Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Lovasszekéren a jövőbe

Az amish közösségek

2023. január 09. - FuraTermék

Az Egyesült Államok híres (hírhedt?) arról, hogy megszámlálhatatlan, egymástól független keresztény közösségnek ad otthont - a legtöbbjük már az Újvilágban alakult ki, majd tett szert kisebb-nagyobb befolyásra (hogy az adómentességről már ne is beszéljünk), néhány ilyen közösség eredetét azonban térben és időben is távol, több száz évnyire a múltban, Európában kell keresnünk.

amish_vs_modern_transportation.jpg

Új és régi egy képen: motoros "követ" egy amish lovaskocsit valahol Pennsylvaniában. (forrás: Wikipedia)

 

Az egyik ilyen közösség a modern eszközök használatát jobbára mellőző amishoké, akikkel 2023 első barangolós posztjában röviden is megismerkedünk.

Reformáció Európában

A 16. században a reformáció hatására számos, a római katolikus egyházzal szakító vallási felekezet és egyház alakult ki - az idehaza is legismertebbek között tartjuk számon az evangélikusokat (luteránusokat), a reformátusokat (kálvinistákat) vagy az uralkodó gőg eredményeként létrejövő anglikánokat. 

meno_simonis.jpg

Menno Simons, az egyik legelső anabaptista felekezet, a mennoniták alapítója és névadója. (forrás: Wikipedia)

Ezen folyamat eredményeként alakultak ki az úgynevezett anabaptista (vagy újrakeresztelő) mozgalmak is, amelyek a hozzájuk csatlakozó felnőtteket újrakeresztelték - anabaptista csoportok jöttek létre spontán módon Németalföldön, illetve a mai Németország és Svájc területén is, de a 18. századig Magyarországon is léteztek közösségeik.

simmental_switzerland.JPG

Svájci hegyvidék - az Alpok számos anabaptista közösség szülőhelye. (forrás: Wikipedia)

Az egyik ilyen anabaptista (pontosabban az alapítójuk, Menno Simons után mennonitának nevezett), a svájci Rajna mentén élő csoportból vált ki a 17. század végén egy prédikátor, Jakob Amman (vagy Ammann) vezetésével néhány ember, akik létrehozták saját vallási közösségüket; ez a közösség később az alapító után amish néven lett ismert. 

jakob_ammann_tif.jpg

Jakob Amman portréja - a 17. századi prédikátor igyekezett visszatérni a mennonita hagyományokhoz - tevékenységének köszönhetően alakultak ki az első amish közösségek Svájcban és a mai Németország délnyugati részén. (forrás: Wikipedia)

 

Az "amish" először mint gúnynév jelent meg Amman ellenfelei részéről, később azonban sokan már büszkén mondták magukat amishnak.

Irány az Újvilág

Az amishok és a mennoniták hosszú ideig gyakorlatilag egymás mellett éltek (sokan a mai napig az amishokat a mennoniták egy csoportjának tartják), majd az Óvilágban bekövetkező kedvezőtlen fordulatok - a katolikus egyház újbóli megerősödése és térnyerése, valamint a többi protestáns közösségekkel fennálló konfliktusok - hatására mindkét csoport tagjai az 1700-as években kivándoroltak Észak-Amerikába, ahol elsősorban Pennsylvania brit gyarmaton telepedtek le.

frakturcertificate.jpg

18. század végi fraktur (szépen díszített pennsylvaniai német múalkotás, jelen esetben egy keresztelésről szóló oklevél). (forrás: Wikipedia)

 

Az Európában tapasztalható vallási intolerancia mellett a kedvező földtulajdonszerzési lehetőség is motiválta őket a kivándorlásban.

A 19. század közepén egy második hullámban további több ezer amish kelt át immár az Egyesült Államokba, ahol csatlakozhattak hittestvéreikhez Pennsylvaniában (előbb Berks, majd Lancaster megyében). A 19. század végéig a már bevándorolt amishok mellett számos helyi közösséget is alapítottak, ezek azonban idővel felhagytak az amish hagyományok (mint például a Bibliában foglaltak szó szerinti megtartása) követésével, elvesztve ezzel amish jellegüket.

amish_cemetery.gif

Régi amish temető a Pennsylvaniai Lancaster megyében. (forrás: Wikipedia)

 

A 19. század második felében - amely egybeesett az új ipari forradalommal, így számos modern eszköz megjelenésével - számos hitéletbeli konfliktus tépázta az amish közösségeket; ezeknek köszönhető, hogy a "régimódi" amishok manapság kitűnnek a tömegből.

Amishok napjainkban

counties_with_amish_settlements_2021.png

Amishok által lakott területek (legtöbb esetben megye) az Egyesült Államokban. A legtöbb amish Pennsylvania és Ohio államokban él. (forrás: Wikipedia)

 

Napjainkban az Egyesült Államokban mintegy két-háromszázezer, magát amishnak valló ember él; a régi tanítások hívei elsősorban arról ismertek, hogy gyakorlatilag mellőzik minden modern eszköz használatát - nem használnak elektromos áramot, modern gépeket; a földeken haszonállatokkal dolgoznak, a nagyobb távolságokat pedig lovaskocsikkal küzdik le, öltözködésükre pedig az egyszerűség és a néhány száz évvel ezelőtti divat a jellemző. Egy hagyománykövető amish nem utazhat semmilyen gépi erejű eszközzel (repülőgép, vonat, busz) a közösség előzetes hozzájárulása nélkül.

1024px-newyork_2018-10-30_953.jpg

Amish lovaskocsi, a legfontosabb távolsági közlekedési eszköz. (forrás: Wikipedia)

 

A lovasszekereknek is megvan a maguk árnyoldala: évente több tucat közlekedési balesetben érintettek - az autóval, teherautóval való ütközéskor általában az amishok húzzák a rövidebbet...

amish_byway.jpg

Amish lovaskocsikra figyelmeztető közlekedési tábla. (forrás: Wikipedia)

 

Ami az állammal fennálló kapcsolatot illeti: nem lépnek be a fegyveres testületekbe, nem fogadnak el semmilyen szociális juttatást és anyagi támogatást az államtól (egészségügyi ellátást is csak a legszükségesebb esetben), és tartózkodnak a biztosítások megkötésétől is - viszont nem zárják ki magukat teljesen a társadalomból: a fiataloknak lehetőségük van megismerkedni a nagyvilággal (ekkor szert tehetnek modern anyagi javakra is), később azonban dönteniük kell, hogy a közösséget vagy az új életüket választják. Ha utóbbi mellett döntenek, a közösség teljesen megszakíthatja a kapcsolatot velük; a közösség megtartó erejét mutatja, hogy a többség a csábítás ellenére a maradás mellett dönt. A sokat emlegetett amish közösségek alapja egyébként a család - hitük szerint a nagy család Isten áldásának tekintendő; családcentrikus hozzáállásukat mutatja, hogy az amish közösségek méretét nem az egyének, hanem a családok száma alapján határozzák meg. 

Az amishok nem tagjai az amerikai nyugdíjrendszernek sem - idős korukban a közösség gondoskodik az ellátásukról. 

amish_youth_groups_at_behalt_1.jpg

"Régimódi" amishok egy modern közösségi térben. Az amishok megőrizték őseik hagyományát, többek között a felnőttkori keresztelést. (forrás: Wikipedia)

 

Az amish gyerekek nyolcadik osztályig vesznek részt szervezett oktatásban; ezt követően a családnak segítenek a ház körüli munkákban, amely egyfajta felkészítésként is szolgál a felnőtt életre - a lányok az anyjukkal dolgoznak a háztartás fenntartásában, míg a fiúk apjukkal a földeken. Az amish közösségek többségében egyébként nem tiltott a dohányzás (de nem a túlzottan világinak tartott cigarettázásról van szó, hanem mondjuk pipázásról) és a mértékletes alkoholfogyasztás. Az amishok nem rendelkeznek szervezett egyházzal; az egyházi feladatokat közösségi munkamegosztás keretében intézik - a prédikátori teendőket például heti, kétheti váltásban más-más család látja el.

amish_on_the_way_to_school_by_gadjoboy2.jpg

Amish gyerekek úton az iskolába. (forrás: Wikipedia)

 

A hagyománykövető amish közösségek - akiket "régimódi amishok" (Old Order Amish) névvel is szoktak illetni - a maguk közötti kommunikációra elsősorban a német pennsylvaniai dialektusát használják, de a legtöbbjük megérti és megérteti magát angolul vagy akár az irodalmi német nyelven is - a helyi német dialektus használata egyébként az első világháború óta okoz fennakadást az amishok számára, amikor a német nyelvhasználatot mesterségesen szorították vissza az Egyesült Államokban.

A legtöbb amish napjainkban is Pennsylvaniában él, a második legnagyobb (több, mint ötvenezres) közösségük pedig a szomszédos Ohio államban.

amish_farmer_in_mount_hope_ohio.jpg

Az amishok a mezőgazdaságban is csak állati erőt vesznek igénybe, gépit nem. (forrás: Wikipedia)

 

800px-amish_farm_morristown_new_york.jpg

Idilli kép egy amish farmról. (forrás: Wikipedia)

1024px-amish_horse_and_wagons_in_middlefield_nara_550091.jpg

Amish apa és fia. (forrás: Wikipedia)

 

A külvilággal, illetve a hatóságokkal az amishok rendszerint vezetőiken keresztül tartják a kapcsolatot - utóbbira leggyakrabban valamilyen bűncselekmény kapcsán folytatott nyomozás során kerül sor. Számos közösség kézműves termékek készítéséből és értékesítéséből tartja fenn magát - az amish termékeket (ruhák, élelmiszerek) gyakran dedikált üzletekben árulják az arra járóknak, vagy a szomszédos közösségek tagjainak.

1024px-der_dutchman_2017-01-11_040.jpg

Amish étterem Ohióban - az éttermek, boltok bevételeit a közösség javára és fenntartására fordítják. (forrás: Wikipedia)

 

Nem minden amish közösség számít ultrakonzervatívnak a modern világgal fenntartott kapcsolatban: egyes amish csoportok - például a "Beachy-amishok" (Beachy Amish) - engedélyezik az autó- vagy szűrt internethasználatot (de a televíziót és rádiót már nem); más, konzervatívabb csoportok azonban - mint amilyenek az 1960-as évektől kialakuló "újmódi amishok" (New Order Amish) - még a dohányzást és alkoholfogyasztást is szigorúan tiltják

dscn4624_holmescountyamishbuggy_e.jpg

Úton hazafelé... (forrás: Wikipedia)

 

amish_school_near_rebersburg_pa.jpg

Modern amish iskolaépület - szolid, szerény, de a célnak megfelel. (forrás: Wikipedia)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr9918018056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása