Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Viva Las Vegas!

A világ esküvő-fővárosa

2022. június 06. - FuraTermék

Az egyesült államokbeli Nevada állam legnépesebb települése, Las Vegas az utóbbi évtizedekben elsősorban kaszinóiról vált világszerte ismertté (azon túl, hogy az 1950-es években az amerikai haderő rendszeres tűzijátékot rendezett a lakosok számára) - de nem csak ezek vonzzák az évente több százezer bel- és külföldi turistát a városba, hanem egy könnyített szolgáltatás is.

las_vegas_skyline_at_night_north_7314937576.jpg

Éjjeli panoráma Las Vegasban. (forrás: Wikipedia)

 

Nézzük meg, miért hívják az ezüstvárost a világ esküvő-fővárosának is!

Las Vegas tulajdonképpen Nevada állam törvényeit használta fel akkor, amikor egy egész iparág települt az esküvő-szervezésre a városban: az állami szabályozás ugyanis az Egyesült Államok más részeihez képest meglehetősen megengedő az esküvői engedélyek kiadása tekintetében; míg máshol akár vérvizsgálatra is szükség lehet az engedély beszerzéséhez (abba ne menjünk bele, hogy erre miért van szükség...), addig a sivatagi államban ehhez elég néhány űrlapot kitölteni, 77 dollár kezelési költséget befizetni és akár már másnap egybekelhetünk választott kedvesünkkel.

1024px-wedding_chapels_las_vegas.jpg

Színesebbnél színesebb esküvői kápolnák várják a házasodni vágyókat. (forrás: Wikipedia)

 

A házasságkötés szabályainak egyszerűsítése tudatos döntés volt a nevadai törvényhozók részéről a turizmus fellendítése érdekében - egyébként az így kiadott engedély egy évig érvényes.

1024px-lvblvdmikerussell.jpg

Gyakran a motel területét sem kell elhagyni, hogy egybekelhessünk kedvesünkkel. (forrás: Wikipedia)

 

Las Vegasban számos kápolna és eskető-helyszín áll rendelkezésre a frigy megkötésére: a legtöbb szálloda rendelkezik ilyennel, de nem egy golfpálya is fel van szerelve a ceremónia lebonyolítására. A legolcsóbb szertartás 75 dollárba kerül, a legdrágább esetében pedig a határ a csillagos ég - lehetőség van tematikus esküvők lebonyolítására is: a legnépszerűbbek kétségtelenül az Elvis-témájúak (bár Elvis fotóinak ilyen térű felhasználását éppen a napokban tiltotta meg a jogtulajdonos). A cicomás külső és a gyakran villámgyors lebonyolítás ellenére fontos megjegyezni, hogy az itt bejegyzett házasságok teljesen törvényesek és az egész Egyesült Államokban érvényesek.

1024px-graceland_wedding_chapel_las_vegas.jpg

Az Elvis-témájú esküvői szertartásra vágyók Mekkája, a Graceland-kápolna Las Vegasban. (forrás: Wikipedia)

 

Ilyenkor megeshet, hogy egy Elvis-imitátor bonyolítja le a szertartást, akár magában a Graceland-kápolnában, ahol 1989-ben Jon Bon Jovi is kimondta a boldogító igent.

A Las Vegast is magában foglaló Clark megyében évente száz-százhúszezer esküvői engedélyt adnak ki - ez az összes amerikai menyegző (nagyjából két és félmillió évente) közel öt százaléka. Azt persze nem tudjuk, hogy ezen házasságok közül mennyi bizonyul tartósnak olyankor, amikor az itt megkötött esküvők szinonimái a hirtelen jött, elhamarkodott ötleteknek, de ha elég élelmesek lennének a helyiek, a válóperes ügyvédi irodák piaca is szárnyalhatna...

chapel_of_the_flowers_2.jpg

A virágok kápolnája. (forrás: Wikipedia)

 

Ami Las Vegasban történik, az ott is marad...

 

- Las Vegas marketingeseinek zseniális ötlete

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr6817848671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása