Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Az Arirang-fesztivál

2023. április 03. - FuraTermék

Mai barangolós posztunkban visszatérünk a Koreai-félszigetre, hogy megismerkedjünk a nagyobb területű, de kisebb népességű koreai állam egyik legnagyobb szabású tömegrendezvényével, az Arirang-tömegjátékokkal (koreai nyelven 아리랑 축제).

1024px-pyongyang_worlds_capital_6647216041.jpg

Tömegjáték észak-koreai módra. (forrás: Wikipedia)

 

Ennek a posztnak az eredeti verziója testvérblogunkon jelent meg először.

Adva van a világ egyik (ha nem a) legelzártabb országának, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak (조선민주주의인민공화국 - Csoszon Mindzsudzsui Inmin Konghvaguk), vagyis Észak-Koreának a fővárosa, Phenjan (vagy Phjongjang), amelyen belül adva van egy folyami sziget, a Rungra-do (릉라도). Ezen pedig megtalálható egy magnóliaszirmot idéző stadion, a 114 ezer ember befogadására alkalmas Május Elseje-stadion (릉라도 5월1일 경기장), amely a világ második legnagyobb kapacitású stadionja.

Az első helyen az indiai Narendra Modi Stadion áll.

800px-views_from_yanggakdo_international_hotel_10.JPG

Az észak-koreai főváros, Phenjan egyik folyami szigetén fekvő Május Elseje-stadion oldalnézetből... (forrás: Wikipedia)

 

És adva van az észak-koreai vezetés azon igénye, hogy ország-világ előtt demonstrálja, hogy a népi Korea milyen nagyszerű hely. Hogy lehetne ezt a hatalmas stadiont megtölteni, egyszersmind felhasználni az ott lévő tömeget az ország nagyságának bemutatására és dicsőségének öregbítésére?

6_1.jpg

...és felülről, ahonnan még inkább kirajzolódik az a bizonyos magnóliaszirom. (forrás: Wikipedia)

 

Rendezzünk hatalmas tömegjátékokat, két hónapon keresztül, heti hat estén át, hogy az egész világ lássa, hogy a koreai emberek milyen jók a tömeg-koreográfiában! - gondolhatták az északi vezetők, amikor megszületett az Arirang-tömegjátékok ötlete a fejükben.

laika_ac_arirang_mass_games_7934639696.jpg

A résztvevők hónapokon át gyakorolnak a nagy eseményre. (forrás: Wikipedia)

 

Maga az Arirang (아리랑) egy koreai népdal (Korea nem hivatalos himnusza), amelynek ezernyi feldolgozása létezik. Ez lett az elnevezése a gyakran százezernél is több embert megmozgató gimnasztikai bemutatókat, valamint a hatalmas élőképeket - amelyeket a lelátókon tartózkodó nézők által a magasba emelt színes táblák segítségével alkotnak meg - felvonultató észak-koreai tömegjátékoknak is.

north_korea_mass_games.jpg

A koreográfiára nem lehet panasz. (forrás: Wikipedia)

 

A játékokon elsősorban az országot irányító Párt, valamint a nemzetet védő Hadsereg nagyságát éltetik, de természetesen az Észak-Koreát vezető Kim-dinasztia (jelenleg a legkisebb Kim, Dzsongun van hatalmon) nagyságát, csodálatosságát és dicsőségét is ki szokták hangsúlyozni.

28.jpg

Kim Ir Szen, Észak-Korea megalapítójának és örökös elnökének századik születésnapjára emlékezik ily módon az ünneplő tömeg. Az országban a Nagy Vezető születésének éve a 0. év, így ott most - hivatalosan - nem 2023-at, hanem 111-et írnak. (forrás: Wikipedia)

 

A tömegjátékok (többnyire fiatal) résztvevőit már ötéves koruktól kiválasztják és elkezdik felkészíteni a nagyszerű feladatra, hogy aztán ott tündökölhessenek ezernyi társukkal együtt a pályán.

Persze hivatalosan soha nem fogják elismerni, de nagy valószínűséggel egyáltalán nem önkéntes alapon történik a kiválogatás és felkészítés - bár az észak-koreai fővárosban eleve csak politikailag megbízható emberek élhetnek.

36.jpg

A hatalmas élőképeken a hadsereg nagysága előtt is tisztelegnek. (forrás: Wikipedia)

 

2007 óta a phenjani Arirang-fesztivál tartja (s valószínűleg még egy jó darabig fogja is tartani) a világrekordot a legtöbb embert megmozgató tömegjáték kategóriájában.

45.jpg

Dicsőség a népnek, a Pártnak és elsősorban a Kim-családnak! (forrás: Wikipedia)

 

A kevés Észak-Koreába beengedett külföldi turista is tanúja lehet - jó pénzért (azaz kemény valutáért) persze - ennek a csodálatos látványnak, ha jó időben van a megfelelő helyen. A 2010-es években volt egy hosszabb szünet (2014 és 2017 között nem tartották meg a játékokat) a játékok megtartásában, majd 2018-tól újra megrendezték, hogy aztán a két évvel később kitörő koronavírus-járvány keresztbe tegyen az egésznek; idáig az utolsó Arirang-játékokra 2020 októberében került sor, apropóját pedig a japán megszállás alóli felszabadulás 75. évfordulója adta. 

marching_band_at_arirang_mass_games_north_korea_10334899135.jpg

Észak-Koreában a hadsereg és a nép nehezen elválasztható fogalmak - női katonazenekar tart az Arirang-fesztivál helyszínére. (forrás: Wikipedia)

 

Zárásként itt a 2019-es tömegjátékok összefoglalója - ennek az előadásnak a koreográfiája "A nép földje" (인민의 나라) téma köré épült:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2918092804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása