Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A fagy birodalma

Ojmjakon

2019. december 09. - FuraTermék

Mai posztunkban - igazodván a beköszöntött tél Magyarországot teljesen (?) megbénító havas-fagyos viszontagságaihoz - ellátogatunk egy igazán havas-fagyos vidékre, amelynek fotóit nézegetve jogosan ötlik fel bennünk a gondolat: ez az igazi Szibéria, ahová a világ minden kincséért sem utaznánk.

oymyakon_forests.jpg

Ojmjakoni tájkép 2013 februárjából. A hegyeknek fontos szerepük van az itteni extrém hideg létrejöttében. (forrás: Wikipedia)

 

Most azonban mégis megtesszük: irány a messzi Jakutföld (Szaha Köztársaság) még messzibb Ojmjakon nevű faluja, a világ leghidegebb lakott települése!

Hű de hideg van!

Amikor 1933. február 6-án a hajnali órák vak sötétségében Vaszilij, a nemrégen átadott ojmjakoni meteorológiai állomás frissen végzett, alig huszonhárom éves, alaposan felöltözött időjósa (akinek a hetyke bajusza már hetekkel korábban lefagyott a farkasordító hidegben) a hőmérő higanyszálára tekintett, először nem akart hinni a szemének: -67,8 Celsius fokot mutatott, így a lámpája fényénél újra ellenőrizte - ilyen hideg még nem volt a Földön, mióta műszeres mérési adatok rendelkezésre álltak.

Update: mint arra fel lett hívva a figyelmünk, a fenti történetben nem csak Vaszilij kitalált karakter, hanem az ilyen hőmérsékleten folyékony higany is. Elnézést mindenkitől, akit megbántottunk

- Ha ezt jelentem a központnak, és kiderül, hogy tévedtem, száműznek valami távoli szibériai meteorológiai állomásra - gondolta a fiatal Vaszilij, aztán eszébe jutott, hogy hol is tartózkodik éppen...

oymyakon_map-sr_svg.png

Ojmjakon és környékének térképe. (forrás: Wikipedia)

 

Derék meteorológusunk nem tévedett, a kicsiny jakutföldi település, Ojmjakon pedig azóta is őrzi megtisztelő címét: a Föld leghidegebb lakott települése, valamint az északi félgömb leghidegebb pontja (csak az Antarktiszon működő szovjet kutatóállomáson, a Vosztokon mértek ennél hidegebbet (-89,2 fokot) 1983-ban.

Hideg falu születik

cntraveler.jpg

Ojmjakon madártávlatból. (forrás: cntraveler.com)

 

Az eredetileg nomád karavánok pihenőhelyeként funkcionáló, az Ingyigirka mellékfolyójának számító Ojmjakon folyó mentén a már említett meteorológiai állomással párhuzamosan, az 1930-as évek elején létesítettek állandó települést. A falucska a folyóról (oroszul Оймякон, szaha nyelven Өймөкөөн) kapta a nevét, amelynek jelentése: "ahol a víz nem fagy be". 

A környéken ugyanis több meleg vizű forrás is található.

tindeltravels.jpg

A nagy, történelmi hideg emlékműje Ojmjakonban. (forrás: Wikipedia)

 

A hétszáz méteres tengerszint feletti magasságban, az Ojmjakoni-fennsíkon fekvő, helyenként közel kétezer méteres hegyekkel körülölelt katlanban fekvő település jelentősége a második világháborúban nőtt meg igazán, amikor a szovjetek egy repülőteret létesítettek a környéken - ez a repülőtér volt az egyik megállóhelye az Alaszkából a Szovjetunióba átvitt repülőgépeknek, amelyeknek aztán a vörösök nagy hasznát vették a németek elleni küzdelemben.

Napjainkban

1024px-oymyakon_190228_dsc_5642.jpg

Itt nem kell aszfaltozással bíbelődni. (forrás: Wikipedia)

 

Manapság kevesebb, mint ötszáz ember él Ojmjakon falucskában (többségük szaha - jakut - őslakos), akik jobbára állattenyésztésből élnek (az állatoknak és az embereknek a meleg vizű források biztosítják a folyamatos folyadék-utánpótlást, ami sokkal gazdaságosabb, mintha jégtömböt kellene olvasztani). Ugyan a rekordot jelentő hidegnek már több, mint nyolcvan éve, de telente (amely itt hat-hét hónapnyi hótakarót jelent) azért még így is jócskán fagypont alá süllyed a hőmérséklet - a talaj pedig egész évben fagyott.

a_yakutian_horse_9762345674.jpg

Egy ojmjakoni lakos a "friss" levegőn... (forrás: Wikipedia)

 

pinterest.jpg

...és a rezidenciája. Ojmjakonban a nagy hideg miatt a háziállatok számára is fűtött pihenőhely szükséges. (forrás: pinterest.com)

 

Az extrém hideg miatt a lakosoknak extrém megoldásokat kell alkalmazniuk a mindennapi életben maradáshoz: a folyamatosan fűtött házak mellett az ólakat, istállókat is folyamatosan fűtik, annak pedig, akinek nincsen a házban mellékhelyisége, bizony alaposan fel kell öltöznie, ha élve vissza akar jutni a porta végében lévő vécéből...

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nyaranta nem ritka a plusz húsz-harminc fokos hőmérséklet sem, így az ojmjakoni éves hőingás gyakran a hetven-nyolcvan fokot is elérheti. 

Amióta mérnek egyébként, október 25. és március 17. között soha nem volt melegebb nulla foknál. 

A poszt élesítésének pillanatában egyébként mínusz harminchat fokot mutatott a hőmérő a távoli faluban.

washingtonpost.jpg

Sok ojmjakoni házban még nincsen vécé, ezért a "kert" végében lévő illemhelyekre kell kilátogatni akár a mínusz negyven-ötven fokban is. Az állandóan fagyott talaj miatt egyébként a vécéépítés sem egyszerű mutatvány. (forrás: washingtonpost.com)

 

A falunak az állattenyésztés mellett az utóbbi időben a turizmus is egyre több bevételt jelent - a világ minden tájáról érkeznek ide turisták, hogy elmondhassák magukról: az északi félteke leghidegebb helyén jártak. Az út egyébként nem könnyű, mivel a repülőtér már nem üzemel, ezért csak közúton, több napos zötykölődés után lehet megközelíteni a falut Jakutszkból, a köztársaság fővárosából.

oldnewsclub.jpg

Az Ojmjakonba vezető országút melletti non-stop benzinkút. Nem egy álom munkahely. (forrás: oldnewsclub.com)

 

Hogy az autók időközben ne fogyjanak ki az üzemanyagból, Ojmjakon és Jakutszk között félúton működik egy nonstop benzinkút, amely váltott személyzettel várja a kedves vendégeket (egy műszak két hétig tart, úgyhogy valószínűleg nem ez Oroszország álommelója).

Most eufemisztikusak voltunk.

stormchaser_ca.jpg

Vidám turista az Ojmjakonba vezető út mentén - nem sokkal később elmondhatta magáról, hogy járt a Föld leghidegebb állandóan lakott településén. (forrás: stormchaser.ca)

 

Zárásként itt egy rövidke dokumentumfilm Ojmjakonról:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr9415343288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.12.09. 16:32:40

Még mindig 100x jobb mint a trópusok.

jollytall 2019.12.09. 16:48:20

Csodás hőmérője lehetett Vaszilijnek, ha a higanyszál -67.8C -t mutatott. Más higany hőmérőjében már rég megfagyott volna a higany és nem mutatott volna semmi értelmezhetőt.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2019.12.09. 16:58:18

kár, épp írtam volna én is, a higany fagyáspontja -38.8 c fok, sajnos a poszter inkább a szavakhoz konyít mint a kémiához.

Neduddgi! 2019.12.09. 17:03:05

De ez szovjet higany volt!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.12.09. 22:41:48

Létezik olyan amalgám, amelynek a fagypontja alacsonyabb, mint a tiszta higanyé, ezt szokták is használni hőmérőkben. A talliumról van szó, a tallium amalgám olvadáspontja -58 C fok.

Persze ezt nem fejből tudtam, csak utánaolvastam. Mindenesetre a posztban is említett sztori még így is erősen sántít, mert -67 fokon már a tallium amalgám is megfagy. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.12.09. 22:51:05

Gyerekkori olvasmányam közül emlékszem Jules Verne egyik könyvére, amelyben a dermesztő sarki hidegben a regény hősei - miután elfogyott az utolső lőszerük is - a hőmérőjük megfagyott higanyát lövik ki a puskáből, így ejtenek el egy jegesmedvét és menekülnek meg az éhhaláltól.

A valóságban persze ez nem hiszem, hogy működne, mert bár a higany nem túl jó hővezető, azért a fegyver csövéből már biztos megolvadva fröccsenne ki.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.12.09. 23:07:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja, frankó lehet a higanyt megenni, már ha egyáltalán becsapódik, mert akkor biztosan szétterül a húsban, aztán meg jön az instant halál. ;)

Egyébként meg köszi a poszot, jó az ötlet, megyek a mínusz 60 fokba nyaralni. Viszek sálat. ;)

]{udarauszkasz 2019.12.10. 12:55:51

Elne ott a fene. Nekem ez a 4-5 honapos tel is sok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.12.10. 14:24:07

@]{udarauszkasz:

Akkor te még örülj. Itt Magyarországon 6 hónapos is megvan a tél. Idén mér szeptember közepén elkezdtünk fűteni.

]{udarauszkasz 2019.12.10. 15:57:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ausztriaban nem a futesszezon tart 5 honapig, hanem a tel. Hoval, meg mindennel. Becsben csak a futesszezon tart 6-7honapig.

Bacsi Sándor 2019.12.10. 16:46:07

én azon a földön születtem, és ott is nőttem fel. csodálatos hely, nagyon hiányzik
süti beállítások módosítása