Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Villámháború nyugaton - 4. rész

Franciaország bukása

2021. január 18. - FuraTermék

Röpke néhány hónap kihagyás után folytatjuk a németek 1940-es nyugat-európai diadalmenetét bemutató sorozatunkat - a május-júniusi hadjárat legnagyobb falatát, Franciaország megszállását hagytuk utolsónak, miután a Benelux-államok elfoglalását már megírtuk itt, itt és itt.

ministry_of_information_second_world_war_press_agency_print_collection_hu102736.jpg

Francia csapatok 1939 őszén egy ideiglenesen elfoglalt német kisvárosban. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen a Westfeldzug, azaz az 1940-es német nyugati hadjárat fődíja, Franciaország elestének - nagyon rövid - története!

Tovább

Bikaviadalok

Fel torreádor, öld meg a bikát!

Az állatok hosszú időn keresztül részesei voltak az emberi sportoknak, s számos sportág van, ahol mind a mai napig kihagyhatatlan elemei a shownak a leggyakrabban négylábú vagy éppen szárnyas társaink (ha másról nem, lóversenyekről biztos hallott már mindenki).

banderillero_curro_molina.jpg

Milliók számára jelent szórakozást: a bikaviadalok közkedvelt sportnak számítanak Spanyolországban és Latin-Amerikában. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban azonban egy olyan sportot mutatunk be nektek, amelyet az állatbarátok legtöbbje nem tekint sportnak, hanem egyszerűen csak mészárlásnak és állatkínzásnak. Következzenek a bikaviadalok!

Tovább

Királyság Albániában

Amet Muhtar Zogolli. Ez a név nem sok magyarnak mond sok mindent, de meg merjük kockáztatni, hogy e férfiú szülőhazájában, Albániában sem ezen a néven emlékeznek rá.

220px-king_zog_i.jpg

Portré az albánok első (meglehetősen fess) királyáról. (forrás: Wikipedia)

 

Mert ő nem volt más, mint I. Zogu (vagy I. Zog), Albánia első királya (és gyakorlatilag az utolsó is). Következzen rövid, de annál kalandosabb története.

Tovább

Kenguruk a vadonban

Ausztrálián kívül

Ha egy átlagos, random módon kiválasztott földlakót megkérnénk, hogy mondjon egy országot, ahol kenguruk élnek szabadon, 95%-uk - általános iskolai tanulmányukat alapul véve - rögtön Ausztráliát nevezné meg, az egy fokkal jobban tájékozottabbak pedig Új-Guinea szigetét is megemlítenék.

kangaroo_sign_at_stuart_highway.jpg

Ausztráliában megszokottak a fentihez hasonló közlekedési táblák - vajon kell készülnünk ilyenek felbukkanására máshol is a nagyvilágban? (forrás: Wikipedia)

 

Természetesen cseppet sem tévednének ezzel az állítással, de mint azt mai barangolós posztunkból látni fogjuk: manapság már nem csak Ausztráliában vagy Új-Guineán találkozhatunk szabadon kószáló erszényesekkel...

Tovább

Gurkhák Őfelsége szolgálatában

Bő egy évvel ezelőtt bemutattuk az Egyesült Államok haderejében a második világháborúban szolgáló japán katonákat - mai posztunkban pedig egy szintén etnikai alapon szerveződő alakulatról (pontosabban alakulatokról) lesz szó.

nepali_soldiers_le_bon_1885.jpg

Nepáli (gurkha) katonák egy 1885-ös rajzon (forrás: Wikipedia)

 

Következzen tehát Őfelsége, a brit uralkodó gurkha katonáit bemutató poszt!

Tovább

A görbe fák erdeje

És a táncoló fáké

Az erdők sokszor rejtélyes történetek színhelyei - az ókori görögök isteneik (pontosabban néhány istenük) lakhelyeként tisztelték, ezért ha tehették, elkerülték őket, miközben a germánok pont ellenkezőleg: otthonuknak tekintették a hatalmas erdőségeket. Nem egy (és nem két) monda, legenda fűződik ezekhez a helyekhez, hogy a Grimm testvérek által gyűjtött mesékről ne is beszéljünk.

800px-gryfino_kosciol_nnmp_zzewnatrz_1.jpg

Az egykori német (ma már lengyel) város, Greifenhagen (Gryfino) temploma. (forrás: Wikipedia) 

 

Előfordul azonban, hogy nem az erdőben van a rejtély, hanem maga az erdő az. Nézzünk szét Lengyelország és Oroszország görbe (és táncoló) fájú erdeiben!

Tovább

Két háború veteránja - 3. rész

Guyon Richárd

Röpke egy év kihagyást követően folytatjuk a lassan sorozattá fejlődő, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc honvédtisztjeinek kalandos életútját bemutató posztjaink (az elsőt itt, a másodikat pedig itt lehet elolvasni) sorát.

320px-guyon_richard_barabas.jpg

Guyon Richárd Barabas Miklós rajzán. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban egy olyan francia származású, angol születésű honvédtábornokkal ismerkedünk meg, aki cifrábban tudott káromkodni magyarul, mint egynémely kárpát-medencei őslakó. Következzen Guyon Richárd (Richard Guyon) rövid története, aki Asbóth Sándorral vagy Számvald Gyulával ellentétben a lábát sem tette be az észak-amerikai kontinensre. 

Tovább

A Nemzetközösség

1945-ben, a második világháborúban aratott győzelem diadalittas pillanataiban nem sokan gondolták Őfelsége, a brit uralkodó alattvalói közül, hogy az akkor éppen dicsfényben pompázó, látszólag ereje teljében lévő Brit Birodalomból néhány év múlva hírmondó sem marad.

1920px-commonwealth_of_nations_logo_svg.png

A Nemzetközösség logója. (forrás: Wikipedia)

 

Pontosabban csak annyi, hírmondó. A "Tovább" gomb után ismerkedjünk meg a Nemzetközösség rövid történetével!

Tovább

Día de Muertos

A mexikói halottak napja

A keresztény kultúrkörben a halottak napja általában az elhunyt családtagokra való csendes (ugyanakkor a temetők virágokkal való feldíszítése miatt színes) megemlékezés időszaka. A legtöbb nyugati keresztény közösségben november 2-án - az idehaza munkaszüneti napként számon tartott november 1. (mindenszentek napja) - tartják meg.

004f303a7eaf6773ebdbb89a6cb1ef86.jpg

Európához hasonlóan a döntően római katolikus vallású Mexikóban is színes virágokkal ékesítik a sírokat a hozzátartozók november elején. (forrás: Pinterest)

 

Ez igaz a döntően római katolikus többségű Mexikóra is, ott ugyanakkor egy picit átformálták az európai hagyományokat. Nézzünk szét a mexikói Día de Muertos-on, azaz a halottak napján!

Tovább

Egzotikus országok 17.0 - Åland

Folytatjuk az egzotikus országokat, területeket bemutató sorozatunkat. A tizenhetedik epizódban megismerkedünk azzal a svédek által lakott szigetcsoporttal, amelyet az oroszok hódítottak meg, majd csatoltak Finnországhoz, amelynek azóta is részét képezi.

800px-alandsflag.jpg

Az Åland-szigetek vörös-sárga-kék lobogója tipikus skandináv zászló. A vörös kereszttel "díszített" svéd zászló utal a szigetcsoport svéd többségű közösségére. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen az Åland-szigetcsoport (ejtsd: "ólánd") rövid története!

Tovább
süti beállítások módosítása