Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Szegény embert az ág is húzza

A 2010-es haiti földrengés

2021. július 19. - FuraTermék

Tavaly áprilisi posztunkban röviden bemutattuk nektek a modern kori Japán történelmének egyik legsúlyosabb természeti és ipari (nukleáris) katasztrófáját, amelynek kiindulópontja egy földrengés volt. Az ilyen nagy léptékű katasztrófák utáni talpra állás még a felkelő nap országához hasonlóan fejlett és gazdag államok számára is embert próbáló feladat.

800px-view_of_port-au_prince_from_hotel_montana2.jpg

Haiti fővárosának, Port-au-Princenek a látképe. (forrás: Wikipedia)

 

De mi a helyzet akkor, ha már egy eleve koldusszegény régiót ér csapás? Következzen a 2010-es haiti földrengés - szintén rövid - története!

Tovább

Diktátorok - 5. rész

Francisco Franco

A 20. és 21. század diktátorait bemutató sorozatunk ötödik epizódjában végre ellátogatunk az öreg kontinensre, hogy megismerkedjünk azzal a katonatiszttel, akinek tevékenysége meghatározó volt Spanyolország közelmúltbeli történelme szempontjából.

434px-retrato_del_gral_francisco_franco_bahamonde_adjusted_levels.jpg

A Caudillo, azaz a Vezér portréja. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen a Caudillo ("vezér"), azaz Francisco Franco Bahamonde története!

Tovább

Egzotikus országok 21.0 - Tonga

Éppen itt az ideje, hogy folytassuk az egzotikus országokat, területeket bemutató sorozatunkat. A Kína és India között tett legutóbbi látogatásunkat követően figyelmünk ismét a Csendes-óceán felé fordul - mai írásunkban nézzünk szét a Tongai Királyságban!

800px-tonga_on_the_globe_polynesia_centered_svg.png

Tonga a Csendes-óceán délnyugati részén helyezkedik el, Új-Zélandtól északkeleti, a Fidzsi-szigetektől pedig délnyugati irányban. (forrás: Wikipedia)

 

Tovább

Repülőtér a jegesmedvék földjén

A Thule Légibázis

A NORAD-ot bemutató posztunkban már elmondtuk leírtuk, hogy a parancsnokság egész Észak-Amerika légterének megfigyeléséért és védelméért felelős. Mivel a Föld legnagyobb szigeteként is ismert, Dánia fennhatósága alatt álló Grönland is a kontinens része, kézenfekvő volt, hogy a NORAD rá is kiterjessze tevékenységét.

aerial_picture_of_thule_air_base_1.jpg

A légibázis és környéke madártávlatból. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen a Thule Légibázis rövid története!

Tovább

Y Wladfa

A dél-amerikai Wales

A második világháború után Dél-Amerika, azon belül is Argentína a túlélés lehetőségével kecsegtetett több ezer ember számára, akik egy kontinenssel és egy világháborúval arrébb kétes karriert futottak be. Közel egy évszázaddal korábban egészen más hátterű emberek egészen más indíttatásból döntöttek úgy, hogy letelepednek az ezüstföldön. 

800px-lago_futalaufquen.gif

Az Andok látképe az argentína Chubut tartomány nyugati részén. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen az argentínai walesi közösség rövid története.

Tovább

Nils Olav

A norvég Királyi Gárda kabalája

A Madagaszkár című nagysikerű és örökbecsű rajzfilm megjelenése óta tudjuk, hogy a pingvinek különleges (katonai) képességekkel vannak megáldva. Persze ez mind csak a képzelet szüleménye, hiszen pingvinkatonák nem léteznek - vagyis várjunk csak...dehogyisnem! 

1024px-gardens_beredskapsstyrke.jpg

A Királyi Gárda katonái kiképzésen. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen Nils Olav dandártábornok rövid története!

Tovább

A transzausztráliai vasút

Blogunkon néhány évvel ezelőtt egy poszt erejéig már foglalkoztunk a világ leghosszabb (és legismertebb) transzkontinentális vasútvonalával, a transzszibériai vasúttal. Mai írásunkban megismerkedünk a legkisebb kontinens leghosszabb sínpárjával, amely a beszédes Indian Pacific névre hallgat.

800px-indian_pacific_at_sydney_terminal.jpg

Az Indian Pacific szerelvénye Sydney pályaudvarán. (forrás: Wikipedia)

 

Irány Ausztrália! 

Tovább

Diktárorok - 4. rész

Francisco Macías Nguema

A 20. és 21. század diktátorait bemutató sorozatunk eddigi epizódjaiban látogatást tettünk már Türkmenisztánban, Észak-Koreában és Zimbabwében. A negyedik részben maradunk Afrikában, hogy megismerkedjünk az utolsó spanyol gyarmat romjain hatalmát kiépítő elnökkel, akinek tízéves rémuralma mellett mindhárom eddigi diktátorunk eltörpül - Robert Mugabe pedig maga a demokrácia védelmezője.

628px-equatorial_guinea_physical_map_svg.png

Egyenlítői-Guinea - nevéhez hűen - Afrika egyenlítői részén helyezkedik el. Egy nagyobb szárazföldi és egy kisebb, az Atlanti-óceánban (Guineai-öböl) található szigeteken fekvő részből áll, összterülete azonban mindössze egyharmada Magyarországénak. (forrás: Wikipedia)
 

Következzen Francisco Macías Nguema története!

Tovább

Égi temetkezés

Végső búcsú tibeti módra

A délről a Himalája láncai által övezett, helyenként négyezer méter magasságban húzódó fennsíkokat elfoglaló Tibet hosszú időn keresztül a rejtélyek, misztikumok földje volt a nyugati ember számára. Egy vidék olyan szokásokkal, amelyeket egy átlag budapesti, amszterdami vagy bostoni lakos csak nehezen tudna feldolgozni.

1024px-drigung_monastery11.jpg

A tibeti fővárostól, Lhászától északkeletre fekvő Drikung-kolostor (འབྲི་གུང་མཐིལ) az alatta fekvő völgy látképével. (forrás: Wikipedia) 

 

Mai barangolós posztunkban utánanézünk egy ilyen szokásnak, ami nem más, mint a híres-hírhedt tibeti égi temetkezés.

Mai posztunk tartalma egyesek számára felkavaró lehet - és alapvetően a 18. életévét betöltött korosztályok számára készült, ezért kérjük, ennek figyelembevételével kattints a "Tovább" gombra. 

 

Köszönjük!

Tovább

Háború a semmiért - 2.0

A futball-háború

Közel három évvel ezelőtt a Barangolás Blogon bemutatásra került a felek számára gyakorlatilag semmilyen hasznot nem hozó 1812-es angol-amerikai háború rövid története.

500px-honduras-cia_wfb_map.png

Honduras térképe. Az ország több, mint ötször akkora területű, mint a szomszédos Salvador, utóbbi népessége azonban hosszú időn keresztül két-háromszorosan haladta meg a nagy testvérét. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban egy másik, az amerikai kontinensen zajló konfliktust mutatunk be, amelyet úgy is ismernek, mint a futball háborúja (vagy futball-háború). A "Tovább" gomb után ismerkedjünk meg az 1969-es salvadori-hondurasi háborúval, amelyet - időtartama után - százórás háborúként is ismernek!

Tovább
süti beállítások módosítása