Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Diktátorok - 4. rész

Francisco Macías Nguema

2021. május 31. - FuraTermék

A 20. és 21. század diktátorait bemutató sorozatunk eddigi epizódjaiban látogatást tettünk már Türkmenisztánban, Észak-Koreában és Zimbabwében. A negyedik részben maradunk Afrikában, hogy megismerkedjünk az utolsó spanyol gyarmat romjain hatalmát kiépítő elnökkel, akinek tízéves rémuralma mellett mindhárom eddigi diktátorunk eltörpül - Robert Mugabe pedig maga a demokrácia védelmezője.

628px-equatorial_guinea_physical_map_svg.png

Egyenlítői-Guinea - nevéhez hűen - Afrika egyenlítői részén helyezkedik el. Egy nagyobb szárazföldi és egy kisebb, az Atlanti-óceánban (Guineai-öböl) található szigeteken fekvő részből áll, összterülete azonban mindössze egyharmada Magyarországénak. (forrás: Wikipedia)
 

Következzen Francisco Macías Nguema története!

Az utolsó spanyol gyarmat

Spanyolország a 19. század első évtizedeiben elveszítette addig kiterjedt latin-amerikai gyarmatbirodalmát, nagyhatalmi tündöklésének végére pedig 1898-ban az Egyesült Államok tette fel a pontot. Ezt követően már csak a mai Nyugat-Szahara és Egyenlítői-Guinea (Spanyol Guinea) maradt meg mementóként a régi szép időkből.

1024px-flag_of_equatorial_guinea_1973_1979_svg.png

Egyenlítői-Guinea zászlaja a mai posztunkban tárgyalt időszakban, 1973 és 1979 között. A maitól a címberben tér el... (forrás: Wikipedia)

 

Itt, pontosan Spanyol Guinea (Guinea Española) szárazföldi részének (merthogy a gyarmathoz szigetek is tartoztak, rajtuk a gyarmati fővárossal, Santa Isabellel) keleti határán látta meg a napvilágot 1924. január 1-jén egy Mez-m Ngueme nevű fiúcska. A szomszédos Gabonból (ami akkor francia gyarmat volt) származó család fője állítólag boszorkánydoktorként kereste kenyerét. Mez-m, vagyis hát Francisco - később, a keresztségben ezt a nevet kapta - gyermekkora nem volt felhőtlen (és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk): amikor kilencéves volt, apját kivégezte a spanyol gyarmati közigazgatás helyi vezetője, miután egy kicsivel több pénzt merészelt kérni a kvázi-rabszolgaként tartott helybelieknek. Két héttel később az ifjú már árva volt, édesanyja ugyanis öngyilkos lett.

coat_of_arms_of_equatorial_guinea_1973-1979_svg.png

"Munka. Egység. Béke. Igazság" - Egyenlítői-Guinea jelszava a Nguema-érában. (forrás: Wikipedia)

 

Francisco következő évtizedeiről nem sokat tudni: az bizonyos, hogy háromszor is sikertelenül próbálta letenni a közszolgálati vizsgát, ennek ellenére szülővárosa polgármestereként köszöntöttek rá az 1960-as évek. A spanyol gyarmati kormány utolsó éveiben, az átmeneti kormányzat idején már miniszterelnök-helyettes volt, ami arra utal, hogy a politikai manőverezéshez nagyon értett. 

Független Egyenlítői-Guinea

A függetlenségét Spanyolországtól Egyenlítői-Guinea néven 1968-ban elnyerő ország első elnökének végül Francisco Macías Nguemát választották meg (a választások után nem sokkal korábbi politikai ellenfele öngyilkosságot - vagy "öngyilkosságot", a körülmények ugyanis máig tisztázatlanok - követett el), aki rögtön hozzá is látott hazája demokratikus úton történő felemeléséhez hatalma megszilárdításához.

800px-don_francisco_macias.jpg

Francisco Macías Nguema, aki a függetlenség elnyerését követően, 1968-ban (amikor ez a felvétel is készült róla) magához ragadta a kormányrudat. A határozott tekintet mögött egy igazi tömeggyilkos rejtőzik. (forrás: Wikipedia)

 

Nguema ámokfutása alig néhány évvel trónra kerülését hivatalba lépését követően kezdődött: 1971-ben kiadta a 415. számú elnöki rendeletet, amellyel hatályon kívül helyezte az alkotmányt és minden hatalmat a saját kezében vont össze (mármint papíron is). Amíg lendületben volt, halálbüntetést helyezett kilátásba mindenkinek, aki kritizálni merészeli őt és kormányát. 1973-ban egy népszavazáson a lakosság 99%-a támogatta egy új alkotmány bevezetését, amely Nguemát korlátlan hatalommal ruházta fel.

Aki csak egy kicsit is gyanús volt az elnök hatalmát garantáló hadsereg és rendvédelmi szervek, valamint az Elnöki Gárda tagjainak, az rövid úton a másvilágon találta magát. A megfélemlítés mindennapossá vált az alig 400 ezer ember által lakott, koldusszegény országban.

Az elnök bekeményít

Nguemán ekkor már valószínűleg elhatalmasodott a paranoia és a súlyos nárcizmus, ugyanis önmagát felruházta az "Elnök, Isten, a Tudományok és a Kultúra Nagymestere" (vagy valami hasonló) címmel azon túl, hogy a fővárosnak otthont adó szigetet is magáról nevezte el. Uralma alatt betiltották a halászatot és a hajók használatát, nehogy a derék polgárok át tudjanak szökni a tengeren valamelyik szomszédos országba - bár ekkor már több tízezer ember keresett menedéket külföldön. 

Közben az összes fontosabb pozíciót és hivatalt saját családtagjaival vagy nagyon-nagyon közeli ismerőseivel töltött fel. 

old_equatorial_guinean_1000_pesetas_banknote_1969.jpg

A régi egyenlítői-guineai peso bankjegyeiről is az elnök tekintett az alattvalókra polgárokra. (forrás: Wikipedia)

 

1975 decemberében Nguema terrorja elérte a csúcspontot (miután a nyugati gyógyszereket és vallásokat is betiltotta): Santa Isabel stadionjában összetereltek 150 ellenzékit, majd egy korabeli romantikus dal ("Those where the days") hangjaira a Mikulásnak öltözött kivégzőosztag lekaszabolta őket. Nguema ezzel kívánta demonstrálni, hogy mennyire sza... tesz a kereszténységre.

Ekkoriban már úgy hivatkoztak az országra, mint "Afrika Dachauja", vagy mint a világ legnagyobb koncentrációs tábora. 

A rémuralom vége

Nincs más isten, csak Macías Nguema!

 

- Egyenlítői-Guinea nemzeti mottója 1978-tól

1979-re egyes becslések szerint közel 80 ezer ember, azaz Egyenlítői-Guinea népességének közel 20%-a (!) esett áldozatul Nguema elnök rémuralmának. A leginkább képzett emberek, a szellemi elit nagy része vagy halott volt, vagy pedig külföldi száműzetésben tengette mindennapjait. 1979 nyarán Nguema már saját családjában kezdett tisztogatásba, amely megrémítette az addig hatalmát kiszolgálókat is.

800px-black_beach_prison_malabo_bioko_equatorial_guinea_2008.jpg

A rettegett Fekete-part (Playa Negra) börtön a fővárosnak is otthont adó Bioko szigetén. A puccsot követően itt tartották fogva az ex-elnököt, majd földi pályafutásának végére is itt tett pontot a kivégzőosztag. (forrás: Wikipedia)

 

Augusztus 3-án végül a főváros katonai parancsnoka (egyben helyettes védelmi miniszter), Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, az elnök unokaöccse által vezetett csapatok puccsot hajtottak végre. Az elnök és a hozzá hű csapatok kezdetben ellenálltak, de augusztus 18-án fogságba ejtették a kompániát. Egy hónappal később megtartották a korábbi elnök perét, amelyen - minő meglepetés! - bűnösnek mondták ki Nguemát hat tettestársával együtt, s százegyszeres (!) halálbüntetésre ítélték. Az ítéletet szeptember 29-én egy Marokkóból importált kivégzőosztag hajtotta végre egy helyi börtönben - a puccsisták nem bíztak a hadsereg lojalitásában...

Ítéletének végrehajtásakor állítólag nyugodt volt és méltóságteljes. Állítólag.

teodoro_obiang_nguema_mbasogo_at_the_white_house_in_2014.jpg

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, Egyenlítői-Guinea elnöke 1979 óta. Elődjéhez hasonlóan ő is az erőszakszervezetekre támaszkodva konszolidálta hatalmát, s tartotta meg mind a mai napig, az 1979 előtti terror azonban már csak szörnyű emlék az ország történetében. (forrás: Wikipedia)

 

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo azóta is Egyenlítői-Guinea elnöke, s habár jóval kifinomultabb eszközökkel kormányoz, mint a nagybácsi, az ország azért nem tekinthető mintademokráciának, s az utóbbi években befolyó dollár-milliárdokból sem lát sokat az átlag helyi.

malabo_16486980296.jpg

Egyenlítői-Guinea napjainkban Afrika egyik leggazadagabb állama az egy főre jutó GDP alapján - a kőolaj kitermeléséből és exportjából származó bevételek nagy része azonban eltűnik, mielőtt az átlagember bármit is láthatna belőle... (forrás: Wikipedia)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1616564132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liquid_ 2021.06.01. 21:26:35

politikát belekeverni mindenbe is -> priceless, gratulálok

gigabursch 2021.06.01. 21:27:56

Ez ismét érdekes volt.

András Kató 2021.06.02. 04:04:12

Ilyen esetekben hol van a BLM?!
Ez 40 ève történt, tudom, de általában kérdem.
Ja: ezt a tesók egymás közt intézték el, különben sem az usában vagyunk...
Nincs itt semmi látnivaló, kérem!

Afrikában feketék millióit mészàrolták le feketék az elmúlt 50 évben...
Milliókat.

Ezeket az eseteket soha nem említi egyetlen fekete emberijogi bohóc sem... pedig a mai napig ez megy Afrika nagy részèn.
Az usában meg sírnak hogy milyen szar nekik - miközben a feketèk ott is kb. 7000 feketét ölnek meg évente.
Az tíz év alatt 70 000 halott...

A George Floyd évfordulós megemlékezés is lövöldözésbe torkollott.
Élő adásban. Fekete lőtt feketére.

De amúgy békések...
Különben is: az elnyomó fehérek tehetnek róla.

Bandibacsi34 2021.06.02. 04:51:50

@András Kató: Az USA-bol is Del-Afrika lesz meg Nyugat-Európábol is. Mi jo lenne ha kimaradnank es nem gyuruzne ez be...

wadcutter 2021.06.02. 05:48:12

Ez a furfangos unokaöccs már biztosan jobban figyel a még furfangosabb unokaöccseire. Elvégre a család az család.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2021.06.02. 08:50:39

A hazai aktuálpolitikai kérdéseket kéretik nem ezen a felületen megvitatni.

Köszönöm!

midnight coder 2021.06.02. 09:20:11

Egy biztos: a gyarmatosítóktól megszabadulás nem lendített túl sokat az átlagpolgárok helyzetén. Sõt, gyanítom, ha maradtak volna gyarmat, akkor mára kb. 100x jobban élnének.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.02. 11:05:41

@midnight coder:

A gyarmatosítók legalább valami alapszinten fenntartották a törvényességet az őslakosok számára is. Nem sok olyan példát ismerek azonban, ahol a gyarmatosítók távozása után kivirágzott volna a demokrácia.

Az tény, hogy a gyarmatosítók kizsákmányolták a gyarmat természeti és egyéb erőforrásait. Na de akkor mitől van az, hogy a távozásuk, vagyis a kizsákmányolás megszűnte után drasztikusan visszaesett a gazdaság és az életszínvonal?

Toadwart66 2021.06.02. 11:36:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Joseph Conrad A sötétség mélyén és Mario Vargas LLosa A kelta álma című könyvét érdemes elolvasnod.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.02. 12:28:36

@Toadwart66:

Joseph Conrad könyvét - igaz, még régebben és angolul - olvastam, Mario Vargas Llosa könyvét még nem. Köszönöm a tippet.

Esíem ágában sincs idealizálni a gyarmatosítást. Az viszont a másik véglet, ha ezt teszik felelőssé a volt gyarmatok mai siralmas állapotáért.

Toadwart66 2021.06.02. 12:44:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tudom, hogy nem idealizálod, ez a hozzászólásodból is látszik, árnyaltan fogalmazol. A gyarmatosítás témájába nem is merek beleszólni. A saját gondolataim korlátoltak, nem megbízhatóak. Szerencsére vannak jó könyvek. Ezek a blogok érdekesek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.02. 14:34:47

Egyeníltői Guinea arról híres, hogy Afrika legegyenlőtlenebb állama.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.02. 14:36:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Amikor tönkre teszel egy rendszert, aztán nem várhatpd el, hogy az agresszor távozása után hirtelenminden visszatér az eredeti állapotba.

midnight coder 2021.06.02. 14:56:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Elég régóta nem tért vissza. Már persze, ha nem ez a normális állapot arrafelé. Egyenlõtlenek? Valakinek két kecskéje is van?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.02. 14:59:06

@midnight coder:

Az átlag életszínvonal nyugat-európai. Viszont a lakosság 95 %-a indiai szinten él.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.02. 15:09:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mondjuk jobb is, hogy pl. Afrikában nem tért vissza az eredeti állapotba, mert ha ez történt volna, akkor még most is lándzsával vadásznának a dzsungelban. Igaz, az elképesztő népességrobbanás sem következett volna be.

Sajnos sok volt gyarmaton csak a kizsákmányoló személye változott, most már a sajátjaik zsákmányolják ki őket. Demokratikus hagyományok híján ez nem is annyira meglepő.

Persze ez leginkább Fekete-Afrikára áll, mert pl. India és az arab államok mögött évezredes kultúra áll.

PanelProli 2021.06.02. 16:04:03

Egyenlítői Guinea onnan kapta a nevét, hogy az Egyenlítő sehol sem érinti az ország terület (de nyilván közelebb van az Egyenlítőhöz, mint a sima Guinea :-))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.02. 23:38:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Afrikával az történt, ami a legrosszabb verzió: a gyarmatosítás célja kizárólag a lopás volt. De nem volt lakosságtelepítés, se nem asszimiláció.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.02. 23:43:17

@PanelProli:

Azért mert az ország 2 fő része között halad el az egyenlítő.

midnight coder 2021.06.03. 09:43:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: De, történt. Csak aztán amikor a gyarmatok felszabadultak, az épeszû fehérek úgy húztak el onnan, mint a vadlibák. Másrészt volt asszimiláció is, a fenti úriember is ennek az eredménye. Más kérdés, hogy attól mert a négert megtanítod írni és olvasni, az a kultúra amiben felnõtt még a része marad élete végéig.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.03. 09:49:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ebben igazad van, nem is kétséges, hogy a gyarmatosítók célja a profit volt, nem a gyarmat felemelése, fejlesztése.

Az is igaz azonban, hogy a gyarmatosítók szándékai ellenére is az történt, hogy akarva-akaratlan fejlett(ebb) technikát vittek a gyarmatra, létrehoztak és felfejlesztettek egy velük együttműködő elitet, amelyből aztán a dolgok rendje szerint lassan elkezdett lefelé szivárogni a műszaki tudás és az ottani viszonyok szerinti jólét.

Gondolj csak bele: bármennyire kihasználták is a helyi lakosokat, általában nem rabszolgaként dolgoztatták őket. Ha a helyi lakosságnak lett volna jobb megélhetési lehetősége, nem mentek volna dolgozni a megszállóknak.

És még egy dolog: Amerikával ellentétben Afrikában és másutt a gyarmatosítók nem irtották ki az őslakosságot. Természetesen ebben sem a jószándék vezérelte őket, hanem inkább az, hogy szükségük volt a munkáskezekre, míg Amerika esetében a területre volt szükségük, nem a lakosságra.

Hangsúlyozom, a gyarmatok fejlődése nem a gyarmatosítók jószívűségéből történt, de attól még tény marad.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.03. 10:29:55

@midnight coder:

Afrikában a legjobban a portugál gyarmatok állnak. Oda volt fehérek telepítése, támogatták a keveredést, s a gyarmati hatóságok asszimilálni igyekeztek. A többi gyarmatosító csak a pénzt látta az egészben.

Mondjuk egy mai átlag volt francia gyarmaton a lakosság kb. 5 %.a tud franciául, míg a portugál gyarmatokon a lakosság 30-90 %.a.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.03. 10:31:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nyilván volt fejlesztés is, kellett pl. infrasttruktúra. De egészében ez egy rendkívül előnytelen kapcsolat volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.06.03. 10:54:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Inkább egyenlőtlennek mondanám, a gyarmatosítók nyilván sokkal többet nyertek az egészen. Ám nélkülül most hol tartanának ezek a népek?

Újra hangsúlyozom, nem a gyarmatosítók szívjóságából jutottak előrébb, de nélkülük ezek a népek sehol nem lennének.

(Na jó, ez utóbbi nem biztos, hogy így igaz, mert a nyersanyag ma is kellene, de kétlem, hogy a lakosság nagy része ma jobban járna, mint anno. Ezt épp az afrikai diktatúrák példájából láthatjuk.

Untermensch4 2021.06.04. 23:22:01

A legtöbb egykori gyarmati ország határait a gyarmatként való hatékony működtetés szempontja szerint vonalzózták. Csodák-csodája, külső erőszakszervezeti nyomás nélkül ott ahol kb olyan etnikai átfedések és olyan határok vannak mint a balkánon, ugyanúgy elkezdtek permanensen háborúzgatni mint itt a balkánon amikor a törökök visszahúzódtak... közben nyilván semmi de semmi neokolonizációs destabilizáló hatás sem érvényesült, a hidegháborús proxy-balhék meg főleg nem zavarhattak be a fejlődésükbe.

kedvesjános 2021.06.29. 00:22:59

Orbánról mikor lesz szó?

al Dajjal 2021.09.29. 12:46:30

Lehet, hogy a 6. résznél kicsit elszabadult a komment szekció, mert oda nem tudok írni, így ide írom.
4. rész: Francisco Nguema
...gyermekkora nem volt felhőtlen (és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk): amikor kilencéves volt, apját kivégezte a spanyol gyarmati közigazgatás helyi vezetője, miután egy kicsivel több pénzt merészelt kérni a kvázi-rabszolgaként tartott helybelieknek. Két héttel később az ifjú már árva volt, édesanyja ugyanis öngyilkos lett.

6. rész: Jean-Bédel Bokassa:
A fiú kora gyermekkora nem volt éppen fényes: apját egy francia fakitermeléssel foglalkozó cég ugyanis ingyen munkaerő átadására kötelezte, amihez annak nem fűlött a foga; miután megtagadta az együttműködést, sőt, a már az erdőben dolgozókat is kiszabadította, a cég humánerőforrás-osztályának munkatársai egy rögtönzött bírósági eljárást követően nemes egyszerűséggel kivégezték Mindogon Mgboundoulout. Felesége egy héttel később a bánat miatt öngyilkos lett.

Véletlen egybeesés? Esetleg az ilyen okkal végrehajtott kivégzések voltak ilyen gyakoriak?

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.10.13. 07:58:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"Egyeníltői Guinea arról híres, hogy Afrika legegyenlőtlenebb állama."

Nem, Egyenlítői Guinea arról híres, hogy a világ országai közül ott a legalacsonyabb az IQ. KOnkrétan 56 :-). Erre nem is tudok mit mondani. Ez az átlag, azaz egy csomóan ennél alacsonyabb szinten vannak. Nálunk a Down-kórosok IQ-ja 40 és 80 között szór.

www.worlddata.info/iq-by-country.php
süti beállítások módosítása