélnek és nem etnikai, kulturális és sorolhatnám milyen alapon.
Amúgy meg várom a folytatást. :-)

sóhegy049 2019.12.17. 22:10:42

@MAXVAL bircaman közíró: Mint ismert, Jemennel van egy szinten, így a stabilitás szóba sem jöhet.

2019.12.18. 00:13:06

Amit egy kétéves gyerek is azonnal megállapítana, amint elolvasta ezt az írást.
süti beállítások módosítása