Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Egzotikus országok 27.0 - Hawaii

2022. augusztus 08. - FuraTermék

Az egzotikus országokat, területeket bemutató sorozatunk huszonhetedik epizódjában visszatérünk a Csendes-óceán térségébe, hogy bemutassuk nektek az Amerikai Egyesült Államok egyetlen szövetségi államát, amely nem az amerikai kontinensen fekszik.

oahu_landscape.jpg

Panoráma Oahu szigetén. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után irány Hawaii! Aloha!

Vulkáni szigetcsoport

hawaii_in_united_states_zoom_us50_-grid_svg.png

A szigetcsoport a Csendes-óceán északkeleti részén helyezkedik el. Politikailag ugyan Észak-Amerikához tartozik, földrajzilag azonban Óceánia része. (forrás: Wikipedia)

 

A nagyjából a mai Örményország területével megegyező méretű (tehát egyharmad magyarországnyi) Hawaii-szigetcsoport Észak-Amerika partvidékétől mintegy 3200 kilométerre délnyugatra helyezkedik el a Csendes-óceán északkeleti részén. A nyolc nagyobb (közülük a legnagyobb Hawaii, a legnépesebb pedig Oahu) és tucatnyi kisebb szigetből álló csoport a vulkáni működésnek köszönheti létezését - tulajdonképpen mindegyik nagyobb földdarab egy-egy vulkáni kúp; számos tűzhányó működik még napjainkban is (a legjelentősebb a fősziget, Hawaii vulkánossága).

1024px-p_hoehoe_lava_meets_pacific.jpg

Az aktív vulkánosság ékes példája, hogy a lávafolyam az óceánban köt ki - ez a lassú, de állandó folyamat végső soron a sziget gyarapodásához vezet Hawaiin. (forrás: Wikipedia)

 

A szigetcsoport legmagasabb pontja a tengerszinttől számítva 4205 méteres Mauna Kea - ha azonban nem a tengerszinttől, hanem a talapzattól számítjuk a magasságot, akkor a maga 10 203 méteres magasságával ez a hegy számít a Föld legmagasabbjának.

mauna_kea_from_mauna_loa_observatory_hawaii_20100913_cropped.jpg

A szigetcsoport legmagasabb csúcsa a Manua Kea - amely a talapzattól számítva az egész Föld legmagasabbja is. (forrás: Wikipedia)

 

A több millió éves geológiai történettel szemben Hawaii emberi történelme nem tekint vissza hosszú múltra: nagyjából az első ezredforduló táján érkeztek ide az első polinéz felfedezők kéttörzsű hajóikon, hogy kezdetét vegye egy csodálatos kultúra több száz évig tartó virágzása...

800px-bathymetry_image_of_the_hawaiian_archipelago.png

Hawaii batimetrikus (a batimetria a tengerek mélységmérésével foglalkozó tudományág) térképe, amelyen jól látható a szigetek vulkáni mivolta: a szigetcsoport egy óceán alatti "forró pontnak" köszönheti a létét - az itteni hasadékokon át kiáramló magma hozta létre a szigeteket szépen egymás után, ahogy a földkéreg az évmilliók során lassan odébb "vándorolt". Napjainkban a legnagyobb szigeten, Hawaiin a legjelentősebb a vulkánosság. (forrás: Wikipedia)

 

A polinéz Hawaii

A helyi hagyományok szerint valamikor a távoli, ködbe vesző múltban Tahitiről érkező hódítók hajtották igájuk alá a szigetcsoportot, ennek régészeti bizonyítékait azonban még nem találták meg. Ami biztos, hogy az idők folyamán Hawaiin az indiaihoz hasonló kasztrendszer alakult ki - a legmagasabb fokozatot a nemesség jelentette, amelynek tagjai állandó harcban álltak egymással a hatalomért. 

800px-capa_de_principe_hawaiano_m_america_inv_13021_01.jpg

18. századi hawaii uralkodói sisak és köpeny (palást). (forrás: Wikipedia)

 

Az európaiak számára - mint oly sok szigetet a Csendes-óceánon - Hawaiit az angol hajóskapitány, James Cook fedezte fel, aki 1778 januárjában érkezett meg Kauai szigetéhez. A délceg kapitány egyik mecénásának, Lord Sandwichnek a tiszteletére Sandwich-szigeteknek nevezte el a csoportot, amely szerencsére nem maradt meg sokáig.

Pontosabban nem a szigeteken, hanem a sokak által kedvelt reggeli/tízórai/uzsonna/vacsora, a szendvics által.

entrevue_de_l_expedition_de_m_kotzebue_avec_le_roi_tammeamea_dans_l_ile_d_ovayhi_iles_sandwich_detailed.jpg

Nem csak az angolok, franciák vagy amerikaiak jöttek Hawaiira a 19. században: a fenti festményen Otto von Kotzebue német származású orosz hajóskapitány 1816-os látogatását örökítették meg. (forrás: Wikipedia)

 

A következő évtizedekben számos európai és amerikai hajó látogatta meg a Hawaii-szigetcsoportot, a látogatások alkalmával pedig akaratlanul is "ajándékot" hoztak az őslakosoknak: a különböző betegségek hatására a 19. század közepére az eredeti népesség mintegy 70%-kal csökkent. A csúcstechnológiás idegenek felbukkanása egy másik, nem várt következményt is hozott: az európai fegyverekkel felszerelkezett egyik nemesi család rövid időn belül magához ragadta a hatalmat, s 1795-ben megalapította a Hawaii Királyságot (Ko Hawaiʻi Pae ʻĀina).

Időközben protestáns misszionáriusok érkeztek a szigetekre, amelynek hatására a lakosság egy része áttért a keresztény hitre; ezzel párhuzamosan az addig nem ismert írásbeliség is elterjedt Hawaiin.

Jönnek a jenkik

800px-kingdavidkalakaua_dust.jpg

Kalākaua, Hawaii királya 1874 és 1891 között. (forrás: Wikipedia)

 

A 19. század közepétől az amerikaiak, a britek és a franciák versengtek a szigetek feletti befolyás megszerzéséért - a "vetélkedőből" az amerikaiak jöttek ki a legjobban, akik először 1875-ben egy kölcsönös együttműködési szerződést kötöttek a Hawaii Királysággal, miközben a trónra jutó új uralkodó, David Kalākaua az 1870-es években kisebb borsot tört az ekkorra kialakuló helyi fehér elit orra alá: fényes udvartartást tartott, s igyekezett visszaállítani az őslakos hagyományokat. Jutalmul egy helyi milícia új alkotmány elfogadására kényszerítette az uralkodót 1887-ben, amellyel egy fehér irányítású alkotmányos monarchiát hoztak létre.

revolution_of_1895_watching_the_battle_of_kamoiliili_from_the_tower_of_the_executive_building_pp-53-3-004.jpg

Hawaii önkéntesek az 1895-ös royalista felkelés idején. (forrás: Wikipedia)

 

Hawaii utolsó uralkodója, Liliuokalani királynő tett még egy utolsó kísérletet hazája függetlenségének megőrzésére, azonban az "erősebb kutya nemz utódot" elv itt is érvényesült; Washington ugyan nem volt hajlandó nyíltan annektálni a területet, Hawaii felett viszont teljesen átvették az irányítást a telepesek, akik az amerikai haditengerészet (egészen pontosan az itt horgonyzó USS Boston hadihajó legénységének) támogatásával kikiáltották a Hawaii Köztársaságot (Lepupalika o Hawaiʻi) 1893-ban. Öt évvel később, a spanyolokkal vívott háború farvizén végül felvonták a csillagos-sávos lobogót a szigetcsoporton.

lowering_the_hawaiian_flag_at_annexation_ceremony_ppwd-8-3-006.jpg

Hawaii zászlajának bevonása 1898-ban, amikor az Egyesült Államok hivatalosan is annektálta a szigetcsoportot. (forrás: Wikipedia)

 

1900-ben Hawaii Terület (Territory of Hawaii) néven az Egyesült Államok tengerentúli területe lett a szigetcsoport.

Lakói adót fizettek a szövetségi kormánynak, választójoguk azonban nem volt a szövetségi választásokon.

Mozgalmas 20. század

A 20. század első évtizedeiben az ültetvényes gazdálkodás hatására robbanásszerű növekedésen ment keresztül a Hawaii-szigetcsoport gazdasága; ezt támogatandó több tízezer ázsiai (elsősorban japán) bevándorló érkezett, tovább csökkentve ezzel az őslakosság arányát az össznépességen belül.

800px-pineapple_field_near_honolulu_hawaii_1907_chs-418.jpg

A 19-20. század fordulóján a szigetcsoport gazdasága (köztük a mezőgazdaság) robbanásszerű fejlődésen ment keresztül. Ebben szerepet játszott a több tízezer ázsiai (elsősorban japán) bevándorló is. (forrás: Wikipedia)

 

Az 1940-es évek elejére a legnépesebb szigeten, Oahun hatalmas katonai infrastruktúra épült ki: katonai és légi támaszpontok hálózták be a szigetet, miközben a déli öbölben óriási haditengerészeti támaszpont terpeszkedett. Az egyre növekvő japán fenyegetésre reagálva 1940-től itt, Pearl Harborban volt az amerikai csendes-óceáni flotta fő erejének bázisa...

uss_shaw_exploding_pearl_harbor_nara_80-g-16871_2.jpg

Fordulópont az amerikai történelemben: a Pearl Harbor elleni japán légitámadás 1941. december 7-én hosszú hónapokra kiütötte az amerikai csendes-óceáni flottát a harcokból. (forrás: Wikipedia)

 

...amelyre végül 1941. december 7-én a japán haditengerészeti légierő gépei mértek csapást; az Oahu elleni légitámadással (amelyben több, mint kétezer katona és civil vesztette életét) kezdetét vette a második világháború az Egyesült Államok számára.

pearl_harbor_looking_southwest-oct41.jpg

Amerikai hadihajók a Gyöngy-kikötőben 1941 októberében. (forrás: Wikipedia)

 

A háború alatt az ország többi részével ellentétben Hawaiin nem internálták a japán származású polgárokat (mivel ekkoriban a népesség mintegy 40%-át tették ki, ez kivitelezhetetlen lett volna). A harcok későbbi szakaszában közülük is sokan csatlakoztak az amerikai haderőhöz, ahol nem csak tolmácsolási feladatokat láttak el, mint azt a németek megtapasztalhatták. 1945-ig Hawaii volt a csendes-óceáni hadszíntér ellátásáért felelős legfontosabb logisztikai központ, valamint itt működött a térségért felelős amerikai főparancsnokság is Nimitz tengernagy irányításával.

_two_surfer_girls_by_william_fulton_soare_oil_on_canvas_c_1935.JPG

Az 1940-es évek második felétől Hawaii igazi turistaparadicsommá vált. (forrás: Wikipedia)

 

A második világháborút követően a sziget népességének nagy része szavazati jogot kapott, ezzel párhuzamosan pedig felerősödtek a tagállami státuszt követelő hangok is. Egy 1959-ben tartott népszavazáson a voksolók 94%-a az Egyesült Államokhoz való csatlakozás mellett tette le a garast; ennek eredményeként Hawaii ötvenedikként, 1959. augusztus 21-én csatlakozott az unióhoz.

uss_arizona_memorial_aerial_view.jpg

A Pearl Harbor elleni japán légitámadásban elsüllyedt Arizona csatahajó ma már emlékmű, valamint több, mint ezer tengerész nyughelye. (forrás: Wikipedia)

 

Napjainkban

Napjainkban a mintegy másfél milliós szigetállam továbbra is az amerikai haderő egyik legfontosabb támaszpontja - ugyan a haditengerészet egységeinek többsége csak alkalmi jelleggel látogat Pearl Harborba (jobbára rombolók és tengeralattjárók állomásoznak itt), így is több tízezer katona teljesít szolgálatot Oahu szigetén.

19th_fighter_squadron_lockheed_martin_f-22a_lrip_lot_3_block_20_raptor_03-4045.jpg

A Hawaii Légi Nemzeti Gárda F-22-es vadászbombázója - Hawaiin napjainkban is több tízezer katona állomásozik. A szigetcsoport stratégiai fekvésének köszönhetően fontos légi, tengerészeti és szárazföldi támaszpont. (forrás: Wikipedia)

 

A szigetcsoport legnépesebb települése a főváros, Honolulu, ahol a népesség mintegy ötöde él - ez nem magától értetődő az Egyesült Államokban, ahol többnyire nem a legnépesebb település az adott állam fővárosa. A lakosok mintegy tíz százaléka őslakos, a többséget az ázsiai (japán, filippínó, kínai) bevándorlók adják (37%), de jelentős még a fehérek (23%) aránya is.

lossy-page1-800px-perspective_view_of_northwest_elevation_makiki_christian_church_829_pensacola_street_honolulu_honolulu_county_hi_habs_hi-533-1_cropped_tif.jpg

Japán stílusú keresztény templom Hawaiin. (forrás: Wikipedia)

 

Az angol mellett a hawaii is hivatalos nyelv a szigetcsoporton, a gyakorlatban azonban inkább előbbit használják - a hawaii anyanyelvi beszélőinek száma kevesebb mint harmincezer; érdekesség, hogy ez a nyelv rendelkezik a világon az egyik legkevesebb hanggal: öt magánhangzó és hét mássalhangzó mellett egy úgynevezett globális zárhang alkotja az ábécét. A hosszú ideig tartó keresztény hittérítés eredményeként a lakosság nagy része (kétharmada) valamelyik keresztény felekezet követője; a második legnépesebb vallási közösség a buddhistáké, miközben az őslakosok egy része a régi hawaii vallás híve maradt.

hula_kahiko_hawaii_volcanoes_national_park_02.jpg

Hawaii hölgyek a hula tánc bemutatása közben - a helyi hagyományok többsége már csak a turisták szórakoztatását szolgálja. (forrás: Wikipedia)

 

kamehameha_statue_and_flag.jpg

I. Kamehameha, a Hawaii Királyság megalapítójának szobra. (forrás: Wikipedia)

 

Hawaii gazdaságának legfontosabb bevételi forrása évtizedek óta az idegenforgalom; évről évre több millió amerikai és külföldi dönt úgy, hogy nehezen megkeresett pénzét itteni aktív (szörfözés - hullámlovaglás -, túrázás például) vagy passzív pihenésbe fekteti, hogy legalább néhány hétig részese lehessen a mesterségesen generált polinéz életérzésnek. 

na_pali_coast_kauai_hawaii.jpg

Hawaii panoráma. (forrás: Wikipedia)

 puhi_and_kuhio_bay_hilo_503745_20340913684_cropped.jpg

A legnagyobb sziget, Hawaii legnépesebb települése, Hilo kikötője madártávlatból. (forrás: Wikipedia)

 

A szigetcsoporton számos nemzeti park hivatott védeni a helyi flórát és faunát.

hawaiian_monk_seal_at_french_frigate_shoals_07.jpg

Egy hawaii fóka pihenés közben. (forrás: Wikipedia)

 

Hawaii az Egyesült Államok egyetlen tagállama, ahol nem került kiépítésre vasúthálózat. A nagyobb szigeteken (elsősorban Oahun) modern közúthálózat várja a közlekedőket. A szigetek közötti kapcsolattartásban az 1950-es évek óta a repülőjáratoknak jut a legfontosabb szerep, miközben a vízi közlekedés megmaradt a turistáknak és a kevés, halászattal foglalkozó helyinek.

hnl_reef_runway.jpg

A mesterséges szigeten kibővített honolului nemzetközi repülőtér a szigetcsoport fő közlekedési központja. (forrás: Wikipedia)

 

flag_of_hawaii_svg.png

Hawaii zászlaja - az 1845-ben elfogadott lobogóban még a brit Union Jack pózol - ezzel Hawaii az egyetlen amerikai szövetségi állam, amelynek lobogójában egy külföldi ország zászlaja található. (forrás: Wikipedia)

 

800px-hawaii_state_capitol_from_the_south-east.jpg

A hawaii törvényhozás épülete a fővárosban, Honoluluban. Az állam kétkamarás törvényhozással rendelkezik, ahol az Egyesült Államokban megszokott módon a két nagy párt, a demokraták és a republikánusok rendelkeznek helyekkel - bár a szigetcsoport demokrata fellegvárnak számít. (forrás: Wikipedia)

 

A hetedik legnagyobb sziget, a 84 hawaii őslakos által lakott 180 négyzetkilométeres Niʻihau egyébként magántulajdonban van a 19. század vége óta.

A beceneve "tiltott sziget" (The Forbidden Island).

Helyzetéből adódóan a hagyományos amerikai sportok (amerikai futball, baseball) mellett népszerű a már emlegetett szörfözés is, amely évszázadokon keresztül volt a helyi polinéz kultúra meghatározó eleme, fő eszköze, a szörfdeszka pedig éppen Hawaiiról indult világhódító útjára az 1940-es években.

downtown_honolulu_from_p_owaina_punchbowl_crater.jpg

A 340 ezer ember által lakott Honolulu Hawaii politikai, gazdasági, közlekedési és kulturális központja is egyben. (forrás: Wikipedia)

 

Már szót ejtettünk Hawaii múltjáról és jelenéről, zárásként pedig emlékezzünk meg egy eszközcsoportról, amelynek segítségével nagyon-nagyon régi időkbe tekinthetünk vissza: a fő sziget, Hawaii legmagasabb csúcsai közül néhányon ugyanis számos különböző típusú teleszkóp fürkészi az eget - az egyik itteni rádióteleszkóp is részt vett például abban a munkában, amelynek eredményeként nem is olyan régen megalkották az első felvételt egy fekete lyukról. 

mauna_kea_summit_2021-06-16_33_cropped.jpg

A Mauna Kea obszervatórium (Mauna Kea Observatory) teleszkópjai. (forrás: Wikipedia)

 

Zárásként következzen egy videoklip, amelyben az egyik legismertebb hawaii előadóművészIsrael "IZ" Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole arról énekel, hogy mi vár ránk valahol a szivárvány felett...

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr117894757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása