Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Szobor a hegytetőn

A riói Megváltó Krisztus-szobor

2023. augusztus 14. - FuraTermék

Ami New Yorknak a Szabadság-szobor vagy a felhőkarcolók, Párizsnak az Eiffel-torony, Moszkvának a Vörös tér, az a brazil metropolisznak, Rio de Janeirónak egyértelműen a karnevál egy hétszáz méter magas hegy tetejére emelt, harminc méter magas Krisztus-szobor.

christ_the_redeemer_cristo_redentor.jpg

Ikonikus szobor ikonikus testtartással. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen a Cristo Redentor (azaz a "Megváltó szobra") rövid története!

Az egész még a 19. század közepén kezdődött, amikor egy helyi pap javasolta, hogy az uralkodó, II. Péter császár lányának, Izabella hercegnőnek a tiszteletére emeljenek egy szobrot (vagy emlékművet) az akkoriban Brazília fővárosaként funkcionáló Rio de Janeiro egyik ismert hegyére, a hétszáz méter magas Corcovado-hegyre (portugálul Púp-hegy) - ebből az elképzelésből azonban nem lett semmi.

marc_ferrez_ims_007a6p4fp15-015.jpg

Egy riói utca a 19. század végén, háttérben a később híressé váló Corcovado-heggyel. (forrás: Wikipedia)

 

Az 1920-as évek elején az immár köztársasági államformával büszkélkedő (?) Brazília a függetlenség századik évfordulójára készült. Ennek apropóján egy helyi katolikus lap pályázatot írt ki egy nemzeti emlékhely megtervezésére. A pályázaton végül Heitor da Silva Costa elképzelése győzött: egy hatalmas Krisztus-szobor, amely oltalmazóan öleli körbe a várost, kifejezve a függetlenség és szabadság örömét. 

A szobor költségeinek előteremtésére a helyi római katolikus egyház sikeres adománygyűjtést szervezett Brazília-szerte.

800px-busto_de_heitor_da_silva_costa.jpg

Az ötletgazda-tervező mellszobra Brazíliában. (forrás: Wikipedia)

 

A New York-i Szabadság-szoborhoz hasonlóan ez az alkotás is Franciaországban készült (a függetlenség századik évfordulóján, 1922-ben tették az alapkövét); kivitelezésén mérnökökből, építészekből és szobrászokból álló csoport dolgozott - több kihívást is meg kellett oldani, például azt, hogy a szobor leendő darabjait hogyan juttatják fel a város szinte minden pontjáról jól látható Corcovado-hegyre, vagy hogy a szobor hogyan fog majd ellenállni a heves széllökéseknek.

paul_landowski_1932.jpg

Paul Lendowski, aki a szobor építését felügyelte Franciaországban. (forrás: Wikipedia)

 

1926-ban végül Paul Lendowski lengyel származású francia szobrászművész vezetésével hozzáfogtak a fej és a kezek megformálásához (a törzset és a karokat az eredeti ötletgazda, Costa mester tervezte meg), amelyeket végül a korban népszerű art deco stílusban alakítottak ki. A fő szerkezeti elemeket vasbetonból öntötték ki (ez kellő szilárdságot és rugalmasságot biztosított a várható széllökések ellen), míg a külső borítást és a finom elemeket Svédországból importált zsírkővel biztosították.

esta_o_das_paineiras_estrada_de_ferro_corcovado_acervo_do_instituto_moreira_salles.jpg

A Corcovado-hegyre vezető fogaskerekű vasút a 20. század elején. (forrás: Wikipedia)

 

Az öt évig tartó építés és formálás után 1931-ben a szobrot elemeire (több ezer darabra) bontották, majd hajón Brazíliába szállították. A Corcovado-hegy tetejére való feljuttatást (amelyben a fogaskerekű vasút is szerepet játszott) követően 1931. október 12-én ünnepélyes keretek között átadták Rio de Janeiro új jelképét.

Az építés költségeit 250 ezer (akkori) USA dollárra becsülték - ez ma nagyjából 4-5 millió dollárnak felel meg.

visita_de_estudantes_ao_cristo_redentor_acervo_do_instituto_moreira_salles.jpg

A szobor újkorában, az 1930-as évek elején. Az alkotás gyorsan az akkor még főváros Rio de Janeiro jelképe lett. (forrás: Wikipedia)

 

VI. Pál pápa 1965-ös látogatása során megismételték az átadási ceremóniát, az ezt követő évtizedekben pedig számos alkalommal restaurálták a szobrot, amelyet azóta modern korrózióvédelemmel is elláttak. A város jelképévé váló alkotás évente több százezer turistát vonz, akik legkönnyebben a már említett vasútvonal segítségével juthatnak a hegytető közelébe - a kezdeti időszakban az utolsó szakaszt 222 lépcsőfok megmászásával tudhatták le a látogatók, azóta azonban már mozgólépcső és lift is épült, hogy ne teljesen kitikkadt embereket fogadjon a páratlan panoráma.

2019-10-09_rail_transport_in_rio_de_janeiro.jpg

A turisták napjainkban modern vasúti szerelvényeken közelíthetik meg a szobrot... (forrás: Wikipedia)

 

cristo_redentor_rio_de_janeiro_dezembro_de_2020.jpg

...az utolsó métereken pedig mozgólépcső és (szükség esetén) lift segíti a feljutást. (forrás: Wikipedia)

 

1024px-christ_on_corcovado_mountain.jpg

Az egyik legszebb panoráma. (forrás: Wikipedia)

 

Egy 2007-es szavazáson a Megváltó Krisztus-szobor bekerült a világ hét új csodája közé - az egyetlen 20. századi alkotásként. A szobor hosszú ideig Brazília legmagasabb Krisztus-szobra volt, 2022 áprilisában azonban egy déli kisvárosban, Encantadoban befejezték a 43 méteres, Védelmező Krisztus ("Cristo Protetor") névre hallgató szobrot - magasságban ugyan sikerült lekörözni a riói alkotást, de népszerűségben (és látványban) aligha fogja megközelíteni az "eredetit".

800px-rio_larson_3.jpg

A szobor oltalmazza Rio de Janeirór. (forrás: Wikipedia)

 

A legmagasabb Krisztus-szobor címét egyébként 2010 óta egy (alapjával együtt) 52,5 méter magas alkotás viseli Lengyelországban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3518191673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása