Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A Kristálybarlang

2021. szeptember 20. - FuraTermék

Ha esetleg eljutnánk a mexikói Chihuahua állam délkeleti részén fekvő Naica városába, nem sok érdekességet látnánk a sivatag által körülölelt, alig ötezer ember által lakott településen. Nem úgy a föld alatt, a közeli bányában!

1920px-panoramica_naica.jpg

Az észak-mexikói Chihuahua állambeli Naica városának látképe. Kevesen gondolnák, hogy a sivatagi táj alatt több száz méterrel igazi kincsesbánya bújik meg. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen barangolásunk a Kristálybarlangban!

Már a 19. század végén megkezdődött a Naica melletti hegység gazdag ólom-, cink- és ezüstlelőhelyeinek kiaknázása. A föld alatti kutatómunkának köszönhetően 1910-ben a bányászok rábukkantak egy száz méter hosszú kamrára, amelyben méteres gipszkristályok meredtek ki. Ennek köszönhetően nevezték el a helyet a Kardok barlangjának (Cueva de las Espadas).

gypsum-209991.jpg

Egy darab gipszkristály. (forrás: Wikipedia)

 

A következő évtizedekben tovább folytatódott a bányászat, amelyet a bányásztársaság már nagyüzemi körülmények között végzett. Az 1980-as években nagy mennyiségű vizet szivattyúztak ki a hegyből, hogy csökkentsék a talajvízszintet - akkor még nem tudták, hogy ennek később mekkora jelentősége lesz...

800px-naica_ubicacion_de_las_cuevas_en_la_mina.jpg

A Naica alatti bányában felfedezett két jelentősebb barlang, a Kardok (sárgával) és a Kristályok (zölddel) barlangjának elhelyezkedése. (forrás: Wikipedia)

 

...ugyanis 2000 áprilisában egy bányász testvérpár, Juan és Pedro Sánchez a hegy alatt háromszáz méter mélységben rábukkant egy addig soha nem látott természeti képződményre, a korábbi szivattyúzásoknak köszönhetően szárazra került, több méter hosszúságú kristályokkal ékesített barlangra, amelyet találóan el is neveztek Kristálybarlangnak (Cueva de los cristales), vagy Kristályok barlangjának.

A gipsz egyik fajtájából, szelenitből felépülő kristályok kialakulásában a nedves környezet és az igen magas - 40-45 Celsius fokos - hőmérséklet is szerepet játszott.

1024px-cristales_cueva_de_naica.jpg

Az egész barlangot hatalmas, több méteres kristályok töltik ki. Kialakulásukban fontos szerepet játszott a magas hőmérséklet, amely viszont az itt folytatott kutatómunkát nehezítette meg (a közel száz százalékos páratartalommal együtt). (forrás: Wikipedia)

 

2000-ben még további kisebb barlangokat is felfedeztek a sivatag alatt, nemzetközi hírnévre azonban a Kristálybarlang tett szert, amelyet a világ minden tájáról érkező kutatók tártak fel a gyakran életveszélyes körülmények között: a magas hőmérséklet mellé ugyanis közel 100%-os relatív páratartalom társul a barlangban, ahol még speciális felszerelésben (hűtőcsöveket vezettek a ruházatba) is csak néhány tíz percet lehet tartózkodni.

elmundo_es.jpg

A Kristálybarlangot csak megfelelő védőfelszereléssel lehetett megközelíteni. (forrás: elmundo.es)

 

A Kristálybarlangban bukkantak rá az eddig ismert legnagyobb kristályképződményre, amelynek tizenegy méteres hossza mellé közel 55 tonna tömeg társul. A képződmény kialakulása becslések szerint félmillió évet vett igénybe.

A kristályok növekedésben voltak egészen a talajvíz szivattyúzásának kezdetéig.

Feltételezhető, hogy a barlang túlsó végén további kamrákba vezető járatok vannak, azonban ezek feltárása csak a meglévő kristályok egy részének eltávolításával válna lehetségessé, így a további kutatómunkát elnapolták. 2015 októberében a területet birtokló bányavállalat felhagyott a kitermeléssel a Kristálybarlang környékén, így a barlang megközelíthetőségét biztosító talajvíz-szivattyúzással is leálltak, ami elérhetetlenné tette a helyet.

Zárásként itt egy rövid videó az egyik barlangi expedícióról:

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1116689502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása