Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Egzotikus országok 10.0 - Szváziföld

Alias Eswatini

2019. február 25. - FuraTermék

Az egzotikus országokat bemutató sorozatunk jubileumi, tizedik epizódjában ellátogatunk a mesés Afrika déli (délkeleti) csücskébe, hogy megismerkedjünk a kontinens legkisebb területű monarchiájával - ami valójában diarchia.

800px-coat_of_arms_of_eswatini_svg.png

Szváziföld magáért beszélő címere. (forrás: Wikipedia)

 

Szóval irány Szváziföld (avagy újabb, a nemzetközi porondon hivatalos nevén Eswatini)!

Mai posztunk tartalma egyesek számára felkavaró lehet - és alapvetően a 18. életévét betöltött korosztályok számára készült, ezért kérjük, ennek figyelembevételével kattints a "Tovább" gombra. 

Köszönjük!

Szvázik földje

1280px-swaziland_landscape.jpg

Ilyen és ehhez hasonló tájkép fogadja a szváziföldi vidékre látogatókat. (forrás: Wikipedia)

 

Az Afrika délkeleti csücskében, a Dél-afrikai Köztársaság és Mozambik között elhelyezkedő, tengeri kijárat nélküli Szváziföld a földgolyó egyik legrégebben lakott vidéke - nem kizárható, hogy az emberré válás folyamata is itt, a környéken ment végbe. A mai lakosság döntő többségét adó, bantu eredetű, főként állattenyésztéssel foglalkozó szvázi népcsoport azonban csak alig kétszáz évvel ezelőtt vándorolt erre a vidékre, kiszorítva a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató koiszan őslakosokat (közismert nevükön a busmanokat).

800px-eswatini.png

Az alig ötöd-magyarországnyi területű Szváziföld Afrika délkeleti részén, a Dél-afrikai Köztársaság és Mozambik között helyezkedik el. (forrás: Wikipedia)

 

A 19. század közepére kezdetleges, törzsi alapokon nyugvó királyság alakult ki Szváziföldön, amely a század végére a búr-brit hatalmi vetélkedés színterévé vált: előbb a holland felmenőkkel rendelkező dél-afrikai telepesek, a búrok Dél-afrikai Köztársasága vonta védnöksége alá a vidéket, majd a második búr háborúban elszenvedett vereségüket követően őket a britek váltották fel a 20. század hajnalán.

1906-ban de facto is brit fennhatóság alatt álló területté nyilvánították Szváziföldet, miközben a helyi király megtarthatta trónját, és az ország elkerülte az 1910-ben létrejövő Dél-afrikai Unióba történő integrációt is - a szvázi uralkodó réteg kiszolgálta a brit gyarmatosítókat, cserébe azok minimális adminisztrációt és katonaságot állomásoztattak az országban.

Ekkoriban (egészen pontosan 1899. december 10-én, alig féléves csecsemőként) kezdte meg uralkodását a világ egyik leghosszabb ideig trónján ülő uralkodója, II. Sobhuza király, aki egészen 1982-ben bekövetkezett haláláig irányította országát.

recipient_swazi.jpg

19. századi faragott faedény. (forrás: Wikipedia)

 

Őfelsége hosszú uralkodása alatt 70 (hetven!) feleségre - nagy részük párhuzamosan viselte a királyné címet - tett szert, akiktől 210 (kétszáztíz!) elismert gyermeke született. A futó kalandokról és azok gyümölcseiről nincsenek információink, de nem zárhatjuk ki, hogy a mai szváziföldi lakosság egy jelentős része Sobhuza leszármazottjának mondhatja magát.

A függetlenség

1024px-flag_of_eswatini_svg.png

Szváziföld zászlaja. (forrás: Wikipedia)

 

A britek az 1960-as évekre belátták hogy nincsen tovább értelme fenntartani hatalmas gyarmatbirodalmukat (ahogy mondani szokták, a pénz nagy úr, és ebből Londonnak egyre kevesebb állt rendelkezésre), így annak utolsó maradványai is sorra nyerték el függetlenségüket. Ennek első körében az 1960-as évek elején megpróbálták az alkotmányos berendezkedés alapjait lefektetni Szváziföldön is, amely a teljes önállóságot végül 1968. szeptember 6-án nyerte el Szváziföldi Királyság néven - néhány héttel később az ENSZ is befogadta soraiba az apró királyságot.

800px-king_of_swaziland.jpg

III. Mswati király, Szváziföld egyik...

 

ntombi_tfwala_20160607.jpg

...és édesanyja, Ntfombi anyakirályné, Szváziföld másik társuralkodója. (forrás: Wikipedia)

 

A britek által megálmodott és a szabad szívű helyiek által teljes mellszélességgel támogatott szváziföldi demokrácia nem élt sokáig, ugyanis II. Sobhuza 1973-ban felfüggesztette az alkotmányt, és rendeletekkel kezdett kormányozni - ezt a szép hagyományt pedig haláláig folytatta.

rangers_in_action_22-african_land_forces_summit-us_army_africa-13_may_2010.jpg

Szváziföld szerény méretű haderővel rendelkezik, amelynek elsődleges feladata a királyi család védelme. Az önkéntes alapon szerveződő hadsereghez kizárólag HIV-negatív jelentkezőket vesznek fel. (forrás: Wikipedia)

 

II. Sobhuza élők közüli távozása után egyik felesége, Dzeliwe királyné uralkodott régensként, majd ezt a pozíciót egy másik feleség, Ntfombi anyakirályné vette át, akinek a fiát III. Mswati néven 1986-ban minden szvázi királyává koronázták.

