Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Niszeik a nácik ellen

A 442. ezredharccsoport története

2019. november 18. - FuraTermék

A második világháborúban az Egyesült Államok fegyveres erőinek egy olyan alakulata szerezte a legtöbb harctéri kitüntetést, amelynek tagjai hazájukban másodrendű állampolgároknak számítottak - vagy sok esetben még annak sem (és most nem az afroamerikaiakról lesz szó).

442-infantry-regiment-coa.png

A 442. ezredharccsoport címere. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen a 442. ezredharccsoport rövid története!

Tovább

Fővárosok a határon

Blogjainkon már számos alkalommal foglalkoztunk fővárosokkal, s egy-két írás erejéig betekintettünk a határok, határátkelők világába is.

800px-border_stone.jpg

Határkő a puszta közepén - van, amikor viszont egy főváros szélén találkozhatunk vele. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban ötvözzük (ha úgy tetszik: egyesítjük) ezt a két halmazt, ugyanis szétnézünk azon fővárosok között, amelyek konkrétan az államhatáron, vagy annak közvetlen közelében fekszenek.

Tovább

Két háború veteránja - 2. rész

Számwald Gyula története

A múltkori, Asbóth Sándor életútját bemutató posztunk után nagy nehezen (?) vállalkoztunk a folytatás megírására. A főszerepben ezúttal is egy amerikai-magyar (vagy magyar-amerikai) tábornok, akinek életútja legalább egy (de akár több) kalandregény történetéhez is elég lenne.

atkeles_stureci_hagon.jpg

Átkelés a stureci hágón - a magyar győzelemmel záruló branyiszkói ütközetben is részt vett Guyon Richárd parancsnoksága alatt Számwald Gyula. (forrás: Wikipedia)

 

Mivel mi csak egy szerény blog vagyunk, rövidebb terjedelemmel kell beérnetek. Következzen tehát Számwald Gyula élete!

Tovább

Háború egy igaz ügyért

Amerikai invázió Panamában

1989 utolsó napjaiban - miközben a közép- és kelet-európai országok a rendszerváltással (Románia pedig egy diktátor láb alól eltételével) vannak elfoglalva - az Egyesült Államok egy rövid hadművelet keretében rendet tesz Közép-Amerika egyik legfontosabb államában. 

panamax_ship_exiting_the_miraflores_locks_1.jpg

A Panama-csatorna a nyugati félteke legfontosabb tengeri kereskedelmi csomópontja és átkelőhelye, amely több milliárd dolláros bevételt generál Panamának, egyben jelentős megtakarítást eredményez a tengeri szállítmányozásnak. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után nézzük meg, hogyan (és miért) zajlott az "Igaz ügy" hadművelet - irány Panama!

Tovább

Tűzlabdák az éjszakában

A közép-amerikai Salvadorban, a főváros, San Salvador közelében, egy vulkán árnyékában fekszik egy alig harmincezres kisváros, Nejapa, amely a többi térségbeli településhez hasonlóan lehetne nevezetes a bandaháborúról, a csillagos égbe kilövő bűnözési rátáról és az ezekkel szembeni kormányzati tehetetlenségről is.

800px-el-salvador-nejapa-01.jpg

A salvadori Nejapa egyik tipikus közép-amerikai utcája. (forrás: Wikipedia)

 

De Nejapa nem erről nevezetes (pontosabban: nem csak erről), hanem a minden évben megrendezésre kerülő Tűzlabda-fesztiválról is. Nézzük is, miről is van szó pontosan!

Tovább

Furcsa településnevek 2.0

Blogunk egyik első posztjában felvillantottunk párat a világ legfurcsább településnevei közül. Mai válogatásunkban újabb, érdekesebbnél érdekesebb elnevezésű településsel ismerkedhetünk meg!

qxhktkpturbxy9kndzhmtmxzduxyza5nwvimwe1mjg0mmjizjrmnjkyzi5qcgerlqlnayaawsm.jpg

A településnév, amelyről még a mai posztban sem lesz szó. (forrás: blikk.hu)

 

Tovább

Öbölháború - a nemzetközi hadszíntér

Avagy mindenki egyért

Amikor 1991. augusztus 4-én Szaddám Husszein iraki elnök (és főállású diktátor) kézhez kapta a jelentést, hogy csapatai befejezték Kuvait elfoglalását, nyugodtan dőlt hátra első osztályú bőrrel borított székében a bagdadi palotájának légkondicionált irodahelyiségében: nem gondolta ugyanis, hogy bárki a segítségére fog sietni a két magyar megyényi területű, alig egymillió ember által lakott, kőolaja miatt azonban dúsgazdag öbölmonarchiának.

1024px-multiple_f-15e_parked_during_operation_desert_shield.jpg

Bevetésre készen: az Egyesült Államok Légierejének F-15E vadászbombázói egy szaúdi légi támaszponton az öbölháború idején. (forrás: Wikipedia)

 

Mint azt látni fogjuk, a 20. század végének egyik főgonosza nagyot tévedett, nem sokkal később ugyanis létrejött a második világháború óta legszélesebb körű katonai koalíció Kuvait felszabadítása érdekében.

Tovább

Élőlánc a szabadságért

A balti út

Harminc évvel ezelőtt, 1989 augusztusában, miközben Magyarországon már javában bontották a műszaki határzárat, három kis szovjet tagköztársaságban kétmillió ember kerekedett fel, hogy létrehozzanak egy gigantikus élőláncot.

baltsk_et_z.jpg

Élőlánc Litvániában - a sor vége Észtországban volt. (forrás: Wikipedia)

 

Tettükkel egy ötven évvel korábbi eseményről emlékeztek meg, de ez a megmozdulás jelentette a kezdetét a két évvel később kivívott szabadságért folytatott erőszakmentes küzdelemnek. A "Tovább" gomb után megismerkedhetünk a balti lánc (vagy más néven balti út) történetével.

Tovább

Két háború veteránja

Asbóth Sándor története

Mai írásunkkal megpróbálunk ráerősíteni blogunk mostanáig meglehetősen elhanyagolt szegmensére, az érdekes életrajzokra, életutakra. 

800px-microcentro_buenos_aires_40774240522.jpg

New York-i panoráma. Mai posztunk főhőse ezer meg egy szállal kötődött a Nagy Almához. (forrás: Wikipedia)

 

Nem szaporítjuk a szót: a "Tovább" gomb után megismerkedünk 19. századi hazánkfiával, Asbóth Sándorral.

Tovább

Jéghotel a sarkvidéken

Véget ért a nyár, és lassan közeledik a hideg, sötét tél (legalábbis az északi féltekén) - ennek apropóján mai posztunkban bemutatásra kerül egy észak-svédországi hotel, amelynek különlegessége, hogy minden évben újjá kell építeni.

jukkasj_rvi_sweden.jpg

Festői táj: az észak-svédországi Jukkasjärvi és környezete. (forrás: Wikipedia)

 

Nem is ragozzuk tovább a szót: a FuraTermék Blogon már nem egy (és nem két) posztötletet jegyző, a galgók kapcsán nálunk is bemutatkozó Miss Weaver javaslatára következzék a sarkvidéki Jéghotel!

Tovább