Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Wojtek, a medve

2021. november 22. - FuraTermék

Egyszer - nem is olyan régen - már bemutattuk nektek a norvég haderő egyetlen aktív pingvinjének történtét, mai írásunkban pedig utánanézünk egy medvének, aki szintén a katonaéletet választotta (pontosabban választották neki).

niedziwedz_wojtek_pomnik_park_jordana_krakow.JPG

Első ránézésre mindennapi medveszobor Krakkóban. Az állat azonban, amelyről mintázták a szobrot, nem mindennapi történettel rendelkezik. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen Wojtek, a medve rövid története!

Tovább

A soha meg nem vívott háború

A Vörös-haditerv

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság napjainkban nagyon szoros katonai és politikai szövetségben állnak, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a britek részt vettek az amerikaiak utolsó évtizedekben végrehajtott két legnagyobb vállalkozásában, az afganisztáni és az iraki háborúkban.

800px-british_burning_washington.jpg

Washington lángokban: az 1812-es háborúban a britek sikerrel prédálták fel az amerikai fővárost. (forrás: Wikipedia)

 

Az 1812-es háborút bemutató posztunkban már felvillantottuk, hogy nem mindig volt ilyen szoros a kuzinok közötti együttműködés; mai írásunkban utánanézünk egy mára már feledésbe merült haditervnek, amely a végül soha meg nem vívott 20. századi brit-amerikai háborúra készült.

Tovább

A Salamon-művelet

1991 májusában Izrael nagyszabású evakuációs műveletet hajtott végre titokban mindössze harminchat óra alatt - olyat, amelyhez foghatót legutóbb néhány hónapja láthattunk Afganisztánban. 

ethiopian_jews_rescued_by_american_association_for_ethiopian_jews_aaej_8339300997.jpg

Egy amerikai zsidó civil szervezet által kimenekített etiópiai zsidók csoportja az 1980-as években. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen a Salamon-művelet (מבצע שלמה) rövid története!

Tovább

A spanyolnátha

Amikor 1918 tavaszának végén az akkor még tomboló első világháborúban semleges Spanyolországból megjöttek az első hírek egy pusztító, fertőző megbetegedésről, kevesen gondolták, hogy a 20. század történelem első világméretű járványa van kialakulóban.

1024px-reconstructed_spanish_flu_virus.jpg

A járványt okozó influenzavírus elektronmikroszkóppal készített felvétele. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után ismerkedjünk meg a spanyolnáthaként is hivatkozott 1918-1919-es influenzajárvánnyal!

Tovább

Egy elfeledett konfliktus

Az 1941-es ecuadori-perui háború

Miközben Európa keleti részén éppen zajlott a történelem legnagyobb inváziója a Szovjetunió területén, a világ túlsó felén, Dél-Amerikában két koldusszegény ország úgy döntött, hogy rendezi régóta húzódó határvitáját - azonban nem tárgyalóasztal mellett, hanem fegyverrel.

1024px-manglares_de_tumbes_by_boat.jpg

Az Ecuadorral a Csendes-óceán mentén határos perui Zarumilla tartományt ilyen és ehhez hasonló mangrovés folyók tarkítják. Az egész ecuadori-perui határvidékre jellemző a nehéz járhatóság. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen az 1941-es ecuadori-perui háború (La guerra peruano-ecuatoriana) rövid története!

Tovább

Metro-2

Titkos földalatti Moszkva alatt

Az orosz főváros, Moszkva a Föld egyik legnagyobb metróhálózatának büszke tulajdonosa. A rendszer állomásai és alagútjai nem titkoltan egy nukleáris háború esetén a civil lakosság óvóhelyeként funkcionálnának, hogy biztosítsák több százezer ember túlélését a nagy piros gombok megnyomása után.

d_subway_train_in_moscow.jpg

Moszkvai metrószerelvény. A moszkvai a világ egyik legkiterjedtebb földalatti metróhálózata a maga 412 kilométeres hosszával. (forrás: Wikipedia)

 

Sokak szerint a publikus metróval párhuzamosan azonban létezik egy szupertitkos hálózat is, amelyet már kifejezetten az utolsó háborúra alkottak meg, s amelynek beceneve: Metro-2 (Метро-2).

Tovább

Diktátorok - 6. rész

Jean-Bédel Bokassa

Néhány hónap szünetet követően folytatjuk a diktátorokat bemutató sorozatunkat. Legutóbbi spanyolországi látogatásunkat követően visszatérünk a fekete kontinensre, amelynek 20. századi történelme bizony bővelkedik az egészen elképesztő történetekkel.

obangui_hotel.jpg

Hotel a közép-afrikai fővárosban, Banguiban. 1976-1977-ben nagyszabású hotelfelújítási program zajlott a városban. (forrás: Wikipedia)

 

Irány a Közép-afrikai Köztársaság, amely nem mindig volt köztársaság, köszönhetően egy ambiciózus diktátornak!

Tovább

A Kristálybarlang

Ha esetleg eljutnánk a mexikói Chihuahua állam délkeleti részén fekvő Naica városába, nem sok érdekességet látnánk a sivatag által körülölelt, alig ötezer ember által lakott településen. Nem úgy a föld alatt, a közeli bányában!

1920px-panoramica_naica.jpg

Az észak-mexikói Chihuahua állambeli Naica városának látképe. Kevesen gondolnák, hogy a sivatagi táj alatt több száz méterrel igazi kincsesbánya bújik meg. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen barangolásunk a Kristálybarlangban!

Tovább

Háború a Távol-Keleten - 2. rész

A Fülöp-szigetek bukása

Japánnak már a 20. század elejétől fontos célja volt a nyugati országok távol-keleti dominanciájának megtörése, s helyük átvétele a térség legerősebb hatalmának szerepében. Az oroszok legyőzése 1904-1905-ben, majd a kínai terjeszkedés az 1930-as évektől intő jelként kellett volna szolgáljon az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság számára, hogy új kihívójuk akadt keleten - de mint oly sokszor a történelemben, ezúttal is jelentősen alábecsülték ellenfelük képességeit, s ezért drágán kellett megfizetniük.

lossy-page1-800px-photograph_of_american_prisoners_using_improvised_litters_to_carry_comrades_nara_535565_tif.jpg

Amerikai katonák mozgásképtelen társaikat cipelik a Bataan-félszigeten, miután a japánok fogságába estek. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen a Fülöp-szigetek japánok általi elfoglalásának rövid története, a második világháború távol-keleti eseményeit bemutató új sorozatunk második epizódja.

Tovább

Ohio Nagy Kosara

A hagyományos fonott kosarak készítése hosszú időn keresztül biztos jövedelemforrást jelentett az Egyesült Államokban. Ohio államban a kosárgyártás koronázatlan királya egy bizonyos J. W. Longaberger volt az 1910-es évektől - kár, hogy az üzletet tönkretette az 1929-es bankpánikot követő válság. 

observernews_net.jpg

Longaberger-kosarak minden mennyiségben. (forrás: observernews.net)

 

Az üzleti érzék azonban a családban maradt, mert J. W. egyik fia, Dave 1973-ban újra belefogott a kosárgyártásba. Neki köszönheti Ohio a világ legnagyobb kosarát, amelyet ma bemutatunk nektek.

Tovább
süti beállítások módosítása