Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A világ atomöklei - 3. rész

Egyesült Királyság

2019. január 14. - FuraTermék

Az újévben megújult erővel folytatjuk a tavaly év végén megkezdett, nukleáris hatalmakat bemutató sorozatunkat, amelynek harmadik epizódjában a Ködös Albionba, vagyis Oroszországba a NATO harmadik olyan országába látogatunk el, amely önerőből képes volt kifejleszteni az emberiség jelenleg ismert legerősebb fegyverét. Irány tehát az Egyesült Királyság!

trinity_detonation_t_b.jpg

Az Atomököl-sorozat eddig megjelent részei:

1. rész (Egyesült Államok)

2. rész (Franciaország)

A posztban számos kifejezés szerepel majd, amelyet az előző részekben már megmagyaráztunk, ezért érdemes elolvasni a korábbi posztokat is.

A Brit Oroszlán újra feni a fogát...

800px-groves_and_chadwick_830308.jpg

Itt még - szinte - kéz a kézben: a jenki atomprogramban részt vevő brit tudósmisszió vezetője, James Chadwick (balra, civilben) az egészet irányító amerikai tábornokkal, Leslie Groves-szal. (forrás: Wikipedia)

 

Amikor az 1940-es évek első felében, a második világháború pusztító harcai közepette az Egyesült Államok kifejlesztette az atombombát, az erre létrehozott programban számos brit tudós is részt vett (a mindenütt nyüzsgő szovjet kémek és a már-már kötelező magyar tudósok mellett természetesen). A tengelyhatalmak felett 1945-ben aratott végső győzelem után, a hidegháború küszöbén a brit vezetés joggal remélhette, hogy a jenki kuzinok majd megosztják velük az atomtitkokat - az atomfegyverekről nem is beszélve.

op_hurricane.jpg

Az első brit nukleáris gombafelhő 1952-ből. (forrás: Wikipedia)

 

Jól pofára ejtettek minket!

- gondolták aztán Londonban, amikor kiderült, hogy az amerikaiaknak (Truman elnök döntése értelmében) eszük ágában sincsen osztozkodni a vadonatúj csodafegyveren. Sokáig azonban nem kesereghettek ezen az arcátlanságon (?), mert még a végén harmadrendű hatalommá degradálódnak a formálódó hidegháborúban (ha a harmadrendűvé degradálódás végül nem is következett be, de az iramot ekkor már - atomfegyver ide vagy oda - nem Londonból diktálták).

1945 után - a Manhattan-tervben résztvevő tudósaikra támaszkodva - tehát beindult a külön brit atomprogram, amelynek gyümölcse szépen-lassan beérett: 1953. október 3-én a Hurricane-művelet keretében felrobbantották a Brit Oroszlán első (25 kilotonnás) nukleáris fegyverét a nyugat-ausztráliai Monte Bello-szigeten.

trumanattleeking1945.jpg

A britek arra számítottak, hogy a második világháború után majd ők is kapnak a jenki atombombából - Truman elnök (bal oldalt) azonban elzárkózott attól, hogy az atomtitkokat bárkivel megossza. Akkor még persze nem tudhatta, hogy a program jelentős részének dokumentációja már megvolt Moszkvának...A képen Truman mellett még Clement Attlee brit és Mackenzie King kanadai miniszterelnök látható 1945 novemberében az atomfegyverekről folytatott tárgyalások alatt. (forrás: Wikipedia)

 

A britek összesen tizenkét nukleáris tesztet hajtottak végre kontinens méretű egykori gyarmatuk területén az 1950-es években, az ausztrálok legnagyobb örömére.

Nukleáris triád - köszönjük, nem!

Plusz a légierő

Mai posztunkban elérkeztünk az első nukleáris hatalomhoz, amely soha nem építette ki a nukleáris triádot - tervek ugyan születtek rá (talán az építkezések is elkezdődtek a rakétasilókon), de végül nem rendszeresítettek szárazföldi telepítésű ballisztikus rakétákat - se silókban, se mobil indítókkal.

800px-100_years_of_the_raf_mod_45163623.jpg

Avro Vulcan bombázók kötelékben. (forrás: Wikipedia)

 

Ellenben a légierő már az 1940-es évek végétől hozzáfogott egy kifejezetten nukleáris csapásmérésre optimalizált légiflotta felállításához. Ennek gyümölcseként végül három bombázótípust (mindegyik "V" betűvel kezdődő nevet kapott: Vulcan, Victor és Valiant) is rendszerbe állítottak, amelyeknek a kezdetben egy saját fejlesztésű atombomba, a Blue Danube volt a fő fegyvere.

blue_danube_bomb.jpg

A Brit Oroszlán első bevethető atomfegyvere, a Blue Danube bomba. (forrás: Wikipedia)

 

A Kék Dunát később a rendkívül fantáziadús névvel megáldott WE.177 nevű fegyver váltotta fel a Királyi Légierőnél.

Bár rettenetesen látványosak voltak, a hatalmas bombázók felett idővel eljárt az idő, így a brit tömegpusztító fegyvereket az 1980-as évektől már különféle csapásmérő és vadászbombázó repülőgépek juttathatták volna célba, ha eljön az utolsó háború ideje (az atombombázók pedig végül hagyományos háborúkban bizonyíthattak, kicsit más szerepkörben). Végül az 1990-es években döntés született a repülő haderőnem nukleáris csapásmérő képességének felszámolásáról, így az ezredfordulóra a tengerészeknél maradt egyedül nukleáris fegyver.

800px-raf_museum_cosford_dsc08498.JPG

A jenki kuzinoktól vásárolt, tengeralattjáróra telepíthető Polaris rakéta múzeumban. (forrás: Wikipedia)

 

A Royal Navy szolgálatában

A brit Királyi Haditengerészet már az 1960-as években hadrendbe állította az első, Resolution-osztályhoz tartozó SSBN-jeit - ezeket azonban a franciákkal ellentétben nem saját fejlesztésű rakétákkal szereltek fel, hanem vásároltak az óceánon túlról UGM-27 Polaris típusúakat.

800px-hms_victorious_08-12-2003_mod_45143491.jpg

HMS Victorious Vanguard-osztályú tengeralattjáró, amelynek fedélzetéről tucatnyi Trident SLBM indulhat útra, hogy halált és pusztulást hozzon Őfelsége ellenségeire. (forrás: Wikipedia)

 

Egyszerűbb és olcsóbb volt importálni a rakétákat (majd azokat a saját robbanófejeikkel felszerelni), mint önállóan kifejleszteni egy saját típust.

Az 1990-es évektől a négy Resolution-osztályú tengeralattjárót szintén négy, vadonatúj Vanguard-osztályú váltotta fel, amelyeket (nem fogják kitalálni!) szintén a jenkiktől vett (természetesen már egy generációval modernebb) Trident II-es SLBM-mel szereltek fel. Ugyan mindegyik hajó képes lenne tizenhat ilyen rakétát hordozni (rakétánként akár nyolc robbanófejjel), a gyakorlatban a napjainkban meglévő 120 db aktív robbanófejet (plusz 95 tartalékban, raktáron) jóval kevesebb rakéta között osztották szét.

800px-trident_ii_missile_image_1.jpg

Trident II SLBM indítása egy brit tengeralattjáróról...

trident_warheads.jpg

...egy ilyen rakéta akár nyolc (természetesen brit gyártmányú) robbanófejet is képes hordozni...

800px-daso_trident_missile_test_firing_on-board_hms_vigilant_mod_45159461.jpg

...egyetlen gombnyomás (miután megérkezett a parancs Londonból), és a rakéta már úton is van. (forrás: Wikipedia)

A franciákhoz hasonlóan legalább egy brit tengeralattjáró folyamatosan úton van, távol a nyugat-skóciai otthonától - valahol az Északi-Atlanti-óceánon -, hogy szükség esetén csapást mérhessen Őfelsége bármelyik ellenségére - a végső döntést a nukleáris fegyverek bevetéséről azonban nem a mindenkori uralkodó, hanem a miniszterelnök hozná meg.

hmnb_clyde.jpg

A brit nukleáris csapásmérő erők otthona Nyugat-Skóciában, Faslane-ben. (forrás: Wikipedia)

 

A 2000-es években felmerült, hogy a brit nukleáris elrettentő erőt fokozatosan leépítik, majd a Vanguardok kivonásával fel is számolják, azonban változnak az idők: 2016-ban megkezdték az építését a következő évtizedekben a brit nukleáris elrettentő erő gerincét alkotó Dreadnought-osztályú SSBN-ek első példányának építését (ezek azonban már "csak" 12 rakétát fognak hordozni).

Zárásként pedig itt egy videó egy brit Trident-indításról:

A következő rész itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr7814517804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.01.15. 16:50:47

@maxvaI baIcán bircaman: mégis putyin seggéből óbégatsz, te nyomorult bulgár senkiházi!

maxvaI baIcán bircaman · http://bircahang.org 2019.01.15. 17:54:58

@balfaszokkal sáncoló: Elég szomorú hogy már csak mi harcolunk, magyar testvéreinkkel vállvetve a nemzetközi karvalytőke ellen.

maxvaI baIcán bircaman · http://bircahang.org 2019.01.16. 07:46:53

Az atomfegyvereket is a nemzetközi finánctőke nyomására fejlesztették ki, hogy az imperialisták sakkban tudják tartani a kizsákmányolás alól felszabadulni kívánó népeket.

gigabursch 2019.02.03. 11:54:54

Az utolsó előtt képet elnézegetve:

Az az olajfogó gát kb kutyasz@rt sem ért.

Egyébiránt meg úgyis jön James Bond, és mindent megold...

FuraTermék · www.furatermek.blog.hu 2019.02.03. 13:28:00

@gigabursch: A bázist védő marcona tengerészgyalogosok elég elrettentő erőt képviselnek, gondolják ők :-)
süti beállítások módosítása