Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Egzotikus országok 17.0 - Åland

2020. október 26. - FuraTermék

Folytatjuk az egzotikus országokat, területeket bemutató sorozatunkat. A tizenhetedik epizódban megismerkedünk azzal a svédek által lakott szigetcsoporttal, amelyet az oroszok hódítottak meg, majd csatoltak Finnországhoz, amelynek azóta is részét képezi.

800px-alandsflag.jpg

Az Åland-szigetek vörös-sárga-kék lobogója tipikus skandináv zászló. A vörös kereszttel "díszített" svéd zászló utal a szigetcsoport svéd többségű közösségére. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen az Åland-szigetcsoport (ejtsd: "ólánd") rövid története!

Tovább

Bálnavadászat napjainkban

Mai posztunkban meglehetősen kényes vizekre evezünk (szó szerint), ugyanis röviden bemutatjuk nektek azt a tevékenységet, amely manapság heves vitákat generál a nemzetközi közvéleményben, s gyakran tettlegességig fajuló összecsapásokat szít a nyílt tengeren.

1024px-to_the_left_the_black-hulled_whaling_ships_to_the_right_the_red-hulled_whale-watching_ship.jpg

Bálnavadász-flottilla Izlandon. A fekete törzsű hajók a bálnavadászok, a vörös pedig a bálnák felderítésére és megfigyelésére alkalmas eszközökkel felszerelt kutatóhajó. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen a hagyományszeretet és a környezetvédelem harcának színtere, a bálnavadászat!

Mai posztunk tartalma egyesek számára felkavaró lehet - és alapvetően a 18. életévét betöltött korosztályok számára készült, ezért kérjük, ennek figyelembevételével kattints a "Tovább" gombra. 

Köszönjük!

Tovább

Magyar huszárok Dániában

A második schleswigi háború

Néhány hónappal ezelőtt bemutattuk nektek Dánia második világháborús megszállásának rövid történetét. A legkisebb területű skandináv állam katonái előtte közel nyolcvan évvel szagoltak utoljára éles helyzetben puskaport, s bár lelőjük a poént, eláruljuk: ez sem volt sikertörténet számukra.

kaptajn_hertel_ved_mysunde.jpg

Dán tüzérek akcióban a mysundei csata (1864. február 2.) idején. A konfliktusban mindkét oldal jelentős tüzérséget vonultatott fel és vetett be. (forrás: Wikipedia)

 

Ugyan Magyarországról nézve meglehetősen távoli területről van szó, a második schleswigi háború néven is emlegetett 1864-es porosz-osztrák-dán háborúban fontos szerepet játszottak a magyar huszárok is, egy osztrák tengernagyról nem is beszélve. 

Tovább

Egzotikus országok 16.0 - Suriname

Az egzotikus országokat, területeket bemutató barangolós sorozatunk legújabb epizódjában Dél-Amerikába látogatunk el, hogy bemutassuk a kontinens második legkisebb területű (bár Magyarországnál így is majdnem kétszer akkora) államát, a jobbára trópusi dzsungelek által borított Suriname-ot.

1024px-amazon_jungle_from_above.jpg

Suriname-i tájkép: az ország területének nagyobb részét trópusi őserdőkkel fedett alacsonyabb hegységek uralják. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után egyébként arra is választ kapunk, hogy hogyan vált ez az ország a világ egyik etnikailag legszínesebb államává, s hogy mi köze a dollárnak a forinthoz. 

Tovább

Kibucok világa

Egy mindenkiért, mindenki egyért

Az 1990-es évek előtt Kelet-Európában a legfőbb problémát az jelentette, hogy a működő szocializmus nem létezett, a létező szocializmus pedig nem működött. Európa, Ázsia és Afrika határán, Izraelben azonban ekkor már évtizedek óta működött egy rendszer, amely nagyon hasonlított az előbbihez (mármint a létező szocializmushoz), a zsidó állam nemzeti jelképe mégis a Dávid-csillag maradt, nem a vörös.

800px-kfar_masaryk_6699.jpg

Utcakép egy izraeli kibucban. Nem éppen egy szocialista termelőszövetkezet. (forrás: Wikipedia)

 

Nézzünk szét kicsit Izraelben, a kibucok világában!

Tovább

Villámháború nyugaton - 3. rész

Luxemburg eleste

Amikor az 1930-as években a náci Németország vezetése - élén Hitlerrel - elkezdte hangoztatni, hogy az összes németet egyetlen hazában kellene egyesíteni, sok luxemburgi szíve szorult össze; a Führer ugyanis az akkoriban a német egyik dialektusának tartott luxemburgi nyelvet beszélő helyieket echte németnek tekintette.

1024px-vue_op_alschent-001.jpg

Luxemburgi tájkép: az ország nagy részét az Ardennek és az Eifel-hegység erdős vonulatai uralják. (forrás: Wikipedia)

 

Mégsem ez volt az oka annak, hogy a kis területű (alig kétezer-hatszáz négyzetkilométeres), mindössze háromszázezer ember által lakott nagyhercegség Németország célkeresztjébe került, hanem az, hogy az Ardennekben helyezkedik el: következzen Luxemburg 1940-es német megszállásának rövid története.

Tovább

A Nagy Reneszánsz-gát

Etiópia grandiózus vállalkozása

Blogunkon egyszer már foglalkoztunk a vízerőművekkel, és a hozzájuk kapcsolódó, gyakran gigantikus méreteket öltő gátakkal és víztározókkal (akkor Kína legjelentősebb ilyen beruházását mutattuk be).

1024px-simien_mountains_kingdom_of_gondar_6181895150.jpg

Természeti szépségekben gazdag, erőforrásokban viszonylag szegény: Etiópia az afrikai lehetőségek - egyik - hazája. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban egy másik ország, Etiópia nem kevésbé grandiózus vállalkozását, a Nagy Reneszánsz-gátat nézzük meg közelebbről.

Tovább

Síparadicsom KNDK-módra

A Masinjong-síközpont

A nemzetközi sajtó felületeit 2018 első heteiben főként a dél-koreai Pjongcsangban megrendezett téli olimpiai játékok uralták. A népesebb és gazdagabb Koreai Köztársaság addig (és valljuk be őszintén: azóta) sem síparadicsomként élt a köztudatban; ez a megállapítás fokozottan igazi az északi testvérnemzetre, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságra, azaz Észak-Koreára.

800px-masikryong-taehwa-peak-2014.jpg

A felvétel nem valamelyik európai sípályán készült, hanem Kelet-Ázsiában, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság területén. A háttérben az 1360 méteres Tehva-csúcs látható. (forrás: Wikipedia)

 

De mint látni fogjuk, nagyobbat nem is tévedhetnénk. Nézzünk szét a Masinjong-síközpontban!

Tovább

Villámháború nyugaton - 2. rész

Hollandia bukása

Néhány héttel ezelőtt bemutattuk Belgium 1940-es németek általi lerohanását, mai írásunkban pedig megnézzük, hogyan teltek a legnagyobb és legnépesebb Benelux-állam, Hollandia második világháborús részvételének első napjai.

bundesarchiv_bild_146-2005-0003_rotterdam_zerstorungen.jpg

Rotterdam belvárosa a település ellen 1940 májusában végrehajtott német légitámadást követően. A bombázás végül egész Hollandia vereségének szimbólumává vált. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen Hollandia négynapos háborújának története!

Tovább

A felkelő nap hegye

Hófedte Fudzsiszan

Amikor nagyjából százezer évvel ezelőtt a japán szigetvilágon végigsöprő vulkáni tevékenység eredményeként kialakult a napjainkban az ország legmagasabb pontjaként ismert hegycsúcs, nem sokan gondolták, hogy egy szép napon egy egész kultúra fogja szent helyként tisztelni - persze ennek legfőbb oka az volt, hogy akkoriban nem nagyon éltek errefelé emberek, akik a szép jövőről el tudtak volna gondolkodni. 

1024px-chuurei-tou_fujiyoshida_17025277650_c59733d6ba_o.jpg

Képeslapra illő panoráma: Japán legmagasabb csúcsa a közeli Fudzsijosida (富士吉田市) városából. (forrás: Wikipedia)

 

Végül persze az Ázsia felől ideérkező emberek megállapították, hogy a hegyen, valamint a környező erdőségekben istenek és szellemek lakoznak, az eltelő évszázadok folyamán pedig a hófödte hegycsúcs a japán identitás szerves része lett. A "Tovább" gomb után fedezzük fel a Fudzsit és környékét!

Tovább