Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Diktárorok - 2. rész

Kim Dzsongil

2021. március 08. - FuraTermék

A második epizóddal folytatjuk vadonatúj sorozatunkat, amelynek keretében a Barangolás Blogon 20. és 21. századi diktátorok életútját elevenítjük fel röviden.

800px-kim_jong_il_portrait-2.jpg

Örökké mosolygó arc - tulajdonosa egész életét Észak-Koreának áldozta, cserébe az észak-koreaiaknak kellett az életüket áldozniuk érte... (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban a világ első kommunista dinasztiájának második számú "uralkodójával", Észak-Korea egykori urával, Kim Dzsongillel (김정일) ismerkedünk meg.

Tovább

Az elképzelhetetlen

Japán megszállása

Japán történelme során számos alkalommal tettek kísérletet idegen hatalmak a szigetország feletti uralom megszerzésére, de mindannyiszor kudarcot vallottak: a felkelő nap földje soha nem lett gyarmat, vagy megszállt terület, s az átlagos japán ember számára elképzelhetetlen volt, hogy ez valaha is bekövetkezzen.

800px-sunken_japanese_battleship_haruna_off_koyo_etajima_japan_on_8_october_1945_80-g-351726.jpg

A félig elsüllyedt japán Haruna (榛名) csatahajó 1945 júliusában. A háború utolsó heteiben Japánnak már nemigen voltak bevethető hadihajói az érkező amerikai inváziós flottával szemben. (forrás: Wikipedia)

 

A második világháború végén azonban mégis megtörtént. A "Tovább" gomb után jöjjön Japán Egyesült Államok általi megszállásának rövid története.

Tovább

A magányos szikla

Az Uluru (Ayers Rock)

Ami Japánnak a hófedte Fudzsi, Olaszországnak a Vezúv (Nápollyal a háttérben), az Ausztráliának egyértelműen egy viszonylag kicsiny, látszólag a teljesen sík földből kiemelkedő hegydarab, azaz az Uluru (Ayers Rock); egy természeti képződmény, amelynek képét megnézve a világ bármely, random módon kiválasztott lakója be tudja azonosítani, hogy hol készült a felvétel.

rock_uluru.jpg

Csodálatos panoráma: az Uluru (Ayers Rock) a magasból. (forrás: Wikipedia)

 

Irány a Föld legkisebb kontinensének szíve! 

Tovább

Diktátorok - 1. rész

Saparmyrat Nyýazow Türkmenbaşy

Blogjainkon már számtalan (na jó, számos) alkalommal foglalkoztunk főállásban államfői, másodállásban pedig kőkemény diktátori tevékenységet űző embertársainkkal. Megnéztük, hogy egy közép-afrikai elnök hogyan koronáztatta magát császárrá, egy másik afrikai diktátor pedig hogy rohant a vesztébe a szomszédja megtámadásával.

800px-view_of_ashgabat_42376779291.jpg

A türkmén főváros, Aşgabat központjának látképe. Az első türkmén elnök tevékenysége alaposan rajta hagyta nyomát a városképen... (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkkal új sorozatot indítunk, amelyben majd időről időre kiválasztunk egy-egy diktátort, s nagyon röviden bemutatjuk majd tevékenységét nektek. Az első epizódban ismerkedjünk meg minden türkmének atyjával, Saparmyrat Nyýazow-val.

Tovább

Egzotikus országok 18.0 - Marshall-szigetek

2021-ben is folytatjuk a blogunkkal majdnem egyidős sorozatunkat, amelyben a Magyarországról nézve egzotikus, különleges országokat és területeket mutatjuk be - röviden - a Tisztelt Olvasóközönségnek.

800px-marshall_islands_on_the_globe_small_islands_magnified_polynesia_centered_svg.png

A Marshall-szigetek a Csendes-óceán nyugati részén helyezkedik el, nagyobb vízfelületen, mint Ukrajna területe. (forrás: Wikipedia)

 

A sorozat idei első posztjában a bolygó túlfelére látogatunk el, hogy szétnézzünk kicsit a Marshall-szigeteken.

Tovább

A Kék Hadosztály

Spanyolok a keleti fronton

Miután Németország három éven keresztül támogatta - Olaszországgal közösen - a végül győztes oldalnak bizonyuló Franco-párti erőket az 1936 és 1939 közötti spanyol polgárháborúban, Hitler joggal (?) várhatta el, hogy az adott szívességet majd viszonozzák újdonsült ibériai-félszigeti szövetségesei a közelgő világháborúban.

800px-spanisch_blaue_division_obergefreiter.jpg

Délceg német katona...gondolnánk mi. A valóságban a fotón egy spanyol önkéntes látható valahol a keleti fronton. (forrás: Wikipedia)

 

Nos, bár minden bizonnyal nem így képzelte, végül viszonozták: következzen a Szovjetunió elleni harcban bevetett spanyol önkéntes alakulat, a Kék Hadosztály (División Azul) rövid története.

Tovább

A halál országútja

A Yungas-út

Egy tavalyelőtti, az 1930-as években vívott bolíviai-paraguayi háborút bemutató posztunkban már futólag tettünk említést mai írásunk főszereplőjéről, a Bolívia közúti közlekedésében hosszú évtizedeken keresztül kulcsfontosságú szerepet játszó, rendkívüli veszélyességéről híressé (hírhedtté) vált Yungas-útról (vagy Északi-Yungas-útról).

1024px-los_yungas_la_paz_bolivia.jpg

Látkép a Yungas régióból: a terület Bolívia fontos mezőgazdasági vidéke, de sokáig csak nagyon körülményes kapcsolata volt a fővárosnak is otthont adó magashegységi Altiplano fennsíkkal. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után röviden megismerkedünk a bolíviai Andok vonulatait a lentebb fekvő, termékeny középhegységi régiókkal és a trópusi őserdőkkel összekötő országúttal.

Tovább

Villámháború nyugaton - 4. rész

Franciaország bukása

Röpke néhány hónap kihagyás után folytatjuk a németek 1940-es nyugat-európai diadalmenetét bemutató sorozatunkat - a május-júniusi hadjárat legnagyobb falatát, Franciaország megszállását hagytuk utolsónak, miután a Benelux-államok elfoglalását már megírtuk itt, itt és itt.

ministry_of_information_second_world_war_press_agency_print_collection_hu102736.jpg

Francia csapatok 1939 őszén egy ideiglenesen elfoglalt német kisvárosban. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen a Westfeldzug, azaz az 1940-es német nyugati hadjárat fődíja, Franciaország elestének - nagyon rövid - története!

Tovább

Bikaviadalok

Fel torreádor, öld meg a bikát!

Az állatok hosszú időn keresztül részesei voltak az emberi sportoknak, s számos sportág van, ahol mind a mai napig kihagyhatatlan elemei a shownak a leggyakrabban négylábú vagy éppen szárnyas társaink (ha másról nem, lóversenyekről biztos hallott már mindenki).

banderillero_curro_molina.jpg

Milliók számára jelent szórakozást: a bikaviadalok közkedvelt sportnak számítanak Spanyolországban és Latin-Amerikában. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban azonban egy olyan sportot mutatunk be nektek, amelyet az állatbarátok legtöbbje nem tekint sportnak, hanem egyszerűen csak mészárlásnak és állatkínzásnak. Következzenek a bikaviadalok!

Tovább

Királyság Albániában

Amet Muhtar Zogolli. Ez a név nem sok magyarnak mond sok mindent, de meg merjük kockáztatni, hogy e férfiú szülőhazájában, Albániában sem ezen a néven emlékeznek rá.

220px-king_zog_i.jpg

Portré az albánok első (meglehetősen fess) királyáról. (forrás: Wikipedia)

 

Mert ő nem volt más, mint I. Zogu (vagy I. Zog), Albánia első királya (és gyakorlatilag az utolsó is). Következzen rövid, de annál kalandosabb története.

Tovább
süti beállítások módosítása