Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A dél-afrikai Alcatraz

A Robben-sziget

2018. május 28. - FuraTermék

Van egy sziget a Dél-afrikai Köztársaságban, amely történetét és funkcióját tekintve is megszólalásig hasonlít a blogunkon már megénekelt Alcatrazra

cape_town_city_aerial.jpg

A dél-afrikai Fokváros látképe. (forrás: Wikipedia)

 

Hogy mennyire túlzó a fenti állítás a Robben-szigettel kapcsolatban, azt ki-ki eldöntheti maga a "Tovább" gombra kattintást követően.

Kicsiny sziget

A kicsiny, alig öt négyzetkilométernyi területű, természetes vízforrásokkal sem rendelkező Robben-sziget (angolul Robben Island, afrikaans nyelven Robbeneiland, jelentése az eredeti hollandban Fóka-sziget) a dél-afrikai Fokváros partjai előtt helyezkedik el. Valószínűleg már a kőkorszakban is laktak itt emberek - igaz, akkor az alacsonyabb tengerszint miatt a sziget még a szárazföldről a tengerbe nyúló félsziget volt, így nem kellett hajóutat tenni az eléréséhez.

amh-2554-na_map_of_robben_island.jpg

Holland térkép a Robben-szigetről, 1731-ből. (forrás: Wikipedia)

 

A 17. századtól kezdődően a területet (Fokföldet) akkoriban uraló hollandok használták ötcsillagos luxusszállóként politikai foglyaik büntetőhelyeként, fegyenctelepi funkcióban a Robben-szigetet. A 19. század folyamán a hollandokat felváltó angolok lepratelepet létesítettek a szigeten - minden bizonnyal a betegségben szenvedők legnagyobb örömére (közben azért az angolok is szállítottak ide néhány nem kívánatos politikai foglyot, hogy átgondolhassák a Birodalom elleni bűneiket).

robben_island_village_6001648866.jpg

A szigeten néhány tucatnyian élnek napjainkban. (forrás: Wikipedia)

 

A második világháború idején a szigetre telepítettek néhány nagy űrméretű partvédelmi ágyút, hogy Fokvárost megvédjék az esetleg felbukkanó német hadihajóktól (amelyek végül soha nem érkeztek meg).

Az apartheid szolgálatában

800px-robben_island_f_ngslet_sektion_b.jpg

Az apartheid-rendszer által a szigeten működtetett börtönkomplexum első látásra nem kelti egy valós börtön benyomását. De minek vitték volna túlzásba a biztonsági elemek telepítését, amikor a legközelebbi szárazföldtől is több kilométernyi óceán választja el a szigetet és a szökés így gyakorlatilag lehetetlen? (forrás: Wikipedia)

 

Az 1948-ban Dél-Afrikában bevezetésre kerülő apartheid rendszer ellen számos fegyveres és szabotázsakció került végrehajtásra az évek folyamán (többségüket az Afrikai Nemzeti Kongresszus, az ANC színeiben harcoló emberek követték el). Az újonnan felálló, a fehérek politikai és gazdasági hatalmát bebetonozni kívánó rendszer ellen küzdő emberek közül rengeteg végezte a Robben-szigeten kialakított börtönkomplexumban. 

800px-robbenislandzellengang.jpg

Börtöncellák bejáratai. (forrás: Wikipedia)

 

800px-physiological_needs.jpg

A később Dél-Afrikát elnökként irányító Nelson Mandela cellája. Meglehetősen puritán. (forrás: Wikipedia)

 

Mint már említettük volt, a sziget nem rendelkezik természetes vízforrásokkal - az ivóvíz-utánpótlást az 1960-as években úgy oldották meg, hogy Fokvárosból egy tenger alatti vízvezetéket fektettek le a szigetig. A szomszédos nagyvárosnak napjainkban is jól jönne valami stabil megoldás...

800px-robben_island_from_table_mountain.jpg

A fokvárosi Tábla-hegy tetejéről így néz ki a Robben-sziget. (forrás: Wikipedia)

 

A börtön leghíresebb lakója kétségtelenül a Dél-afrikai Köztársaság későbbi első fekete elnöke, Nelson Mandela volt, aki tizennyolc éven keresztül élvezhette az őrök vendégszeretetét. Végül 1991-ben az összes, a szigeten őrzött politikai foglyot szabadon engedték, a köztörvényes bűnözők részlegét pedig öt évvel később, 1996-ban zárták be.

rock_pile_robben_island_prison.jpg

Az apartheid idején a börtön politikai foglyainak fő feladata a rabruhák varrása és a kőtörés volt. (forrás: Wikipedia)

 

Napjainkban

Az 1999-ben a kulturális világörökség részének nyilvánított Robben-sziget napjainkban a világ minden tájáról (és persze Dél-Afrikából is) érkező turisták kedvelt célpontja - a látogatók között számos egykori elítélt is van, akik emlékezni térnek vissza a ma Robben-szigeti Múzeum (Robben Island Museum) néven működő egykori börtönbe a Fokvárosból menetrendszerűen közlekedő kompok valamelyikén.

800px-asc_leiden_rietveld_collection_17_blackfoot_penguin_spheniscus_demersus_near_trees_on_robben_island_2015.jpg

Robben-szigeti őslakos: egy pápaszemes pingvin. (forrás: Wikipedia)

 

Azt meg majdnem elfelejtettük: az Alcatrazhoz hasonlóan a Robben-szigeten is működik egy világítótorony, megkönnyítendő a térség hajóforgalmát.

800px-safrikaimg_8414.JPG

A Robben-szigeti börtönkomplexum napjainkban a világörökség részeként már múzeumként funkcionál. Az utolsó (köztörvényes) bűnözőt 1996-ban szállították a kontinensre. (forrás: Wikipedia)

 

800px-robbenisland.png

A Robben-sziget létesítményei napjainkban. (forrás: Wikipedia)

 

800px-asc_leiden_rietveld_collection_26_breaking_waves_on_robben_island_coast_view_of_table_mountain_2015.jpg

Nem kifejezetten úszásra való idő... (forrás: Wikipedia)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1313990396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HARP3R 2018.05.29. 14:51:43

Az Alcatraznál sokkal nagyobb, a Szikla ugyanis alig 0.1 km2 csupán.
süti beállítások módosítása