Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Portugália az első világháborúban

2022. december 12. - FuraTermék

Amikor egy véletlenszerűen kiválasztott utcai járókelőt megkérünk, hogy soroljon fel néhány első világháborús résztvevőt, a többség meg tudja nevezni kis hazánkat, a németeket, oroszokat, netán az antantot megmentő amerikaiakat, az érdeklődőbb a románokat, törököket, bolgárokat is bedobhatja - ha különösen szerencsések vagyunk, akkor pedig találkozhatunk olyannal, aki megnevezi az Ibériai-félsziget kisebbik államának képviselőit.

1024px-embarque_tropas_para_angola_2.jpg

Az első világháború idején Angolába induló portugál katonák búcsúztatása. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban röviden bemutatjuk Portugália első világháborús részvételének történetét.

A birodalom alkonya

A 15-16. században a világpolitikát és a tengeri kereskedelmet jelentősen meghatározó Portugália a 19. század végére visszasüllyedt oda, ahová mérete és népességszáma predesztinálta volna: másodrangú európai középhatalommá. Ennek ellenére ebben az időszakban fejlesztették fel az évszázadokkal korábban megalapozott afrikai gyarmatbirodalmukat (ezzel kárpótolva magukat a kincsesbánya Brazília 1822-es elvesztéséért) - ennek köszönhetően az 1900-as évek elején Portugália mondhatta magának a világ harmadik negyedik legnagyobb gyarmati birodalmát a britek és franciák és a németek után.

portuguese_empire_20th_century_1.png

Portugália a 20. század elején a világ negyedik legnagyobb gyarmatbirodalmának "büszke" tulajdonosa volt. Ugyan Európában nagy távolság választotta el a kisebbik ibériai országot Németországtól, Afrikában több gyarmatuknak is közös határa volt, amely az első világégés során komoly konfliktusforrásnak bizonyult. (forrás: Wikipedia)

 

A 20, század eleje ennek ellenére gazdasági hanyatlással és politikai válsággal telt: a sokáig betonszilárdságúnak tartott királyság megbukott, 1910-ben kikiáltották a köztársaságot, amely azonban továbbra is válságról válságra vándorolva tengette mindennapjait - a kis számú elitet leszámítva a gyarmattartással járó bevételekből sem látott semmit az átlagos portugál, amely fokozta a feszültséget.

800px-estremoz13.jpg

Portugália a 20. századot egy rendszerváltással köszöntötte: 1910. október 5-én kikiáltották a köztársaságot. (forrás: Wikipedia)

 

Kitör a háború

A portugál vezetés érzékelte, hogy az új, nagy európai háború kirobbanása nem tesz jót Portugáliának, ezért ideje korán deklarálták mind az anyaország, mind a gyarmatok semlegességét a konfliktusban - utóbbira azért volt szükség, mert az afrikai német gyarmatokon rögtön megindultak az összecsapások a szomszédos brit, francia és belga kolóniákkal; Angola (hivatalosan Portugál Nyugat-Afrika) és Portugál Mozambik (avagy Portugál Kelet-Afrika) közvetlenül is határos volt a németek délnyugat- és kelet-afrikai területeivel.

A semlegesség kinyilvánítása ellenére az afrikai gyarmatokon a portugál katonák számos alkalommal csaptak össze a németekkel már 1914-ben; éppen ezért a portugál kormány több ezer fős erősítést vezényelt Angolába és Mozambikba.

800px-embarque_tropas_para_angola_1.jpg

Az első világháború kirobbanását követően erősítésként a gyarmatokra vezényelt portugál katonák egy csoportjának megérkezése Angolába. (forrás: Wikipedia)

 

A britek már a kezdetektől komoly politikai és gazdasági nyomást igyekeztek Lisszabonra helyezni annak érdekében, hogy Portugáliát az antanthatalmak oldalán beléptessék az időközben világháborúvá szélesedő konfliktusba. Ennek első látványos eredményeként 1916 februárjában a portugál hatóságok internálták a főváros kikötőjében horgonyzó német és osztrák-magyar kereskedelmi hajókat és legénységüket - erre és az egyre ellenségesebb portugál hozzáállásra válaszul Németország március 9-én, majd az Osztrák-Magyar Monarchia március 15-én formálisan is hadat üzent Portugáliának. A kocka el lett vetve.

A harcok sűrűjében

A következő hetek és hónapok a portugál háborús részvétel részleteinek tisztázásával teltek; a szövetséges hatalmak felvették a háború utáni rendezés pontjai közé a Német Kelet-Afrika és Portugál Mozambik közötti határ portugálok javára történő módosítását; júliusban a britek formálisan is felkérték portugál barátaikat a nyugati hadszíntéren való megjelenésre.

nls_haig_portuguese_entering_a_gas_trench.jpg

Portugál katonák kiképzése a gázálarccal vívott harcra - a felállított expedíciós erők felkészítése részben Portugáliában, részben már Angliában és Franciaországban történt meg. (forrás: Wikipedia)

 

Habár a portugál reguláris haderő egy jelentős részét Afrikában állomásoztatták a gyarmatok védelmére, a lisszaboni törvényhozás döntést hozott egy expedíciós hadtest felállításáról, felszereléséről és Franciaországba küldéséről a lehető leghamarabb. 

A németek időközben elhozták a háborút Portugáliának: egy búvárhajójuk december 3-án a madeirai Funchal kikötőjében három hajót süllyesztett el.

nls_haig_portuguese_officers_at_bayonet_practice.jpg

Szuronyroham! (forrás: Wikipedia)

 

Az első európai portugál háborús részvétel mégsem a francia fronton, hanem Angliában következett be: 1916-1917 fordulóján számos luzitán katona segített egy erdei fakitermelésen a krónikus fűtőanyag-hiány enyhítésében.

A mintegy 55 ezer főt számláló, nehéztüzérséggel is megtámogatott Portugál Expedíciós Hadtest (Corpo Expedicionário Português) Tamagnini de Abreu tábornok parancsnoksága alatt végül 1917 elejétől érkezett meg Franciaországba (egészen pontosan Brest kikötőjébe), ahol a frontvonal nyugati szárnyán, brit parancsnokság alatt láttak hozzá a munkához.

800px-troupes_portugaises_debarquant_brest_1917_01.jpg

A Portugál Expedíciós Hadtest egységeinek megérkezése a franciaországi Brest kikötőjébe. (forrás: Wikipedia)

 

Az 1. és a 2. gyalogoshadosztályból és a kiszolgáló egységekből álló hadtestet papíron egy portugál repülőalakulat is támogatta, a gyakorlatban azonban francia gépek biztosították a légi fedezetet.

Az 1918-as év

1917-ben számos portugál hajó merült hullámsírba a német tengeralattjárók támadásai következtében, a sorozatot pedig a következő év elején is folytatták, miközben 1918 tavasza elhozta a portugál hadtest számára az igazi tűzkeresztséget is a nagyszabású német offenzíva formájában.

generais_tamagnini_hacking_e_gomes_da_costa.jpg

Fernando Tamagnini (b) és Gomes da Costa (j) portugál tábornokok fogják közre Richard Haking brit tábornokot, a brit XI. hadtest parancsnokát. (forrás: Wikipedia)

 

Legjelentősebb ütközetükre 1918 áprilisában került sor a német Georgette-művelet részeként megvívott Lys-völgyi csatában, ahol a britekkel karöltve végül sikeresen tartóztatták fel a jelentős (közel 15 kilométeres!) előrenyomulást produkáló német császári erőket. Éppenséggel a brit 1. hadsereg alárendeltségében működő portugál egységek szenvedték el a legsúlyosabb veszteségeket (tisztjeik fele elesett vagy megsebesült), a teljes összeomlást pedig annak köszönhetően kerülték el, hogy a két szárnyukon harcoló brit egységek kitartottak.

portugueseloadingstokesmortarwesternfront.jpg

Portugál aknavetősök a front közelében. A portugál katonák brit eredetű felszerelést kaptak. (forrás: Wikipedia)

 

A legendárium szerint egy portugál közlegény, Aníbal Milhais egyetlen géppuskával tartott fel két teljes német ezredet, mialatt bajtársai visszavonulhattak.

A közlegény ezért a tettéért számos kitüntetést kapott Portugáliában.

A fiaskóval felérő összecsapásokat követően a portugál hadtest nagyját visszavonták a front mögé feltöltésre - a használható egységeket brit alárendeltségben az arcvonalban hagyták -, miközben az addigi parancsnokot Tomás António Garcia Rosado tábornok váltotta fel.

800px-tomas_antonio_garcia_rosado.jpg

Tomás António Garcia Rosado tábornok, a portugál expedíciós hadtest második parancsnokának portréja. (forrás: Wikipedia)

 

Eközben az Afrika oroszlánja becenévvel illetett német kelet-afrikai parancsnok, Paul von Lettow-Vorbeck tábornok irányította gyarmati csapatok sikerrel elfoglalták a mozambiki Namacudra városát, ahol jelentős mennyiségű hadianyagra tettek szert - ennek köszönhetően sikeresen folytathatták gerillaharcukat a szavannán.

A béke

bundesarchiv_bild_183-s30568_westfront_portugiesische_kriegsgefangene.jpg

Portugál katonák német hadifogságban. (forrás: Wikipedia)

 

A németek végül 1918. november 11-én letették a fegyvert a nyugati fronton (afrikai csapataik hasonlóan jártak el), így Portugália a győztesek oldalán zárhatta az első világháborút - az ország az egyetlen területi nyereségét végül a fekete kontinens keleti részén érte el, ahol az egykori német gyarmat Kionga-háromszög nevű kiszögellését csatolhatták Portugál Mozambik területéhez - ezt a mozambikiak a mai napig köszönik szépen egykori gyarmattattójuknak.

wirtschafts-atlas_der_deutschen_kolonien_22_cropped.jpg

Portugália egyetlen első világháborús területi nyeresége térképen: a Kionga-háromszög Német Kelet-Afrikától került Mozambikhoz. (forrás: Wikipedia)

 

Az első világháború során a végül 1919-ben hazahívott Portugál Expedíciós Hadtest és az afrikai gyarmati erők tagjai közül összesen 8145 fő esett el és több, mint 12 ezer fő eltűnt; ez még arányait tekintve is csekély veszteség ahhoz képest, amit a fő hadviselő felek szenvedtek el a harcok évei alatt.

A németeknek ezen felül összesen 96 portugál hajót sikerült elsüllyeszteniük mintegy százezer tonnányi hajótérrel.

richebourg_cimeti_re_portugais.jpg

A portugál katonai temető a franciaországi Richebourg mellett. (forrás: Wikipedia)

 

A háború - sok más korabeli nemzethez hasonlóan - Portugáliában sem oldotta meg a problémákat; erre majd csak az 1926-os államcsínnyel hatalomra jutó új rezsim, az Estado Novo António de Oliveira Salazar vezette diktatúrája volt úgy-ahogy képes az 1930-as évektől - de az már egy másik történet részét képezi.

coimbra_aos_seus_mortos_na_grande_guerra.jpg

Az első világháborúban elesett portugál katonák emlékműve Coimbra városában. (forrás: Wikipedia)

 

A Barangolás Blogon ez volt a 2022-es év utolsó posztja, ezért minden kedves olvasónknak kellemes karácsonyi ünnepet és pozitív eseményekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr6817997600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2022.12.13. 04:07:35

"az 1900-as évek elején Portugália mondhatta magának a világ harmadik legnagyobb gyarmati birodalmát a britek és franciák után."

Szerintem a német után csak a negyedik.
Bár most nem fogom összeszámolni:)

en.wikipedia.org/wiki/German_colonial_empire#/media/File:German_colonial.PNG

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2022.12.13. 08:18:43

@Gery87: teljesen jogos, olyan "apróbb" német gyarmatokról, mint Kamerun vagy Új-Guinea északi része, megfeledkeztem. Köszi!
süti beállítások módosítása