Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Gyűrű a víz felett

A Garzón-lagúna hídja

2021. április 12. - FuraTermék

A világon nem egy, nem két és nem három olyan híd van, amelynek fotóját megnézve nagy bizonyossággal meg tudnánk mondani nem csak a nevét, de azt is, hogy pontosan hol fekszik. Ez köszönhető a panorámának, a híd színének, kialakításának vagy éppen funkciójának.

800px-bridge_laguna_garzon_detail.png

Elágazás a parton: vajon hova vezetnek az utak? (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban röviden bemutatjuk a Garzón-lagúna hídját, amely egy nem mindennapi építmény.

Tovább

Húsvéti szokások a nagyvilágban

Elérkezett a 2021-es év húsvétja, amely a keresztény világ legnagyobb és legfontosabb ünnepe. Tavalyelőtt egy barangolós posztunkban már bemutattuk nektek, hogyan ünnepelnek a Fülöp-szigeteken, ma pedig egy válogatást tárunk elétek, amelyben néhány különös húsvéti szokással ismerkedünk meg.

easter_eggs_straw_decoration.jpg

Húsvét - ahány ház (ország) annyi szokás... (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után induljunk húsvéti szokás-felfedező mini barangolásunkra!

Tovább

Patkányok az aknamezőn

Amióta világ a világ, pontosabban, amióta az ember úgy döntött, elhagyja a barlangját, és más emberekkel hadakozik a jobb földért, a kincsekért, vagy csak úgy, ideológiai alapon, a háborúk elengedhetetlen résztvevői a különböző állatok. Egészen a 20. század közepéig a modern háború elképzelhetetlen volt a lovak nélkül; a galambokat sokáig hírvivőként használták (a ragadozómadarakat meg a galambok elfogására), de kontinens-specifikusan akár elefántokkal vagy éppen tevékkel is gyakran találkozhattak a hadakozó felek.

landmine.jpg

Számtalan terület van a Földön, amelyre belépni a modern kori háborúk miatt életveszélyes. Sok helyen még a fentihez hasonló tábla sem figyelmeztet arra az életveszélyre, amit a földbe ásott aknák jelentenek. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban azonban megismerkedünk egy másik állatfajjal, amelynek példányai a háborúk utáni újjáépítést és újrakezdést segítik elő. Következzenek az aknamezők koronázatlan királyai, az afrikai óriáspatkányok (avagy erszényespatkányok)!

Tovább

Egzotikus országok 19.0 - Liechtenstein

Az utolsó alpesi hercegség

Az egzotikus országokat bemutató sorozatunk tizenkilencedik részében visszatérünk a vén kontinensre, hogy megismerkedjünk egy parányi hercegséggel, amely azonban fizikai súlyánál jóval nagyobb befolyással rendelkezik a világ dolgait illetően.

800px-europe-liechtenstein_svg.png

Liechtenstein egyike azon európai államoknak, amelyeket nagyítóval kell keresnünk a térképen. (forrás: Wikipedia)

 

Szaporíthatnánk még a szót, de nem tesszük: irány Liechtenstein!

Tovább

Két világ hőse

Giuseppe Garibaldi

A Barangolás Blog szerény kereteit túlfeszítené mai posztunk főhősének teljes élettörténete; olyan sok helyen járt és olyan sok mindennel foglalkozott, hogy mire említés szintjén is a végére fogunk érni, már elfelejtjük az elejét.

giuseppe_garibaldi_1866.jpg

Giuseppe Garibaldi 1866-ban készült portréja. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen Giuseppe Maria Garibaldi tábornok, tengerészkapitány és szabadúszó országegyesítő története. 

Tovább

Diktárorok - 2. rész

Kim Dzsongil

A második epizóddal folytatjuk vadonatúj sorozatunkat, amelynek keretében a Barangolás Blogon 20. és 21. századi diktátorok életútját elevenítjük fel röviden.

800px-kim_jong_il_portrait-2.jpg

Örökké mosolygó arc - tulajdonosa egész életét Észak-Koreának áldozta, cserébe az észak-koreaiaknak kellett az életüket áldozniuk érte... (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban a világ első kommunista dinasztiájának második számú "uralkodójával", Észak-Korea egykori urával, Kim Dzsongillel (김정일) ismerkedünk meg.

Tovább

Az elképzelhetetlen

Japán megszállása

Japán történelme során számos alkalommal tettek kísérletet idegen hatalmak a szigetország feletti uralom megszerzésére, de mindannyiszor kudarcot vallottak: a felkelő nap földje soha nem lett gyarmat, vagy megszállt terület, s az átlagos japán ember számára elképzelhetetlen volt, hogy ez valaha is bekövetkezzen.

800px-sunken_japanese_battleship_haruna_off_koyo_etajima_japan_on_8_october_1945_80-g-351726.jpg

A félig elsüllyedt japán Haruna (榛名) csatahajó 1945 júliusában. A háború utolsó heteiben Japánnak már nemigen voltak bevethető hadihajói az érkező amerikai inváziós flottával szemben. (forrás: Wikipedia)

 

A második világháború végén azonban mégis megtörtént. A "Tovább" gomb után jöjjön Japán Egyesült Államok általi megszállásának rövid története.

Tovább

A magányos szikla

Az Uluru (Ayers Rock)

Ami Japánnak a hófedte Fudzsi, Olaszországnak a Vezúv (Nápollyal a háttérben), az Ausztráliának egyértelműen egy viszonylag kicsiny, látszólag a teljesen sík földből kiemelkedő hegydarab, azaz az Uluru (Ayers Rock); egy természeti képződmény, amelynek képét megnézve a világ bármely, random módon kiválasztott lakója be tudja azonosítani, hogy hol készült a felvétel.

rock_uluru.jpg

Csodálatos panoráma: az Uluru (Ayers Rock) a magasból. (forrás: Wikipedia)

 

Irány a Föld legkisebb kontinensének szíve! 

Tovább

Diktátorok - 1. rész

Saparmyrat Nyýazow Türkmenbaşy

Blogjainkon már számtalan (na jó, számos) alkalommal foglalkoztunk főállásban államfői, másodállásban pedig kőkemény diktátori tevékenységet űző embertársainkkal. Megnéztük, hogy egy közép-afrikai elnök hogyan koronáztatta magát császárrá, egy másik afrikai diktátor pedig hogy rohant a vesztébe a szomszédja megtámadásával.

800px-view_of_ashgabat_42376779291.jpg

A türkmén főváros, Aşgabat központjának látképe. Az első türkmén elnök tevékenysége alaposan rajta hagyta nyomát a városképen... (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkkal új sorozatot indítunk, amelyben majd időről időre kiválasztunk egy-egy diktátort, s nagyon röviden bemutatjuk majd tevékenységét nektek. Az első epizódban ismerkedjünk meg minden türkmének atyjával, Saparmyrat Nyýazow-val.

Tovább

Egzotikus országok 18.0 - Marshall-szigetek

2021-ben is folytatjuk a blogunkkal majdnem egyidős sorozatunkat, amelyben a Magyarországról nézve egzotikus, különleges országokat és területeket mutatjuk be - röviden - a Tisztelt Olvasóközönségnek.

800px-marshall_islands_on_the_globe_small_islands_magnified_polynesia_centered_svg.png

A Marshall-szigetek a Csendes-óceán nyugati részén helyezkedik el, nagyobb vízfelületen, mint Ukrajna területe. (forrás: Wikipedia)

 

A sorozat idei első posztjában a bolygó túlfelére látogatunk el, hogy szétnézzünk kicsit a Marshall-szigeteken.

Tovább
süti beállítások módosítása