Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Egy nemzet bálványa: Evita Perón

2024. április 22. - FuraTermék

A hosszú évezredeken keresztül alapvetően patriarchális társadalmak határozták meg a civilizációk fejlődését; noha nem volt ritka, hogy rövidebb-hosszabb időre nők kerültek hatalomra egy-egy országban, birodalomban, általában nem ez volt a jellemző.

evita_cropped.JPG

Mosolyával milliók szívébe zárta magát. (forrás: Wikipedia)

 

Éppen ezért a történelmi emlékezet nem egy esetben őrizte meg ezen nem mindennapi hölgyek teljesítményét, s az adott ország lakói még ma is szívükben őrzik a kiemelkedő nőalakokat (mint például a franciák Jeanne d'Arc-ot vagy a britek I. Erzsébet királynőt). Mai posztunkban arról azt a nőt mutatjuk be röviden, aki a 20. századi Argentína történelmének egyik (ha nem a) legmeghatározóbb és legnépszerűbb politikai személyiségévé vált alig néhány esztendő alatt. A "Tovább" gomb után következzen Evita Perón története!

Tovább

Egzotikus országok 35.0 - Niue

Az egzotikus országokat bemutató sorozatunk harmincötödik epizódjában újra tengerre szállunk, s meg sem állunk Óceánia délnyugati részéig - ezúttal megismerkedünk a Föld egyik legkisebb független államával.

niue_kustenlandschaft_2.jpg

Niue partvidékét korallszirtek és korallmészkőből felépülő sziklák tarkítják. A víz idővel a fentihez hasonló alakzatokat formáz a sziklákból. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után irány Polinézia sziklája (Rock of Polynesia), azaz Niue!

Tovább

Isten cédrusai

Az egykor a Közel-Kelet Svájcaként is emlegetett Libanon hosszú időn keresztül a véres polgárháború, az azt követő bonyolult politikai megbékélés, illetve a Dél-Libanont ellenőrző Hezbollah Izraeli elleni harcairól volt ismert - az egyébként természeti erőforrásokban szegény ország az előbbiek mellett azonban nevezetes még egy kincséről, a libanoni cédrusról is.

cedars15_js.jpg

Isten cédrusainak egy példánya. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban ezen óriások egy csoportját mutatjuk be nektek röviden - a "Tovább" gomb után következzenek Isten cédrusai!

Tovább

Halál a mélyben

A San Juan tengeralattjáró története

Mai posztunkban megismerkedünk az argentin haditengerészet San Juan nevű tengeralattjárójának történetével és pusztulásával - egy történettel, amelyben az emberi tragédiák mellett helyet kap a pénzhiány és a korrupció.

s42arasanjuan.jpg

Az argentin haditengerészet (Armada de la República Argentina) egykori büszkesége, a San Juan tengeralattjáró. (forrás: Wikipedia)

 

Tovább

Az izlandi törökdúlás

Magyarország késő középkori és kora újkori történelmének meghatározó része volt az Oszmán Birodalommal szemben folytatott háború, amely fényes sikereket (a nándorfehérvári diadal) és ezer év talán legnagyobb katasztrófáját (a mohácsi csatavesztést) is elhozta számunkra, a százötven éves török hódoltságról és a három részre szakadt országról nem is beszélve.

grindavik0_2.JPG

Grindavík városkája ma sem egy nyüzsgő metropolisz. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban egy olyan európai ország törökökkel (vagyis inkább "törökökkel") kapcsolatos eseményét mutatjuk be röviden, amelyre a mai napig csak úgy hivatkoznak, hogy "törökdúlás". A "Tovább" gomb után irány Izland!

Tovább

A legnagyobb nemzeti park

Mai írásunkban újból ellátogatunk Grönlandra, ezúttal azért, hogy megismerkedjünk a Föld legnagyobb kiterjedésű szárazföldi természetvédelmi területével.

ymers_island_js_5.jpg

A Grönland területének közel felét elfoglaló nemzeti park jégmentes, fjordokkal és kisebb szigetekkel csipkézett part menti sávja ad otthont a védett állat- és növényvilág nagy részének. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után irány az Északkelet-grönlandi Nemzeti Park!

Tovább

A bunkerek országa

Tavalyi, Enver Hoxhát bemutató posztunkban már szóltunk róla, hogy Albániában a hidegháború idején milyen elképesztő méreteket öltött a bunkerépítési láz.

albanian_riviera_bunkers.jpg

A kisebb-nagyobb bunkerek az albán tájkép meghatározó elemei még napjainkban is. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban ennek a történetnek járunk utána kicsit alaposabban. A "Tovább" gomb után irány a bunkerek országa!

Tovább

Egzotikus országok 34.0 - Új-Fundland és Labrador

2024-ben is folytatjuk az egzotikus országokat, területeket bemutató sorozatunkat - Saint-Pierre és Miquelon után visszatérünk Észak-Amerika északkeleti csücskébe, hogy ezúttal megismerkedjünk Kanada legfiatalabb szövetségi tartományával.

nlw_table1_tango7174.jpg

Tipikus új-fundlandi tájkép. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után irány Új-Fundland és Labrador (Newfoundland and Labrador)!

Tovább

Túlélés az Andokban

1972. október 13-án Argentína és Chile határvidékén, az Andok gyakorlatilag lakatlan térségében, több, mint háromezer méteres magasságban szerencsétlenséget szenvedett az Uruguayi Légierő Chile fővárosába, Santiagóba tartó repülőgépe, fedélzetén a személyzet mellett egy teljes rögbicsapattal és hozzátartozóikkal.

800px-cordillera_de_los_andes.jpg

Az Andok helyenként hatezer méteres csúcsai és a közéjük ékelődő völgyek képezik Chile és Argentína nehezen átjárható határát. (forrás: Wikipedia)

 

A szerencsés (?) túlélők könyvbe és filmvászonra illő kalandjai azonban még csak ekkor vették kezdetüket - mai barangolós posztunkban az ő történetüket meséljük el röviden.

Mai posztunk tartalma egyesek számára felkavaró lehet - és alapvetően a 18. életévét betöltött korosztályok számára készült, ezért kérjük, ennek figyelembevételével kattints a "Tovább" gombra. 

 

Köszönjük!

Tovább

A történelem legnagyobb robbanása

Szenzációhajhász cím? Talán. Helytálló a "legnagyobb robbanás" szókapcsolat? Mindenképp!

800px-halifax_explosion_blast_cloud_restored.jpg

Füstfelhő Halifax felett a detonációt követően. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban bemutatjuk nektek a történelem legnagyobb emberkéz által előidézett, nem nukleáris robbanásának történetét.

Tovább
süti beállítások módosítása