Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Diktátorok - 3. rész

Robert Gabriel Mugabe

2021. május 03. - FuraTermék

Az afrikai kontinens bővelkedik véreskezű diktátorokban, zsarnokokban - még akkor is, ha csak az elmúlt néhány évtized történéseit nézzük. Persze nem mindenki kezdi szadista félistenként a politikai pályafutását (még Afrikában sem), sokszor események hosszú láncolata vezet addig, hogy az adott ország vezetője egyben a leggyűlöltebb figura is legyen.

1024px-mugabecloseup2008.jpg

Robert Mugabe, Zimbabwe miniszterelnöke (1980-1987) majd elnöke (1987-2017). (forrás: Wikipedia)

 

A diktátorokat bemutató sorozatunk harmadik részében ismerkedjünk meg Zimbabwe egykori miniszterelnökével és elnökével, Robert Mugabével.

Tovább

Az utolsó atomváros

Szlavutics története

Napra pontosan harmincöt éve, 1986. április 26-án, szombaton nem sokkal éjjel fél egy előtt nem csak a történelem egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófája következett be az akkor még a Szovjetunió részét képező Ukrajna északi részén fekvő Lenin (vagy ahogy azóta mindenki ismeri: csernobili) Atomerőműben; akkor még ugyan nem tudták, de az erőmű személyzete és családjaik számára felhúzott közeli Pripjaty város lakóinak élete is örökre megváltozott...

800px-iaea_02790015_5613115146.jpg

Ikonikus légifelvétel a csernobili atomerőmű négyes blokkjának maradványairól. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után ismerkedjünk meg röviden az utolsó szovjet (ukrán) atomváros, Szlavutics történetével.

Tovább

A leglovagiasabb katona

Joshua Chamberlain

A háborúk, konfliktusok a véres pusztítás mellett általában hősöket is szülnek - olyan személyiségeket, történelmi alakokat, akikre a több generációval későbbi utókor is hálás szívvel emlékezik vissza. 

800px-joshua_chamberlain_brady-handy.jpg

Joshua Lawrence Chamberlain dandártábornoki uniformisban a polgárháború idején. Lawrence Joshua Chamberlain néven született, de később keresztneveit felcserélte. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunk főszereplője, Joshua Lawrence Chamberlain, az amerikai polgárháború szövetségi haderejének címzetes vezérőrnagya is közéjük tartozik. Ismerkedjünk meg történetével röviden!

Tovább

Gyűrű a víz felett

A Garzón-lagúna hídja

A világon nem egy, nem két és nem három olyan híd van, amelynek fotóját megnézve nagy bizonyossággal meg tudnánk mondani nem csak a nevét, de azt is, hogy pontosan hol fekszik. Ez köszönhető a panorámának, a híd színének, kialakításának vagy éppen funkciójának.

800px-bridge_laguna_garzon_detail.png

Elágazás a parton: vajon hova vezetnek az utak? (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban röviden bemutatjuk a Garzón-lagúna hídját, amely egy nem mindennapi építmény.

Tovább

Húsvéti szokások a nagyvilágban

Elérkezett a 2021-es év húsvétja, amely a keresztény világ legnagyobb és legfontosabb ünnepe. Tavalyelőtt egy barangolós posztunkban már bemutattuk nektek, hogyan ünnepelnek a Fülöp-szigeteken, ma pedig egy válogatást tárunk elétek, amelyben néhány különös húsvéti szokással ismerkedünk meg.

easter_eggs_straw_decoration.jpg

Húsvét - ahány ház (ország) annyi szokás... (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után induljunk húsvéti szokás-felfedező mini barangolásunkra!

Tovább

Patkányok az aknamezőn

Amióta világ a világ, pontosabban, amióta az ember úgy döntött, elhagyja a barlangját, és más emberekkel hadakozik a jobb földért, a kincsekért, vagy csak úgy, ideológiai alapon, a háborúk elengedhetetlen résztvevői a különböző állatok. Egészen a 20. század közepéig a modern háború elképzelhetetlen volt a lovak nélkül; a galambokat sokáig hírvivőként használták (a ragadozómadarakat meg a galambok elfogására), de kontinens-specifikusan akár elefántokkal vagy éppen tevékkel is gyakran találkozhattak a hadakozó felek.

landmine.jpg

Számtalan terület van a Földön, amelyre belépni a modern kori háborúk miatt életveszélyes. Sok helyen még a fentihez hasonló tábla sem figyelmeztet arra az életveszélyre, amit a földbe ásott aknák jelentenek. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban azonban megismerkedünk egy másik állatfajjal, amelynek példányai a háborúk utáni újjáépítést és újrakezdést segítik elő. Következzenek az aknamezők koronázatlan királyai, az afrikai óriáspatkányok (avagy erszényespatkányok)!

Tovább

Egzotikus országok 19.0 - Liechtenstein

Az utolsó alpesi hercegség

Az egzotikus országokat bemutató sorozatunk tizenkilencedik részében visszatérünk a vén kontinensre, hogy megismerkedjünk egy parányi hercegséggel, amely azonban fizikai súlyánál jóval nagyobb befolyással rendelkezik a világ dolgait illetően.

800px-europe-liechtenstein_svg.png

Liechtenstein egyike azon európai államoknak, amelyeket nagyítóval kell keresnünk a térképen. (forrás: Wikipedia)

 

Szaporíthatnánk még a szót, de nem tesszük: irány Liechtenstein!

Tovább

Két világ hőse

Giuseppe Garibaldi

A Barangolás Blog szerény kereteit túlfeszítené mai posztunk főhősének teljes élettörténete; olyan sok helyen járt és olyan sok mindennel foglalkozott, hogy mire említés szintjén is a végére fogunk érni, már elfelejtjük az elejét.

giuseppe_garibaldi_1866.jpg

Giuseppe Garibaldi 1866-ban készült portréja. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen Giuseppe Maria Garibaldi tábornok, tengerészkapitány és szabadúszó országegyesítő története. 

Tovább

Diktárorok - 2. rész

Kim Dzsongil

A második epizóddal folytatjuk vadonatúj sorozatunkat, amelynek keretében a Barangolás Blogon 20. és 21. századi diktátorok életútját elevenítjük fel röviden.

800px-kim_jong_il_portrait-2.jpg

Örökké mosolygó arc - tulajdonosa egész életét Észak-Koreának áldozta, cserébe az észak-koreaiaknak kellett az életüket áldozniuk érte... (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban a világ első kommunista dinasztiájának második számú "uralkodójával", Észak-Korea egykori urával, Kim Dzsongillel (김정일) ismerkedünk meg.

Tovább

Az elképzelhetetlen

Japán megszállása

Japán történelme során számos alkalommal tettek kísérletet idegen hatalmak a szigetország feletti uralom megszerzésére, de mindannyiszor kudarcot vallottak: a felkelő nap földje soha nem lett gyarmat, vagy megszállt terület, s az átlagos japán ember számára elképzelhetetlen volt, hogy ez valaha is bekövetkezzen.

800px-sunken_japanese_battleship_haruna_off_koyo_etajima_japan_on_8_october_1945_80-g-351726.jpg

A félig elsüllyedt japán Haruna (榛名) csatahajó 1945 júliusában. A háború utolsó heteiben Japánnak már nemigen voltak bevethető hadihajói az érkező amerikai inváziós flottával szemben. (forrás: Wikipedia)

 

A második világháború végén azonban mégis megtörtént. A "Tovább" gomb után jöjjön Japán Egyesült Államok általi megszállásának rövid története.

Tovább
süti beállítások módosítása