Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Himnuszcserék

2022. november 28. - FuraTermék

A himnuszok a modern kori nemzetek fontos jelképeinek számítanak - közös éneklésük (vagy mint legutóbb az iráni férfi labdarúgó-válogatott esetében láthattuk: nem éneklésük) erősítheti az összetartozás érzését, segíthet kifejezni a hazaszeretetet.

800px-handschrift_brussel_p-37-38.jpg

A világ legrégibb himnuszaként számon tartott holland Wilhelmus, amely 1574-ben készült, Hollandia viszont hivatalosan csak 1932-ben ismerte el nemzeti himnuszként. (forrás: Wikipedia)

 

Előfordul azonban, hogy különböző okok miatt egy-egy ország lecserélni kényszerül himnuszát - vagy komoly módosítást kénytelen végrehajtani rajta (például a szövegén). Mai posztunkban néhány ilyen himnuszcserét mutatunk be nektek, amely a szokásosnál több videós hivatkozással jár.

Tovább

A szabadságharcos bandita

Pancho Villa életének rövid története

Talán nem véletlen, hogy éppen Latin-Amerikában értek el hihetetlen népszerűséget az úgynevezett szappanoperák - úgy gondolhatnánk, hogy az itt felvillantott kapcsolati hálók (ki kivel van, ki kit csal meg kinek a kijével) csak a képzelet szüleményei; ezzel szemben az Egyesült Államoktól délre fekvő államok történelme igencsak bővelkedik a fent nevezett "műalkotások" történetvezetéséhez hasonlóan bonyolult eseményekkel.

1024px-pancho_villa_bandolier.jpg

Szabadságharcos vagy egyszerű bandita? Nézőpont kérdése... (forrás: Wikipedia)

 

Egy ilyen időszak Mexikó történelme is az 1910-es években; s hasonlóan bonyolult személyiség Pancho Villa is, aki meglehetősen kalandos életutat járt be. Mai írásunkban az ő történetével ismerkedünk meg röviden.

Tovább

A világvége-dal

A Turner-féle végítélet-videó

A televíziózás hőskorában, amikor egy-egy adó még nem sugárzott a nap huszonnégy órájában, az adás kezdetét és végét is jellegzetes szignállal jelezték. De mi a helyzet egy olyan adóval, amely folyamatosan sugároz?

cnn_svg.png

Az 1980-ban elindult, azóta nemzetközi hírnévre szert tevő non-stop hírtévé, a CNN logója. (forrás: Wikipedia)

 

Egy amerikai üzletember frappáns (?) megoldást eszelt ki erre. 

Tovább

Diktátorok - 11. rész

Mobutu Sese Seko

A 20. és 21. század diktátorait bemutató sorozatunk tizenegyedik részében visszatérünk a fekete kontinensre, hogy megismerkedjünk Közép-Afrika egyik leghírhedtebb államfőjének életútjával.

prince_bernhard_and_mobutu_sese_seko_1973.jpg

Mobutu Sese Seko Bernát holland herceg társaságában 1973-ban. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen Zaire első és egyetlen elnökének, Mobutu Sese Sekónak a története!

Tovább

Angolszász istenek eljövetele

Az óceániai rakomány-kultuszok

Óceánia szigetekkel benépesített délnyugati részét (Mikronéziát és Melanéziát) a 19. század második felében fokozatosan gyarmati uralom alá vonták a térségben megjelenő európai hatalmak: az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország. 

tanna_island_2010_img_4822_16635331258.jpg

A korábban Új-Hebridák néven ismert Vanuatu szigetcsoportjához tartozó Tanna szigetének partvidéke. A sziget számos melanéz törzsi közösség otthona. (forrás: Wikipedia)

 

A kapcsolatfelvétel sokszor kulturális sokként érte a helyi őslakosságot; ez a sokk később több helyen vallási formát öltött, amelynek eredményeként ma számos szigeten olyan messiást várnak, aki majd egyenlővé teszi őket a gazdag fehér emberekkel.

Tovább

Háború a Távol-Keleten - 3. rész

Brit Malájföld bukása

Egy egészen rövid (röpke egy éves) szünetet követően folytatjuk a második világháború távol-keleti hadszínterének eseményeit bemutató sorozatunkat.

1024px-australian_2-pdr_anti-tank_gun_in_action_at_bakri_on_the_muar-parit_sulong_road.jpg

Ausztrál páncéltörő tüzérek lőnek egy japán harckocsit a malájföldi harcok idején. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban a japánok egyik legfontosabb 1942-es sikerét, Brit Malájföld és Szingapúr elfoglalását mutatjuk be.

Tovább

Irány Magna Hungaria!

Julianus barát utazásai

Az, hogy pontosan hol volt a magyar őshaza, a mai napig vita tárgya a kutatók és az egyszerű emberek között is; a legnépszerűbb elmélet szerint ez a terület valahol a mai Urál hegység környékén helyezkedett el. De nem csak a ma emberét izgatja, hogy honnan érkezett a Kárpát-medencébe a magyarság - ez már több száz évvel ezelőtt is kérdés volt. Egy 13. századi Domonkos-rendi szerzetes pedig úgy gondolta: utánajár a kérdésnek, és felkutatja az őshazában maradt magyarokat.

1024px-julianusfotothalertamas.jpg

Julianus barát Magna Hungaria irányába mutató szobra a Halászbástyánál. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen Julianus barát két utazásának rövid története!

Tovább

Egzotikus országok 28.0 - A Csatorna-szigetek

Az egzotikus országokat bemutató sorozatunk következő részében nem egy, hanem két területet mutatunk be nektek - ennek oka végtelenül egyszerű: Guernsey (plusz Alderney) és Jersey múltja, jelene és jövője is annyira össze van kötve egymással, hogy nyugodtan kezelhetjük őket egyetlen egységként.

aerial_view_of_fields_in_st_clement_jersey.jpg

Zöldellő mezők a Jersey szigetén fekvő Saint Clemens település határában. (forrás: Wikipedia)

 

A hazai Guernsey- és Jersey-rajongóktól ezúton is elnézést kérve a közös posztért a "Tovább" gomb után következzenek a Csatorna-szigetek!

Tovább

Diktátorok - 10. rész

Papa Doc és Baby Doc

Egyet fizet, kettőt kap akciónk keretében a 20. és 21. századi diktátorokat bemutató sorozatunk tizedik részében két, meglehetősen véreskezű zsarnok élettörténetét vázoljuk fel röviden - apáét és fiáét, akik hosszú évtizedeken keresztül nyomorították meg egy egyébként is koldusszegény ország népének mindennapjait.

duvalier_father_and_son.png

Apa és fia, elnök és elnök: az 1957-től 1986-ig tartó Duvalier-korszak meghatározó (és tragikus) időszaka volt Haiti történelmének. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen François Duvalier (az apa) és Jean-Claude Duvalier (a fiú) története!

Tovább

Új atomkor

A 2022. februárjában megkezdődött orosz-ukrán háború kapcsán kétszer is szóba kerültek atomerőművek: először a már inaktív csernobili létesítmény oroszok általi elfoglalásával (majd feladásával), majd az Európa legnagyobb, egyben legkevésbé biztonságosnak tartott atomerőműve szintén oroszok általi megszállásával kapcsolatban.

chernobyl_npp_site_panorama_with_nsc_construction_june_2013.jpg

Az orosz-ukrán háború kezdetén rövid időre orosz megszállás alá kerülő csernobili atomerőmű látképe. (forrás: Wikipedia)

 

A második világháború utáni Európa történetének legnagyobb szabású konfliktusa nyomán kialakuló energiaválság farvizén pedig úgy tűnik, újra felértékelődik az atomenergia békés célú használata. Mai posztunkban annak járunk utána, hogy az utóbbi időben - és a közeljövőben - hol álltak üzembe és hol fognak üzembe állni atomerőművek.

Tovább
süti beállítások módosítása