Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A világvége-dal

A Turner-féle végítélet-videó

2022. november 14. - FuraTermék

A televíziózás hőskorában, amikor egy-egy adó még nem sugárzott a nap huszonnégy órájában, az adás kezdetét és végét is jellegzetes szignállal jelezték. De mi a helyzet egy olyan adóval, amely folyamatosan sugároz?

cnn_svg.png

Az 1980-ban elindult, azóta nemzetközi hírnévre szert tevő non-stop hírtévé, a CNN logója. (forrás: Wikipedia)

 

Egy amerikai üzletember frappáns (?) megoldást eszelt ki erre. 

Az 1938-ban született Robert Edward "Ted" Turner igazi "csináld magad" személyiség, aki hosszú évtizedek alatt jelentős befolyást - s nem mellesleg még jelentősebb vagyont - szerzett a médiapiacon végzett tevékenységével. Ennek első fontosabb állomása volt a TBS (Turner Broadcasting System) televíziós hálózat létrehozása az 1960-as években, az igazán nagy durranást pedig az atlantai (Georgia állam fővárosa) székhelyű CNN (Cable News Network) megalapítása jelentette 1980-ban.

ted_turner.jpg

Ted Turner, a CNN alapítója - és 1997-ig tulajdonosa - egy 1999-es felvételen. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunk szempontjából ennek azért van jelentősége, mert a CNN volt a világ első folyamatosan (a nap huszonnégy órájában) sugárzó hírtelevíziója, s mint ilyen, nélkülözte az adás kezdetét és végét jelző szignálokat. Pontosabban a kezdő szignált nem: 1980. június 1-jén az Egyesült Államok himnuszával vette kezdetét az adás a később világszerte jelentős médiapiaci tényezővé váló televízión, s az alapító ígérete szerint a technikai problémákat leszámítva - például a műhold-jel kiesése - a CNN az idők végezetéig sugározni fog.

A CNN adásának első órája 1980--ból. (forrás: Youtube)

A manapság különböző alapítványok számára juttatott pénzadományairól híres alapító (aki 1997-ig birtokolta a csatornát) azonban gondolt a végre is: még a csatorna beindulása előtt rendelt egy videófelvételt arra az esetre, ha valamilyen okból - atomháború, aszteroida-becsapódás, földönkívüli invázió, satöbbi - eljönne a világvége. Az eleinte csak házon belüli legendának számító felvételről az 1980-as évek végén reppent fel a pletyka, hogy talán valós lehet - a nagyközönség végül csak 2015-ben láthatta először a végítélet-videót, amit 2009-ben egy akkor a CNN-nél dolgozó gyakornok rögzített (engedély nélkül).

impact_event.jpg

Művészi rajz egy aszteroida becsapódásáról - Turner terve szerint a CNN csak a világ végén fogja megszakítani adását (ha ezen múlik, reméljük, örökké sugározni fog a csatorna). (forrás: Wikipedia)

 

A felvételen az Egyesült Államok haderőnemeinek (hadsereg, légierő, haditengerészet, tengerészgyalogság) közös zenekara játssza el a 19. századból származó egyházi éneket, a Nearer My God To Thee-t, amelyet magyar nyelven leggyakrabban "Közelebb, közelebb, Uram, hozzád!" vagy "Hadd menjek Istenem, mindig feléd!" címmel énekelnek.

Az Egyesült Államokban a felvételre úgy is hivatkoznak, mint Turner Doomsday Video, azaz "Turner végítélet-videója".

A 4:3-as képarányban rögzített felvételt Turner eredeti szándékai szerint a legeslegutolsó pillanatban kellett volna lejátszani, amely után a CNN - és úgy mellesleg a civilizációnk - megszűnt volna létezni. 

Turner rendkívül optimistán nem számolt a csatorna csődjével; mondjuk ebben - eddig legalábbis - igaza volt.

Reméljük, hogy a népszerű éneket (amely a legendák szerint a Titanicon is felhangzott a hajó elsüllyedése előtt) a továbbiakban is csak egyházi közösségek himnuszaként vagy kórusok előadásában hallhatjuk, s nem lesz szükség a világvége-felvétel lejátszására - egyik csatornán sem.

Zárásként itt a híres-hírhedt felvétel másolata, amely a világvége előtt (alatt) került volna adásba a CNN-en:

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr9017976254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2022.11.16. 19:59:07

Hm, akkor tehát ez volt amin a Szörnyecskék 2 ben viccelődtek...
süti beállítások módosítása