Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Hazaárulás mesterfokon

Vidkun Quisling, Norvégia Führere

2019. szeptember 02. - FuraTermék

Alig néhány héttel ezelőtt egy csendes-óceáni kirándulás során megismerkedtünk egy norvég felfedezővel, mai írásunkban pedig egy második világháborús északi történeten keresztül megtudjuk, hogy egy szintén norvég politikusnak köszönhetően hogyan született új kifejezés az angol nyelvben a "hazaárulás" fogalmára.

800px-portrett_av_vidkun_quisling_i_sivile_kl_r_ukjent_datering.jpg

Portré a politikusról. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után ismerkedjünk meg Vidkun Quislinggel!

Mai posztunk antikrisztusa antihőse, teljes nevén Vidkun Abraham Lauritz Jonnsøn Quisling a festői Dél-Norvégiában látta meg a napvilágot 1887 júliusában egy evangélikus lelkész gyermekeként. Átlagos ifjúkorának "i"-jére a pontot a katonai szolgálat tette fel: 1911-ben csatlakozott a kicsiny, ámde vérprofi norvég Királyi Hadsereghez, ahol hamarosan már őrnagyi rangot viselt.

1024px-familien_quisling_ca_1915.jpg

Vidkun Quisling családtagjai körében. (forrás: Wikipedia)

 

1918 és 1919 között (tehát az orosz történelem egyik legvéresebb időszakában) a még mindig fiatalos Quisling Pétervárott dolgozott katonai attaséként. Az ifjú norvég tiszt itt megismerkedett a Vörös Hadsereg megszervezésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Trockijjal, és igazán mély benyomást tettek rá a bimbózó komancs civilizáció mindennapjai. 

Pontosabban amit látott belőle.

Norvégiába hazatérve maga is kacérkodott a forradalmi vörös eszmékkel, de ezen gyerekbetegséget hamar kinőtte, s az 1920-as éveket különböző diplomáciai missziók teljesítésével ütötte el szerte Európában (többek között képviselte a brit érdekeket a Szovjetunióban is, amikor a londoni Őfelségének kormányának még nem voltak hivatalos kapcsolatai Moszkvával).

 vidkun_quisling_og_hans_kone_maria.jpg

Quisling és második felesége, Maria. (forrás: Wikipedia)

 

1931 és 1933 között hazája honvédelmi minisztereként működött, de ellentmondásos tevékenysége (már amennyire békés tüntetések fegyveres erővel történő leverése ellentmondásosnak nevezhető) miatt lemondani kényszerült.

Ekkoriban Quisling már nem a vörösökkel, hanem a Németországban előretörő nácikkal szimpatizált: a német szervezet mintájára megalapította a norvég náci pártot Nemzeti Egységpárt (Nasjonal Samling) néven. 

A norvég náciknak saját ifjúsági szervezetük is volt a Hitlerjugend mintájára, Quisling-jugend néven, ahol a jövő nemzedék erre fogékony tagjai megfelelő képzést kaphattak.

Miután a demokratikus választásokon a párt sorra szenvedte el a vereségeket (egész konkrétan egyetlen képviselőt sem sikerült bejuttatniuk a törvényhozásba, amivel németországi elvtársaikat is rendesen alulmúlták), Quisling figyelmét a Németországgal fennálló kapcsolatok elmélyítésére fordította - pontosabban Hitler figyelmét igyekezett felhívni hazájára és (mintegy mellékesen) saját és pártja sanyarú sorsára.

bundesarchiv_bild_101i-0762-281-30_oslo_deutsche_kfz_und_panzer_i.jpg

A németek bevonulása a norvég fővárosba, Oslóba 1940 tavaszán. (forrás: Wikipedia)

 

1939 szeptember 1-jén elkezdődött a második világháború, Quisling pedig titokban kapcsolatot létesített a náci Németországgal, mivel attól tartott, hogy hazáját hamarosan megszállják a britek, hogy elvágják az Észak-Svédországban megtermelt acél Norvégián keresztüli szállítási útvonalait Németországba (ebben speciel nem tévedett sokat, mert a briteknek szándékukban állt nem figyelembe venni a deklarált norvég semlegességet, ha a helyzet úgy kívánja).

Quisling egy virtuális kacsintás után biztosította a hitetlenkedő nácikat, hogy hazájában tárt karokkal fogják várni a Wehrmacht katonáit és a náci eszme is termékeny táptalajra lel majd a fjordokban - pártjának ugyanakkor ekkor már csak alig kétezer tagja maradt...

A németek Quislingtől függetlenül 1940 telén elején elhatározták, hogy biztos, ami biztos alapon rekvirálják a jégmentes norvég kikötőket az acélszállítmányok védelme érdekében (és ha már ott vannak, akkor az egész országot megszállják).

bundesarchiv_bild_101i-757-0037n-26a_norwegen_schwerer_kreuzer_admiral_hipper.jpg

Kezdődik a partraszállás: Norvégia megszállásában kulcsszerep jutott a német hadiflottának, amely az inváziós erők nagy részét szállította. (forrás: Wikipedia)

 

A terveket végül 1940 áprilisában követték a tettek: április 5-én a Führer személyesen fogadta Quislinget a birodalmi fővárosban, és közölte vele, hogy napokon belül megindult a Dánia és Norvégia elleni német invázió (Weserübung-hadművelet). Miután a német hadigépezet kilencedikén okkupálta Dániát és még aznap megkezdődtek a partraszállások Norvégiában is, Németország elismerte Quislinget Norvégia vezetőjének.

230px-haakon_vii_1906_ob_f04662b.jpg

VII. Haakon, az 1905-ben függetlenné váló modern kori Norvégia első (egyébként dán származású) királya, aki meglehetősen hosszú ideig, 1905 és 1957 között uralkodott. 1940 és 1945 között - részben Quisling tevékenységének is köszönhetően - a britek vendégszeretetét volt kénytelen élvezni, mielőtt visszatérhetett volna frissen felszabadult hazájába. (forrás: Wikipedia)

 

Üröm volt az örömben, hogy a norvég haderő nem vátz ellenállást tanúsított (amit végül túlerővel legyűrtek), valamint az a tény, hogy VII. Haakon király sikeresen elmenekült Londonba több ezer honfitársával egyetemben - előtte azonban még kérte a nyugati szövetségesek beavatkozását hazája védelme érdekében, amit azok szíves-örömest adtak meg.

Hitler - miután rájött, hogy újdonsült cimborája bizony lóvá tette a németek norvégiai fogadtatását illetően - 15-én lemondatta Quislinget, Norvégia élére pedig kinevezte Josef Terbovent teljhatalmú kormányzóként. Eközben az Egyesült Királyság sajtója masszív hadjáratot indított a kezdetektől árulónak tekintett Quisling ellen. Ez a hadjárat  (vagy nevezzük marketingkampánynak) olyan jól sikerült, hogy a náci norvég (vagy norvég náci) politikus neve a hazaárulás egyik szinonimája lett (a régebbi kifejezés a "traitor" volt), s az angol nyelv részévé vált (ha a közkedvelt fordítóba beírjuk, hogy "hazaáruló", az egyik találat az angolban a "quisling" lesz).

800px-quisling_terboven_hirden.jpg

Quisling (b) és Norvégia teljhatalmú német főkormányzója, Josef Terboven. (forrás: Wikipedia)

 

bundesarchiv_bild_101iii-moebius-029-12_norwegen_besuch_himmler_terboven_und_quisling.jpg

Quisling végül marginális szerepet kapott hazája irányításában - a kezdet kezdetén bizonyára nem erre számított. (forrás: Wikipedia)

 

Az Észak-Norvégiában kibontakozó norvég-brit-francia ellenállást a németek végül júniusra számolták fel (ebben szerepet játszott Franciaország közbeni összeomlása is). Nagyjából ekkor vette kezdetét a német megszállással szembeni szervezett ellenállás az országban.

A következő években a németek egész otthonosan berendezkedtek Norvégiában (számos tengeralattjáró-támaszpont, és a csúcson háromszázezer fős megszálló haderő az alig négymilliós országban), ennek ellenére 1942-re már érződött a britek által támogatott ellenállás tevékenysége is (például egy kicsit később sikeresen szabotálták a nácik atomprogramját). A németek ekkor elővették az addig parkolópályán tartott Quislinget, aki 1942-ben Nemzeti Kormány néven hivatalosan is bábkormányt szervezett Oslóban.

_reskompanier_vidkun_quisling_josef_terboven_og_norske_polititropper_8618020299.jpg

Norvégia ura, a jobbján Quislinggel szemlélik a rendőrség díszelgő alakulatát a fagyos norvég télben. (forrás: Wikipedia)

 

vidkun_quisling_kundgebung_kolosseum_8613727248.jpg

Quisling beszédet tart hallgatósága előtt. A valóságban nagyon alacsony volt a támogatottsága a hazájában árulónak tekintett politikusnak. (forrás: Wikipedia)

 

Quisling nagy álma volt, hogy Norvégiát igazi náci állammá varázsolja. Ennek érdekében ott másolta a németeket, ahol csak tudta - s tevékenyen részt vett a kicsiny norvégiai zsidó közösség ezer tagjának deportálásában, miközben tucatjával végeztette ki az ellenállás vélt vagy valós tagjait, valamint hozzájárult norvégok besorozásához a náci haderőbe (persze voltak ott önkéntesek is).

Talán mondanunk sem kell: a német megszállók (köztük a híres-hírhedt Gestapo norvégiai szervezetének) támogatását élvező Quisling akkor sem nyert volna népszerűségi versenyt Norvégiában, ha a másik induló maga az ördög.

bundesarchiv_bild_183-2004-1001-500_vidkun_quisling_autogramm_schreibend.jpg

A propagandában természetesen igyekeztek népszerű vezetőnek, hazája megmentőjének beállítani Vidkun Quislinget. (forrás: Wikipedia)

 

quisling_s_office_at_the_royal_palace_1945.jpg

Quisling dolgozószobája az oslói királyi palotában. (forrás: Wikipedia)

 

Quisling (látszat)uralmának végét végül a második világháború európai lezárása hozta el: a szövetségeseknek a háború alatt nem volt kedvük volt a masszív norvégiai német haderővel való összecsapásra, ezért Norvégia csak az általános német fegyverletétel napjaiban nyerte vissza szabadságát (az itteni német haderő megadását az 1945 májusában Norvégiába átdobott brit ejtőernyősök parancsnoka, Andrew Thorne tábornok fogadta).

Norvégia német főkormányzója, Terboven a német megadás napján 50 kg dinamit segítségével röpítette magát a levegőbe.

antisemitic_graffiti_in_oslo_1941.jpg

Quisling uralma alatt nehéz idők köszöntöttek a kicsiny norvégiai zsidó közösségre. A mintegy kétezer norvégiai zsidó harmada nem élte meg a háború végét. (forrás: Wikipedia)

 

Miután Oslo felszabadult, Quislinget letartóztatták - egy századnyi brit ejtőernyős vigyázott rá, nehogy "baleset" érje a feldühödött norvégok által a vizsgálati fogságban. Nem sokkal később megtartották tárgyalását, ahol hazaárulás vádjában bűnösnek találták és halálra ítélték. Miután fellebbezését elutasították, 1945. október 24-én egy Oslo melletti erődben kivégzőosztag tett pontot földi pályafutásának végére.

Igazságtalanul ítéltek el és ártatlanul halok meg

Vidkun Quisling halála előtti utolsó szavai

Ebben (is) valószínűleg tévedett.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr6715000010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fredddy 2019.09.02. 21:11:28

VII. Haakon a régi norvég királyok iránti tiszteletből vette fel ezt a nevet, Dániában még Károly herceg néven futott. Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel volt a teljes neve, szóval lett volna miből válogatni.

Egy olajszállító tankerhajót is elneveztek róla, ami a maga korában (60-as évek vége) a világ egyik legnagyobbja volt.

Guillam 2019.09.02. 22:57:30

"A németek Quislingtől függetlenül 1940 telén elhatározták, hogy biztos, ami biztos alapon rekvirálják a jégmentes norvég kikötőket az acélszállítmányok védelme érdekében (és ha már ott vannak, akkor az egész országot megszállják)."
Ha 1940 tavaszán foglalták el Norvégiát, akkor 1939 telén döntöttek a hadműveletről.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2019.09.02. 23:18:24

@Guillam: Köszönöm az észrevételt, korrigáltam.

HgGina 2019.09.02. 23:39:18

Valami törvény is van a norvégoknál, hogy Quisling nevét csak kisbetűvel lehet írni.
Nálunk ehhez egy komolyabb törvénycsomag is kevés lenne, olyan hosszú lehetne a névsor.

kofolafan 2019.09.02. 23:53:27

@HgGina:

azért Norvéágia annél komolyabb ország, semhogy ilyen hülyeségről törvényt hozzanak. És mi a büntetés, ha valaki mégis nagybetűvel írja? Felakasztják? És ilyen családnév már nem is létezik, vele együtt kihalt?

Ne dőljünk már be a buta városi legendáknak, ez csak nemecsekkel fordult elő és az is egy regény volt :)

HgGina 2019.09.03. 02:01:22

@kofolafan: HA igazad van, akkor valóban városi legenda lehet. Még akkor is, ha az egyébként Norvégiában élő családtagom mondta. Egyébként attól, hogy egy ember nevét esetleg egy ilyen törvény alapján csak kisbetűvel lehetne leírni, az nem azt jelenti, hogy az összes ilyen vezetéknevű emberre vonatkozna, másrészt nem azt jelenti, hogy egy magánember hogyan írja. Logikusan ez a hivatalos, esetleg a médiában való megjelenést szabályozhatja.
És pont olyan komoly ország, mint Magyarország. Itt is tilos a vörös csillag... kivéve a Heineket, kivéve a kabáthajtókára tűzést, kivéve a.... kivéve, kivéve, kivéve.
És őket se akasztják fel. Némi gondolkodási képességet feltételezve rólad, ez azért eszedbe juthatna!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.03. 05:42:53

Nem volt hazaáruló, csak pechje volt: az ő oldala vesztett.

Ha nyert volna Hitler, most az antfasiszták ellenállók lennének a hazaárulók.

nyiktonyeatszusztvujet 2019.09.03. 07:20:43

Azért a brittek mindent megtettek ,hogy sor kerüljön a Wesserübung hadműveletre...csak ez valahogy kimaradt a cikkből..

l_andras 2019.09.03. 07:54:44

@MAXVAL bircaman közíró: dehogynem volt hazaáruló komcsikám, ahogy az olyan 3/3-sok is azok voltak mint te.

frikazojd · http://kocs.ma 2019.09.03. 09:04:19

ez valami hasonló ahhoz amit ma Boris Johnson művel

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.09.03. 09:35:00

A történelem tele van ilyen emberekkel. Az angoloknak egy időpontban nagyon fontos volt Quisling, ezért beszélnek többet róla, mint egy átlagos árulóról. Ha hirtelen kellene példákat mondani, akkor egyből Kádár jutna eszembe, de rengeteg ilyen van. Pl. mikor a Habsburgok megszerezték Magyarországot. Sok vita volt a királyválasztások idejében. Sokan ide, sokan meg a másik oldalra álltak. A Pállfyak pl. a "jó", azaz nyertes oldalra.

Ez a Quisling tizenkettő egy tucat, nincs benne semmi különös. Egyébként az írás jó, de a címe atlantista túlzás.

body_andras 2019.09.03. 11:30:43

Hazaárulás mesterfokon az is, amit a mai politikában művel minden megélhetési naplopó. Lelkes követőik még bedőlnek az "értékrendek" fedőnevű farokméregetésnek, de amikor majd épp eléggé elrohad körülöttünk a világ, az unokáik számára egyértelmű lesz, ki a hazaáruló és kik a cinkosai.

Fikalnyik Eugén 2019.09.03. 13:06:14

@HgGina: "Valami törvény is van a norvégoknál, hogy Quisling nevét csak kisbetűvel lehet írni"

snl.no/Vidkun_Quisling

Pesti 2019.09.03. 22:18:30

Norvégia és a nyugat szereti elmondani, hogy milyen komoly ellenállás volt abban az országban. A fenti cikk is említi, hogy norvég katonák szolgáltak a német hadseregben, avagy szolgáltak az SS-ben Berlin elestekor. De a lányoknak is tetszettek a német katonák, olyannyira, hogy a németektől született gyerekeket kidobták az országból és Svédország fogadta be őket. Egész elképesztő számot olvastam róluk, nem írom le mennyi, de az ABBA vöröshajú énekesnője is fél német volt, apja nem ért vissza Németországba.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.09.04. 00:17:39

Ha Narvikban jár valaki, tudom ajánlani a háborús múzeumot, érdekes.

kolomparlole1114 2020.02.11. 19:37:04

"Hazaárulás mesterfokon"

Azt hittem a fideszről lesz szó, de csalódtam. Ez kismiska ahhoz képest.

WildBear 2020.05.05. 13:38:35

Fárasztó már ez a "hazaárulósdi".
Quisling jót akart a hazájának, a saját elképzelése szerint.
Ő úgy gondolta, hogy a náci rendszer lesz jó Norvégiának.

A hazaáruls azt jelenti, hogy más ország számára elárulod a hazádat.
Ezt nem tette.

Untermensch4 2021.06.24. 10:57:46

"attól tartott, hogy hazáját hamarosan megszállják a britek, hogy elvágják az Észak-Svédországban megtermelt acél Norvégián keresztüli szállítási útvonalait Németországba (ebben speciel nem tévedett sokat, mert a briteknek szándékukban állt nem figyelembe venni a deklarált norvég semlegességet, ha a helyzet úgy kívánja)."

htenger.blog.hu/2021/06/17/versenyfutas_norvegiaert_840
süti beállítások módosítása