Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Irány a kozmosz!

Ahol a származás nem feltétlenül akadály

2018. november 19. - FuraTermék

Egészen 2003-ig mindössze két olyan ország volt a Földön, amely saját erőből képes volt embert juttatni a világűrbe: az Egyesült Államok és Oroszország (korábban Szovjetunió). Aztán jött Kína, és ez a szám rögtön háromra emelkedett.

800px-wisoff_on_the_arm_gpn-2000-001069.jpg

(forrás: Wikipedia)

 

Ez a tény azonban nem jelenti azt, hogy a többi majd' kétszáz állam közül néhánynak ne adódott volna lehetősége, hogy a következővel büszkélkedjen: saját űrhajósa van! Mai posztunkban közülük nézünk meg néhányat.

Mintegy mellékesen: 2011 óta - amikor kivonták az amerikai űrsiklókat a rendszerből - ismét csak két ország rendelkezik az ember űrbe juttatásának képességével.

Dánia

andreas_mogensen_during_a_canadarm2_training_session.jpg

Dánia büszkesége, az ESA (Európai Űrügynökség) űrhajósa. (forrás: Wikipedia)

 

Az első dán ember a világűrben Andreas Mogensen, aki nem is olyan régen, 2015-ben tett látogatást a Nemzetközi Űrállomáson az európai űrügynökség képviseletében. Az odautat a Szojuz TMA-18-as misszióval tette meg (egy orosz és egy kazah kollégájával), míg tíz nappal később a Szojuz TMA-16-os misszió űrhajójával, két orosz kozmonauta társaságában tért vissza a mérnök-űrhajós (az úriember képzettségét nézve repülőmérnök).

Dél-Korea

800px-yi_so-yeon_nasa_jsc2008-e-004174.jpg

I Szojon, az első koreai az űrben. (forrás: Wikipedia)

 

A Koreai Köztársaság első (és napjainkig egyetlen) űrhajósa egy hölgy, bizonyos I Szojon volt, aki szintén az oroszok segítségével látogathatta meg 2008-ban a Nemzetközi Űrállomást. A tíz napos misszió alatt nem kellett nélkülöznie az otthoni ízeket, dél-koreai tudósok ugyanis kalóriaszegény, ugyanakkor vitamindús kimcsivel lepték meg hazájuk első asztronautáját. 

Nem mellesleg I Szojont is nyugodtan jellemezhetjük a "tudós" kifejezéssel: mialatt kiképzésen volt Oroszországban, a műszaki tudományok doktorává nyilvánították hazájában.

India

Habár a Föld népességének egynyolcadát adja, India nem büszkélkedhet sok űrhajóssal: konkrétan eddig egyetlen indiai hagyhatta el a Földet: Rakesh Sharma. az indiai légierő ezredese 1982-ben a szovjet Interkozmosz-program részeként majdnem nyolc napot töltött a Szaljut-7 űrállomáson. Földet érését követően megkapta a Szovjetunió hőse kitüntetést, a légierőtől pedig ezredparancsnokként szerelt le.

rakesh_sharma.jpg

Az 1980-as évekig jobbára katonatiszteket küldtek a világűrbe - így lehetett India első kozmonautája Rakesh Sharma, a légierő ezredese. (forrás: Wikipedia)

 

Az Interkozmosz-program keretében a Szovjetunió számos országnak lehetőséget biztosított, hogy saját polgárát a világűrbe juttassa a Szojuz űrhajók fedélzetén. Ennek köszönhetően jutott az űrbe Farkas Bertalan, de például az első francia (!) űrhajós is a szovjeteknek köszönhetően ugorhatott ki a csillagok közé.

Kiegészítés: mint ahogy arra kommentelőnk felhívta figyelmünket, Rakesh Sharma "csak" az egyetlen indiai, aki indiai állampolgárként hagyta el Földünket - 2003-ban a Columbia űrrepülőgép legénységének volt a tagja Kalpana Chawla, aki indiai származású amerikaiként és az első indiai származású nőként vett részt űrrepülésen. Sajnos a Columbia a légkörbe való visszatérés közben megsemmisült, Kalpana pedig posztumusz megkapta a Kongresszusi Becsületérmet, valamint többek között egy aszteroidát, Indiában pedig egy műhold-családot neveztek el róla.

Mexikó

mexico_rodolfonerivela_01.jpg

Mexikó új hőse. (forrás: Wikipedia)

 

A hidegháború idején a szovjetektől egy picit lemaradva a jenkik is lehetőséget biztosítottak más országok polgárainak, hogy űrhajóikon elhagyhassák otthonunkat. Ennek köszönhetően a mexikói mérnök, Rodolfo Neri Vela az Atlantis űrsiklón tölthetett hat napot Föld körüli pályán 1985-ben. 

Egyszerű emberként hagyta el a Földet és kvázi nemzeti hősként tért vissza, akit azóta is nagy tisztelet övez hazájában.

Mongólia

jugderdemidiin_gurragchaa.jpeg

Milliónyi mongol hőse ő, aki később hazája védelmi minisztere is volt. (forrás: Wikipedia)

 

Mongol barátainknak is az Interkozmosz-program keretén belül adatott meg, hogy embert juttassanak az űrbe. Ez a megtiszteltetés a légierő egyik tisztjét, Dzsugderdemidín Gurragcsát érte, aki 1978-ban látogatta meg egy szovjet kollégája társaságában a Szaljut-6 űrállomást. A mindenféle mongol kitüntetés és állami elismerés mellett ő is bezsebelte a Szovjetunió Hőse kitüntetést, ráadásul nyugdíjas éveiben, 2000 és 2004 között hazája védelmi minisztere is volt.

Szíria

muhammed_ahmed_faris.jpg

A szíriai nemzet hőséből mára az Aszad-rezsim ellen küzdő áruló/szabadságharcos lett - ami nézőpont kérdése. (forrás: Wikipedia)

 

A manapság a polgárháborúja kapcsán a hírekben szereplő arab állam egy időben az űrkutatás iránt rajongók figyelmét is felkeltette: az Interkozmosz-programnak hála ugyanis a szír légierő ezredese, Muhammad Faris 1987-ben egy Szojuz űrhajó fedélzetén látogatást tett a vadonatúj Mir-űrállomáson. A később a légierő tábornoki rangjáig vivő Faris manapság az egyik kormányellenes tömörülés védelmi miniszteri posztját tölti be száműzetésben.

Vietnam

tu_n_pham.JPG

Az 1960-as években még amerikai gépeket próbált meg elfogni vadászgépével, hogy aztán alig tíz év múlva már a világűrből csodálhassa a Földet. (forrás: Wikipedia).

 

Phạm Tuân, aki alezredesként csatlakozott az Interkozmosz-programhoz, korábban számos bevetést teljesített vadászpilótaként a vietnami háborúban. Amellett, hogy az altábornagyként nyugdíjba vonult űrhajós 1978-ban az első vietnami ember lett az űrben, az első ázsiai az űrben megtisztelő címet is kiérdemelte - és (minő meglepetés!) visszatérését követően ő is a Szovjetunió Hőse lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3114356869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.11.21. 01:00:51

"konkrétan eddig egyetlen indiai hagyhatta el a Földet: Rakesh Sharma."

Ez nem így van. 2003-ban a Columbia űrrepülőgéppel elhagyta a Földet a szintén indiai Kalpana Chawla is, hat társával együtt, de visszatérniük már nem sikerült, sajnos.

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2018.11.21. 10:09:42

@Androsz: Köszönöm az észrevételt, javítva.
süti beállítások módosítása