Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A nemzetközi nőnap

2023. március 06. - FuraTermék

Két nap múlva, március 8-án tartjuk a nemzetközi nőnapot, amely eredeti céljai szerint többek között a nők évszázados, egyenjogúságért folytatott küzdelmének állít emléket.

dia_de_la_mujer_trabajadora_madrid_2020.jpg

2020-as nőnapi felvonulás és tüntetés a spanyol fővárosban, Madridban. (forrás: Wikipedia)

 

Ma már elsősorban a hölgyek megajándékozásáról szól ez az ünnep, amelyet civil szervezetek a nők elleni erőszakkal szemben való felszólalásra és megmozdulásra is felhasználnak - de honnan ered? A "Tovább" gomb után ennek a kérdésnek járunk röviden utána.

A nőknek az élet minden területén való egyenjogúságának kérdése a 19. század második felében lett felkapott vitatéma. 1857. március 8-án New Yorkban a textiliparban dolgozó nők követeltek maguknak egy demonstráció keretében magasabb bért és jobb munkafeltételeket; az 1860-as évektől pedig az ébredező nemzetközi munkásmozgalom (illetve az ezek által életre hívott első és második internacionálé) tűzte zászlajára a nők egyenjogúságának nemes célját.

A Nemzetközi Munkásszövetség (avagy későbbi nevén Első Internacionálé) 1867-ben határozatot fogadott el a nők hivatásszerű munkavégzéséről, amely egyfajta virtuálisan felmutatott középső ujj kívánt lenni azon sztereotípiák felé, melyek szerint a nőknek csak otthon van helyük a háztartás vezetésében.

theresa_malkiel.jpg

Theresa Malkiel amerikai szüfrazsett, az első amerikai nőnap egyik értelmi szerzője. (forrás: Wikipedia)

 

Az első, kifejezetten tematikus nőnapot az Egyesült Államokban tartották meg 1909 februárjának utolsó vasárnapján, huszonnyolcadikán a helyi szocialista párt kezdeményezésére - a következő évben a II. Internacionálé aktuális koppenhágai nőügyi kongresszusán már nemzetközi nőnap tartásáról fogadtak el határozatot annak érdekében, hogy világszerte felszólalhassanak a női választójog kivívásáért. Ez többek között a Németországot képviselő női delegáltak, Clara Zetkin, Käte Duncker és Paula Thiede eredménye volt. 

zetkin_luxemburg1910.jpg

Clara Zetkin (balra) és Rosa Luxemburg - előbbi tagja volt a koppenhágai munkásmozgalmi konferencián részt vevő német küldöttségnek, amely az első szervezett európai nőnap megtartását eredményezte. Luxemburg a második világháború után létrejövő európai szocialista blokkban gyakorlatilag legenda lett. (forrás: Wikipedia)

 

1911. március 19-én Ausztria, Dánia, Németország és Svájc tartotta meg először a nemzetközi nőnapot, a több száz demonstráción milliók vettek részt. 

A következő években megtartott nőnapi rendezvényeknek nem volt állandó dátuma, de legtöbbször februárban vagy márciusban került rájuk sor; az Egyesült Államokban tartott nemzeti nőnapot ("National Women's Day") mindig február utolsó vasárnapján ünnepelték, s ezt a szokást vették át Oroszországban is, ahol 1913-tól tartottak nőnapi rendezvényeket.

nonap_petrograd_1917_03_08.jpg

Az 1917-es petrográdi nőnapi (és háborúellenes) tüntetés. (forrás: Wikipedia)

 

1917 februárjának utolsó vasárnapján az első világháború pusztításai által sanyargatott Orosz Birodalom fővárosában, Petrográdon a helyi nők tartottak nagyszabású tüntetést a békéért és az ellátás javításáért - nem csak (vagy nem kifejezetten) emiatt, de nem sokkal később II. Miklós császár (cár) lemondott a birodalom trónjáról. A régi rend romjain létrejövő új hatalom, a Szovjetunió pedig magát modernnek mutatni kívánó, a nőket egyenjogúsító államként kapva kapott az alkalmon, s március 8-át megtette nőnappá - ebben szerepe volt Alekszandra Kollontajnak (Алекса́ндра Миха́йловна Коллонта́й), aki a világ első de facto miniszterasszonya (hivatalos titulusa szerint népi komisszár) és a modern kor első női nagykövete lett később.

