Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A győzelem napja

2022. május 09. - FuraTermék

Május 9-e van, a modern kori Oroszország történetének egyik (ha nem a) legfontosabb ünnepnapja - a szövetségesek által a náci Németország felett aratott második világháborús győzelem emléknapja (День Побе́ды), amelynek idén különös jelentőséget biztosít a tény, hogy jelenleg is dúl az oroszok véres háborúja Ukrajnában.

2020_moscow_victory_day_parade_058.jpg

Az orosz trikolórt idéző égi kötelék áthúzása a Vörös tér felett. (forrás: Wikipedia)

 

Mivel nem aktuálpolitikai blog vagyunk, ezért most sem a harctéri eseményekkel foglalkozunk, hanem bemutatjuk nektek a moszkvai győzelem napi katonai parádék rövid történetét!

A kezdetek

800px-field_marshall_keitel_signs_german_surrender_terms_in_berlin_8_may_1945_restoration.jpg

Wilhelm Keitel vezértábornagy a Berlin melletti Potsdamban aláírja a feltétel nélküli megadásról szóló dokumentumot 1945. május 8-án éjjel. (forrás: Wikipedia)

 

A németek 1945 májusában két alkalommal is aláírták a feltétel nélküli fegyverletételről szóló okiratot: először május 7-én a franciaországi Reimsben, majd másnap - Sztálin akaratának megfelelően - a Berlin melletti Potsdamban. Mivel Moszkvában az aláírás pillanatában már május 9-e volt, ezért a Szovjetunió a háborút követően ezen a napon emlékezett meg a történelem legpusztítóbb konfliktusának (egyszersmind a Nagy Honvédő Háborúnak) a végéről.

parad_pobedy_1945.jpg

A Nagy Honvédő Háborúban elért győzelem tiszteletére 1945. június 24-én Moszkvában megtartott díszszemlén felvonultatták, majd egy halomba dobálták a legyőzött Németország hadi lobogóit. (forrás: Wikipedia)

 

Alig két hónappal később, június 24-én Moszkva központjában, a Vörös téren megtartották a szovjet főváros történetének legnagyobb katonai parádéját: a Vörös Hadsereg és a Vörös Flotta negyvenezer katonája (plusz néhány lengyel alakulat) és a haderő 1850 technikai eszköze vonult fel a teljes szovjet vezérkar előtt - az ünnep csúcspontjaként a legyőzött Németországból zsákmányolt lobogókat a Lenin mauzóleum falához dobálták.

A napot pedig hatalmas tűzijáték zárta.

A szovjet időkben

Az ezt követő évtizedekben a szovjet vezetés nem helyezett különösebben nagy hangsúlyt május kilencedikére - már ami a katonai parádét illeti, a "Kinek nagyobb a hímvesszője?" című nemzetközi verseny fő szovjet eseménye ugyanis a NOSZF (Nagy Októberi Szocialista Forradalom) november hetedikei évfordulója volt: ekkor vonultatták fel a vadonatúj technikát, a rakétákat, és a büszkébbnél büszkébb állományt a Vörös téren.

1024px-_5.jpg

Rogyion Malinovszkij marsall, a Szovjetunió honvédelmi minisztere az 1965-ös díszszemlén. (forrás: Wikipedia)

 

Ennek köszönhetően csak néhány, kerek évfordulón tartottak katonai díszszemlét a szovjet fővárosban május 9-én: 1965-ben, 1985-ben és 1990-ben. Az 1985-ös eseményen a lengyel és a csehszlovák néphadsereg díszegységei is felvonultak a győzelem emlékére. 

Hogy a régi viccet egy kicsit kiforgassuk: ilyenkor is szabad volt ünnepelni, csak arra kellett figyelni, hogy ez ne okozzon nagyobb örömöt november hetedikénél.

Oroszország legnagyobb (?) ünnepe

800px-rian_archive_94459_a_parade_of_wwii_veterans_in_red_square.jpg

A Szovjetunió felbomlását követő első díszszemle 1995-ben még a szovjet időket idézte - ekkor még haditechnika felvonultatására nem került sor. (forrás: Wikipedia)

 

1991-ben megszűnt a Szovjetunió, a helyén létrejövő tagköztársaságok pedig vegyes érzelmekkel viszonyultak az egykori vörös óriás legnagyobb történelmi sikerének megünnepléséhez - a balti köztársaságokban értelemszerűen nem lett népszerű esemény, a többi országban viszont (egy ideig) megmaradt a nemzeti identitás egyfajta építőkövének.

2020_moscow_victory_day_parade_015.jpg

Tisztelegj! (forrás: Wikipedia)

 

Oroszországban 1991 és 1994 között nem rendeztek díszszemlét a Vörös téren május 9-én (és az év más napján sem), ami az ország akkori gazdasági és társadalmi állapotát figyelembe véve talán nem meglepő. 1995-től aztán rendszeresen megtartják Moszkvában a győzelem napi felvonulást, amely a 2000-es évektől az újonnan magára találó orosz haderő első számú hardverbemutatójává lépett elő.

_-14.JPG

A 2015-ös díszszemlén mutatkozott be a T-15-ös, Armata néven is ismert harckocsi, amely modern, 21. századi haditechnika. A hatalmas költségek és a fejlesztési nehézségek miatt azóta sem állították hadrendbe. (forrás: Wikipedia)

 

s-400_sams_during_the_may_parade_2010.jpeg

Az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer világszinten is az egyik legfejlettebb légvédelmi komplexum, amely Ukrajnában is bizonyította képességeit. (forrás: Wikipedia)

 

1024px-_70-_55.jpg

Egy Il-78-as légi utántöltő üzemanyag-átadást szimulál egy Tu-160-as nehézbombázó számára a Vörös tér feletti áthúzás során. A győzelem napi díszszemle a légierőnek is komoly lehetőséget biztosít a legújabb fejlesztések és a már meglévő eszközök működőképességének prezentálására. (forrás: Wikipedia)

 

A kerek évfordulókon (2005, 2010 és a többi) általában a szokottnál is nagyobb létszámú felvonulást tartanak - a boldog békeidőkben számos külföldi haderő és politikus képviseltette magát a továbbra is a Vörös téren felállított tribünön ünneplő állami vezetők és sajnos egyre fogyatkozó számú veteránok előtt elvonuló díszelgő egységekben. 

1024px-2020_moscow_victory_day_parade_023.jpg

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban május 9. helyett június 24-én tartották meg a hagyományos díszszemlét, a legelső hetvenötödik évfordulóján. Szép számmal vonultak fel korhű egyenruhába bújtatott katonák. (forrás: Wikipedia)

 

Ebből a szempontból az eddigi legszínesebb május kilencedike - amely a mostani helyzetet tekintve sokáig az is marad - a 2010-es volt, amikor az egykori győztes hatalmak (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország) és volt szovjet tagköztársaságok (mínusz balti államok, Grúzia és Ukrajna) díszegységei is részt vettek a felvonuláson.

2010_moscow_victory_day_parade-6.jpeg

Egy darabig ilyet biztosan nem fogunk látni: amerikai díszegység a 2010-es parádén. (forrás: Wikipedia)

 

2020-ban az éppen akkoriban kirobbanó koronavírus-járvány a májusi ünnepnek is betett: a korlátozások miatt végül az 1945-ös parádé évfordulóján, június 24-én tartották meg az aktuális díszszemlét. A moszkvai katonai parádé immáron hagyományosan a legmodernebb orosz szárazföldi és légi haditechnika első számú bemutató rendezvénye - a haditengerészet büszkeségeit a földrajzi korlátok miatt a flotta főhadiszállásán, Szentpéterváron tartott hasonló eseményen prezentálják a nagyérdeműnek. 

1024px-_70-_48.jpg

Nurszultan Nazarbajev egykori kazah elnök második világháborús veteránok társaságában a 2015-ös díszszemlén. (forrás: Wikipedia)

 

Az események csúcsának egyértelműen a repülőgépek és helikopterek látványos áthúzása számít a Vörös tér felett.

russian_air_force_helicopters_over_red_square_as_part_of_the_flypast_for_the_2015_victory_day_parade.jpg

Madártávlatból. (forrás: Wikipedia)

 

Értelemszerűen a televíziók élőben közvetítik a parádét, amelynek része a himnusz eléneklése az elnök beszédét követően.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr9417826513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2022.05.10. 20:37:48

Hagyományos fegyverzetű hadseregét tekintve Oroszország nem áll jól Ukrajnában. Az eddigi győzelem napi felvonulások közül a 2010-es, a 2015-ös és az idei sajátos. Az ideiről:
eremitha.blog.hu/2022/05/08/gyozelem_napi_felvonulas_moszkvaban_egy_tortenelmi_hagyomany_hattere

bontottcsirke 2022.05.11. 06:39:06

A közvetítést az orosz állami tévé pornósztár csajokkal próbálták feldobni, hogy ellensúlyozzák a tökrészeg kivénhedt kommunista tábornokok látványát. A haditechnika azt jelenti, hogy elálló bádoglemezek , zöld festéssel, kartonharckocsik meg minimum 40 éves repülők?
süti beállítások módosítása