Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Naptár-kavalkád

2020. március 23. - FuraTermék

Ha egy átlagos európait megállítunk az utcán, és megkérdezzük tőle, hogy milyen évet írunk, miközben úgy néz ránk, mint egy hülyére, készséggel válaszolja: természetesen 2020-at. Ha ugyanezt megtesszük Japánban vagy éppen egy izraeli zsinagógában, már korántsem ilyen egyértelmű a válasz.

petaluma_and_santa_rosa_railroad_co_calendar.jpg

A Petaluma és Santa Rosa Vasúttársaság által használt naptár. (forrás: Wikipedia)

 

Nézzük is meg gyorsan, hogy az egyes közösségekben milyen évet írnak!

Tovább

Akik megúszták...

Semleges államok a második világháborúban

A második világháború az emberiség történetének legvéresebb, legpusztítóbb fegyveres konfliktusa volt, amely nem csak országokat, de egész kontinenseket döntött romba - nem egy és nem két ország mindennapjaiban mostanáig meghatározóak az akkori évek történései.

warsaw_old_town_1945.jpg

A második világháború nagyvárosok tucatjait döntötte romba, milliók halálát okozva. Volt azonban néhány ország a Földön, amely megúszta a pusztítást. A képen Varsó óvárosának maradványai 1945-ben. (forrás: WIkipedia)

 

Vannak azonban nemzetek, amelyek ügyes hintapolitikának vagy egyszerűen földrajzi elhelyezkedésüknek és gazdasági fontosságuknak köszönhetően sikerrel maradtak ki a második világégés pusztításaiból.

Tovább

El nem ismert országok - 4. rész

Hegyi-Karabah Köztársaság

Az örmények magukénak mondhatják a világ egyik legrégibb, folyamatosan létező kultúráját, civilizációját. Örményország volt az első ország a világon, ahol államvallássá tették a kereszténységet (kicsivel megelőzve a Római Birodalmat is). 

murov_mountain_in_azerbaijan-caucasus3.jpg

Hegyi-Karabah (Arcah) legmagasabb csúcsa, a 3724 méteres Murovdag. (forrás: Wikipedia)

 

A fentiek, továbbá az Ararát pazar jereváni látképe és a híres örmény konyak (ami hivatalosan brandy) mellett az örmények még valamivel büszkélkedhetnek: van nekik is egy nemzetközileg el nem ismert államuk. Ismerkedjünk meg a Hegyi-Karabah Köztársasággal (avagy Arcah Köztársasággal)!

Tovább

Szegregáció az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok a demokrácia hatalmas fegyvertára - ezt a marketingszempontból jól eltalált szlogent a második világháború alatt és után is sokan tényként kezelték; a demokrácia fellegvára(ként beállított szuperhatalom) sikeresen vette fel a harcot a hidegháborúban az elnyomásra épülő, kommunista Szovjetunióval, hogy aztán a szakadék széléről nézhesse az abba már belezuhant vörösöket.

800px-1943_colored_waiting_room_sign.jpg

Váróterem színeseknek - az 1960-as évekig az Egyesült Államok számos helyén megszokott volt az ilyen és ehhez hasonló táblák látványa. (forrás: Wikipedia)

 

Mint azonban mai posztunkból látni fogjuk, az óceán túlpartján sokak számára nem volt fenékig tejfel az élet. Nagyon nem. Következzen az amerikai szegregáció rövid története!

Tovább

A történelem legrövidebb háborúja

Küzdelem Zanzibáron

A háborúkat a legtöbbször hosszú hetekig, hónapokig, adott esetben évekig tartó felkészülés előzi meg - a hadseregeket fel kell szerelni, mozgósítani kell, ez pedig idő- és költségigényes feladat. Miután erre sor került, a harcokat szintén hetekig, hónapokig (rosszabb esetben évekig) vívják. Mint mai posztunkból kiderül azonban, az előbb megfogalmazott állítások nem kőbe vésett törvények.

anglo-zanzibar_war_map.png

Zanzibár és a hozzá tartozó szigetcsoport közvetlenül a kelet-afrikai partok mentén helyezkedik el. Évszázadokon keresztül fontos tengeri kereskedelmi útvonalak haladtak el a közelében. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen a történelem legrövidebb háborújának, az angol-zanzibári háborúnak a szintén rövid története.

Tovább

El nem ismert országok - 3. rész

Dnyeszter-menti Köztársaság

Miközben Közép-Európa egykori szocialista országai már a demokráciával és a piacgazdasággal ismerkedtek, a Szovjetunió területén az egyes nemzetiségek és tagköztársaságok egymás után léptek a szuverenitás, majd - miután Moszkva gyakorlatilag nem tett semmit ez ellen - a függetlenség útjára.

transnistria_in_europe_zoomed_svg.png

Mai posztunk főszereplője, a Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaság elhelyezkedése Európában és Moldovában. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunk főszereplő el nem ismert országának, a Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaságnak azonban nem csak Moszkvával kellett megküzdenie.

Tovább

Pumák az égen

Magyar vadászgépek akcióban

Szinte minden, háborúban résztvevő nemzet hadereje fel tud mutatni olyan alakulatot vagy éppen fegyvernemet, amely az adott konfliktusban kiemelkedő katonai teljesítményt nyújtott, s amelyre az utókor később tisztelettel és megbecsüléssel emlékezik vissza. Mexikónak ott van a Szent Patrik-zászlóalj, a braziloknak az expedíciós hadtestük, vagy az oroszoknak a gárda-harckocsihadosztályaik, hogy Nagy Sándor falanxáról ne is beszéljünk (nem fogunk).

insignia_hungary_army_101st_home_air_defence_fighter_wing_1939-1945_svg.png

Az üvöltő vörös pumafej - a második világháborús vadászrepülők jelképe. (forrás: Wikipedia)

 

Blogunkon egyszer már foglalkoztunk második világháborús repülőalakulattal (akkor a mexikói expedíciós repülőszázadot, az Azték Sasokat vettük górcső alá), s Magyarország korabeli történetével (az utolsó győztes háborúnkkal) mai írásunkban pedig röviden bemutatjuk nektek a Magyar Királyi Honvéd Légierő legismertebb alakulata, a 101. "Puma" Honi Légvédelmi Vadászrepülő Ezred történetét.

Tovább

Fordlândia

Szellemváros brazil módra

Az 1920-as években az Egyesült Államokban szárnyalt az autógyártás - számos vállalkozás (illetve ekkor már inkább gigantikus konszern) igyekezett kihasítani minél nagyobb szeletet a járműeladások tortájából. Nem volt ez másként a dúsgazdag üzletember, Henry Ford által alapított és irányított vállalatnál, a Ford Motor Company-nál sem, amely a boldog békeidőkben egy hatalmas dobásra szánta el magát.

800px-santarem_tapajos.png

A Tapajós folyó - vagyis méretei alapján inkább hatalmas folyam Brazíliában. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után ismerkedjünk meg Ford úr későbbi szellemvárosa, a brazíliai Fordlândia történetével!

Tovább

Lelőtt utasszállító Afrikában

Az Air Rhodesia 825-ös járata

2020 januárjának első felét az Egyesült Államok és Irán közötti konfliktus fokozódása uralta a nemzetközi hírekben. Ennek keretében az amerikaiak eltettek láb alól egy magas rangú iráni tisztviselőt, erre válaszul pedig Irán ballisztikus rakétacsapást mért iraki amerikai támaszpontokra - eközben pedig a magas készültségben álló teheráni légvédelem lelőtt egy ukrán utasszállító repülőgépet (a fedélzeten tartózkodó 176 ember halálát okozva).

central_african_airways_vickers_viscount_groves.jpg

Az Air Rhodesia légitársaság jogelődje, a Central African Airways színeiben pompázó Vickers Viscount típusú utasszállító repülőgép 1957-ben. (forrás: Wikipedia)

 

Nem ez volt azonban az első (és valószínűleg nem is az utolsó) utasszállító, amelyet egy állam vagy fegyveres szervezet lőtt le; a koreai légitársaság Szovjetunióban balul járt gépeiről vagy éppen az amerikaiak által lelőtt iráni utasszállítóról már bizonyára sokan hallottatok - mai posztunkban pedig bemutatunk nektek még egy szomorú esetet, amely errefelé kevéssé ismert. Következzék az Air Rhodesia 825-ös járatának története!

Tovább

El nem ismert országok - 2. rész

Észak-Ciprus

Amikor 1974. július 6-án ciprusi görög katonatisztek egy csoportja megpuccsolta a mérsékelt államfőt, Makáriosz érseket, nem gondolták, hogy ezzel indítják el a szigetországot a máig tartó megosztottságának vérrel és pusztítással kikövezett útján.

800px-coat_of_arms_of_the_turkish_republic_of_northern_cyprus_svg.png

Észak-Ciprus címere. (forrás: Wikipedia)

 

És valószínűleg azt sem gondolták, hogy ezzel a tettükkel hozzájárulnak mai posztunk témájához, az el nem ismert országot, Észak-Ciprust bemutató írásunkhoz.

Tovább