Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Háború a Távol-Keleten - 1. rész

Holland Kelet-India bukása

2021. augusztus 30. - FuraTermék

Blogunkon már számos írásban foglalkoztunk a németek európai villámháborús sikereivel (s a bemutatni kívánt hadjáratok sora még korántsem ért véget), mai posztunkban azonban a második világháború kelet-ázsiai hadszínterére látogatunk el, hogy megismerkedjünk egy kevéssé ismert összecsapással.

sakaguchi_detachment_in_balikpapan_1942.jpg

Rohamozó japán katonák a borneói Balikpapan mellett 1942-ben, a hátteret égő olajtárolók biztosítják. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen Holland Kelet-India japánok általi elfoglalásának története!

A legnagyobb holland gyarmat

Hollandia évszázadokon keresztül a tengeri világkereskedelem megkerülhetetlen része(se) volt - a holland kereskedők Észak- és Közép-Amerikától kezdve Afrikán át Kelet-Ázsiáig mindenhol felbukkantak, ahol lehetőség volt a pénzszerzésre. Itt-ott kisebb-nagyobb kolóniákat is alapítottak, ezek felett azonban a 19. századra jórészt elvesztették az ellenőrzést egyetlen jelentősebb kivételtől eltekintve: a mai Indonéziát magában foglaló délkelet-ázsiai szigetvilágot, ahol Holland Kelet-India néven szilárd gyarmati struktúrát építettek ki az 1800-as években. 

collectie_tropenmuseum_het_hooggerechtshof_en_het_paleis_van_daendels_het_grote_huis_aan_het_waterlooplein_te_batavia_tmnr_10015231.jpg

Holland Kelet-India legfelsőbb bíróságának épülete a gyarmati fővárosban, Bataviában (ma Jakarta). A hollandok a gyarmati uralom alatt nem építettek ki olyan hozzájuk hű középosztályt, mint azt a britek tették Indiában, ezért a japánok támadását követően nem igazán számíthattak a helyiek támogatására. (forrás: Wikipedia)

 

Az ásványkincsekben és egyéb nyersanyagokban (különösen kőolajban és nyersgumiban) gazdag, döntően muzulmán vallású népek által lakott gyarmatot hatalmas méretéhez képest viszonylag kis létszámú holland gyarmati adminisztrációval és katonasággal sikerült kormányozni (ebben a helyi vezető réteg közreműködése is szerepet játszott annak ellenére, hogy a britek indiai uralmával ellentétben a hollandok soha nem törekedtek egy hozzájuk lojális, művelt gyarmati középosztály kialakítására), miközben jelentős bevételeket termelt az anyaországnak. A lassan közeledő második világháború előestéjén éppen nyersanyagokban való gazdagsága és stratégiai elhelyezkedése keltette fel a világhatalmi babérokra áhítozó japánok figyelmét is...

collectie_tropenmuseum_arbeiders_poseren_bij_een_in_aanbouw_zijnde_spoorwegtunnel_in_de_bergen_tmnr_60047638.jpg

A Föld legnagyobb szigetvilágában végrehajtott infrastrukturális fejlesztések elsődleges célja a gazdag nyersanyagkincs minél hatékonyabb kiaknázása és szállítása volt. (forrás: Wikipedia)

 

1930-ban az akkor hatvanmilliós gyarmaton alig 240 ezer holland élt.

Hollandia bukása

Európában 1939-ban kitört a háború, s Hollandia, noha reménykedett benne, hogy az első világégéshez hasonlóan ezúttal is semleges maradhat, Hitler másként döntött: 1940 májusában alig öt nap alatt térdre kényszerítették a németalföldi királyságot, amelynek vezetése ezt követően Londonba menekült

800px-pieter_gerbrandy_radiorede_op_1941-09-23_voor_de_bbc_met_microfoon.jpg

Pieter Sjoerds Gerbrandy, a Londonban székelő emigráns holland kormány vezetője 1940 és 1945 között. (forrás: Wikipedia)

 

A németeknek azonban egy valamit nem sikerült elérniük: a holland hadiflotta legnagyobb része épségben átvészelte az összecsapásokat, ugyanis az egységek egy jelentős része Holland Kelet-Indiában állomásozott. Az anyaország elestét követően a gyarmati adminisztráció hozzáfogott a helyi fegyveres erők lehetőségekhez képest minél gyorsabb fejlesztésébe, amelynek eredményeként a korábban főleg rendfenntartó feladatokat ellátó Holland Kelet-indiai Királyi Hadsereg (Koninklijk Nederlands Indisch Leger) 1941-ben már 40 ezer holland és 100 ezer helyi katonát számlált (négy nagyobb hadosztályba szervezve), légierejük pedig négyszáz különböző - bár többnyire elavult - repülőgépből állt.

A nyugati országok katonai vezetői között általános nézet volt, hogy a japán haditechnika másodrendű az övéikkel szemben, így az elavult repülőgépek is bőven elegendők lesznek velük szemben - az élet (pontosabban a japánok) azonban hamarosan rácáfolt erre.

netherlands_f2a_buffalo.jpg

A holland kelet-indiai légierő Brewster Buffalo vadászgépei. Összesen négy holland század repülte a típust, amely 1941-ben már elavultnak számított a korszerű japán típusokkal szemben. (forrás: Wikipedia)

 

knil_logo_2.jpg

A Holland Kelet-indiai Királyi Hadsereg címere. (forrás: Wikipedia)

 

A legpotensebb holland kelet-indiai erőt azonban ennek ellenére a holland Királyi Haditengerészet (Koninklijke Marine) távol-keleti flottája alkotta, amelynek fő ereje két cirkálóból és kilenc rombolóból, valamint számos tengeralattjáróból állt - a holland elképzelések szerint a térségben szintén jelentős érdekeltségekkel rendelkező britek (ausztrálok) és amerikaiak segítségével így eredményesen vehették fel a versenyt a potenciálisan rájuk törő japánokkal szemben.

Mászd meg a Nitaka hegyét!

800px-japanese_paratroopers_heading_to_borneo_1941.jpg

Japán tengerészgyalogosok (pontosabban a haditengerészet gyalogsága) egy szállítóhajón úton Borneóra 1941 decemberében. (forrás: Wikipedia)

 

1941. december 7-én (kelet-ázsiai idő szerint 8-án) a japánok összehangolt és meglepetésszerű támadássorozatot indítottak az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Hollandia távol-keleti érdekeltségei ellen (miközben Pearl Harborban tönkrebombázták a jenki csendes-óceáni flottát), igazi világháborúvá varázsolva az addig Európában és Afrikában tomboló harcokat.

collectie_tropenmuseum_de_nieuwe_gouverneur-generaal_tjarda_van_starkenborgh_stachouwer_verlaat_samen_met_de_zojuist_afgetreden_g_g_b_c_de_jonge_het_gebouw_van_de_volksraad_waar_de_bestuursoverdracht_plaats.jpg

Holland Kelet-India kormányzója, Alidius Warmoldus Lambertus Tjarda van Starkenborgh Stachouwer (balra). (forrás: Wikipedia)

 

Mivel egy időben a japánok - a haditengerészet támogatásával - Délkelet-Ázsia számos pontján lendültek támadásba, a szövetségesek gyorsan létrehoztak egy közös parancsnokságot American-British-Dutch-Australian Command (Amerikai-Brit-Holland-Ausztrál Parancsnokság, azaz ABDACOM) néven, hogy össze tudják hangolni műveleteiket - a parancsnokság azonban csak egy hónappal később, 1941 januárjában kezdte meg tényleges működését, amikor már majdnem minden mindegy volt...

abdacom_conference.jpg

Az ABDACOM tábornokainak és tengernagyainak egyik konferenciája. A távol-keleti amerikai, brit, holland és ausztrál erőket összefogni szándékozó parancsnokság végül kérészéletűnek bizonyult. (forrás: Wikipedia)

 

tarakan_patrol_p02819-002.jpg

Holland kelet-indiai és ausztrál katonák közös járőrözésen. (forrás: Wikipedia)

 

A gróf Teraucsi Hiszaicsi (寺内 寿) tábornok által parancsnokolt, százezer katonát számláló Déli Expedíciós Hadseregcsoport (南方軍) első japán egységei december 17-én szálltak partra a britek és hollandok által közösen felügyelt Borneón, miközben a japán repülőgépek számos csapást hajtottak végre Holland Kelet-India légi támaszpontjai és egyéb katonai célpontjai ellen. A repülőterek egy részét ejtőernyős művelettel foglalták el - a jobban képzett és jobb repülőkkel felszerelt japán vadászpilóták hamar megszerezték a légiuralmat a térségben az elbizakodott nyugatiakkal szemben.

800px-japanese_paratroopers_dropping_over_langoan_airfield_manado_1942.jpg

Japán ejtőernyősök gépelhagyást követően. A japánok számos légi támaszpontot meglepetésszerű ejtőernyős-támadással foglaltak el. (forrás: Wikipedia)

 

ml-knil_pilots.jpg

Szingapúr védelmére rendelt holland repülősök. (forrás: Wikipedia)

 

A Hein ter Poorten altábornagy által irányított holland reguláris és gyarmati erők (amelyeket januártól brit, amerikai és ausztrál szárazföldi egységek egészítettek ki) ugyan igyekeztek ellenállni a beinduló japán gőzhengernek, érdemben nem tudták megakadályozni az ellenség előrenyomulását, akik hétről hétre egyre nagyobb terület felett szerezték meg az ellenőrzést.

800px-hein_ter_poorten.jpg

Hein ter Poorten altábornagy, a holland kelet-indiai erők főparancsnoka. (forrás: Wikipedia)

 

220px-hisaichi_terauchi.jpg

Teraucsi Hiszaicsi gróf, a Holland Kelet-Indiát meghódító japán csapatok főparancsnoka. (forrás: Wikipedia)

 

A japánok szigetről szigetre haladva közelítették meg a délkelet-ázsiai korona ékkövének számító Jáva szigetét.

Tengeri csaták árnyékában

800px-karel_doorman_as_lieutenant-commander.jpg

Karel Doorman tengernagy, a távol-keleti holland flotta parancsnoka, akiből halálát követően nemzeti hős lett hazájában. (forrás: Wikipedia)

 

Habár a levegőben és a szárazföldön már a japánok voltak az urak, a gyarmat fő szigetét, Jávát egyelőre nem merték megtámadni a környező tengereken még aktív szövetséges flotta miatt (különösen jelentős szerepet játszottak a japánok elleni küzdelemben a holland tengeralattjárók). Ezen problémájukra végül 1941. február 27-én került pont, amikor a Jávai-tengeren a Takagi Takeo (高木 武雄) tengernagy által parancsnokolt, két nehéz- és két könnyűcirkálóból, valamint 14 rombolóból álló japán flotta megütközött a holland Karel Doorman tengernagy által irányított egyesített holland-amerikai-brit-ausztrál flotta 14 hadihajójával (két nehéz-, három könnyűcirkáló, valamint kilenc romboló).

hnlms_de_ruyter.jpg

Doorman tengernagy zászlóshajója, a De Ruyter cirkáló nem sokkal a Jáva-tengeren vívott csata előtt. (forrás: Wikipedia)

 

dutch_cruiser_java_under_japanese_attack_in_february_1942_1.jpg

Japán bombák becsapódása a holland Java cirkáló mellett. A holland flotta máig utolsó nagy ütközete súlyos szövetséges vereséggel zárult. (forrás: Wikipedia)

 

A japán flotta megsemmisítő vereséget mért a szövetségesekre a hagyományos tengeri ütközetben: Doorman tengernagy a zászlóshajójával, a De Ruyter cirkálóval együtt merült hullámsírba, miközben négy másik szövetséges hajó is a tenger fenekén végezte (a japánok torpedói négy saját csapatszállító hajót pusztítottak el, így súlyosabb veszteséget okozva maguknak, mint az ellenség), másnap pedig megkezdődött a várva várt japán partraszállás Jáva szigetén...

Egy nappal később a japánok egy másik szövetséges tengeri kötelékre is vereséget mértek a Szunda-szorosban.

collectie_tropenmuseum_japanse_invasie_op_java_tmnr_10001990.jpg

A vég kezdete: japán csapatok partraszállása Jáva szigetén. (forrás: Wikipedia)

 

Miután a szövetségesek a tengeren is elvesztették fő erejüket, az ellenállás már nem tartott ki sokáig a szárazföldön: a holland gyarmati kormányzat és a haderő egy részének Ausztráliába evakuálását követően 1942. március 9-én a hollandok (pontosabban ter Poorten altábornagy és a helyi holland kormányzó, a rövid és szép nevű Alidius Warmoldus Lambertus Tjarda van Starkenborgh Stachouwer) letették a fegyvert a japánok előtt: több, mint százezer katona került hadifogságba. Sokan közülük már nem érték meg a háború végét.

light_tank_mkv1b.jpg

Brit harckocsi Szumátra szigetén. A mindössze néhány ezer fős szövetséges (brit, ausztrál és amerikai) erősítés nem bizonyult elegendőnek a japánok megállítására. (forrás: Wikipedia)

 

Nagy ismertségre tett szert az Abraham Crijnssen nevű holland aknakutató hajó, amely a jávai-tengeri csatát követően úgy menekült el a japán repülőgépek elől, hogy legénysége teletűzdelte növényekkel a hajót, így nappal szigetnek álcázva azt - éjszaka pedig teljes sebességgel "száguldottak" Ausztrália felé, amit aztán el is értek.

A megszállás után

knil_troops.jpg

Az Ausztráliában újjászervezett holland távol-keleti csapatok egyik alakulata Melbourne-ben 1943-ban. (forrás: Wikipedia)

 

Holland Kelet-India lakói közül sokan felszabadítóként köszöntötték a japánokat, akik igyekeztek egy japánbarát helyi kormányzatot kialakítani - cserébe a háború végéig nem kellett számolniuk jól szervezett helyi ellenállással -, miközben fő céljuk az ország nyersanyagkincsének háborús célokra történő felhasználása lett (cseberből vederbe). A holland gyarmati közigazgatás Ausztráliában került újjászervezésre: előbb Melbourne, majd Brisbane lett a gyarmati kormány ideiglenes fővárosa.

aileu--1_1.jpg

A japánok megszállták a portugál uralom alatt álló Kelet-Timort is annak ellenére, hogy Portugália deklaráltan semleges volt a második világháborúban. Nem kockáztathatták meg, hogy az érintetlenül hagyott európai területet támaszpontként használják a szövetségesek. (forrás: Wikipedia)

 

Az 1941 decembere és 1942 márciusa közti összecsapásokban közel kétezer-négyszáz holland és szövetséges katona vesztette életét, miközben a japánok vesztesége kevesebb, mint hétszáz fő volt.

Eközben a szintén a kontinensre menekült egységeket újjászervezték: az Ausztrál Királyi Légierő kötelékében négy holland repülőszázad harcolta végig a háborút, miközben a gyalogos egységek kis számban 1944-től kerültek bevetésre Új-Guineán és Borneón, hogy aztán 1945-től a gyarmatuk visszaszerzéséért harcoljanak a függetlenségpárti indonéz erőkkel egészen 1949-ig. De az már egy másik történet.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2616608950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2021.08.31. 17:33:00

Kösz, ez jó írás, kezdésnek, egy elég ismeretlen területéről a II VHnak. Csak H.S Commager könyvben olvastam az ABDACOmról, a vesztes csatáról. És James Clawell Patkánykirályában van néhány utalás Holland Kelet-Indiára. Na meg, a Boldog Karácsony Mr Lawrence ! film játszódik nagyrészt egy itteni fogolytáborban.
süti beállítások módosítása