Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Tűzlabdák az éjszakában

2019. október 21. - FuraTermék

A közép-amerikai Salvadorban, a főváros, San Salvador közelében, egy vulkán árnyékában fekszik egy alig harmincezres kisváros, Nejapa, amely a többi térségbeli településhez hasonlóan lehetne nevezetes a bandaháborúról, a csillagos égbe kilövő bűnözési rátáról és az ezekkel szembeni kormányzati tehetetlenségről is.

800px-el-salvador-nejapa-01.jpg

A salvadori Nejapa egyik tipikus közép-amerikai utcája. (forrás: Wikipedia)

 

De Nejapa nem erről nevezetes (pontosabban: nem csak erről), hanem a minden évben megrendezésre kerülő Tűzlabda-fesztiválról is. Nézzük is, miről is van szó pontosan!

wordpress_2.jpg

A Tűzlabda-fesztivál salvadori módra készített Molotov-koktéljainak fontos kellékei a használt ruha- és rongydarabok. (forrás: Wikipedia)

 

A spanyolul "Las Bolas De Fuego", azaz szó szerinti fordításban "A tűz labdái" névre hallgató, minden év augusztus 31-én megrendezésre kerülő fesztivál során az este utcára vonuló helyi fiatalok (valamint a hozzájuk csapódó, bevállalós kedvű turisták) meggyújtják a magukkal hozott, gyúlékony folyadékba (ami legtöbbször benzin) mártott rongydarabokat és rongylabdákat, majd miután legalább két, egymással farkasszemet néző csoportba verődtek, elkezdik dobálni az égő Molotov-koktélokat a másik fél irányába.

800px-festival_de_bolas_fuego_nejapa_el_salvador.jpg

Tűz tűz hátán. (forrás: Wikipedia)

 

A piromán kedvű fiatalok ilyenkor gyakran kipingálják az arcukat is, hogy minél ijesztőbb legyen a hatás (nem, általában nem vidám bohócarcok árasztják el Nejapa utcáit, bár sokak számára az is iszonyatos lehet).

A fesztivált először 1922-ben tartották meg annak emlékére, hogy öt évvel korábban, 1917-ben a San Salvador-vulkán a kitörése közben volt olyan kedves, és nem pusztította el Nejapa városát - ebben szerepet játszhatott az is, hogy a közelgő katasztrófa idején szentképeket hordoztak körbe a városon (legalábbis a helyi vallásos lakók szerint mindenképp).

wordpress.jpg

Égő tűzlabdák. (forrás: Wikipedia)

 

Egy másik legenda szerint a római katolikus vallású helyiek arra emlékeznek ilyenkor, hogy Szent Jeromos hasonló módon (tudniillik tűzgömbök egymásra hajításával) vívott meg az ördöggel, és a csatából nem a rosszfiú jött ki győztesen.

santa_tecla_y_volcan_de_san_salvador_6803608805.jpg

A már említett San Salvador-vulkán a hasonló nevet viselő salvadori fővárosból nézve. (forrás: Wikipedia)

 

Állítólag egyébként a mai Nejapát azután alapították meg a 17. század közepén, hogy az eredeti falut egy vulkánkitörés elpusztította, úgyhogy a helyiek kapcsolata nem mostanában kezdődött a tűzhányókkal.

Bár Nejapa nemzetközi hírnévre a tűzlabda-fesztiválnak köszönhetően tett szert, a helyiek legnagyobb ünnepe mégsem ez, hanem a szeptember végén megtartott, Szent Jeromos tiszteletére rendezett ünnepség-sorozat. Az egykori ördögverő egyébként a város védőszentje is.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3815192112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.10.22. 06:36:41

Nincsenek ebbõl durva égési sérülések ? Vagy nem találják el egymást ?

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2019.10.22. 07:40:29

@midnight coder: ahhoz képest, hogy mennyi a résztvevő, kevesen szoktak kórházba kerülni)(évente néhányan).
süti beállítások módosítása