Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A földönkívüliek városa

A roswelli incidens és utóélete

2023. június 05. - FuraTermék

Az Új-Mexikó államban fekvő Roswell minden bizonnyal egyike lenne az észak-amerikai kontinensen ezrével fellelhető, az átlagember számára teljesen ismeretlen városnak, ha több, mint hetven évvel ezelőtt nem történt volna a határában egy mára már rejtélyekkel, legendákkal és misztikummal körbelengett esemény.

roswellnm.jpg

Roswell egyike lenne a több száz hasonló amerikai városnak, ha 1947-ben nem történik egy esemény... (forrás: Wikipedia)

 

De ez az esemény bekövetkezett, Roswell pedig felkerült a nemzetközi térképre, mint a világ ufó-fővárosa. Mai barangolós posztunkban ennek történetét mutatjuk be nektek röviden!

Élet a sivatagban

Az Egyesült Államok Új-Mexikó államában mintegy 77 négyzetkilométeren fekvő, napjainkban közel 50 ezer ember által lakott Roswell hosszú időn keresztül az őslakos törzsek szállásterülete volt, az első európai bevándorlók csak a 19. század második felében érkeztek a Mexikótól 1848-ban elhódított területre.

historical-museum.jpg

Ez az 1900-as évek elején épült családi ház ma a roswelli helytörténeti múzeumnak ad otthont. (forrás: Wikipedia)

 

A környék lakóinak a következő évtizedekben elsősorban a mezőgazdaság jelentette a fő megélhetési forrást, a 19-20. század fordulóján pedig a vasút is megérkezett, kisebbfajta népességrobbanást idézve elő a meglehetősen kietlen új-mexikói sivatagban.

800px-roswell_new_mexico_flood.jpg

Habár sivatagos területen fekszik, néha előfordulnak villámárvizek, mint a fenti, 20. század elején készült felvételen is látható. (forrás: Wikipedia)

 

A következő lépcsőfokot a második világháború, illetve az arra való felkészülés jelentette, amikor az Egyesült Államok hadseregének légiereje 1941-ben megnyitotta Roswell mellett légitámaszpontját, ekkor még Roswell Army Air Field (a Hadsereg Roswelli Repülőtere) néven (később Walker Air Force Base lett a neve). A háború végétől több ezer német hadifoglyot helyeztek el a Roswell környéki táborokban, akik a helyi mezőgazdaságban és építőiparban dolgoztak néhány évig.

Az incidens

b-29-509-walker.jpg

B-29 Superfortress nehézbombázó, amely az amerikai nukleáris erők ökle volt az 1940-es évek második felében. Ilyen gépen állomásoztak a roswelli légi támaszponton is. Talán felkeltették a földönkívüliek figyelmét? (forrás: Wikipedia)

 

A második világháborút követően az itteni repülőtér lett a honi támaszpontja a légierő legendás 509. bombázóezredének (509th Bomb Wing), amely a Hirosima és Nagaszaki ellen végrehajtott atomtámadásokkal írta be magát a történelemkönyvekbe - 1947-ben, amikor történetünk kezdetét veszi, ez az alakulat volt az elsőszámú, nukleáris csapásmérésre felkészített egység az Egyesült Államokban.

Később, az 1960-as évek közepéig SM-65F Atlas interkontinentális ballisztikus rakétákkal felszerelt alakulatok is állomásoztak a környéken.

roswelldailyrecordjuly8_1947.jpg

A helyi lap ominózus cikke az állítólagos űrhajó-szerencsétlenségről. (forrás: Wikipedia)

 

1947. július 8-án az egyik helyi lap, a Roswell Daily Record tájékoztatta a környék nagyérdeműjét, hogy az egyik helyi farmer földjén egy földönkívüli űrjármű, pontosabban egy repülő csészealj (flying saucerzuhant le. A derék gazda a megtalált fémdarabokból többet is bevitt a helyi sheriff irodájába, aki értesítette a légibázist - a bázis parancsnoka az 509. ezred hírszerző tisztjét, Jesse Marcel őrnagyot bízta meg az ügy kivizsgálásával.

A légi támaszpont sajtótisztje közben megerősítette, hogy tényleg egy repülő csészealj darabjait találták meg.

marcel-roswell-debris_0.jpg

Jesse Marcel őrnagy, a roswelli légi támaszpont hírszerző tisztje bemutatja a sajtónak a Roswell melletti farmon lezuhant léggömmb roncsait - állítólag a helyszínre kiérkező katonák egyáltalán nem ilyen darabokat távolítottak el... (forrás: Wikipedia)

 

ramey-dubose-debris.jpg

Roger Ramey dandártábornok (b), az ügy kivizsgálásával (konteó-hívők szerint az eltussolásával) megbízott légierős bizottság vezetője vizsgálja a roncsokat a sajtó képviselői előtt. (forrás: Wikipedia)

 

A hivatalos vizsgálat (amely magában foglalta a terület megtisztítását a roncsoktól) végül azzal az eredménnyel zárult, hogy az állítólagos csészealj valójában egy meteorológiai ballon volt - amelyet az akkor még szigorúan titkos Mogul-projekt részeként engedtek fel a magasba az esetleg szovjet kísérleti atomrobbantások megfigyelése céljából, s amelynek részleteiről természetesen az amerikai kormányzatnak esze ágában sem volt tájékoztatni a nagyérdeműt; még jól is jött nekik, hogy a földönkívüliekre foghatják az egészet, s közben készülhetnek a szovjetekkel vívandó utolsó háborúra.

mogul_balloon_train_usaf_1995.png

Kiképző ballon, amelyet a Mogul-program részeként fotóztak. A felvétel hosszú ideig "Szigorúan titkos!" minősítésű volt. (forrás: Wikipedia)

 

Az UFO (ufó) kifejezést egyébként sokan a földönkívüliek szinonimájaként aposztrofálják, pedig a mozaikszó csupán az "Unidentified Flying Object", azaz "azonosítatlan repülő tárgy" meghatározást takarja.

Tehát bármi lehet ufó, amit az égen repülni látunk (látni vélünk), de nem tudjuk, hogy pontosan mi az.

A földönkívüliek városa

Néhány hét után a lelkesedés alábbhagyott Roswell iránt, három évtizeddel később, 1978-ban a média (annak is a búvár bulvár része) azonban újra felkapta a sztorit - az egykori hírszerzőtiszt Marcel ekkor már úgy nyilatkozott, hogy szerinte elképzelhető a roncsok földönkívüli eredete.

flag_of_roswell_new_mexico_svg.png

Roswell zászlaja, amely jelképezi az őslakos hagyományokat... (forrás: Wikipedia)

 

Hogy mi az igazság, azt nem tisztünk eldönteni,, az viszont biztos, hogy az addig átlagos, szürke hétköznapi életet élő Roswell kapva kapott az alkalmon, pontosabban a nemzetközivé duzzadó ismertségen: az elmúlt évtizedekben szépen-lassan (de szisztematikusan) egy teljes brandet építettek fel a földönkívüliek köré, amelynek köszönhetően ma már az idegenforgalom (ha-ha-ha) biztosítja a város bevételeinek nagyobb részét.

A koronavírus-járvány persze betett ennek az üzletnek is, de az utóbbi egy-két évben újra elkezdett talpra állni Roswell és környéke.

roswell_nm_logo.png

...és emblémája, amely jelképezi, hogy a város a modern időkben miből tartja fenn magát. Köszönet az idegeneknek! (forrás: Wikipedia)

 

Az arculatváltás része volt egy új címer elfogadása a városi tanács által, de új szlogent is találtak Roswellnek: "All America City - Alien City", azaz "Teljesen amerikai város - az idegenek városa". A település sétálóútjait a csillagvilágos éjszakákon (és természetesen a felhős esteken is) földönkívüli fejű kandeláberek világítják be, szinte mutatva az utat a világ talán egyetlen repülő csészealj-formájú McDonald's-ának bejáratához...

tripadvisor_com.jpg

Egy földönkívüliek tematikája köré idegenforgalmat építő városban a helyi gyorsétterem is emlékeztessen egy repülő csészealjra... (forrás: tripadvisor.com)

 

...vagy éppen az ufómúzeumhoz, amely nem csak a földönkívüliek állítólagos látogatásaival kapcsolatos tárgyi bizonyítékokat (?) és dokumentumokat mutat be a kíváncsi (és fogékony) nagyérdeműnek, hanem kutatóközpontként is funkcionál.

800px-international_ufo_museum_and_research_center_roswell_new_mexico.jpg

A roswelli (nemzetközi) ufómúzeum, amely kutatóintézet is egyben. (forrás: Wikipedia)

 

Ha pedig szomjunkat alkoholmentes üdítővel szeretnénk csillapítani, választhatunk a számos, idegenekkel díszített automata közül - de a már említett helyi lap is működtet idegenes webáruházat.

tellmewhereonearth_com.jpg

Italautomata roswelli módra. (forrás: tellmewhereonearth.com)

 

De hogy ne csak a földönkívüliek vigyék el a blogunkon nem létező show-t, zárásként megemlítjük, hogy Roswell nem csak az ufókról híres; a közeli légi támaszpont ugyan már régen bezárt, de azért a városban működik az állami katonai akadémiaként funkcionáló New Mexico State Military Institute, valamint itt van az amerikai székhelye a Nemzetközi Rendvédelmi Akadémiáknak (International Law Enforcement Academy), amely a rendőri szervek tagjainak biztosít továbbképzést - hogy a helyi buszgyárról és mozzarellát készítő üzemről már ne is beszéljünk.

Nem fogunk.

njtmillennium4101c8nx.jpg

Helyben készült busz. A sors úgy hozta, hogy Roswell ne a tömegközlekedési eszközök gyártásáról legyen ismert. (forrás: Wikipedia)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2818134088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása