Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Törvényen kívül: Ned Kelly története

2020. január 13. - FuraTermék

A 19. század második felének Ausztráliájában az élet (ahogy mondani szokás) nem csak játék volt és mese: ennek köszönhetően a sokszor vadnyugati (vagy még annál is rosszabb) körülmények számos törvényen kívülit, banditát, közönséges bűnözőt és adott esetben későbbi népmesei hőst termeltek ki.

ned_kelly_capture.jpg

Sokak szerint nem így kellett volna végződnie a történetnek: Ned Kelly utolsó letartóztatása. (forrás: Wikipedia)

 

Nem szaporítjuk tovább a szót (pedig még elférne itt néhány szóvirág): ismerkedjünk meg a legkisebb kontinens Rózsa Sándorával (avagy Robin Hoodjával), Ned Kellyvel.

Tovább

Békefalu

Patyomkin-falu Észak-Koreában

Amikor cárnője, II. Katalin lenyűgözése érdekében Grigorij Alekszandrovics Patyomkin politikus és hadvezér a törököktől frissen elhódított Dnyeper folyó partján lakatlan ál-falvakat állíttatott fel 1787-ben, valószínűleg nem gondolta, hogy tettével olyan hagyományt teremt, amelyet két évszázaddal később és egy kontinenssel arrébb is szívesen alkalmaznak majd.

800px-korea_dmz_hu_svg.png

A két Koreát az egymás közötti háborút lezáró (pontosabban felfüggesztő) 1953-as fegyverszüneti egyezmény megkötése óta egy demilitarizált övezet választja ketté, amelynek két oldalán több százezer fős haderők állnak készenlétben a végső leszámolásra. (forrás: Wikipedia)

 

Pedig így lett, s ennek köszönhető, hogy manapság is létezik egy Patyomkin-falu a két Korea de facto határán, amelyet a Barangolás Blog első 2020-as posztjában mutatunk be nektek.

Tovább

Édesség a fán

A szaloncukor

Idei karácsonyi posztunk egy picit rendhagyó, ugyanis nem a széles nagyvilágból választottunk egy különleges ünnepi szokást, hanem kis hazánkból, Magyarországról - ami az előbb nevezett keresztény ünnepet tartó többi országban számít kuriózumnak (vagy hogy azt ne írjuk: furcsa terméknek).

800px-happy_new_year_06463.jpg

Kis karácsony, nagy karácsony(fa)... (forrás: Wikipedia)

 

Jó, nem szaporítjuk tovább a szót, ismerkedjünk meg a szaloncukorral!

Tovább

El nem ismert országok - 1. rész

Szomáliföld

Mai posztunkkal új sorozatot indítunk a Barangolás Blogon: az egzotikus országokat, területeket bemutató válogatásunk mellé megjelenik az el nem ismert országokat felvonultató, írás-folyamunk.

800px-almadow_overview.jpg

A Szomáliföld legmagasabb csúcsát (2410 m) is hordozó Calmadow-hegység látképe az ország északkeleti részén. (forrás: Wikipedia)

 

Nem is szaporítjuk tovább a szót, kezdjünk bele: az első részben az Afrika szarván fekvő Szomáliföldi Köztársaságot látogatjuk meg!

Tovább

A fagy birodalma

Ojmjakon

Mai posztunkban - igazodván a beköszöntött tél Magyarországot teljesen (?) megbénító havas-fagyos viszontagságaihoz - ellátogatunk egy igazán havas-fagyos vidékre, amelynek fotóit nézegetve jogosan ötlik fel bennünk a gondolat: ez az igazi Szibéria, ahová a világ minden kincséért sem utaznánk.

oymyakon_forests.jpg

Ojmjakoni tájkép 2013 februárjából. A hegyeknek fontos szerepük van az itteni extrém hideg létrejöttében. (forrás: Wikipedia)

 

Most azonban mégis megtesszük: irány a messzi Jakutföld (Szaha Köztársaság) még messzibb Ojmjakon nevű faluja, a világ leghidegebb lakott települése!

Tovább

Légicsapás a sivatagban

Az Opera hadművelet

Blogunkon az atomhatalmakat bemutató sorozatunkban már említettük, hogy Izrael feltehetően rendelkezik az emberiség által jelenleg ismert legnagyobb hatóerejű tömegpusztító fegyverrel, azt azonban elfelejtettük (?) megemlíteni, hogy a zsidó állam politikai és katonai vezetésének elsődleges célja az, hogy más térségbeli állam (értsd: az Izraellel ellenséges muzulmán országok) hasonló fegyver beszerzésére irányuló törekvését megakadályozza. Bármi áron.

800px-menachem_begin_and_moshe_dayan_exits_from_an_aircraft.jpg

Menáhém Begín miniszterelnök és Móse Daján külügyminiszter (korábbi háborús hős és védelmi miniszter). Begín miniszterelnök határozta meg Izrael azon politikájának alapelveit, mely szerint a környező ellenséges államokat bármi áron meg kell akadályozni tömegpusztító fegyverek fejlesztésében és birtoklásában. (forrás: Wikipedia)

 

Napjainkban Irán jelenti a legfőbb mumust a jeruzsálemi kormánynak ebből a szempontból, bő három évtizeddel ezelőtt azonban a Szaddám Huszein irányította Irak volt a fő fenyegetés.

Tovább

Az alkohol egyháza

A Barangolás Blog felületén már számos alkalommal mutattunk be különleges szokásokat, amelyek nem egy alkalommal valamilyen vallási hagyományhoz kapcsolódnak - kifejezetten egyházakkal, azok történetével, kialakulásával azonban eddig nem foglalkoztunk.

sunday_chilled_vibes.jpg

Kertvárosi hangulat (???) az egyház-alapításról ismertté vált dél-afrikai Orange Farm városában. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban a fent említett hiányosságot pótolva rögtön be is mutatjuk az alkohol egyházát!

Tovább

Niszeik a nácik ellen

A 442. ezredharccsoport története

A második világháborúban az Egyesült Államok fegyveres erőinek egy olyan alakulata szerezte a legtöbb harctéri kitüntetést, amelynek tagjai hazájukban másodrendű állampolgároknak számítottak - vagy sok esetben még annak sem (és most nem az afroamerikaiakról lesz szó).

442-infantry-regiment-coa.png

A 442. ezredharccsoport címere. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen a 442. ezredharccsoport rövid története!

Tovább

Fővárosok a határon

Blogjainkon már számos alkalommal foglalkoztunk fővárosokkal, s egy-két írás erejéig betekintettünk a határok, határátkelők világába is.

800px-border_stone.jpg

Határkő a puszta közepén - van, amikor viszont egy főváros szélén találkozhatunk vele. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban ötvözzük (ha úgy tetszik: egyesítjük) ezt a két halmazt, ugyanis szétnézünk azon fővárosok között, amelyek konkrétan az államhatáron, vagy annak közvetlen közelében fekszenek.

Tovább

Két háború veteránja - 2. rész

Számwald Gyula története

A múltkori, Asbóth Sándor életútját bemutató posztunk után nagy nehezen (?) vállalkoztunk a folytatás megírására. A főszerepben ezúttal is egy amerikai-magyar (vagy magyar-amerikai) tábornok, akinek életútja legalább egy (de akár több) kalandregény történetéhez is elég lenne.

atkeles_stureci_hagon.jpg

Átkelés a stureci hágón - a magyar győzelemmel záruló branyiszkói ütközetben is részt vett Guyon Richárd parancsnoksága alatt Számwald Gyula. (forrás: Wikipedia)

 

Mivel mi csak egy szerény blog vagyunk, rövidebb terjedelemmel kell beérnetek. Következzen tehát Számwald Gyula élete!

Tovább