Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Wojtek, a medve

2021. november 22. - FuraTermék

Egyszer - nem is olyan régen - már bemutattuk nektek a norvég haderő egyetlen aktív pingvinjének történtét, mai írásunkban pedig utánanézünk egy medvének, aki szintén a katonaéletet választotta (pontosabban választották neki).

niedziwedz_wojtek_pomnik_park_jordana_krakow.JPG

Első ránézésre mindennapi medveszobor Krakkóban. Az állat azonban, amelyről mintázták a szobrot, nem mindennapi történettel rendelkezik. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen Wojtek, a medve rövid története!

Amikor 1942-ben az addig a Szovjetunió vendégszeretetét "élvező", még életben lévő lengyel katonák egy csoportja - akik a hazájuk 1939-es megszállásakor estek fogságba, és akiket akkoriban szállítottak a Közel-Keletre, hogy az ottani brit haderő részeként folytassák a harcot a tengelyhatalmak ellen - az iráni Hamadán (همدان) város vasútállomásán felfigyeltek egy fiatal medvére, még nem sejtették, hogy az állat megvásárlásával elindítják őt a történelemkönyvek hasábjai felé. 

polish_soldier_in_iran_wojtek.jpeg

Wojtek és egyik leendő bajtársának ismerkedése még Iránban. (forrás: Wikipedia)

 

A katonákat az állat megvételére egy velük tartó tizennyolc éves menekültlány, Irena (Inka) biztatta, s a medve az első hónapokat még az ő társaságában töltötte egy Teherán melletti menekülttáborban.

A szíriai barna medve (Ursus arctos syriacus) újdonsült bajtársaitól nem sokkal később a Wojtek nevet kapta, s hogy neki is jusson fejadag, a frissen megalakuló II. lengyel hadtest (Drugi Korpus Wojska Polskiego) hivatalosan is állományba vette közlegényként a macit. Az állat először nyelési problémákkal küzdött, emiatt sűrített tejjel kellett táplálni egy leselejtezett vodkásüvegből, de később már igazán beilleszkedett a katonaéletbe: a katonákkal együtt menetelt (két hátsó lábán!), szabadidejében pedig szívesen dohányzott, a kedvenc itala pedig a sör volt.

wojtek_the_bear.jpg

A lengyel katonák hamar bajtársukká fogadták a szíriai barna medvét. (forrás: Wikipedia)

 

Egy katona élete persze nem csak játék és mese, így hamarosan Wojtek közlegény is a harcok sűrűjében találta magát: a brit alárendeltségben szolgáló II. lengyel hadtest (azon belül pedig a 22. tüzérségi támogató század) tagjaként részt vett az olaszországi hadjáratban, ahol nehéz lőszeres ládákat cipelt a szorongatott helyzetben lévő bajtársainak.

ammunition_box_25_pounder_grenades_4_shells.JPG

Mint egy tüzérségi szállító (támogató) század katonája, Wojtek a fentihez hasonló lőszeresládákat cipelt az olaszországi fronton nap mint nap. (forrás: Wikipedia)

 

the_badge_of_the_22nd_artillery_support_company_of_the_2nd_polish_corps.jpg

Wojtek mancsai között egy tüzérségi gránáttal. A 22. tüzérségi támogató század emblémája. (forrás: Wikipedia)

 

Otthona a fronton egy különleges faláda volt, amelyet egy külön erre a célra tartogatott teherautóval szállítottak, ha a sors úgy hozta, hogy menni kellett. A saját fizetési könyvvel és azonosító számmal rendelkező Wojteket a harctéren (egészen pontosan Monte Cassino mellett) tanúsított helytállásért hamarosan tizedessé léptették elő, amelynek örömére este jól be is rúgott a kantinban...

800px-cassino008.jpg

Lengyel katonák Monte Cassinóban. Az emigrációs lengyel haderő katonái kulcsfontosságú szerepet játszottak a szövetségesek olaszországi offenzívájában. (forrás: Wikipedia)

 

Az állattal egyébként rendszeresen birkóztak meg bajtársai, akik tényleg bajtársuknak tekintették Wojteket, nem pedig egy egyszerű kabalaállatnak. 

polish_22_transport_artillery_company_watch_as_one_of_their_comrades_play_wrestles_with_wojtek_their_mascot_bear_during_their_service_in_the_middle_east.jpg

Bajtársi birkózás. Wojtek hamar beilleszkedett a katonaéletbe - káromkodni ugyan nem tudott, de bármelyik bajtársát asztal alá tudta inni. (forrás: Wikipedia)

 

A második világháborút követően Wojteket bajtársaival együtt Skóciába szállították (sokan nem akartak visszatérni a kommunista uralom alá kerülő hazájukba), majd 1947-es leszerelését követően az edinburghi állatkertbe költözött, ahol az őt gyakran látogató újságírók és volt bajtársak társaságában töltötte nyugdíjas éveit. A fénykorában közel 500 kilót nyomó, majd' két méter magas Wojtek medve (aki brit gyermekműsorok kedvelt sztárja lett az 1950-es években) végül 1963 decemberében csatlakozott égi bajtársaihoz. 

wojtek_at_winfield_aerodrome_on_sunwick_farm_near_hutton_in_berwickshire_after_the_war.jpg

Wojtek a második világháború végén, 1945-ben több tízezer bajtársához hasonlóan Angliába került, majd a skóciai Edinburgh állatkertjében töltötte nyugdíjas éveit. (forrás: Wikipedia)

 

Napjainkban Lengyelországban és Skóciában is számos szobor és tábla állít emléket a második világháború talán legismertebb lengyel katonájának.

wojtek_statue_in_duns_geograph-5305348-by-jim-barton.jpg

Wojtek medvének állított szobor Edinburghben. (forrás: Wikipedia)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr4716748754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása