Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Játékvasút a felhők fölé

A dardzsilingi kisvasút

2020. július 06. - FuraTermék

Blogunkon számos alkalommal foglalkoztunk már vasúti témákkal - írtunk már sínbuszokról, de még sínbiciklikről is, hogy a világ egyik legjelentősebb nagysebességű vasúthálózatáról ne is beszéljünk.

1024px-dhr_780_on_batasia_loop_05-02-21_08.jpeg

Gőzmotdony vontatta személyszállító szerelvény tart végállomása, Dardzsiling felé - háttérben a Himalája vonulatai. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban ellátogatunk a vasút egyik fellegvárába, Indiába, hogy megismerkedjünk a brit indiai gyarmati közlekedési rendszer egy máig működő emlékével, a Dardzsiling-Himalájai Vasúttal (Darjeeling Himalayan Railways).

Tovább

A végítélet hírnökei

Repülő bevetésirányítási központok

A hidegháború (és a kölcsönös nukleáris elrettentés) kezdeti évtizedeiben a nagyhatalmak a hatalmas és masszív bunkerek építésére helyezték a hangsúlyt, mondván, hogy egy atomháború esetén ezek nyújtanák a legnagyobb biztonságot a politikai és katonai felsővezetés számára.

1024px-boeing_e-4b_in_bogota.jpg

Az elnöki különrepülőgépekhez, a VC-25-ösökhöz hasonlóan az E-4-esek is a polgárira hajazó festést viselnek, oldalukon pedig az "Amerikai Egyesült Államok" felirat díszeleg. (forrás: Wikipedia)

 

Nem sokkal később, a ballisztikus rakéták elterjedését követően (amelyekkel a korábban órákig tartó atomtámadás ideje percekre csökkent) már a mobilitásé volt a főszerep. És egy nukleáris tűzviharban nem csak a támadást elrendelő vezetőnek kell túlélni, hanem azoknak a parancsnokoknak is, akik továbbítják utasítását a rakétasilókhoz és tengeralattjárókhoz.

Tovább

Egzotikus országok 14.0 - Izland

A tűz és a jég földje

Egzotikus országokat, területeket bemutató sorozatunk újabb állomásához érkezett: a legutóbbi, Húsvét-szigetet felfedező írásunk után visszatérünk az öreg kontinensre (annak is a szegletébe), hogy bemutassuk a norvég, majd dán korona egykori gyöngyszemét, az immáron több, mint hetven éve független köztársaságként létező Izlandot (izlandi nyelven Ísland), amit úgy is ismerünk: a tűz és a jég földje.

eyjafjallajokull_volcano_plume_2010_04_17.jpg

Tűz és jég földje - a magyarok (és egyébként az Izlandon kívüli világ) számára helyesen kimondhatatlan Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörése hetekre megbénította a légi közlekedést Európában. A vulkánosság és szeizmikus aktivitás a mindennapok részét képezik az egyébként Európa legnagyobb gleccsereivel is büszkélkedő szigetországban. (forrás: Wikipedia)

 

De nem is szaporítjuk tovább a szót, üljünk repülőre (vagy szálljunk hajóra), és irány az északi szigetország!

Tovább

Rendszerváltásra fel!

És államforma-cserére is...

Közép- és Kelet-Európa mindennapjait máig meghatározza az az eseménysorozat, amelyet jobbára 1989-1990-es rendszerváltásként (vagy rendszerváltoztatásként) ismerünk. Ekkor Magyarországtól Bulgárián át Lengyelországig sorra kiáltották ki a köztársaságot az addigi népköztársaságok helyett, a szocialista tervgazdálkodást pedig felváltotta a kapitalista piacgazdaság.

ostryhom_skulptura1.jpg

István magyar fejedelem királlyá koronázása szoborban megörökítve - első királyunk is végrehajtotta a mai posztunkban tárgyalt rendszer- és államforma-váltást, de erről a jeles történelmi eseményről most nem fogunk beszélni. (forrás: Wikipedia)

 

De nem csak szűkebb pátriánkban találhatunk példát arra, hogy a királyságokat köztársaságok, vagy éppen fordítva: a köztársaságokat monarchiák váltják fel (velük együtt gyakran komoly társadalmi-gazdasági változásokat előidézve, olykor viszont a már meglévő struktúrákat bebetonozva). Mai posztunkban ezen történelmi eseményekből mutatunk be néhányat - egész konkrétan az elmúlt közel nyolcvan évből válogatva.

Tovább

Küzdelem a világ tetején

A kínai-indiai háború

1962 októberének végén, miközben a világ nagyobb része éppen azzal volt elfoglalva, hogy az Egyesült Államok és a Szovjetunió a kubai rakétaválság kapcsán megvívja-e az emberiség utolsó háborúját, a Föld túlsó felén, Ázsia közepén két regionális hatalom elérkezettnek látta az időt a vitás kérdések rendezésére.

sela_pass_arunachal_pradesh.jpg

India és Kína szó szerint a világ tetején került konfliktusba egymással. A helyenként nyolcezer métert meghaladó csúcsokkal tarkított Himalája nem kedvezett a gépesített hadviselésnek. (forrás: Wikipedia)

 

Nem született volna meg ez a poszt, ha az a bizonyos rendezés tárgyalásos úton történik: következzen az 1962-es kínai-indiai háború rövid története.

Tovább

(Ön)műtét az Antarktiszon

Egy akut vakbélgyulladás története

Amikor a leningrádi orvosi egyetemen frissen végzett, alig huszonhat esztendős általános háziorvos, Leonyid Ivanovics Rogozov (Леони́д Ива́нович Ро́гозов) elfogadta a felkérést, hogy egyetlen orvosként csatlakozzon hazája hatodik Antarktisz-expedíciójához, meg volt róla győződve, hogy nyugodt, eseménytelen két év áll előtte a világ másik végén.

800px-novolazarevskaya_station.jpg

A Novolazarevszkaja-állomás látképe 2006-ban. A Szovjetunió által alapított, napjainkban Oroszország által üzemeltetett kutatóállomás első személyzetének volt a tagja mai posztunk főhőse. (forrás: Wikipedia)

 

Nagyobbat nem is tévedhetett volna - antarktiszi tartózkodása alatt ugyanis olyan orvosi kihívással került szembe, amellyel azelőtt és azóta sem sokan találkoztak...

Tovább

Villámháború északon

Dánia megszállása

Blogunkon egy poszt erejéig már foglalkoztunk a náci Németország észak-európai tevékenységével; egész konkrétan a Norvégia megszállóival együttműködő Vidkun Quislinget mutattuk be nektek. Egy másik írásunkban röviden felelevenítettük a történelem legrövidebb háborúját, amely mindössze két órán át tartott. 

1024px-landscape_seen_from_ellemandsbjerg.jpg

Dán tájkép: sem a Jylland-félszigeten, sem a Dániához tartozó szigeteken nincsen komolyabb természeti képződmény, amely az esetleges támadókat akadályozná az előrenyomulásban. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban mindkét fent nevezett témához szorosan kapcsolódunk, ugyanis Dánia 1940-es németek általi megszállásával fogunk foglalkozni, amely a hadtörténelem egyik legrövidebb inváziója, mivel az első puskalövéstől a dán kapitulációig alig négy óra telt el.

Tovább

Tengerész egerészek

Amióta több ezer évvel ezelőtt az első vadmacskát háziasította az ember (vagy az embert háziasította a macska?), a négylábú kedvencek elkísértek bennünket történelmünk viharain keresztül. Nem volt ez másként akkor sem, amikor elődeink hajóra szálltak, hogy felfedezzenek új világokat és eljussanak oda, ahová még senki nem merészkedett...

800px-domestic_cat_demonstrating_dilated_slit_pupils.jpg

A macska eredendően szárazföldi állat - de ha az ember hajóra száll, akkor követi őt annak ellenére, hogy elvileg utálja a vizet. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban röviden utánanézünk, milyen kalandokon mentek keresztül a cicák a hullámzó óceánokon. Következzenek a hajókon szolgáló macskák!

Tovább

El nem ismert országok - 6. rész

Abházia és Dél-Oszétia

1991-ben a szövetségbe forrt szabad köztársaságok uniójának végleg befellegzett. De nem csak a Szovjetunió korábbi tagköztársaságai kiáltották ki egymás után a függetlenségüket: nem egy esetben ezek az újonnan önállóvá váló államok is megindultak a szétesés útján.

800px-georgia_high_detail_map.png

Grúzia, amely kaukázusi államként a népeknek egyfajta olvasztótégelye volt hosszú időn keresztül. A térképen zölddel Abházia, lilával pedig Dél-Oszétia van jelölve. Napjainkban mindkét terület de facto független köztársaság. (forrás: Wikipedia)

 

Az el nem ismert országokat bemutató sorozatunk keretében már megismerkedhettetek a Dnyeszter-menti Köztársasággal és az Arcah Köztársasággal, mai epizódunkban pedig - igazi kettő az egyben akcióként - bemutatjuk nektek Grúzia (Georgia) két mostohagyermekét: Abháziát és Dél-Oszétiát.

Tovább

Leszámolás a Közel-Keleten

Az iraki-iráni háború

Amikor 1980. szeptember 22-én Délnyugat-Irán elfoglalásának szándékával az iraki hadsereg hat hadosztályának katonái átlépték a határt, Irak diktátora, Szaddám Huszein úgy gondolta, csapatai néhány hét alatt megsemmisítő győzelmet aratnak majd az előző évi forradalom miatt végletesen meggyengült Irán felett; nézetét a nemzetközi közvélemény nagy része is osztotta.

152_mm_howitzer_d-20_belong_to_military_of_iran.jpg

Szovjet gyártmányú, 152 mm-es űrméretű iráni D-20-as tarack akcióban a háború során. (forrás: Wikipedia)

 

Akkor a többség még nem gondolta, hogy a néhány hetesre tervezett offenzívából végül a 20. század leghosszabb ideig tartó konvencionális háborúja lesz. Következzen az első (igazi) öbölháborúként is emlegetett iraki-iráni háború rövid története!

Tovább