Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Diktátorok - 10. rész

Papa Doc és Baby Doc

2022. szeptember 26. - FuraTermék

Egyet fizet, kettőt kap akciónk keretében a 20. és 21. századi diktátorokat bemutató sorozatunk tizedik részében két, meglehetősen véreskezű zsarnok élettörténetét vázoljuk fel röviden - apáét és fiáét, akik hosszú évtizedeken keresztül nyomorították meg egy egyébként is koldusszegény ország népének mindennapjait.

duvalier_father_and_son.png

Apa és fia, elnök és elnök: az 1957-től 1986-ig tartó Duvalier-korszak meghatározó (és tragikus) időszaka volt Haiti történelmének. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen François Duvalier (az apa) és Jean-Claude Duvalier (a fiú) története!

Tovább

Új atomkor

A 2022. februárjában megkezdődött orosz-ukrán háború kapcsán kétszer is szóba kerültek atomerőművek: először a már inaktív csernobili létesítmény oroszok általi elfoglalásával (majd feladásával), majd az Európa legnagyobb, egyben legkevésbé biztonságosnak tartott atomerőműve szintén oroszok általi megszállásával kapcsolatban.

chernobyl_npp_site_panorama_with_nsc_construction_june_2013.jpg

Az orosz-ukrán háború kezdetén rövid időre orosz megszállás alá kerülő csernobili atomerőmű látképe. (forrás: Wikipedia)

 

A második világháború utáni Európa történetének legnagyobb szabású konfliktusa nyomán kialakuló energiaválság farvizén pedig úgy tűnik, újra felértékelődik az atomenergia békés célú használata. Mai posztunkban annak járunk utána, hogy az utóbbi időben - és a közeljövőben - hol álltak üzembe és hol fognak üzembe állni atomerőművek.

Tovább

Svéd kaland Afrikában

Svédország több, mint kétszáz éve deklaráltan katonailag semleges állam - habár az orosz-ukrán háború eredményeként nem zárható ki, hogy ez hónapokon belül meg fog változni, és a skandináv állam csatlakozik a NATO-hoz -; habár Stockholm sikeresen maradt ki mindkét világégésből, a svéd katonáknak nem kellett végig nélkülözni az éles, harctéri tapasztalatokat.

congo_crisis_swedish_soldiers.jpg

Svéd ENSZ-békefenntartó katonák Kongóban az 1960-as évek elején. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban röviden bemutatjuk nektek Svédország kongói szerepvállalását!

Tovább

Nollywood

Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy melyik ország filmipara termeli a legtöbb bevételt, nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a helyes megfejtés az Egyesült Államok (Hollywood). Arra a kérdésre pedig, hogy hol készül a legtöbb film éves szinten, a legtöbben Indiát (Bollywoodot) adnák megfejtésként - az utóbbi időben viszont a dél-ázsiai szubkontinensnyi államnak komoly kihívója akadt ezen a téren.

800px-silverbird_cinema_building_lagos.jpeg

A Silverbird Galleria mozi Lagosban, Nigéria legnépesebb városában. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban röviden - majdnem rövidebben, mint amilyen ez a bevezető lett - bemutatjuk a nemzetközi filmipar új csillagát, Nigériát és Nollywoodot!

Tovább

A hidrogénbomba atyja

Teller Ede élete

Az új hidegháború küszöbén (vagy nézőponttól függően: kellős közepén) ismét napi szinten foglalkoznak a médiák a nukleáris fegyverekkel - az emberiség történetének eddigi legpusztítóbb fegyvereinek bevetése egyenlő lenne a civilizációnk megsemmisülésével, éppen ezért mondhatjuk, hogy szerencsére erre eddig nem került sor (és reméljük, nem is fog).

800px-edward_teller_1958_-llnl.jpg

Teller Ede 1954-ben. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban a hidrogénbombaként is emlegetett termonukleáris fegyverek amerikai atyjának életét mutatjuk be röviden - aki történetesen Teller Ede néven látta meg a napvilágot Budapesten...

Tovább

A barlettai párviadal

A 16. század elején, az újkor hajnalán a lovagi hagyományok már leáldozóban voltak: a tűzfegyverek elterjedése éppen jelentősen megváltoztatta a hadviselés szabályait. Mégis ekkor, egy itáliai kisváros mellett zajlott egy kicsiny, de neves párviadal, amelyet évszázadokkal később is megemlegettek.

cod_st_georgen_63_fol_53v_54r.jpg

Lovagi párviadal középkori (15. századi) ábrázolása. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen a barlettai párviadal (avagy barlettai kihívás) rövid története!

Tovább

Egzotikus országok 27.0 - Hawaii

Az egzotikus országokat, területeket bemutató sorozatunk huszonhetedik epizódjában visszatérünk a Csendes-óceán térségébe, hogy bemutassuk nektek az Amerikai Egyesült Államok egyetlen szövetségi államát, amely nem az amerikai kontinensen fekszik.

oahu_landscape.jpg

Panoráma Oahu szigetén. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után irány Hawaii! Aloha!

Tovább

Akik nem állnak szóba egymással

Megszakadt diplomáciai kapcsolatok

A modern államiság történetének elengedhetetlen része az egyes országok közötti kétoldalú diplomáciai kapcsolatok kialakítása és fenntartása - és adott esetben, a helyzet elmérgesedését követően annak megszakítása.

1024px-embassy_of_south_africa_in_bissau_guinea-bissau.jpg

A Dél-afrikai Köztársaság nagykövetsége Bissau-Guinea fővárosában, Bissauban. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban, amellyel visszatérünk a rövid nyári szünetünkről, néhány ilyen, megszakadt diplomáciai kapcsolatot mutatunk be nektek röviden.

Tovább

Gyermekkatonák

Manapság a Föld civilizált(abbnak gondolt) részein a gyerekek - tizenhét-tizennyolc évnél fiatalabb fiúk és lányok - katonaként való alkalmazása törvénybe ütköző és üldözendő cselekedet; de még most sem példa nélküli, hogy akár óvodás korú lurkók kezébe nyomnak karabélyt, hogy aztán azzal oltsák ki az ellenség életét.

800px-child-soldier-afrika.jpg

Gyermekkatona - rajz Elefántcsontpartól. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban a gyerekek katonáskodásának történetét mutatjuk be röviden.

Mai posztunk témája egyesek számára felkavaró lehet.

Kérjük, ennek figyelembevételével kattints a "Tovább" gombra!

Tovább

Az istenek a fejükre estek

A világ legnagyobb részén egy 1980-as dél-afrikai-botswanai koprodukciós film, az Istenek a fejükre estek című alkotás hozta el az ismertséget egy ősi afrikai népcsoport számára.

kalahari_e02_00.jpg

A Kalahári-sivatag látképe Namíbiában. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban röviden bemutatjuk nektek a szanok (busmanok) történetét!

Tovább
süti beállítások módosítása