Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Vuvuzela

2018. március 08. - FuraTermék

Mai posztunkban a múltkori, picit borongós rodéziai kirándulásunkat követően visszatérünk az emberiség bölcsőjébe: ellátogatunk a Dél-afrikai Köztársaságba, hogy megismerkedjünk a 2010-es labdarúgó-világbajnokság egyik (ha nem a) legikonikusabb résztvevőjével, amely tevékenységével milliók fülében hagyott maradandó emlékeket (és halláskárosodást).

southafricanstub.png

Nézzük meg, milyen (majomkenyér)fán terem a híres-hírhedt dél-afrikai hangszer, a vuvuzela!

A vuvuzela (a zulu eredetű kifejezés azt jelenti, hogy "vu-vu hangot kelteni") nem más, mint egy kürt, amely Dél-Afrikából származik. Ismerik még (a hangja alapján nem véletlenül) darázskürtként is. 

800px-shona_witch_doctor_zimbabwe.jpg

Régimódi vuvuzela (kudu vuvuzela) egy törzsi gyógyító kezében valahol Zimbabwéban, 1989-ben. (forrás: Wikipedia)

 

Nem született volna meg a mai poszt, illetve nem lett volna nemzetközileg ismert hangszer, ha egy dél-afrikai cég nem kezdte volna el a tömeggyártását 2001-ben - műanyagból. Elterjedése a futball növekvő dél-afrikai népszerűségével esett egybe (még napjainkban is leginkább futballmérkőzéseken használják előszeretettel a szurkolók).

Ha minden igaz, a legelső vuvuzelák egyébként a 20. század hajnalán jelentek meg a dél-afrikai fekete keresztény közösségekben, s az istentiszteleteknél használták az ekkor még fémből vagy cukornádból készült hangszert.

hqdefault_2.jpg

A megjelenés formáinak gyakorlatilag csak a képzelet szab határt. (forrás: Wikipedia)

 

A vuvuzela használata során kiadott "hang"(orkán) meglehetősen kellemetlenül érintheti a hallószerveinket; a 2010-es (Dél-Afrikában rendezett) labdarúgó-világbajnokságon sokan szerették volna elérni a vuvuzela betiltását, mondván, a tömeges vuvuzela-szerenád módfelett zavarja a labdarúgókat és az élő televíziós közvetítéseket.

800px-vuvuzelas_1.jpg

A 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság ikonikus kelléke volt a vuvuzela, amelynek segítségével a házigazdák végül megnyerték a bajnokságot...ja, bocsánat, mégsem (még a csoportkörön sem jutottak túl). (forrás: Wikipedia)

 

Ezt a csodálatos hangkibocsájtó eszközt végül nem tiltották ki a stadionokból (a házigazda válogatott ennek ellenére nem jutott túl a csoportkörön), s a dél-afrikai rendezésű vb kvázi-szimbólumává vált (vagy örök mementójává). 

800px-vuvuzelas_warning.jpg

Tájékoztató grafika a hangszeren - egyben válasz a kérdésre, hogy hogyan ne használjuk. (forrás: Wikipedia)

 

Mint ahogy a fenti képen is látható, a vuvuzela gyártói (bölcsen gondolván arra, hogy nem mindenki fogja a kürtjével betartani az emberi együttélés legalapvetőbb szabályait) némely termékükre figyelmeztető jelzéseket helyeznek el - közvetlenül emberi fülbe nem ajánlott a hangkibocsájtás. 

Hacsak nem vagyunk egy rég elhagyatott gyárépület sötét, dohos pincéjében, és nem ül előttünk egy megkötözött, összevert CIA/FSzB/akármilyen titkosügynök, akiből szeretnénk kiszedni hazája legféltettebb titkait a vuvuzela segítségével...

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr6913621142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mel gibson 2018.03.09. 07:38:37

Szerencsére már minden épeszű sportrendezvényről ki van tiltva ez a köcsögség.
Elviselhetetlen, egyáltalán nem szórakoztató. Kivéve ugye, ha buta vagy mint a fekete föld.
süti beállítások módosítása