Szváziföld - amelynek a nevét a függetlenség ötvenedik évfordulóján, 2018-ban Eswatinira változtatták, ami szvázi nyelven (ki nem fogjátok találni!) "Szváziföldet" jelent - hivatalosan napjainkban is alkotmányos diarchia, ahol két társuralkodó (egy király [ngwenyama] és egy királynő [ndlovukati]) regnál. Ez a páros a mai napig anyja-fia, bár a gyakorlatban utóbbi dönt a fontosabb kérdésekben, előbbinek pedig elsősorban protokolláris feladatok jutnak.

A fényűzés mesterei

Plusz egy kis gazdaság

800px-mswati_iii_king_of_swaziland.JPG

Őfelsége népviseletben. (forrás: Wikipedia)

 

Szváziföld bevételeinek egy jelentős része a királyi család luxus életkörülményeinek fenntartására megy el: évente dollár-tízmilliókat költenek a magán-légiflotta fenntartására, valamint a királyi család tagjainak európai és közel-keleti bevásárló körútjaira, miközben az átlagos szváziföldi emberek alig napi egy-két dollárból kénytelenek tengődni.

central_bank_swazi.jpg

A nemzeti bank főépülete az ország gazdasági és kormányzati fővárosában, Mbabanéban. A királyi család és a jelképes hatalommal bíró törvényhozás székhelye a közeli Lobamba. (forrás: Wikipedia)

 

Egyébként III. Mswati is folytatja a hagyományokat: jómaga tizenöt feleséggel és legalább harmincöt gyermekkel büszkélkedhet.

És még valami az elit pazarlásáról: állítólag amikor a király egy Szváziföldnek nyújtandó hitelmegállapodásról tárgyalt, bizonyos, khm, közvetítői díjat akart felszámolni magának...

Az ország bevételeinek döntő többségét a mezőgazdaságból és a bányászatból teremtik elő (a helyiek nagy része is ebben a két szektorban dolgozik), miközben Szváziföld millió és egy szállal kötődik a szomszédos Dél-afrikai Köztársasághoz (vámunió és részben valutaunió: a szváziföldi lilangeni mellett a dél-afrikai rand is hivatalos fizetőeszköznek minősül). 

Ami a vallást illeti: a lakosság döntő többsége ma már valamelyik keresztény (anglikán vagy afrikai keresztény) felekezethez tartozik, habár az ősi vallások követői is szép számmal lelhetőek fel Szváziföldön. Érdekesség, hogy Szváziföldön választották meg az anglikán egyház első afrikai női püspökét, Ellinah Ntombi Wamukoyát.

Umhlanga

800px-princess_swaziland_015.jpg

Az umhlanga ünnepén évről évre fiatal hölgyek százai vesznek részt. (forrás: Wikipedia)

 

Szváziföld a széles közvélemény előtt leginkább a nádtáncként ismert kulturális eseményről ismert, amelynek keretében ifjú (szigorúan hajadon) szvázi hölgyek ezrei (néha tízezrei) teszik tiszteletüket az uralkodó előtt - miközben fedetlen keblekkel, színesebbnél színesebb ruházatban táncolnak és énekelnek királyuknak a fent említett nád, mint kellék társaságában.

2010_umhlanga.jpg

A külföldi turisták által is előszeretettel látogatott rendezvényeken a hölgyek meglehetősen hiányos helyi népviseletben járulnak az uralkodó színe elé. (forrás: Wikipedia)

 

Az eredetileg a női tisztaság megőrzésére végzett tánc-szertartás egyik fő funkciója az volt, hogy a nők önkéntes munkában a környező mezőkön gyűjtött náddal megtoldozzák-foltozzák a királyi lak elmúlt év során lerongyolódott nádkerítését. Ma már persze az elsődleges szempont a király és a turisták szórakoztatása.

Pontosabban a királyi figyelem felhívása, hátha a táncoló hölgyek közül kerül ki a következő királyné,

AIDS

swaziland_traditional_homes.jpg

A főként mezőgazdaságból élő szvázi lakosság egy jelentős része még napjainkban is a fentihez hasonló kunyhókban, apró falvakban él. (forrás: Wikipedia)

 

Miközben a világ nagyobb részén ha megszüntetni nem is, de kezelhető keretek közé sikerült szorítani a 20. század második felének egyik legrettegettebb betegségét, addig Szváziföldön az elmúlt évtizedekben a lakosság közel negyven százaléka fertőződött meg a HIV-vírussal. Ennek egyik oka az egészségügyi rendszer gyakorlatilag teljes hiánya, a másik pedig a helyi vezetők nem megfelelő hozzáállása a problémához.

school_day_3638222558.jpg

Vidéki iskolaépület Szváziföldön. Afrikai viszonylatban a népesség viszonylag kis része, tizenhárom százaléka írástudatlan. (forrás: Wikipedia)

 

A dél-afrikai országokban elterjedt tévhit, hogy a szűz lányokkal létesített szexuális kapcsolat megszünteti a betegséget - a szűz lányokat persze erről nem szokták megkérdezni.

 Zárásként pedig itt egy rövid (alig három órás) videó a 2018-as nádtáncról:

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2414613800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása