Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Háború a Távol-Keleten - 2. rész

A Fülöp-szigetek bukása

2021. szeptember 13. - FuraTermék

Japánnak már a 20. század elejétől fontos célja volt a nyugati országok távol-keleti dominanciájának megtörése, s helyük átvétele a térség legerősebb hatalmának szerepében. Az oroszok legyőzése 1904-1905-ben, majd a kínai terjeszkedés az 1930-as évektől intő jelként kellett volna szolgáljon az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság számára, hogy új kihívójuk akadt keleten - de mint oly sokszor a történelemben, ezúttal is jelentősen alábecsülték ellenfelük képességeit, s ezért drágán kellett megfizetniük.

lossy-page1-800px-photograph_of_american_prisoners_using_improvised_litters_to_carry_comrades_nara_535565_tif.jpg

Amerikai katonák mozgásképtelen társaikat cipelik a Bataan-félszigeten, miután a japánok fogságába estek. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen a Fülöp-szigetek japánok általi elfoglalásának rövid története, a második világháború távol-keleti eseményeit bemutató új sorozatunk második epizódja.

Tovább

Ohio Nagy Kosara

A hagyományos fonott kosarak készítése hosszú időn keresztül biztos jövedelemforrást jelentett az Egyesült Államokban. Ohio államban a kosárgyártás koronázatlan királya egy bizonyos J. W. Longaberger volt az 1910-es évektől - kár, hogy az üzletet tönkretette az 1929-es bankpánikot követő válság. 

observernews_net.jpg

Longaberger-kosarak minden mennyiségben. (forrás: observernews.net)

 

Az üzleti érzék azonban a családban maradt, mert J. W. egyik fia, Dave 1973-ban újra belefogott a kosárgyártásba. Neki köszönheti Ohio a világ legnagyobb kosarát, amelyet ma bemutatunk nektek.

Tovább

Háború a Távol-Keleten - 1. rész

Holland Kelet-India bukása

Blogunkon már számos írásban foglalkoztunk a németek európai villámháborús sikereivel (s a bemutatni kívánt hadjáratok sora még korántsem ért véget), mai posztunkban azonban a második világháború kelet-ázsiai hadszínterére látogatunk el, hogy megismerkedjünk egy kevéssé ismert összecsapással.

sakaguchi_detachment_in_balikpapan_1942.jpg

Rohamozó japán katonák a borneói Balikpapan mellett 1942-ben, a hátteret égő olajtárolók biztosítják. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen Holland Kelet-India japánok általi elfoglalásának története!

Tovább

Afronauták akcióban

A zambiai űrprogram

A hatvanas éveket számos esemény meghatározta a majdnem atomháborúba torkolló kubai rakétaválságtól a Kennedy elnök elleni merényleten át egészen a vietnámi háborúig. A hidegháborús feszültség része volt az Egyesült Államok és a Szovjetunió által váltakozó eredménnyel folytatott űrverseny is. 

nasa_gov.jpg

Az 1960-as évek meghatározó eseménye volt az Egyesült Államok és a Szovjetunió között a Holdra való jutásért folytatott űrverseny. (forrás: nasa.gov)

 

Legalábbis mindenki úgy gondolta, hogy kizárólag a két szuperhatalom között folyik az igazi versengés; senki nem számolt azonban egy frissen függetlenné váló dél-afrikai állammal, Zambiával, amely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint elérni a Holdat és a Marsot. Nézzük meg az elfeledett zambiai űrprogramot!

Tovább

Egzotikus országok 22.0 - Saint Vincent...

...és a Grenadine-szigetek

2021 áprilisában olyasmi történt, amely ritkaságszámba megy kis hazánkban: egy kicsiny karibi szigetország bekerült a főműsoridőben sugárzott hazai híradók anyagába - mégpedig egy súlyos vulkánkitörés kapcsán. 

deuxi_me_explosion_de_la_soufri_re_saint-vincent.png

Saint Vincent 2021 tavaszán került be a hazai híradásokba, amikor a sziget északi részét uraló vulkán kitört. (forrás: Wikipedia)

 

Ez az ország nem más, mint Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, amely a Föld egzotikus országait, területeit bemutató sorozatunk huszonkettedik epizódjának főszereplője.

Tovább

Szegény embert az ág is húzza

A 2010-es haiti földrengés

Tavaly áprilisi posztunkban röviden bemutattuk nektek a modern kori Japán történelmének egyik legsúlyosabb természeti és ipari (nukleáris) katasztrófáját, amelynek kiindulópontja egy földrengés volt. Az ilyen nagy léptékű katasztrófák utáni talpra állás még a felkelő nap országához hasonlóan fejlett és gazdag államok számára is embert próbáló feladat.

800px-view_of_port-au_prince_from_hotel_montana2.jpg

Haiti fővárosának, Port-au-Princenek a látképe. (forrás: Wikipedia)

 

De mi a helyzet akkor, ha már egy eleve koldusszegény régiót ér csapás? Következzen a 2010-es haiti földrengés - szintén rövid - története!

Tovább

Diktátorok - 5. rész

Francisco Franco

A 20. és 21. század diktátorait bemutató sorozatunk ötödik epizódjában végre ellátogatunk az öreg kontinensre, hogy megismerkedjünk azzal a katonatiszttel, akinek tevékenysége meghatározó volt Spanyolország közelmúltbeli történelme szempontjából.

434px-retrato_del_gral_francisco_franco_bahamonde_adjusted_levels.jpg

A Caudillo, azaz a Vezér portréja. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen a Caudillo ("vezér"), azaz Francisco Franco Bahamonde története!

Tovább

Egzotikus országok 21.0 - Tonga

Éppen itt az ideje, hogy folytassuk az egzotikus országokat, területeket bemutató sorozatunkat. A Kína és India között tett legutóbbi látogatásunkat követően figyelmünk ismét a Csendes-óceán felé fordul - mai írásunkban nézzünk szét a Tongai Királyságban!

800px-tonga_on_the_globe_polynesia_centered_svg.png

Tonga a Csendes-óceán délnyugati részén helyezkedik el, Új-Zélandtól északkeleti, a Fidzsi-szigetektől pedig délnyugati irányban. (forrás: Wikipedia)

 

Tovább

Repülőtér a jegesmedvék földjén

A Thule Légibázis

A NORAD-ot bemutató posztunkban már elmondtuk leírtuk, hogy a parancsnokság egész Észak-Amerika légterének megfigyeléséért és védelméért felelős. Mivel a Föld legnagyobb szigeteként is ismert, Dánia fennhatósága alatt álló Grönland is a kontinens része, kézenfekvő volt, hogy a NORAD rá is kiterjessze tevékenységét.

aerial_picture_of_thule_air_base_1.jpg

A légibázis és környéke madártávlatból. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen a Thule Légibázis rövid története!

Tovább

Y Wladfa

A dél-amerikai Wales

A második világháború után Dél-Amerika, azon belül is Argentína a túlélés lehetőségével kecsegtetett több ezer ember számára, akik egy kontinenssel és egy világháborúval arrébb kétes karriert futottak be. Közel egy évszázaddal korábban egészen más hátterű emberek egészen más indíttatásból döntöttek úgy, hogy letelepednek az ezüstföldön. 

800px-lago_futalaufquen.gif

Az Andok látképe az argentína Chubut tartomány nyugati részén. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen az argentínai walesi közösség rövid története.

Tovább
süti beállítások módosítása