800px-alexandra_kollontai_1946cr.jpg

Alekszandra Kollontaj 1945-ben, Norvégiába akkreditált szovjet nagykövetként. A modern kor első női kormánytagja és nagykövete volt. (forrás: Wikipedia)

 

A szovjetek már a Gergely-naptárat használták, aszerint pedig 1917. február huszonharmadika, a petrográdi nőnapi tüntetés március nyolcadikára esett.

A következő évtizedekben a nőnap megmaradt az egyre szaporodó számú szocialista államok, valamint a szovjet befolyás alatt álló nyugati kommunista pártok ünnepének - a második világháború után szovjet ellenőrzés alá kerülő közép-európai államok szintén felvették ünnepnapjaik sorába. Magyarországon az eredetileg különböző februári és márciusi napokon megtartott nőnapot 1948-tól ünnepeljük március nyolcadikán.

poster_women_s_day_fortepan_79599.jpg

Magyar nőnapi plakát 1950-ből. A nőnap hosszú időn keresztül politikailag manipulált ünnep volt, különösen a szocialista blokk államaiban. (forrás: Wikipedia)

 

A Szovjetunióban 1965-ben munkaszüneti nappá nyilvánították március nyolcadikát, két évvel később pedig már a nemzetközi feminista mozgalmak is megemlékeztek ezen a napon a nők egyenjogúságért folytatott küzdelméről. Az ENSZ 1975-ben ismerte el a nemzetközi nőnapot, 1977-ben pedig az ENSZ Közgyűlése határozatban kérte fel a tagállamokat az ünnep megtartására. 

7_demands_1974.jpg

1974-es brit nőnapi plakát. Az itt megfogalmazott követelések - a férfiakkal egyenlő fizetés, egyenlő oktatási és munkavállalási feltételek, satöbbi - többsége napjainkban is aktuális vitatéma a világ számos országában. (forrás: Wikipedia)

 

Ez annyira nem volt sikeres, a világ legtöbb országában azóta sem ismerik el ünnepnapként - egyes helyeken pedig az elmúlt évtizedekben a nőnap elvesztette politikai tartalmát, s a hangsúly már az urak által a hölgyeknek adott apróbb (vagy nagyobb) ajándékokon, meglepetéseken van.

1280px-international_women_s_day_celebration.png

A világ nem egységes március nyolcadikát illetően: pirossal azon országok, ahol munkaszüneti nap, narancssárgával azok, ahol a nőknek munkaszüneti nap, sárgával pedig azon országok, ahol valamilyen formában megtartják, de nem munkaszüneti nap. (forrás: Wikipedia)

 

1024px-gedwomenday.jpg

Nőnapi felvonulás Kamerunban. (forrás: Wikipedia)

 

Habár az ENSZ azóta is minden évben egy-egy aktuális téma köré szervezve emlékezik meg a nőnapról, a női egyenjogúság kérdése számos országban továbbra is konfliktusforrás; Iránban rendszeresen verik le az erre a napra tervezett demonstrációkat, felvonulásokat, Szaúd-Arábia pedig nem is olyan régen azzal került be a hírekbe, hogy végre-valahára engedélyezték a nőknek az autóvezetést...

1024px-wild_rose_flower.jpg

Számos országban - köztük hazánkban is népszerű szokás virággal köszönteni a hölgyeket március nyolcadikán. (forrás: Wikipedia)

 

A BARANGOLÁS BLOG SZERKESZTŐSÉGE MINDEN KEDVES HÖLGY OLVASÓJÁNAK BOLDOG NŐNAPOT KÍVÁN!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr9518062616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2023.03.08. 09:48:58

Nemzetközi virágárusnap....

Sadist 2023.03.08. 12:53:58

Ott baszódott el minden, amikor a nők megkapták a szavazati jogot bármiféle felelősségvállalás nélkül.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.03.14. 14:14:05

@Sadist: miért mondod csöpike? az indoklás kimaradt :D bár ezt nehéz kimagyarázni.

a kérdés az hogy te miért szavazhatsz, nem az hogy a nők.
John Stuart Mill kitalálta már erre a nominális szavazást, kvázi műveltségi cenzust, alap IQ teszt lehetne a szavazások előtt.

Tesz vesz VII. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.17. 12:42:48

@Sadist: vagy a kis incelnek nem jutott nő, ezért nőgyülölő lett? egyem a kis szíved: megható történet, mind a 16 éveddel vernéd a nyálad itt a nagyvilágba, az élet nagy kérdéseiről tőszavakban, de jó társaságban vagy te a funkcionális analfabéta, elmebeteg gátlásralan hazudozó nárcisztikus pszichopata, korrupt g nagy lacikával, meg a fidesszel.
süti beállítások módosítása