Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Egzotikus országok 3.0 - Saint-Pierre és Miquelon

Az utolsó észak-amerikai francia gyarmat, ahol nem történik semmi

2018. március 19. - FuraTermék

A különleges helyeket, országokat felfedező sorozatunk harmadik epizódjában Észak-Amerikába látogatunk el, hogy megismerkedhessünk az egykoron hatalmas észak-amerikai francia gyarmati területek utolsó maradványával, a mai napig a Köztársaság ellenőrzése alatt álló Saint-Pierre és Miquelon tengerentúli területével.

601px-saint_pierre_and_miquelon_in_france_svg.png

Saint-Pierre és Miquelon elhelyezkedése Észak-Amerika (konkrétabban Újfundland) partjai közelében. (forrás: Wikipedia)

 

A kezdetek

Mint írtuk volt, Észak-Amerika egy jelentős részét a 16-17. században Franciaország vonta ellenőrzése alá - ez jobbára a mai Kanada keleti részét jelentette, bár a mai Egyesült Államok középnyugati területei is Párizs (névleges) fennhatósága alá tartoztak egy időben.

1024px-nouvelle-france_map-en_svg.png

Franciaország egykoron Észak-Amerika egy jelentős részét fennhatósága alatt tudta (kékkel jelölt területek) - bár ez jobbára csak névleges uralom volt. (forrás: Wikipedia)

 

A sors azonban úgy hozta, hogy idővel kiszorították őket a rendkívül fantáziadúsan Új-Franciaországnak becézett területről a britek (a fennmaradó területeket pedig a 19. század első éveiben eladták az újonnan önállósuló Egyesült Államoknak)...

450px-flag_of_saint-pierre_and_miquelon_svg.png

Saint-Pierre és Miquelon nem hivatalos lobogója, amelynek bal felső sarkában baszk motívumok is megjelennek. A kormányzat a hivatalos francia trikolórt használja. (forrás: Wikipedia)

 

A "kiszorítás" természetesen erősen eufemisztikus kifejezés az 1756 és 1763 között dúló hétéves háborúra, amely az észak-amerikai gyarmatokra is átterjedt: a végül győztes britek a megkötött békeszerződés értelmében megszerezték a franciák kanadai gyarmatait, a francia gyarmatosok azonban megőrizhették identitásukat (ma Québec néven Kanada egyetlen kizárólag francia nyelvű szövetségi tartománya az érintett terület).

Az irodalom iránt rajongóknak Kenneth Roberts: Északnyugati átjáró című könyvéből lehet ismerős a konfliktus.

armoiries_saintpierreetmiquelon_svg.png

Saint-Pierre és Miquelon címere. (forrás: Wikipedia)

 

...pontosabban majdnem kiszorították, ugyanis Franciaország néhány aprócska, Újfundland partjai közelében fekvő sziget felet megtarthatta uralmát: Saint-Pierre és Miquelon továbbra is francia gyarmat maradt a lassan angolszásszá formálódó Észak-Amerikában.

Pörgős hétköznapok

Az 1763-as párizsi békeszerződést követő évtizedekben a szigetcsoport néhányszor azért még gazdát cserélt: az amerikai függetlenségi háborúban, majd a napóleoni háborúk idején is elfoglalták az angolok, végül aztán mindig visszakapták a franciák - 1814-re azonban a szigetek teljesen elnéptelenedtek.

1024px-sainte-pierre_aerial.jpg

Saint-Pierre szigete a levegőből. A szigetek felszíne jobbára kopár. (forrás: Wikipedia)

 

1816-tól újra népesítették: baszk és breton halászok érkeztek, hogy a környező, halban gazdag vizekből kitermeljék napi betevőjüket. A kicsiny halászkolóniák aztán Saint-Pierre néven állandó településsé formálódtak. A beköszöntő szürke hétköznapokba az Egyesült Államokban elfogadott és 1920-ban életbe lépett alkoholtilalom hozott változatosságot: Saint-Pierre és Miquelon az USA-ba irányuló szeszcsempészet virágzó fellegvára lett az 1930-as évek elejére (a tilalom feloldásával párhuzamosan azonban a csempészetnek is leáldozott).

miquelon_9.jpg

Miqueloni tájkép. (forrás: Wikipedia)

 

A második világháború idején a szigetcsoport kormányzata a Németország által megszállt Franciaország kormányához (Vichy-i kormány) volt hú, a britekkel és amerikaiakkal szövetségben álló Charles de Gaulle szabad francia erői azonban ezt egy huszárvágással lerendezték: 1941 karácsonyán elfoglalták a szigeteket, a Vichy-hez hű tisztségviselőket meg eltették láb alól eltávolították a hatalomból.

800px-cathedral_in_st_pierre.JPG

Saint-Pierre legnagyobb (természetesen római katolikus) temploma. (forrás: Wikipedia)

 

Napjainkban

A háború utáni években sem változott a néhány ezer helyi lakos (akik jobbára a 19. század elején idetelepült baszk és breton halászok leszármazottai) helyzete: továbbra is a halászat jelenti a fő megélhetési forrást az 1976-ban Franciaország tengerentúli megyéjévé, 2003-ban pedig tengerentúli közösséggé nyilvánított szigetcsoporton, ahol a hétköznapokban nem nagyon szokott rendkívüli esemény történni. A szerkesztőség tagjai nem is emlékeznek rá, hogy magyarországi híradásokban valaha is hallották volna a kicsiny szigetcsoport nevét...

800px-saint-pierre_harbor.jpg

A helyiek számára a legfontosabb bevételi forrást - az anyaország bőkezű támogatása mellett - napjainkban is a halászat jelenti. (forrás: Wikipedia)

 

Állítólag a helyiek nagyon szeretik a jégkorongot - a francia nemzeti jégkorong-válogatottba is szoktak játékosokat delegálni (bizonyára nem rajtuk múlik, hogy a franciák nem számítanak hoki-nagyhatalomnak).

st_pierre_airport.JPG

Saint-Pierre repülőtere. (forrás: Wikipedia)

 

Aki szeretne hatalmas túrákat szervezni a szigeteken, esetleg felfedezni annak erdőségeit, inkább tegyen le szándékáról: Saint-Pierre és Miquelonnál még Budapest is kétszer nagyobb területű (a népességről nem is beszélve), ami meg az erdőket illeti...nos az sem túl gyakori errefelé...

winter_in_saint-pierre_spm_blue_house.JPG

Saint-Pierre-ben is átvették a praktikus észak-amerikai építkezési szokásokat. (forrás: Wikipedia)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr6513660158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kritikus 73 · https://kritikusa.blog.hu/ 2018.03.20. 20:07:20

Alig 242 km2, vagyis Budapest felével azonos nagyságú, ami három szigeten oszlik meg. Legnagyobb Miquelon (110 km2). Csak 6 ezer ember lakja. Franciaországnak egyébként a kontinensen legnagyobb gyarmata Dél-Amerikában Francia-Guyana, Magyarországnyi terület.

Gandosz 2018.03.20. 22:41:32

Alapvető információkat nem közöl a cikk. Pl terület nagysága, népességszám.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2018.03.21. 08:16:18

@Gandosz: Sajnos nem mindig találom meg az egyensúlyt a túl sok statisztika vs. túl kevés statisztika kérdéskörében, elnézést.
süti beállítások módosítása