Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Az évszázad üzlete

A Louisiana-tranzakció

2024. július 22. - FuraTermék

Amikor röviddel a polgárháború vége után az Egyesült Államok megegyezett az Orosz Birodalommal Alaszka megvásárlásáról, az amerikai közvélemény nagy része hihetetlen ostobaságnak tartotta az üzletet, s egyszerűen - az akkori külügyminiszterről - Seward jégszekrényének csúfolták a területet. Alig száz évvel később hatalmas kőolajmezőket tártak fel Észak-Alaszkában, így a jenkik az évszázad üzletét kötötték meg 1867-ben...

1024px-new_orleans_skyline-02.jpg

New Orleans városközpontjának látképe. A város a francia, majd spanyol gyarmati közigazgatás központja volt Louisianában a 18. századi gyarmati időkben. (forrás: Wikipedia)

 

...mármint a század egyik üzletét, mert néhány évtizeddel korábban Franciaországtól is hatalmas területeket vásároltak meg. A "Tovább" gomb után következzen az úgynevezett Louisiana-vásárlás (Louisiana Purchase), vagy Louisiana-tranzakció története, röviden!

Tovább

Vissza a középkorba

A civilizációpusztító impulzus

1962 júliusában az Egyesült Államok a Starfish Prime-teszt részeként a világűrben (mintegy 400 kilométer magasságban) felrobbantott egy 1,44 megatonnás hidrogénbombát a Csendes-óceán középső része felett. A detonáció melléktermékeként nem csak létrejött egy mesterséges sarki fény, hanem a több ezer kilométerre fekvő Hawaii-szigeteken az elektromos berendezések egy része használhatatlanná vált, de az alacsony pályán keringő műholdak (amikből akkor még elég kevés volt) működésében is zavarok keletkeztek.

starfish_prime_aurora_from_honolulu_1.jpg

A Hawaii-szigetcsoporttól mintegy 1500 kilométerre délnyugatra, négyszáz kilométer magasságban végrehajtott kísérleti nukleáris robbantás, a Starfish Prime-teszt látványos tűzijátékot eredményezett Honolulu felett. (forrás: Wikipedia)

 

Ha ugyanezt megtennénk napjainkban egy módosított nukleáris robbanófejjel, mondjuk Európa felett, az beláthatatlan következményekkel járna a modern civilizációra nézve. A "Tovább" gomb után következzen a fegyver, amely fizikai pusztítás nélkül képes visszajuttatni minket a középkorba!

Tovább

A magyarabok

Közhelyszerű állítás, hogy szinte nincsen olyan lakott helye a Földnek, ahol egy véletlenszerűen eldobott tégla ne találna fejen legalább egy magyart; közhelyszerű állítás, hiszen a modern világban már nagyon könnyen útra kelhetünk, bejárhatjuk bolygónkat - él azonban Afrikában egy magát magyarnak valló közösség, amely nem mostanában szakadt távol hazánktól, hanem évszázados múltra tekint vissza.

800px-14_19_egipto_nubia_lago_nasser.jpg

Naplemente a Nasszer-tó víztükrén át - az 1950-es évek egyiptomi gátépítési programja alapjaiban változtatta meg a helyiek életét. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után ismerkedjünk meg a magyarabok (vagy magyarábok) történetével!

Tovább

Diktátorok - 16. rész

France-Albert René

A 20. és 21. század diktátorait bemutató sorozatunk tizenhatodik részében visszatérünk a fekete kontinensre, pontosabban annak keleti, indiai-óceáni régiójába, hogy megismerkedjünk a földi paradicsomként is számon tartott Seychelle-szigetek diktatúrájának történetével.

france_albert-rene.png

Nem született politikusnak, mégis hazája 20. századi történetének meghatározó személyisége lett belőle. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen France-Albert René életének és elnökségének története!

Tovább

Halál a Népek Templomában

A vallás, hit lehet eszköz az ember lelki világának kiteljesítéséhez, eszköz a boldogság, boldogulás felé vezető úton...a vallás nevében ugyanakkor borzalmas, kegyetlen cselekedeteket hajtottak végre az emberek, amióta világ a világ, s ez talán sosem fog változni.

amazon_ciat_5.jpg

A végtelennek tűnő guyanai őserdő: a nagyjából Egyesült Királyság méretű országban kevesebb, mint egymillió ember él, így ideális helyszín a világtól elzárt közösségek kialakítására. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban a közelmúlt egyik ilyen tragédiáját mutatjuk be röviden. A "Tovább" gomb után következzen a Népek Templomának halálos története.

Mai posztunk tartalma egyesek számára felkavaró lehet - és alapvetően a 18. életévét betöltött korosztályok számára készült, ezért kérjük, ennek figyelembevételével kattints a "Tovább" gombra. 

 

Köszönjük!

Tovább

Hollandia víz alatt

A nagy északi-tengeri árhullám

Hollandia történelmét mindig is meghatározta a tengerrel való kapcsolata - hosszú évszázadok óta a helyiek az Északi-tengertől hódítanak el területeket: gátakat emelnek, hogy a védművek mögött felszabaduló területeken otthonokat építsenek vagy mezőgazdasági tevékenységet folytassanak.

watersnoodramp_1953.jpg

Az Északi-tenger vize által elárasztott Oude-Tonge falu, amely a legsúlyosabb csapást szenvedte el 1953 telén. (forrás: Wikipedia)

 

A mélyföldeket védő természetes és mesterséges gátak azonban több, mint hetven éve az ország Achilles-sarkának bizonyultak; mai írásunkban egy ehhez kapcsolódó katasztrófát mutatunk be nektek, amely a második világháborús német megszállás mellett másik meghatározó eseményként vonult be Hollandia 20. századi történelmébe. A "Tovább" gomb után következzen az 1953-as nagy északi-tengeri árvíz (hollandul "Watersnood van 1953", angolul pedig "North Sea flood 1953") rövid története.

Tovább

A koreai háború - 2. rész

A koreai háború a második világháború utáni történelem egyik legvéresebb konfliktusa, egyben a hidegháború első "forró" összecsapása volt.

m46_tiger_paint.png

Amerikai M46 Patton harckocsik tigrisnek maszkírozva - az amerikaiak az ötletes "jelmezektől" az ellenség moráljának megtörését várták. (forrás: Wikipedia)

 

Ma folytatjuk a háború történetét bemutató írásunkat annak második részével.

Az első rész itt olvasható.

Tovább

A koreai háború - 1. rész

Mai írásunkban röviden bemutatjuk az emberiség második világháború utáni történetének egyik legvéresebb konfliktusát, amely egyben a hidegháború első igazi, "forró" összecsapása is volt. 

27th_infantry_regiment_soldiers_at_the_pusan_perimeter_september_4_1950.jpg

Az ENSZ-lobogó alatt harcoló amerikai 27. gyalogoshadosztály katonái figyelik az eseményeket az előttük elterülő völgyben a puszani hídfőnél, 1950 szeptemberében. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen a koreai háború története!

Tovább

Egy nemzet bálványa: Evita Perón

A hosszú évezredeken keresztül alapvetően patriarchális társadalmak határozták meg a civilizációk fejlődését; noha nem volt ritka, hogy rövidebb-hosszabb időre nők kerültek hatalomra egy-egy országban, birodalomban, általában nem ez volt a jellemző.

evita_cropped.JPG

Mosolyával milliók szívébe zárta magát. (forrás: Wikipedia)

 

Éppen ezért a történelmi emlékezet nem egy esetben őrizte meg ezen nem mindennapi hölgyek teljesítményét, s az adott ország lakói még ma is szívükben őrzik a kiemelkedő nőalakokat (mint például a franciák Jeanne d'Arc-ot vagy a britek I. Erzsébet királynőt). Mai posztunkban arról azt a nőt mutatjuk be röviden, aki a 20. századi Argentína történelmének egyik (ha nem a) legmeghatározóbb és legnépszerűbb politikai személyiségévé vált alig néhány esztendő alatt. A "Tovább" gomb után következzen Evita Perón története!

Tovább

Egzotikus országok 35.0 - Niue

Az egzotikus országokat bemutató sorozatunk harmincötödik epizódjában újra tengerre szállunk, s meg sem állunk Óceánia délnyugati részéig - ezúttal megismerkedünk a Föld egyik legkisebb független államával.

niue_kustenlandschaft_2.jpg

Niue partvidékét korallszirtek és korallmészkőből felépülő sziklák tarkítják. A víz idővel a fentihez hasonló alakzatokat formáz a sziklákból. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után irány Polinézia sziklája (Rock of Polynesia), azaz Niue!

Tovább
süti beállítások módosítása