Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Égi üveghíd

Avagy kilátás Szöulra

2019. április 08. - FuraTermék

Az év eleji, FuraTermék Blogon megjelent kínai üveghidas posztunk után az egyik kedves olvasónk, Anonyma jelezte a szerkesztőségnek, hogy egy (na jó, két) országgal odébb, Dél-Koreában is van ám látnivaló az üvegen keresztül.

181113-1-2000-evt-ltsg_jpg_thumb_768_768.jpg

A felhőkarcoló kimagaslik Szöul építményei közül. (forrás: lottehotel.com)

 

Egész pontosan a Lotte World Tower névre hallgató szupermodern és vadonatúj szöuli felhőkarcoló tetején.

_-4-e1523425758497.jpg

A Lotte World Tower Dél-Korea legmagasabb felhőkarcolója. (forrás: koreaetour.com)

 

A dél-koreai kiskereskedelmi áruházláncról elnevezett Lotte World Tower (koreaiul: 롯데월드타워) építését 2011-ben kezdték meg Szöul központjában, majd 2017 októberében ünnepélyes keretek között adták át - az 555 m (antennával 556 m) magasságú, 123 emelettel (plusz hat föld alatti szinten parkolókkal) büszkélkedő építmény Dél-Korea legmagasabbika, de a világranglistán is az előkelő ötödik helyet szerezte meg.

És hogy még egy kicsit kedveskedjünk a statisztikák és számok iránt rajongó olvasóinknak: az irodaházként is funkcionáló, egyébként szállodákkal és bevásárlóközpontokkal is rendelkező felhőkarcoló (amelynek építését a Lotte építőipari üzletága hajtotta végre házon belül - haha) teljes alapterülete 304 081 négyzetméter, ami megfelel mondjuk hatvan magyarországi közepes áruház alapterületének...

seoul-sky-observatory-600x396.jpg

Az épület tetején lévő kilátó egy fedett üveghíddal is várja a látogatókat. (forrás: youtravel.com.au)

 

De a FuraTermék Barangolás Blog olvasóit természetesen nem a puszta statisztika miatt érdekli az angolul Seoul Sky (körülbelül "szöuli égbolt") becenévre is hallgató építmény, hanem azért, mert tetején található a világ legmagasabb, építményen (tehát például nem egy hegy tetején) fekvő üvegkilátója...

2017021601614_0.jpg

Az üveg-kilátóhoz azért nem kevés bátorság kell... (forrás: ivisitkorea.com)

 

seoul-sky-view-1-1024x576.jpg

...mondjuk a kilátásért megéri a kockázat. (forrás: ivisitkorea.com)

 

...pontosabban mindjárt egy kilátó-komplexum, ahol a kínai üveghídhoz hasonló üvegjárdán lehet letekinteni a mélységbe (csak itt a zöld vegetáció meg a szurdok helyett egy tízmilliós metropolisz tekint vissza a vállalkozó kedvű látogatóra).

Arról nincs információnk, hogy ide telepítettek-e törési effekteket.

800px-lotte_world_tower_april_30_2017.jpg

Az épület átadása óta Szöul (és Dél-Korea) egyik új látványossága lett. (forrás: Wikipedia)

 

A kilátó-komplexum elmaradhatatlan tartozékai a kávézók (plusz egy bár) és a szuvenírüzletek is, minden látogató  (és üzlettulajdonos) legnagyobb örömére - na jó, természetesen távcsövek is rendelkezésre állnak, hogy a nagyvárosban alaposabban szét tudjunk nézni (mert látnivaló az akad bőven).

img_4555-2.jpg

(forrás: thesoulofseoul.net)

 

lotte0321_1.jpg

(forrás: koreaherald.com)

 

A poszt írásának végére egyébként rájöttünk (rávezettek minket), hogy a Lotte cég jóval több, mint egy egyszerű kiskereskedelmi lánc: a világszerte hatvanezer embert foglalkoztató, 1967-ben alapított japán-dél-koreai vegyesvállalat a gazdaság megannyi szegletében érdekelt, kezdve a már említett kiskereskedelemtől a már szintén említett építőiparon át a profi baseball-csapatok birtoklásáig. 

Az alábbi videón (amin bejárhatjuk kicsit az épületet) 04:45-től látható a kilátó-komplexum:

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1614710205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása