Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Egzotikus országok 12.0 - Tuvalu

2019. augusztus 26. - FuraTermék

Folytatjuk a Barangolás Blog leghosszabb ideje futó sorozatát, az egzotikus országokat, helyeket, területeket bemutató válogatásunkat, méghozzá egy nem is akármilyen országgal, hanem a világ harmadik (vagy második, listától függően) legkisebb népességű független államával.

800px-tuvalu_view.jpg

Hatalmas hegységeket, csodaszép völgyeket hiába keresnénk a Csendes-óceán közepén. (forrás: Wikipedia)

 

Szóval nem ragozzuk tovább a gondolatokat, a "Tovább" gombra kattintással nézzünk szét Tuvalun!

Polinézia szívében

800px-tuvalu_on_the_globe_polynesia_centered_svg.png

Tuvalu a világ végének a legszélén, egészen pontosan a Csendes-óceán egyenlítői részén helyezkedik el. (forrás: Wikipedia)

 

Az alig huszonhat négyzetkilométer területű, mindössze tíz-tizenegyezer ember lakta szigetállam a Csendes-óceán egyenlítői részén helyezkedik el, Ausztrália és Hawaii között nagyjából félúton. Maga a "Tuvalu" kifejezés "nyolc sziget"-et jelent, ennek ellenére a több száz kilométernyi nyílt tuvalui vízfelület hat korallszigetnek és kilenc sziklazátonynak ad otthont.

h-c-fassett-ellice-is-1900.jpg

Tuvalui (pontosabban ellice-szigeteki) lakos a 19-20. század fordulóján. (forrás: Wikipedia)

 

A mai polinéz népesség ősei akár már háromezer évvel megjelenhettek az atollokon, de mivel akkoriban kevés újságíró és történész tartott a Csendes-óceánt benépesítő felfedezőkkel, ezen időkről meglehetősen homályos ismereteink vannak.

funafuti.jpg

Az ország kormányzati intézményeinek és a népesség zömének otthont adó Funafuti-atoll a világűrből. (forrás: Wikipedia)

 

A tuvalui teremtésmítosz szerint a szigeteket egy angolna és egy lepényhal hozta létre.

Az európaiak közül elsőként 1568-ban Álvaro de Mendaña spanyol hajóskapitány (és legénysége) tévedt erre, s a szigetek egyikét Jézus-szigetnek nevezte el minden bizonnyal az Úr nagyobb dicsőségére. A következő századokban számos kereskedőhajó haladt el a térségben, de különösebb jelentőséget nem tulajdonítottak a  teljesen lapos földdaraboknak. A következő jelentős látogató egy amerikai kapitány által parancsnokolt brit kereskedőhajó volt 1819 májusában; a Rebecca hajó kapitánya, bizonyos Arent de Peyster nevezte el a szigetcsoportot Ellice-szigeteknek a hajó tulajdonosa után.

1280px-flag_of_tuvalu_svg.png

Tuvalu zászlaja, rajta az országot alkotó kilenc szigetet jelképező csillaggal. (forrás: Wikipedia)

 

800px-coat_of_arms_of_tuvalu_svg_masolata.png

Tuvalu címere, melynek szélén nyolc banánlevél és nyolc kagyló jelképezi, hogy mi ad megélhetést a helyieknek. A szöveg jelentése: "Tuvalu a Mindenhatóért". (forrás: Wikipedia)

 

A név végül a szigeteken is ragadt több, mint százötven évig.

A 19. század második felében a különféle kereskedők, misszionáriusok és khm, züllött elemek egymásnak adták a kilincset az Ellice-szigeteken (a helyiek legnagyobb örömére), míg végül Őfelsége kormánya 1892-ben hivatalosan is szárnyai alá vette azt mielőtt a gaz németek rátették volna mocskos kezüket.

Új század, új események

800px-manu_folau_off_vaitupu_harbour_tuvalu.jpg

Kikötői látkép. (forrás: Wikipedia)

 

1916-ig a Brit Nyugat-csendes-óceáni Terület részeként igazgatták az Ellice-szigetek néhány ezer lakóját, 1916-ban pedig a szomszédos Kiribatival egyesítették a roppant fantáziadús Gilbert- és Ellice-szigetek néven. A második világháborúban a közös gyarmat gilberti részét japánok foglalták el, az Ellice-szigeteken pedig a jenki tengerészgyalogság jelent meg, akik végül számos légi és tengerészeti támaszpontot építettek az atollokon. A háború után távoztak az amerikaiak és visszatértek a britek, akik a dekolonizáció nemes eszményének jegyében az 1970-es években felajánlották a szigeteknek az önrendelkezést.

main_street_of_funafuti.jpg

Funafuti utcakép. (forrás: Wikipedia)

 

1974-ben egy népszavazást követően az Ellice-szigeteket (ekkor már Tuvalu néven) leválasztották a Gilbert-szigetekről, 1978. október 1-jén pedig a brit Nemzetközösség teljes jogú tagjaként elnyerte függetlenségét. 

A független Tuvalu államfője továbbra is a mindenkori brit uralkodó, akit egy helyi illetőségű főkormányzó képvisel de facto államfőként.

Szabad hétköznapok

800px-government_office_building.jpg

Ez a tuvalui léptékkel nézve nagy épület ad otthont a helyi kormányzatnak... (forrás: Wikipedia)

 

800px-national_bank_of_tuvalu.jpg

...míg ezen a képen a Tuvalui Nemzeti Bank épülete látható. (forrás: Wikipedia)

 

A függetlenség nem bolygatta fel különösebben a csendességhez szokott szigetek hétköznapjait: a polinéz tuvaluiak továbbra is élik mindennapjaikat. A lakók többsége halászatból, a szerény mezőgazdaságból valamint kézműves termékek készítéséből és árusításából szerzi meg dollár-bevételét.

1024px-maneapa_and_airport_in_funafuti_atoll_tuvalu.jpg

Nem egy Heathrow...a tuvalui nemzetközi repülőtér terminálépülete. (forrás: Wikipedia)

 

Az ország hivatalos fizetőeszköze a tuvalui dollár, amely nem más, mint az ausztrál dollár, helyileg nyomott érmékkel.

Habár időről időre turistahajók keresik fel Tuvalut és a jenkik által felépített funafuti repülőtérnek köszönhetően a levegőből is érkeznek turisták az országba, a turizmus azért nem ér el eget rengető szinteket - bár aki felkeresi Tuvalut, egy generáció múlva akár azt is elmondhatja magáról, hogy az ő korában még létezett az ország, ugyanis a globális felmelegedés és az emelkedő tengerszint már létében fenyegeti az óceán víztükre fölé a legmagasabb részein is csak néhány méterrel emelkedő szigetországot.

800px-ocean_side_funafuti.jpg

Tengerparti panoráma. (forrás: Wikipedia)

 

800px-northern_funafuti.jpg

A kevés aszfaltozott tuvalui út egyike Funafutin. (forrás: Wikipedia)

 

Aki mégis itt turistáskodik, annak a helyiek ízelítőt adnak a polinéz életérzésből (dalok, táncok, kézműves termékek - jó áron).

A tuvalui gazdasági, kulturális és politikai élet központja egyébként az ország legnépesebb atollja, a hatezer embernek otthont adó (bár alig két négyzetkilométeres) Funafuti, amely Tuvalu de facto fővárosa, és a szigetországban fellelhető kevés aszfaltozott út hazája is.

canoe_carving_on_nanumea.jpg

A helyiek egyik fontos bevételi forrása a hagyományos kézműves termékek készítése. (forrás: Wikipedia)

 

800px-vaiaku_lagi_hotel.jpg

Hotel Tuvalun. (forrás: Wikipedia)

 

A modern kor (és a jó névválasztás) egy remek bevételi forrást is biztosított Tuvalunak: ez pedig nem más, mint az internet - pontosabban az internetes legfelső szintű tartománykódok megjelenése. Tuvalu ugyanis az országkódok kiosztásakor a megkapta a ".tv"-t, amely nem egy (és nem kettő) televíziótársaság figyelmét keltette fel A használatból származó bevételek lehetővé tették az ország számára, hogy előteremtse a szükséges forrásokat az ENSZ-hez történő csatlakozásra, amelyre 2000-ben került sor mindenki legnagyobb örömére.

800px-interior_of_a_maneapa_in_funafuti_tuvalu.jpg

A tuvalui közösség meglehetősen összetartó - a közös rendezvények színtere a "maneapa", amely egyfajta közösségi ház, de istentiszteleteket is tartanak bennük. (forrás: Wikipedia)

 

1024px-tuvalu_national_football_team_team_picture_2011.jpg

A sport még gyerekcipőben jár Tuvalun - a fenti képen a tuvalui labdarúgó-válogatott tagjai láthatóak. (forrás: Wikipedia)

 

Nem, mi sem gondoltuk, hogy először le kell perkálni a tagdíjat az ENSZ-ben. Jó tudni.

Zárásként itt egy videó Tuvaluról:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr6914906836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabroca 2019.08.27. 14:14:28

Nemrég ment egy sorozat a Polinéz-szigetekről, azt hiszem Csodállatos szigetek néven. Abból az jött le nekem, hogy mint túrista érdekes és látványos úticél lenne, bár messze van és drága odautazni, de ott élni már nem lenne olyan könnyű...
süti beállítások módosítása