Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A riói karnevál

2018. április 16. - FuraTermék

Miután egy múltkori posztban megemlékeztünk Brazília harcos múltjáról, mai írásunkban felfedezzük a világ egyik (ha nem a) legnagyobb buliját, amely szintén Latin-Amerika legnépesebb országához, konkrétan annak egykori fővárosához és a világ számára talán legismertebb településéhez, Rio de Janeiróhoz köthető.

800px-rio_de_janeiro_rafael_defavari.jpg

Rio de Janeiro csodálatos panorámája. Az egykori brazil főváros ma a karneváli hangulat központja. (forrás: Wikipedia)

 

Nézzünk szét Rió utcáin, s a minden évre megrendezésre kerülő karneválon!

A karnevál (és farsang), mint egyfajta tavaszköszöntő ünnep már az ókorban is népszerű rendezvény volt, amely aztán a középkorban keresztény ünneppé vált: a húsvétot megelőző negyven napos böjt előtt az emberek még buliztak egy hatalmasat - ilyenkor sok helyen akár egy teljes hétig ettek, ittak és egyéb, khm, szabadidős tevékenységet folytattak az egyházfik nem kis bosszúságára (kivéve, ha ők is részt vettek benne...).

unidos_da_tijuca_e_a_quinta_escola_no_desfile_das_campe_s_2016_2.jpg

A szambaiskolákat képviselő ifjú hölgyek általában meglehetősen lenge öltözetben vonulnak fel - nyilván nem csak a nyári végi kánikula miatt. Természetesen nem ez a lényeg, hanem a tánctudás. (forrás: Wikipedia)

 

Az Újvilág egyetlen portugál gyarmatára a 18. században vitték át a telepesek a karneváli hangulatot, amely aztán szépen meg is ragadt: 1855-ben az akkor már független Brazília leggazdagabbjai bámulatos jelmezekben vonultak fel a császári főváros utcáin, ünnepelve saját nagyságukat.

desfile_das_escolas_de_samba_do_grupo_especial_no_sambodromo_do_rio_de_janeiro_33040464051.jpg

A karneválon szebbnél szebb hölgyek és karneváli kocsik vonulnak fel... (forrás: Wikipedia)

 

Manapság persze nem erről ugrik be mindenkinek Rio de Janeiro, hanem a szebbnél szebben felöltözött, csodás előadásokat tartó táncosnőkről, akik szambazenére szambát táncolnak a legnevesebb szambaiskolák képviseletében.

desfile_das_escolas_de_samba_do_grupo_especial_no_sambodromo_do_rio_de_janeiro_33126487906.jpg

...akár távoli vidékeket, állatokat megidézve. (forrás: Wikipedia)

 

A szamba az 1920-as években vált a riói karnevál mára már elválaszthatatlan részévé - mindannyiunk legnagyobb örömére. Az általában február végén vagy március elején megtartott egyhetes rendezvény kétségkívül leglátványosabb része az, amikor a külön erre a célra felépített Szambadómban, több tízezer néző szeme láttára, gyönyörűen feldíszített karneváli kocsik társaságában a már említett iskolák (számuk akár a kétszázat is meghaladhatja) legjobb táncosai (több ezren) parádéznak egy nagyot.

1024px-rio2009-2.JPG

A külön a karneváli felvonulásra felépített Szambadómban az ünnepség idején több tízezer ember foglal helyet. A legjobb helyekért akár több százezer forintnyi reált is elkérhetnek. (forrás: Wikipedia)

 

A riói karneválon valamelyik szambaiskola képviseletében való részvétel hatalmas megtiszteltetésnek számít, s egész évben keményen kell érte dolgozni (táncolni) a lányoknak.

sambodromo_by_diego_baravelli.jpg

A Szambadóm felülről, karneváli holtszezonban. (forrás: Wikipedia)

 

Persze a karnevál nem csak a stadionban zajlik: ilyenkor a Január-folyóról elnevezett város utcáin száz- és százezrek ünnepelnek, akár szép jelmezbe öltözve, akár csak úgy, szolidan, otthoni ruhában. Egy szó mint száz: hatalmas buli, amin óriási élmény lehet részt venni.

800px-bola_preta.jpg

A karnevál nem csak a Szambadómbeli felvonulásról szól: Rio utcáit ilyenkor ünneplők százezrei lepik el. (forrás: Wikipedia)

 

Azt majdnem elfelejtettük megemlíteni, hogy a felvonulást követően megválasztják a karnevál királynőjét (és két udvarhölgyét), aki Momo király társaságában uralkodhat a következő karneválig.

Zárásként itt egy kis videós összeállítás a 2017-es karnevál Szambadómos felvonulásáról:

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr4213755588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása