Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Atomvillanás az éjszakában

Atomturizmus Las Vegasban

2018. május 07. - FuraTermék

Dél-Afrika nukleáris programjának felfedezését követően ismét az atomfegyverek világába kalauzoljuk el a Kedves Olvasót - mai posztunkban azonban lesz szerencsejáték és idegenforgalom is, nem csak militarizmus.

welcome_to_fabulous_las_vegas.jpg

Üdvözlőtábla Las Vegasban. (forrás: Wikipedia)

 

Elutazunk tehát az Egyesült Államok egyik leghíresebb (leghírhedtebb) városába, a nevadai Las Vegasba, hogy megtudjuk, mi köze is van a szerencsejáték nemzetközi fővárosának (vagy az Monte-Carlo?) a nukleáris gombafelhőkhöz.

Kísérleti robbantások a javából

A második világháború utolsó hónapjaiban egy Új-Mexikóban végrehajtott kísérleti robbantást és két japán nagyvárosra, Hirosimára és Nagaszakira mért atomtámadást követően az Egyesült Államok elmondhatta magáról, hogy igazi atomhatalom - az emberiség valaha megalkotott legpusztítóbb fegyverének büszke (?) tulajdonosa.

trinity_shot_color.jpg

A világtörténelem első atomrobbantása: a Trinitiy (Szentháromság) fedőnevű tesztet 1945 júliusában hajtották végre Új-Mexikóban. (forrás: Wikipedia)

 

A többek között a magyar származású Teller Ede nevével fémjelzett amerikai atomprogram azonban korántsem volt kiforrottnak mondható. Egyértelművé vált a tudósok (és persze a katonák) számára, hogy még számos kísérletet - és kísérleti atomrobbantást - kell végrehajtani ahhoz, hogy behatóbban is megismerhessék eme rettegett fegyver tulajdonságait.

crossroads_baker_explosion.jpg

A második világháborút követően az Egyesült Államok számos kísérleti atomrobbantását hajtott végre - a tesztek helyszíne a csendes-óceáni Bikini-atoll és térsége volt. (forrás: Wikipedia)

 

A háborút követő években ezen tesztek (melyek közül a legismertebbek és leglátványosabbak a Crossroads-művelet víz alatti robbantásai voltak) helyszíne a Csendes-óceán mikronéziai szigetvilága, konkrétabban a Bikini-atoll és térsége volt (amely ma a Marshall-szigetek nevű ország része). 

És igen, a férfiak által annyira kedvelt fürdőruha, a bikini a Bikini-atollról kapta a nevét - megalkotója, egy francia úriember, bizonyos Louis Reard úgy gondolta, olyan elsöprő hatást fog kiváltani a férfiakból, mint egy méretes atomrobbanás...

800px-fremont_street_1952.JPG

Las Vegas csillaga az 1950-es években kezdett felfelé ívelni. Ebben szerepet játszott az is, hogy a közelben hatalmas katonai komplexum épült ki - számos itt szolgáló katona a kaszinóvárosba járt kikapcsolódni. (forrás: Wikipedia)

 

A szigetvilág azonban hatalmas távolságra volt az Új-Mexikóban (Los Alamos) és az Egyesült Államok számos más vidékén működő nukleáris kutatóközpontoktól, ezért egy ezekhez közelebb fekvő kísérleti telep kialakítása vált szükségessé.

Költözés a kaszinók szomszédságába

Végül Truman elnök döntése értelmében 1951-ben az Egyesült Államok nyugati részén fekvő Nevada államban, az akkoriban már kaszinóiról ismert Las Vegas tőszomszédságában - attól alig száz kilométernyire! - mintegy háromezer négyzetkilométeren (egy kisebb magyar megyényi területen) létrehozták a Nevada Test Site nevű atomkísérleti telepet.

800px-nuclear_artillery_test_grable_event_part_of_operation_upshot-knothole.jpg

Számos kísérleti robbantást hajtottak végre Nevadában. Ezek közül az egyik leglátványosabb az úgynevezett atomágyúval (egy 280 mm-es M65-ös típusú ágyúból nukleáris robbanófejjel felszerelt gránátot lőttek ki) végrehajtott kísérlet  volt. (forrás: Wikipedia)

 

1951 januárjában a Ranger-művelet keretein belül végrehajtották az első nevadai légköri kísérleti robbantást (ennek a robbanóereje kicsiny, alig egy kilotonnányi volt - bár az nézőpont kérdése, hogy mi a kicsiny, a robbanás epicentrumában lévő esetleges áldozat szempontjából mindegy is...).

1024px-apple-2house_10500_ft_001.jpg

A kísérletek céljából számos épületet húztak fel a tesztzónában, hogy a nukleáris detonáció pusztító hatását tudják vizgsálni. (forrás: Wikipedia)

 

A Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák nagyjából húsz kilotonna robbanóerővel bírtak - azaz húszezer tonnányi hagyományos robbanóanyag hatóerejével. A később rendszerbe állított hidrogénbombák ennek akár ezerszeres erejével is rendelkezhettek.

A következő mintegy tíz év során megannyi kísérletet hajtottak végre - miután az USA csatlakozott a nemzetközi atomcsend-egyezményhez 1963-ban, föld alatti robbantások formájában végeztek teszteket. Az utolsó nevadai nukleáris kísérleteket az 1990-es évek elején végezték el, azóta Las Vegas mellett is él az atomcsend...

exercise_desert_rock_i_buster-jangle_dog_002.jpg

Nem egy teszt során - mintegy élő próbababaként - katonák százait vezényelték közvetlenül a robbanás után a sugárszennyezett zónákba. (forrás: Wikipedia)

 

- Smith közlegény, mit tesz, ha atomvillanást lát? - kérdezi az őrmester.

- Jelentem, leveszem a sisakom.

- Miért, maga szerencsétlen?!?!

- Jelentem azért, hogy nehogy a nyakamba folyjon.

 

Atomturizmus

nnsa-nso-787.jpg

Las Vegasba számos ember csak azért látogatott az 1950-es években, hogy atomrobbanást lásson. A teszteket gyakran alig száz kilométernyire a várostól hajtották végre. (forrás: Wikipedia)

 

Las Vegas feltörekvő idegenforgalma az 1940-es és 1950-es évek fordulóján évente több százezer embert vonzott a nevadai nagyvárosba. Mivel a légköri kísérleti atomrobbantások pontos ideje ismert volt - ilyenkor a hatóságok figyelmeztették a lakosságot -, sok ezer ember csak és kizárólag azért látogatott ide, hogy részese lehessen a látványnak. A nevadai tesztközpont környékét természetesen lezárták, azonban a környező hegyekből is sokszor nyílt lehetőség az atomvillanást követően kialakuló gombafelhő megfigyelésére és megörökítésére.

nts_warning_handbill.jpg

A tesztekről azért tájékoztatták a civil lakosságot is. (forrás: Wikipedia)

 

A gombafelhők mellett kétségtelenül az éjszakai atomvillanások számítottak a leglátványosabbaknak - a robbantások nyomán légkörbe jutó radioaktív részecskékkel akkoriban még nem nagyon foglalkoztak (legalábbis a civilek, mert a katonaság nem egyszer közvetlenül a robbanások után küldött több ezer katonát az epicentrum közelébe a hatások felmérésére).

800px-usgs_nts_detonations.png

Számmal jelölt területek (Area) a tesztközpontban. A híres-hírhedt 51-es terület (Area 51) is ennek köszönheti nevét - bár a szigorúan titkos támaszpont nem része a Nevada Test Site-nak. (forrás: Wikipedia)

 

Az 1962. július 17-én végrehajtott utolsó amerikai légköri atomrobbantást követően aztán leáldozott a Las Vegas-i atomturizmusnak - kénytelenek voltak megmaradni a hagyományos, szerencsejáték- és szállodaiparra építő idegenforgalomnál (bár abban még napjainkban is nagyot tudnak alkotni).

S hogy még egyszer nyomatékosítsuk: az 1950-es években az amerikai kormány hozzájárulásával egy - akkoriban - hatvanezer civil által lakott város közvetlen szomszédságában hajtottak végre kísérleti atomrobbantásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr413858014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2018.05.09. 07:39:13

A halál mindig is jó biznisz volt.

A viccet én úgy ismertem, hogy:
- Közlegény! Mit kell csinálni, ha atomvillanást lát?
- Jól meg kell nézni, mert többet úgyse fogunk látni.
süti beállítások módosítása