Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Egzotikus országok 11.0 - Zsidó Autonóm Terület

2019. június 17. - FuraTermék

Az egzotikus országokat bemutató sorozatunk részeként (illetve egy azon kívüli poszt keretein belül) már foglalkoztunk Oroszország különleges közigazgatási egységeivel.

1024px-.JPG

A terület legnagyobb vasútállomása Birobidzsánban. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban a Tuvától (orosz szemszögből) kőhajításnyira fekvő Zsidó Autonóm Területet nézzük meg közelebbről.

Tovább

Azték Sasok bevetésen

Mexikó a második világháborúban

Hosszú hónapokkal (na jó, több, mint egy évvel) ezelőtt az egyik első posztunkban már bemutattuk, hogy a brazil haza hős katonái milyen dicső tetteket hajtottak végre a második világháborúban. Mai írásunkban egy másik latin-amerikai hatalom, Mexikó háborús útját járjuk körbe.

baleta_pass_near_baugio_luzon.jpg

Amerikai katonák a fülöp-szigeteki harcok idején - mexikói bajtársaik a levegőből támogatták a jenkik földi harcát. (forrás: Wikipedia)

 

Tovább

Hol keresselek?

Műholdas helymeghatározás

Mai posztunkban - fél lábbal legalábbis - ismét kilépünk a világűrbe, hogy megismerkedjünk modern világunk egyik elengedhetetlen kellékével, a műholdas helymeghatározással és az ezt kiszolgáló (pontosabban lehetővé tevő) különböző rendszerekkel.

800px-gps_satellite_nasa_art-iif.jpg

Az egyik Föld körüli pályán keringő GPS-műhold művész ábrázolása. (forrás: Wikipedia)

 

Nem is szaporítjuk a szót: a "Tovább" gomb után felfedezzük a GPS és társainak világát.

Tovább

Az apartheid - 3. rész

Új Dél-Afrika születik

Miután a minisorozatunk első részében bemutattuk az apartheid kialakulását, a másodikban pedig röviden betekintettünk Dél-Afrika külhoni kalandozásaiba, a harmadik, befejező részben megnézzük, hogyan szűnt meg Földünk mostanáig utolsó, államilag támogatott faji szegregációra épülő rendszere.

800px-flag_of_south_africa_svg.png

A Dél-afrikai Köztársaság zászlaja 1994 óta - a lobogó jelképezi a nemzet sokszínűségét. (forrás: Wikipedia)

 

Tovább

Az apartheid - 2. rész

Háború a határon

Az apartheidet bemutató minisorozatunk első epizódjában (miután röviden bemutattuk az előzményeket) láthattuk, hogyan alakult ki és élte virágkorát a szegregációra és faji alapú elnyomásra épülő dél-afrikai fehér diktatúra. 

sadf-operations_4_1.jpg

Dél-afrikai katonák járőrözés közben - a határvidéki szolgálat nem volt egy leányálom. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban megnézzük, hogy milyen volt a dél-afrikai haderő (amelyre a kormány nagyban támaszkodott a rendszer fenntartásában), és utánajárunk, miért kellett dél-afrikai fehér sorkatonák tízezreinek a hazától több ezer kilométerre, a szavannán és bozótosban harcolni.

Tovább

Az apartheid - 1. rész

Szegregáció Dél-Afrikában

A Barangolás Blog számos posztjában foglalkoztunk már ilyen-olyan módon a dél-afrikai apartheid rendszerével, valamint betekintettünk Rodéziába, ahol a ma bemutatotthoz nagyon hasonló rendszer épült ki. Most elérkezett az idő, hogy kicsit részletesebben is megnézzük, milyen volt a faji elkülönítés politikája az afrikai kontinens legfejlettebb és egyik leggazdagabb államában. 

800px-flag_of_south_africa_1928_1994_svg.png

A Dél-afrikai Unió, majd a Dél-afrikai Köztársaság zászlaja az apartheid idején - igazi zászló a zászlóban megoldás, ahol az Union Jack mellett  két búr köztársaság, az Oranje Szabadállam és a Dél-afrikai Köztársaság egykori zászlaja tűnik fel. (forrás: Wikipedia)

 

Két Háromrészes írásunk első epizódjában nézzük meg, hogyan alakult ki és miként élte virágkorát az apartheid.

Tovább

Merre keresselek, Budapest?

Blogunk képzeletbeli hasábjain csak nagyon-nagyon ritkán foglalkozunk magyar témákkal. Mai posztunknak is csak a kiindulópontja lesz lángoktól ölelt kis hazánk (pontosabban fővárosunk), a fő célpont pedig az Egyesült Államok (és bónuszként a Sínai-félsziget). Vágjunk is bele!

dunapartlatkep4.jpg

Az utánozhatatlan panoráma Közép-Európa szívében. (forrás: Wikipedia)

 

Tovább

A világ atomöklei - 9. rész

Észak-Korea

Nem titok, hogy a Barangolás blog eddigi leggrandiózusabb vállalkozásaként tekintünk az Atomököl-sorozatra - mivel azonban egyszer minden jó véget ér, így mai posztunkkal lezárjuk blogunknak a világ nukleáris hatalmait bemutató fejezetét. 

trinity_detonation_t_b.jpg

A világ első atomhatalmával kezdtünk (habár utána nem tartottuk magunkat az időrendiséghez), s a legfiatalabbal zárunk: a "Tovább" gomb után nézzük meg, hogyan tett szert az emberiség jelenleg ismert legpusztítóbb fegyverére a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (avagy Észak-Korea).

Tovább

Extrém húsvét filippínó módra

Míg Magyarországon a húsvéti időszakot a legtöbben a locsolkodással és a hímes tojásokkal társítják (esetleg vesznek világító nyuszit az ablakba), addig a világ más részein az ünnep vallási elemeire helyeznek komoly hangsúlyt.

1024px-palm33jf.JPG

A Fülöp-szigeteken emberek tízmilliói ünneplik a húsvétot, a legtöbben a hagyományos módon... (forrás: Wikipedia)

 

Mai, ünnepi barangolós posztunkban megnézzük, hogy a Fülöp-szigeteken hogyan tartják egyesek a húsvétot.

Mai posztunk tartalma egyesek számára felkavaró lehet - és alapvetően a 18. életévét betöltött korosztályok számára készült, ezért kérjük, ennek figyelembevételével kattints a "Tovább" gombra. 

Köszönjük!

Tovább

Harc az olajért

A chacói háború

Tavaly blogunk képzeletbeli hasábjain emlékeztünk meg Latin-Amerika legvéresebb háborújáról. Mai posztunkban - amelynek egyik főszereplője szintén Paraguay lesz - pedig megismerkedünk azzal a konfliktussal, amely méltán érdemelné ki a "Dél-Amerika legértelmetlenebb háborúja" megtisztelő címet.

800px-schinopsis_balansae.jpg

A Gran Chaco vidéke meglehetősen barátságtalan - a hatalmas forrósághoz nehezen átjárható bozótos társul. Nem véletlen, hogy még napjainkban is Paraguay legritkábban lakott országrésze. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gombra kattintást követően tehát röviden tekintsük át a chacói háború történetét!

Tovább