Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Y Wladfa

A dél-amerikai Wales

2021. június 21. - FuraTermék

A második világháború után Dél-Amerika, azon belül is Argentína a túlélés lehetőségével kecsegtetett több ezer ember számára, akik egy kontinenssel és egy világháborúval arrébb kétes karriert futottak be. Közel egy évszázaddal korábban egészen más hátterű emberek egészen más indíttatásból döntöttek úgy, hogy letelepednek az ezüstföldön. 

800px-lago_futalaufquen.gif

Az Andok látképe az argentína Chubut tartomány nyugati részén. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen az argentínai walesi közösség rövid története.

Tovább

Nils Olav

A norvég Királyi Gárda kabalája

A Madagaszkár című nagysikerű és örökbecsű rajzfilm megjelenése óta tudjuk, hogy a pingvinek különleges (katonai) képességekkel vannak megáldva. Persze ez mind csak a képzelet szüleménye, hiszen pingvinkatonák nem léteznek - vagyis várjunk csak...dehogyisnem! 

1024px-gardens_beredskapsstyrke.jpg

A Királyi Gárda katonái kiképzésen. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen Nils Olav dandártábornok rövid története!

Tovább

A transzausztráliai vasút

Blogunkon néhány évvel ezelőtt egy poszt erejéig már foglalkoztunk a világ leghosszabb (és legismertebb) transzkontinentális vasútvonalával, a transzszibériai vasúttal. Mai írásunkban megismerkedünk a legkisebb kontinens leghosszabb sínpárjával, amely a beszédes Indian Pacific névre hallgat.

800px-indian_pacific_at_sydney_terminal.jpg

Az Indian Pacific szerelvénye Sydney pályaudvarán. (forrás: Wikipedia)

 

Irány Ausztrália! 

Tovább

Diktárorok - 4. rész

Francisco Macías Nguema

A 20. és 21. század diktátorait bemutató sorozatunk eddigi epizódjaiban látogatást tettünk már Türkmenisztánban, Észak-Koreában és Zimbabwében. A negyedik részben maradunk Afrikában, hogy megismerkedjünk az utolsó spanyol gyarmat romjain hatalmát kiépítő elnökkel, akinek tízéves rémuralma mellett mindhárom eddigi diktátorunk eltörpül - Robert Mugabe pedig maga a demokrácia védelmezője.

628px-equatorial_guinea_physical_map_svg.png

Egyenlítői-Guinea - nevéhez hűen - Afrika egyenlítői részén helyezkedik el. Egy nagyobb szárazföldi és egy kisebb, az Atlanti-óceánban (Guineai-öböl) található szigeteken fekvő részből áll, összterülete azonban mindössze egyharmada Magyarországénak. (forrás: Wikipedia)
 

Következzen Francisco Macías Nguema története!

Tovább

Égi temetkezés

Végső búcsú tibeti módra

A délről a Himalája láncai által övezett, helyenként négyezer méter magasságban húzódó fennsíkokat elfoglaló Tibet hosszú időn keresztül a rejtélyek, misztikumok földje volt a nyugati ember számára. Egy vidék olyan szokásokkal, amelyeket egy átlag budapesti, amszterdami vagy bostoni lakos csak nehezen tudna feldolgozni.

1024px-drigung_monastery11.jpg

A tibeti fővárostól, Lhászától északkeletre fekvő Drikung-kolostor (འབྲི་གུང་མཐིལ) az alatta fekvő völgy látképével. (forrás: Wikipedia) 

 

Mai barangolós posztunkban utánanézünk egy ilyen szokásnak, ami nem más, mint a híres-hírhedt tibeti égi temetkezés.

Mai posztunk tartalma egyesek számára felkavaró lehet - és alapvetően a 18. életévét betöltött korosztályok számára készült, ezért kérjük, ennek figyelembevételével kattints a "Tovább" gombra. 

 

Köszönjük!

Tovább

Háború a semmiért - 2.0

A futball-háború

Közel három évvel ezelőtt a Barangolás Blogon bemutatásra került a felek számára gyakorlatilag semmilyen hasznot nem hozó 1812-es angol-amerikai háború rövid története.

500px-honduras-cia_wfb_map.png

Honduras térképe. Az ország több, mint ötször akkora területű, mint a szomszédos Salvador, utóbbi népessége azonban hosszú időn keresztül két-háromszorosan haladta meg a nagy testvérét. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban egy másik, az amerikai kontinensen zajló konfliktust mutatunk be, amelyet úgy is ismernek, mint a futball háborúja (vagy futball-háború). A "Tovább" gomb után ismerkedjünk meg az 1969-es salvadori-hondurasi háborúval, amelyet - időtartama után - százórás háborúként is ismernek!

Tovább

Egzotikus országok 20.0 - Bhután

Kirándulás a sárkányok földjén

Nepált leszámítva mindössze egyetlen állam van a Földön, amely elmondhatja magáról, hogy mindkét szomszédjában több, mint egymilliárd ember él. Ennek a mondatnak persze így, önmagában nincsen sok jelentősége (és értelme sem), mindenesetre megmutatja, hogy Bhután milyen különleges helyzetben van.

cloud-hidden_whereabouts_unknown_paro_bhutan.jpg

Bhután az utolsó himalájai királyság, amely egyben a kolostorok országa is: több, mint kétezer buddhista rendház található területén. (forrás: Wikipedia)

 

Az egzotikus országokat és területeket bemutató sorozatunk huszadik epizódjában látogassunk el ide, a Himalája keleti láncai között megbúvó sárkányok földjére!

Tovább

Diktátorok - 3. rész

Robert Gabriel Mugabe

Az afrikai kontinens bővelkedik véreskezű diktátorokban, zsarnokokban - még akkor is, ha csak az elmúlt néhány évtized történéseit nézzük. Persze nem mindenki kezdi szadista félistenként a politikai pályafutását (még Afrikában sem), sokszor események hosszú láncolata vezet addig, hogy az adott ország vezetője egyben a leggyűlöltebb figura is legyen.

1024px-mugabecloseup2008.jpg

Robert Mugabe, Zimbabwe miniszterelnöke (1980-1987) majd elnöke (1987-2017). (forrás: Wikipedia)

 

A diktátorokat bemutató sorozatunk harmadik részében ismerkedjünk meg Zimbabwe egykori miniszterelnökével és elnökével, Robert Mugabével.

Tovább

Az utolsó atomváros

Szlavutics története

Napra pontosan harmincöt éve, 1986. április 26-án, szombaton nem sokkal éjjel fél egy előtt nem csak a történelem egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófája következett be az akkor még a Szovjetunió részét képező Ukrajna északi részén fekvő Lenin (vagy ahogy azóta mindenki ismeri: csernobili) Atomerőműben; akkor még ugyan nem tudták, de az erőmű személyzete és családjaik számára felhúzott közeli Pripjaty város lakóinak élete is örökre megváltozott...

800px-iaea_02790015_5613115146.jpg

Ikonikus légifelvétel a csernobili atomerőmű négyes blokkjának maradványairól. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után ismerkedjünk meg röviden az utolsó szovjet (ukrán) atomváros, Szlavutics történetével.

Tovább

A leglovagiasabb katona

Joshua Chamberlain

A háborúk, konfliktusok a véres pusztítás mellett általában hősöket is szülnek - olyan személyiségeket, történelmi alakokat, akikre a több generációval későbbi utókor is hálás szívvel emlékezik vissza. 

800px-joshua_chamberlain_brady-handy.jpg

Joshua Lawrence Chamberlain dandártábornoki uniformisban a polgárháború idején. Lawrence Joshua Chamberlain néven született, de később keresztneveit felcserélte. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunk főszereplője, Joshua Lawrence Chamberlain, az amerikai polgárháború szövetségi haderejének címzetes vezérőrnagya is közéjük tartozik. Ismerkedjünk meg történetével röviden!

Tovább
süti beállítások módosítása