Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Musztángok a prérin

2023. szeptember 18. - FuraTermék

A végtelen prérit átszelő vonatot lóháton üldöző indiánok képe a számos western témájú alkotásnak köszönhetően gyakorlatilag beleégett az emberiség kollektív emlékezetébe - kevesebben tudják azonban, hogy jó fél évezreddel ezelőtt az amerikai őslakos közösségek még nem ismerték a lovakat, ugyanis az amerikai kontinenseken több tízezer évvel ezelőtt kihaltak az itt honos fajtáik.

800px-arizona_2004_mustangs.jpg

Musztángok a prérin (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban annak járunk utána, hogyan alakult ki mégis egy mára ikonikussá váló, vadon élő fajta, amely egy autómárkát is megihletett. Következzen a musztángok története!

Kolumbusz Kristóf (avagy Cristóbal Colón) 1492-ben három hajójával együtt útra kelt, hogy feltérképezzen egy tengeri útvonalat a fűszerek hazájába, Indiába - néhány hónap után meg is pillantották a szárazföldet, amely azonban nem a dél-ázsiai szubkontinenshez tartozott, hanem egy addig ismeretlen földrészhez, bár a felfedező úgy halt meg, hogy azt hitte, célba ért.

battle_spanish_otomies_metztitlan.jpg

Hernán Cortés maroknyi konkvisztádor és tizenhat ló segtségével hódította meg az Azték Birodalmat. (forrás: Wikipedia)

 

Néhány évtizeddel később, a 16. század elején már tudták, hogy megtalálták az Újvilágot, s a spanyolok meglehetős vehemenciával hozzá is láttak, hogy elfoglalják maguknak, számtalan őslakos civilizációt döntve ezzel romba. A hódítók hajókon érkeztek, de a szárazföldön való közlekedéshez hoztak magukkal lovakat is - ezen páratlanujjú patások segítségével foglalta el Hernán Cortés az Azték Birodalmat. Az idők során a lovak közül számtalan elszabadult, így néhány évszázad alatt hatalmas vadon élő populáció alakult ki Észak-Amerikában - részben ezeket hasznosítva, részben csere útján jutottak hozzá az őslakos közösségek a lovakhoz.

final_dispersal_map.jpg

A musztángok észak-amerikai elterjedésének feltételezett útvonala és ideje. (forrás: Wikipedia)

 

A 19. század elején Mexikótól Kanadáig már mintegy egymillió ló élt vadon, gyakran hatalmas csordákba verődve - ekkortól kezdték széles körben illetni a "mustang" szóval a hátasokat, amely egy spanyol kifejezésből, a "mesteño"-ból ered; ennek jelentése vad, elkóborolt, csavargó.

Az egyszerűség kedvéért fajtaként hivatkoztunk a musztángokra, de valójában nem lehet egyetlen fajtaként leírni, olyan sokszínű génállománnyal rendelkeznek az évszázadok során vándorló életet folytató lovak leszármazottjai.

1024px-buffalo_bill_wild_west_show_c1899.jpg

Buffalo Bill vadnyugati showjának plakátja megannyi musztánggal. (forrás: Wikipedia)

 

Az erős, zömök testfelépítésű, dús sörénnyel és farokszőrzettel rendelkező musztángok kiválóan alkalmazkodtak a gyakran zord és szélsőséges észak-amerikai időjáráshoz - részben ennek köszönhetően alakult ki vad természetük, amely miatt hosszú időn keresztül nagy kihívást jelentett az embernek megszelídíteni, betörni.

Nem véletlen, hogy a Ford az 1964-ben bemutatott, azóta is több szériában gyártott sportautóját ("pony car") a Mustang névre keresztelte.

1967_ford_mustang_coupe_2015-07-03_01.jpg

Egy 1967-es évjáratú Ford Mustang. (forrás: Wikipedia)

 

A gyorsan terjeszkedő Egyesült Államok nyugati vidékeit benépesítő új telepesek közül sokan kártevőként tekintettek a musztángokra (mert "felfalták" a szarvasmarha-csordák elől a füvet), ezért sokáig vadászták - még a 19-20. század elején is ezerszámra lőtték ki a musztángokat húsukért és bőrükért. 

Frank Hopkins, a 19. század második felének híres cowboya (aki megjárta Little Bighorn csatamezejét is) egy musztáng, Hidalgo hátán nyerte meg az 1890-ben rendezett 3000 mérföldes távlovaglóversenyt az Arab-sivatagban.

mustang_utah_2005_2.jpg

Szabadon vágtázó musztángok Utah államban. (forrás: Wikipedia)

 

Napjainkban körülbelül százezer musztáng él szabadon az Egyesült Államokban és Kanadában - nagy részük a még ma is jobbára lakatlan Nevada állam területén. Előbbi országban a musztángok szövetségi védelem alatt állnak: elpusztításuk törvénybe ütköző cselekedetnek minősül. Manapság már nem csak szabadon élnek, hanem kifejezetten tenyésztik is a vad természetű lovakat, így számuk a jövőben várhatóan csak emelkedni fog.

spanishmustangsofcorolla.jpg

Musztángok az észak-karolinai tengerparton. Itt jól látható zömök, masszív testfelépítésük. (forrás: Wikipedia)

 

2006_nv_proof.png

Nevada állam által 2006-ban kibocsájtott negyeddolláros érme, rajta vágtázó musztángokkal. (forrás: Wikipedia)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1918214843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása