Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Ohio Nagy Kosara

2021. szeptember 06. - FuraTermék

A hagyományos fonott kosarak készítése hosszú időn keresztül biztos jövedelemforrást jelentett az Egyesült Államokban. Ohio államban a kosárgyártás koronázatlan királya egy bizonyos J. W. Longaberger volt az 1910-es évektől - kár, hogy az üzletet tönkretette az 1929-es bankpánikot követő válság. 

observernews_net.jpg

Longaberger-kosarak minden mennyiségben. (forrás: observernews.net)

 

Az üzleti érzék azonban a családban maradt, mert J. W. egyik fia, Dave 1973-ban újra belefogott a kosárgyártásba. Neki köszönheti Ohio a világ legnagyobb kosarát, amelyet ma bemutatunk nektek.

A The Longaberger Company, azaz Longaberger Vállalat néven futó kosárgyártó cég hagyományos módon, kézzel készítette termékeit, amelyek a magas minőségnek köszönhetően hamar nagy népszerűségre tettek szert az észak-amerikai kontinensen. Az 1980-as években a vállalat már több, mint nyolcezer embert alkalmazott (nem számítva az országszerte Longaberger-kosarakat értékesítő mintegy 45 ezer üzletkötőt), s szükségessé vált egy új irodakomplexum létrehozása a vezetés számára.

1024px-newark_courthouse_2008.jpg

Az Ohio állambeli Newark város bíróságának épülete. (forrás: Wikipedia)

 

Az alapító Dave Longaberger mert nagyot álmodni, az ohiói Newark városa közelében felhúzandó épületet ugyanis kosár formájúra álmodta meg. Mivel a cégnek ekkor még jól ment, nem is sajnálta a pénzt álma megvalósítására: 1997-ben a szépen kialakított park közepén felhúzott hétemeletes, összesen 180 ezer négyzetméter hasznos területtel rendelkező, kívülről egy fonott kosárra emlékeztető épületbe beköltözhettek a cég alkalmazottai.

bbc_com.jpg

Az épület, amely kosárnak látszik... (forrás: bbc.com)

 

A csúcson mintegy 500 ember dolgozott itt nap mint nap.

inhabitat_com.jpg

A kivitelezésnél ügyeltek a részletekre, így a Nagy Kosár tényleg olyan, mint egy fonott kosár. (forrás: inhabitat.com)

 

A később csak "Big Basket", azaz "Nagy Kosár" becenévvel illetett épület tetején lévő két fogantyú tömege egyenként 75 tonna, s mind a kettő fűthető annak érdekében, hogy a hideg ohiói telek ne tudjanak bennük kárt tenni. Az épülethez egy 555 férőhelyes parkolót és egy 25 férőhelyes mélygarázst is építettek, a belső tér egy részét pedig az egészen a tetőig nyúló átrium foglalja el.

realtor_com.jpg

Hatalmas belső tér fogadja az ide látogatókat. (forrás: realtor.com)

 

Az Ohio egyik látványosságává váló épület sorsát végül egy újabb válság pecsételte meg, amely a Longaberger Vállalatot is magával rántotta a csődbe: 2016-ban elején a cégnek már csak 75 teljes munkaidős alkalmazottja volt (a felük kosarakat készített), így nem érte meg fenntartani a hatalmas ingatlant, s azt eladták.

A kosárgyártó vállalat két évvel később már egy másik székhelyen teljesen csődbe ment, a márka licenszjogait pedig egy másik cég vásárolta meg.

chicagotribune_com.jpg

Mintha egy arra kiránduló óriás letette volna a kosarát a mező közepére. (forrás: chicagotribune.com)

 

Az ezután üresen álló épületet egy ingatlanfejlesztő vásárolta meg, aki luxusszállodát szeretett volna berendezni a Nagy Kosárban. A tervek szerint 2020-ban nyílt volna meg a vendégsereg előtt az új funkciójú épület, azonban a koronavírus-járvány betett az elképzeléseknek: Ohio Nagy Kosara a mai napig várja, hogy újra teli kosár legyen.

rawimage.jpg

A kosár mellett park és parkoló is kialakításra került. (forrás: Wikipedia)

 

roadtripandtravel_com.jpg

A megfelelő szögből fotózva... (forrás: roadtripandtravel.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3816666332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása