Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Húsvéti szokások a nagyvilágban

2021. április 04. - FuraTermék

Elérkezett a 2021-es év húsvétja, amely a keresztény világ legnagyobb és legfontosabb ünnepe. Tavalyelőtt egy barangolós posztunkban már bemutattuk nektek, hogyan ünnepelnek a Fülöp-szigeteken, ma pedig egy válogatást tárunk elétek, amelyben néhány különös húsvéti szokással ismerkedünk meg.

easter_eggs_straw_decoration.jpg

Húsvét - ahány ház (ország) annyi szokás... (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után induljunk húsvéti szokás-felfedező mini barangolásunkra!

Válogatásunk most - mint mindig - szubjektív, a szokások bemutatása az országok ábécé-sorrendjében történik.

Megértéseteket köszönjük!

Bermuda

És a húsvéti papírsárkányok

Az Egyesült Királyság koronagyarmataként funkcionáló, a leginkább a háromszögéről és a kedvező adózási rendszeréről ismert, Észak-Amerika partjai előtt fekvő szigetcsoport lakóinak többsége keresztény, így nem csoda, hogy itt is az egyik legfontosabb ünnep a húsvét az évben.

horseshoe-bay-beach-kites.jpg

Húsvéti papírsárkány-reptetés Bermudán. (forrás: bermuda.com)

 

Mivel azonban mégiscsak egy trópusi országról beszélünk, a helyi lakosok egy picit igazítottak a hagyományokon: a szokásos templomjárás mellett sokan ilyenkor levonulnak a tengerpartra, és papírsárkány-reptetéssel múlatják a sok szabadidőt. A hagyomány állítólag onnan ered, hogy egyszer régen egy helyi tanár a papírsárkány megreptetésével illusztrálta diákjainak Jézus mennybemenetelét. 

Egészen pontosan a helyiek és a hozzájuk csatlakozó, az év első három hónapjának fáradalmait itt kipihenni szándékozó külföldi turisták nagypénteken ejtik meg a sárkány-reptetést. 

Norvégia

Húsvéti krimik

1923-ban egy norvég kiadó húsvétkor jelentette meg az aktuális krimijét (az új könyvek szezonjának kezdete addig általában őszre esett), amely a "Bergeni vonat kirablása" (Bergenstoget plyndret i natt) címet viselte (s egy Jonathan Jerv nevű író jegyezte), s éppen húsvétkor játszódott. Hatalmas hírverést csaptak a könyvnek, amely szép bevételt termelt, s nem sokkal később már az összes kiadó húsvétra időzítette a krimik kiadását Norvégiában.

1522310851_aftenposten_ad.png

1923-as újsághirdetés a húsvéti krimi megjelenéséről. Idővel igazi húsvéti szokás lett ilyenkor megjelentetni a legújabb krimiket Norvégiában. (forrás: thelocal.no)

 

Az ünnep krimiolvasás annyira megtetszett az ilyen témák iránt egyébként is fogékony norvégoknak, hogy azóta is a húsvét elengedhetetlen kelléke a magányos vidéki házban töltött húsvét mellett egy jó krimi (amiknek a megjelenését továbbra is ilyenkorra időzítik).

A modern időkben már a krimi témájú filmek és sorozatok premierjének többségét is húsvétra időzítik.

Oroszország

És a vajas bárány

Oroszországban a szovjet időszak előtt és a szovjet időszak óta is népszerű húsvéti szokás - pontosabban kellék - a húsvéti vacsorakor felszolgált vajas bárány, pontosabban egy vajból készült bárány. A tavasz kezdetét jelképező vaj-szobornál (amely bárány formájával azt szimbolizálja, hogy a hosszú böjt után a hús ismét a hétköznapi étkezések része lesz) a cél a minél élethűbb kialakítás. 

800px-lamb_butter.jpg

Húsvéti bárány vajból. Közép- és Kelet-Európa számos országában népszerű szokás. (forrás: Wikipedia)

 

Régen az élethűséget hosszú munkával érték el, manapság azonban már számos bárány-forma kapható, amely megkönnyíti a háziurak és háziasszonyok dolgát. A kategorizálásnál egyébként egy kicsit csaltunk, ugyanis a vajból készült bárány nem csak Oroszországban, hanem más közép- és kelet-európai szláv államokban, így Lengyelországban és Szlovéniában is népszerű szokás, és még az Egyesült Államokban (Buffalo városában az odaérkező lengyel bevándorlóknak hála) is találkozhatunk a vajas báránnyal.

Pápua Új-Guinea

A dohányosok paradicsoma

Mai utolsó húsvéti látogatásunkat a Föld túlsó felén, Pápua Új-Guineán tesszük, amely a számos helyi vallás és színes hitvilág (hogy a nyolcszáz különféle nyelvről és nyelvjárásról ne is beszéljünk) ellenére szintén döntően keresztény állam, így a húsvét ott is ünnepnapnak számít. Mivel arrafelé a forróság ilyenkor is állandó vendég, a csokoládéból készült húsvéti kiegészítők nem nagyon terjedtek el a helyi közösségekben.

cq5dam_thumbnail_cropped_750_422.jpeg

Pápua Új-Guineán húsvétkor nem csak cigarettafát állítanak, hanem hagyományos viseletbe is öltöznek a helyiek. (forrás: vaticannews.va)

 

Szerencsére azonban Pápua Új-Guinea lakói is kreatívok, így húsvétkor a templomok előtti fákat szépen feldíszítik, mégpedig dohányos zacskókkal, cigarettás dobozokkal. Miután elkészült a dohányos húsvét-fájuk, a helyiek bevonulnak a templomba, majd az ünnepi istentiszteletet követően az így felgyűlt (el)füstölni valót szétosztják a rászorulók körében.

A Barangolás Blog szerkesztősége kellemes húsvéti ünnepet kíván minden Kedves Olvasójának!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2616488282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása