Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A tokiói gáztámadás

2022. február 07. - FuraTermék

Az álmoskönyvek szerint sosem jó dolog, ha a vallási fanatizmus tettrekészséggel és megfelelő anyagi háttérrel párosul. Ennek következményeit tapasztalhatták meg a japán főváros, Tokió lakosai egy végül pokolivá váló 1995 márciusi napon is.

castle_romeo2.jpg

Nukleáris gombafelhő - a mai posztunkban tárgyalt támadás kiagyalójának végső célja a harmadik világháború kirobbantása volt. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen a tokiói gáztámadás rövid története!

Az Aum Sinrikjó

Az 1980-as évek elején egy alig huszonöt éves, bal szemére teljesen, jobb szemére részlegesen vak japán fiatalember, Macumoto Csizuo (松本 智津夫) elhatározta, hogy a vallásokkal kapcsolatban addig meglévő felületes ismereteit jobban elmélyíti. Ez olyan jól sikerült, hogy nem sokkal később megalapított egy világvégeváró vallási közösséget, amely az Aum Sinrikjó (オウム真理教, azaz "Legfőbb Igazság") nevet kapta.

Mintegy mellékesen pedig elsajátította az akupunktúra tudományát (művészetét?), sosem lehet tudni, mire lesz még jó alapon.

aum_symbol.png

A "Legfőbb Igazság" névre hallgató japán szekta emblémája. (forrás: Wikipedia)

 

Az alapítás után Macumoto felvette az Aszahara Sókó (麻原 彰晃) nevet - vallási nézetét tekintve pedig megpróbálta ötvözni a régi buddhista tanokat a keresztény Biblia Jelenések könyvében írtakkal, ugyanakkor szorgalmasan tanulmányozta Nostradamus írásait is. Szerénységére jellemző, hogy egy 1992-ben megjelent könyvében önmagát Japán egyetlen megvilágosodott mesterének, az Isten bárányának, egy vadonatúj Krisztusnak nyilvánította. 

Mint megvilágosodott világmegmentő, Aszahara tizenkét gyermek apja is volt - hivatalosan.

shoko_asahara.jpg

Aszahara Sókó, az Aum Sinrikjó szekta alapítója és vezetője. Elképesztő, a keresztény tanításokat a keleti kultúrával vegyítő - beteges - világnézete alapján ő nem volt más, mint egy új messiás. (forrás: Wikipedia)

 

Az évek során az Aum Sinrikjó egyre több követőt szerzett magának a hétköznapokból kiábrándult japán polgárok közül. Mint írtuk volt, alapvetően egy világvégeváró közösségről volt szó, ennek megfelelően napi szinten volt téma az eljövendő harmadik világháború, amely majd megtisztítja az elkorcsosult világot a féktelen kapitalizmus pusztításáról (vagy valami hasonló). 

Aszahara Sókó már a kezdetektől nagyon komolyan vette küldetését, ezért szektájára az Armageddont előidéző eszközként tekintett.

A szervezkedés

aum_shinrikyo_former_tokyo_hq_2011.gif

Az Aum Sinrikjó szekta egykori tokiói irodaépülete. (forrás: Wikipedia)

 

A japán hatóságoknak ugyan feltűnt, hogy az Aum Sinrikjó körül nincs minden rendben - a kilépni szándékozó tagokat feltűnően nagy számban érték végzetes balesetek, valamint Aszahara irányításával a szekta elkezdett kacsintgatni a szervezett bűnözés irányába -, de komoly ellenlépéseket nem tettek, hiszen Japán mégiscsak egy demokratikus jogállam, ahol nem nyomják el csak úgy a másként gondolkodókat. Ennek köszönhetően az 1980-as évek végén, 1990-es évek elején a szervezet hozzálátott olyan anyagok beszerzéséhez, amelyektől a kívánt harmadik világháború kirobbanását remélték.

Bár a szekta komoly pénzekre tett szert az adományokból, valamint a legális üzletekből, Aszaharának többre volt szüksége, ezért titokban csalással, pénzmosással és egyéb, Btk-ba ütköző tevékenységekkel is foglalkoztak a tagok, hogy hozzájáruljanak a közös kassza bővüléséhez.

layout_of_aum_shinrikyo_biological_weapons_facility.png

A szekta által működtetett egyik vegyifegyver-termelő központ sematikus alaprajza. (forrás: Wikipedia)

 

A szekta először biológiai fegyverrel, konkréten anthrax (lépfene) baktériummal kísérletezgetett (viszont nem otthon, hanem Ausztrália egy eldugott sarkában biztos, ami biztos alapon), később pedig már a komolyabb vegyifegyverek felé fordították tekintetüket: a VX-gáz után hozzáláttak a csúcsfegyver, a szarin előállításához.

demonstration_cluster_bomb.jpg

Szarinnal töltött gömbökkel megtömött robbanófej az Egyesült Államokból, amelyet egy Honest Jones típusú rakétára szerelhettek. A felvétel 1960 körül készült. A következő évtizedekben a nagyhatalmak hivatalosan lemondtak a vegyifegyverek fejlesztéséről és birtoklásáról, készleteik nagy részét pedig megsemmisítették. (forrás: Wikipedia)

 

A gázként használható szarin pusztító idegméreg - becslések szerint ötszázszor mérgezőbb a cianidnál -, amelyet a második világháború után kezdtek széles körben vegyifegyverként gyártani a szuperhatalmak.

Legpusztítóbb alkalmazása mégis Szaddám Huszein nevéhez köthető, aki az ellene lázadó kurdok ellen vetette be a szarint, becslések szerint legalább ötezer ember halálát okozva.

overhead_view_of_satyan_7.png

Az Aum Sinrikjó szaringyáráról készült felvétel. (forrás: Wikipedia)

 

Az Ausztráliában előállított vegyifegyvereket végül hazacsempészték Japánba - szakénak álcázva, üvegekbe rejtve, s 1994 júniusában be is vetették Macumoto (松本市) városában egy helyi bíró lakhelyének közelében (aki éppen a szekta egy ügyét tárgyalta). Az eredmény akkor nyolc halott és mintegy ötszáz sebesült volt - a rendőrség egy helyi, magányos elkövetőre fókuszált, így a szekta ekkor még megúszta a felelősségre vonást.

A metró elleni támadás

Aszahara egy sokkal nagyobb támadást képzelt el, amely végre elhozná az általa várva várt világvégét: terve szerint a szarint nagy mennyiségben a tokiói metróban fogják bevetni csúcsforgalom idején, a támadással pedig az Egyesült Államokat vádolják meg, ezt követően kirobban a harmadik világháború (amely egy újabb japán-amerikai háborúval venné kezdetét), a pusztító nukleáris tűzvihar pedig majd megtisztítja a Földet, amely felett egy modern kori messiásként uralkodhat majd Aszahara...

Tudjuk, elég beteges elképzelés.

800px-meiji-jingumae_station_fukutoshin_line_platform.jpg

A naponta több millió embert kiszolgáló tokiói metró 285 állomásának egyike. (forrás: Wikipedia)

 

1995. március 20-án végül a szekta tagjai öt, Tokió belvárosa felé tartó metrószerelvényre szálltak fel - csomagjukban 30%-os töménységű folyékony szarinnal, amelyet légmentesen záródó műanyag zacskóba helyeztek -, majd végrehajtották a támadást: a szarinos csomagot a metrószerelvény padlójára helyezték, majd átlyukasztották a náluk lévő esernyő hegyes végével. Miközben a merénylők a következő állomáson távoztak, az időközben gázzá alakuló szarin lecsapott a gyanútlan utasokra...

800px-trta_series03_03113f.gif

A tokiói metró egyik szerelvénye. A támadás során a szerelvények mozgó csapdává változtak a szarintól fuldokló utasok számára. (forrás: Wikipedia)

 

A támadás után

A metró elleni szarintámadásban végül tizennégy ember vesztette életét (borzalmas kínok között), több mint ezer pedig súlyosan megsebesült (szintén borzalmas kínokat élve át) - sokuk a mai napig küszködik a szövődményekkel. A várt japán-amerikai háború elmaradt, ellenben az észhez térő rendőrség a következő napokban, hetekben Japán-szerte lecsapott az Aum Sinrikjóra. Májusban az egyik tokiói pályaudvar mosdójában egy égő papírzacskót találtak, amelyben egy hidrogén-cianid készülék volt: ha a gáz a szellőzőrendszerbe jut, akár több ezer emberrel is végezhetett volna.

emergency_personnel_respond_to_the_tokyo_subway_sarin_attack.png

A Japán Önvédelmi Erők vegyivédelmi csapatai érkeznek a támadás egyik helyszínére. (forrás: Wikipedia)

 

Aszaharát végül május 16-án találták meg a szekta egyik épületének falában kialakított búvóhelyén (letartóztatásának idejére Tokióba rendelték a japán Szárazföldi Önvédelmi Erő 1. ejtőernyős dandárját [第1空挺団], hogy az esetleges fegyveres szektatagok ellenállását letörhessék); a kihallgatás során elismerte, hogy az ő utasítására ölték meg az egyik korábbi szektatagot, aki ki akart lépni, a metró elleni támadásban való részvételt viszont tagadta. 1995-ben a szekta még számos támadást hajtott végre (például levélbombát küldtek Tokió polgármesterének), később azonban - látszólag - felhagytak az illegális tevékenységgel.

800px-st_lukes_tokyo_front.jpg

A tokiói Szent Lukács Nemzetközi Kórház (聖路加国際病院), amely a támadást követően a legfontosabb elsősegély-hellyé vált. (forrás: Wikipedia)

 

A szekta később két részre szakadt (a fő irány nevet is változtatott), de a hatóságok folyamatos megfigyelés alatt tartják őket a mai napig.

800px-anti-aum_shinrikyo_protest.gif

Az időközben az Aleph (アレフ) nevet felvevő szekta elleni tüntetés 2009-ben. A támadás után nem tiltották be a szervezet működését, de a rendőrök szoros megfigyelés alá vonták a tagjait. (forrás: Wikipedia)

 

psia_may_2013_facility_inspection.jpg

A japán nemzetbiztonsági szolgálat tagjainak rajtaütése egy feltételezett Aleph-létesítményen 2013-ban. (forrás: Wikipedia)

 

Aszaharát és társait összesen huszonhétrendbeli gyilkossággal vádolták meg; a japán média által az évszázad perének titulált tárgyaláson - amelyet Aszahara többnyire csendben ült végig, védői pedig mentális beszámíthatatlanságra hivatkozva a felmentéséért harcoltak - végül 2004-ben született ítélet, amelyben Aszaharát és hat társát halálra ítélték. Miután kimerítették az összes fellebbezési lehetőséget és az áldozatok hozzátartozói áldásukat adták rá, Aszaharát hat másik egykori szektataggal együtt 2018. július 26-án egy tokiói fegyházban felakasztották.

page1-424px-_pdf.jpg

Aszahara halálos ítéletének szövege. Aszaharát hat másik egykori szektataggal együtt huszonhárom évvel a támadást követően, 2018-ban akasztották fel az egyik tokiói börtönben. (forrás: Wikipedia)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr216813820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.02.09. 02:14:22

"Japán mégiscsak egy demokratikus ország"

Halálra ítélték.

Mo. ês a teljes Ollyópaji Jujjdejó tehát nem az...

midnight coder 2022.02.09. 07:16:15

@gigabursch: Szó se róla, rászolgált.
De Pl. most is olvastam az indexen egy csávóról aki félholtra verte a volt barátnõjét, majd kinyomta a szemét. 5 évet kapott volna a dologért, de hogy szökésben van, ez felment 7 évre. Amit aztán gondolom jó magaviselet után megfeleznek. A csávó meg majd kijön a böribõl, és onnantól kezdve nyilván szelíd báránnyá válik, aki kicsit sem veszélyes másokra. És hány ilyen van...

gigabursch 2022.02.09. 07:21:25

@midnight coder:
Az a retek már 2016-ban elítélt volt.
(Ilyenkor nagyon jó hírforrás a kuruc, mert ott ezeknek könnyű utánanézni..., mondjuk az is beszédes, hogy az index hány napot "késett" a hírrel...)

kuruc.info/r/35/153422/

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2022.02.09. 07:24:15

@gigabursch: a demokrácia nem a halálos ítéletnél került felemlegetésre. :)

igazi hős 2022.02.09. 08:23:55

@gigabursch: Nincs ellentmondás, csak zavar a fejeben. A demokrácia az, hogy mindenkit azonos bűnökért ítélünk halálra mindenki által ismert szabályok alapján. A humanitás az, hogy semmilyen bűnért nem vesszük el valaki életét.

inebhedj - szerintem 2022.02.09. 15:09:01

@midnight coder:

Még az előző ügyéből kifolyólag van az az 5 vs 7 év (az még egy folyamatban lévő ügy volt, ítélet nélkül, csak közben újra élni kezdett), annak, hogy jó ember, de hirtelen haragú, még majd ezután jön bírósági eljárása.

Serény Vélemény 2022.02.09. 17:29:21

Aleph?

Alef lesz az. A héber ABC (alefbét) első bötűje: א
Hamár.

Serény Vélemény 2022.02.09. 17:31:10

@gigabursch: de legalább nem lefejezték, meg nem olajban főzték meg, mint ahogy arrafelé szokás volt…

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.02.09. 17:35:26

@gigabursch: Én sem értem, miként kapcsolódik össze a halálos ítélet elvetése a demokráciával. Ha te a demokráciát a puhánysághoz, a degenerált ballibséghez kötöd, akkor szólok, hogy az illiberális demokrácia is működőképes, és még széleskörű társadalmi elfogadottságot is szerezhet, kétharmadot, mint tudjuk.

gigabursch 2022.02.09. 18:44:14

@igazi hős:
Nálam az nem humanitás, hanem emberiesség elleni viselkedés, hogy azok, akik tetteik okán nem valók társadalomba, azokat a társadalmi felelősségvállalás keretében történő szanálás helyett visszaeresztenek a normális emberek közé.
Azt nem mondom, hogy egyből halál, bár aki harmadszor is visszaesik, az a kijavíthatatlan kategória. Ennek az egyénnek egyébként egy kényszermunka táborban a helye, ami Szibériától a Del-afrikai gyémántbányáig bármi lehet...
Az olaszliszkai hordanak (mind a kb 50-nek) statarialisan, helyben a lámpavason. Nevelési célzattal...

Ugyanis a nép ilyet nem akarhat. Azaz sérül a népakarat, a népfelség.
Mindemellett értem a logikádat és természetesen @Androsz: -ét is, csak más az álláspontom.

kvp 2022.02.09. 21:09:01

A halalos itelet nem helyes. Ha tenyleg annyira orult valaki, hogy kozveszelyes, akkor a helyes megoldas a kenyszergyogykezeles. Azaz bezarjak egy ablaktalan szobaba es tobbet elo embert vagy napfenyt nem lat, persze kap enni es megfelelo biztonsagi eljarasok mellett ellatjak orvosilag es megakadalyozzak, hogy kart tegyen magaban. Lehet ez nagyobb eltettento erovel birna a bunozok szamara, minthogy megolhetik ha elkapjak.

A japan szekta meg futobolondokbol allt. Sajnos manapsag eljutottunk oda, hogy mar egy komolyabb biologiai tamadas is elerheto, barkinek akinek van eleg penze ra. Bill Gates mondta, hogy a koronavirus kifutasa utan a biologiai terrorizmus jon majd. O csak tudja, elvegre az o penze...

Treff Bubi 2022.02.10. 07:54:01

@kvp: én még a csonkítást is el tudnám képzelni mint lehetséges büntetést. Nyilván modern orvosi eszközökkel, műtéti körülmények között végrehajtva. Szerintem komoly visszatartó ereje volna, ha az emberek tudnák hogy adott esetben mínusz egy kézfejjel kell folytatni az életüket, plusz a börtönévek nincsenek rád írva, de a hiányzó végtag már felvet kérdéseket a környezetedben.

gigabursch 2022.02.10. 14:42:04

@Treff Bubi:
Én meg a billogozast tennem automatikussá.
Tolvajlás, sikkasztás, rablás, visszaeső nemi erőszak, pedofília, gyilkosság
süti beállítások módosítása