Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A görbe fák erdeje

És a táncoló fáké

2020. november 30. - FuraTermék

Az erdők sokszor rejtélyes történetek színhelyei - az ókori görögök isteneik (pontosabban néhány istenük) lakhelyeként tisztelték, ezért ha tehették, elkerülték őket, miközben a germánok pont ellenkezőleg: otthonuknak tekintették a hatalmas erdőségeket. Nem egy (és nem két) monda, legenda fűződik ezekhez a helyekhez, hogy a Grimm testvérek által gyűjtött mesékről ne is beszéljünk.

800px-gryfino_kosciol_nnmp_zzewnatrz_1.jpg

Az egykori német (ma már lengyel) város, Greifenhagen (Gryfino) temploma. (forrás: Wikipedia) 

 

Előfordul azonban, hogy nem az erdőben van a rejtély, hanem maga az erdő az. Nézzünk szét Lengyelország és Oroszország görbe (és táncoló) fájú erdeiben!

Tovább

Két háború veteránja - 3. rész

Guyon Richárd

Röpke egy év kihagyást követően folytatjuk a lassan sorozattá fejlődő, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc honvédtisztjeinek kalandos életútját bemutató posztjaink (az elsőt itt, a másodikat pedig itt lehet elolvasni) sorát.

320px-guyon_richard_barabas.jpg

Guyon Richárd Barabas Miklós rajzán. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban egy olyan francia származású, angol születésű honvédtábornokkal ismerkedünk meg, aki cifrábban tudott káromkodni magyarul, mint egynémely kárpát-medencei őslakó. Következzen Guyon Richárd (Richard Guyon) rövid története, aki Asbóth Sándorral vagy Számvald Gyulával ellentétben a lábát sem tette be az észak-amerikai kontinensre. 

Tovább

A Nemzetközösség

1945-ben, a második világháborúban aratott győzelem diadalittas pillanataiban nem sokan gondolták Őfelsége, a brit uralkodó alattvalói közül, hogy az akkor éppen dicsfényben pompázó, látszólag ereje teljében lévő Brit Birodalomból néhány év múlva hírmondó sem marad.

1920px-commonwealth_of_nations_logo_svg.png

A Nemzetközösség logója. (forrás: Wikipedia)

 

Pontosabban csak annyi, hírmondó. A "Tovább" gomb után ismerkedjünk meg a Nemzetközösség rövid történetével!

Tovább

Día de Muertos

A mexikói halottak napja

A keresztény kultúrkörben a halottak napja általában az elhunyt családtagokra való csendes (ugyanakkor a temetők virágokkal való feldíszítése miatt színes) megemlékezés időszaka. A legtöbb nyugati keresztény közösségben november 2-án - az idehaza munkaszüneti napként számon tartott november 1. (mindenszentek napja) - tartják meg.

004f303a7eaf6773ebdbb89a6cb1ef86.jpg

Európához hasonlóan a döntően római katolikus vallású Mexikóban is színes virágokkal ékesítik a sírokat a hozzátartozók november elején. (forrás: Pinterest)

 

Ez igaz a döntően római katolikus többségű Mexikóra is, ott ugyanakkor egy picit átformálták az európai hagyományokat. Nézzünk szét a mexikói Día de Muertos-on, azaz a halottak napján!

Tovább

Egzotikus országok 17.0 - Åland

Folytatjuk az egzotikus országokat, területeket bemutató sorozatunkat. A tizenhetedik epizódban megismerkedünk azzal a svédek által lakott szigetcsoporttal, amelyet az oroszok hódítottak meg, majd csatoltak Finnországhoz, amelynek azóta is részét képezi.

800px-alandsflag.jpg

Az Åland-szigetek vörös-sárga-kék lobogója tipikus skandináv zászló. A vörös kereszttel "díszített" svéd zászló utal a szigetcsoport svéd többségű közösségére. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen az Åland-szigetcsoport (ejtsd: "ólánd") rövid története!

Tovább

Bálnavadászat napjainkban

Mai posztunkban meglehetősen kényes vizekre evezünk (szó szerint), ugyanis röviden bemutatjuk nektek azt a tevékenységet, amely manapság heves vitákat generál a nemzetközi közvéleményben, s gyakran tettlegességig fajuló összecsapásokat szít a nyílt tengeren.

1024px-to_the_left_the_black-hulled_whaling_ships_to_the_right_the_red-hulled_whale-watching_ship.jpg

Bálnavadász-flottilla Izlandon. A fekete törzsű hajók a bálnavadászok, a vörös pedig a bálnák felderítésére és megfigyelésére alkalmas eszközökkel felszerelt kutatóhajó. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen a hagyományszeretet és a környezetvédelem harcának színtere, a bálnavadászat!

Mai posztunk tartalma egyesek számára felkavaró lehet - és alapvetően a 18. életévét betöltött korosztályok számára készült, ezért kérjük, ennek figyelembevételével kattints a "Tovább" gombra. 

Köszönjük!

Tovább

Magyar huszárok Dániában

A második schleswigi háború

Néhány hónappal ezelőtt bemutattuk nektek Dánia második világháborús megszállásának rövid történetét. A legkisebb területű skandináv állam katonái előtte közel nyolcvan évvel szagoltak utoljára éles helyzetben puskaport, s bár lelőjük a poént, eláruljuk: ez sem volt sikertörténet számukra.

kaptajn_hertel_ved_mysunde.jpg

Dán tüzérek akcióban a mysundei csata (1864. február 2.) idején. A konfliktusban mindkét oldal jelentős tüzérséget vonultatott fel és vetett be. (forrás: Wikipedia)

 

Ugyan Magyarországról nézve meglehetősen távoli területről van szó, a második schleswigi háború néven is emlegetett 1864-es porosz-osztrák-dán háborúban fontos szerepet játszottak a magyar huszárok is, egy osztrák tengernagyról nem is beszélve. 

Tovább

Egzotikus országok 16.0 - Suriname

Az egzotikus országokat, területeket bemutató barangolós sorozatunk legújabb epizódjában Dél-Amerikába látogatunk el, hogy bemutassuk a kontinens második legkisebb területű (bár Magyarországnál így is majdnem kétszer akkora) államát, a jobbára trópusi dzsungelek által borított Suriname-ot.

1024px-amazon_jungle_from_above.jpg

Suriname-i tájkép: az ország területének nagyobb részét trópusi őserdőkkel fedett alacsonyabb hegységek uralják. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után egyébként arra is választ kapunk, hogy hogyan vált ez az ország a világ egyik etnikailag legszínesebb államává, s hogy mi köze a dollárnak a forinthoz. 

Tovább

Kibucok világa

Egy mindenkiért, mindenki egyért

Az 1990-es évek előtt Kelet-Európában a legfőbb problémát az jelentette, hogy a működő szocializmus nem létezett, a létező szocializmus pedig nem működött. Európa, Ázsia és Afrika határán, Izraelben azonban ekkor már évtizedek óta működött egy rendszer, amely nagyon hasonlított az előbbihez (mármint a létező szocializmushoz), a zsidó állam nemzeti jelképe mégis a Dávid-csillag maradt, nem a vörös.

800px-kfar_masaryk_6699.jpg

Utcakép egy izraeli kibucban. Nem éppen egy szocialista termelőszövetkezet. (forrás: Wikipedia)

 

Nézzünk szét kicsit Izraelben, a kibucok világában!

Tovább

Villámháború nyugaton - 3. rész

Luxemburg eleste

Amikor az 1930-as években a náci Németország vezetése - élén Hitlerrel - elkezdte hangoztatni, hogy az összes németet egyetlen hazában kellene egyesíteni, sok luxemburgi szíve szorult össze; a Führer ugyanis az akkoriban a német egyik dialektusának tartott luxemburgi nyelvet beszélő helyieket echte németnek tekintette.

1024px-vue_op_alschent-001.jpg

Luxemburgi tájkép: az ország nagy részét az Ardennek és az Eifel-hegység erdős vonulatai uralják. (forrás: Wikipedia)

 

Mégsem ez volt az oka annak, hogy a kis területű (alig kétezer-hatszáz négyzetkilométeres), mindössze háromszázezer ember által lakott nagyhercegség Németország célkeresztjébe került, hanem az, hogy az Ardennekben helyezkedik el: következzen Luxemburg 1940-es német megszállásának rövid története.

Tovább
süti beállítások módosítása