Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A Lego

2023. március 27. - FuraTermék

Dániáról sok minden eszünkbe juthat: a vikingek, az, hogy a második világháborúban a németek egy nap alatt megszállták, vagy éppen Hans Christian Andersen csodálatos meséi.

1024px-lego_color_bricks.jpg

A világszerte népszerű építőkockák. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban pedig bemutatjuk azt a vállalatot, amellyel a modern korban a legtöbben azonosítják a legdélibb és legkisebb skandináv államot: a LEGO-t.

Történetünk 1932-ben egy nyugat-dániai kisvárosban, Billundban kezdődik, ahol ekkor alapított játékgyártó vállalkozást egy szegény sorsú családból származó, negyvenesztendős asztalosmester, Ole Kirk Christiansen. A nagy gazdasági világválság idején Christiansen elvesztette munkáját, nem sokkal később feleségét is, így négy fiúgyermeküket egyedül kellett nevelnie és eltartania - ekkor készített nekik fából különböző játékokat, amelyek annyira megtetszettek nekik, hogy új vállalkozását is e tevékenység köré építette.

A sorozatgyártást a korábbi munkáiból megmaradt faanyag felhasználásával indította el.

ole_kirk_christiansen.jpeg

Az alapító, Ole Kirk Christiansen. Eredeti szakmája asztalos volt, ennek köszönhetően az első legókockák még fából készültek. (forrás: Wikipedia)

 

A vállalkozásnak Christiansen nem sokkal később a LEGO nevet adta, amely egy dán kifejezés, a "Leg godt!" (azaz "Játssz jól!") mozaikszava. 1942-ben egy tűzvész leégette a műhelyét, amelyet követően a nulláról kellett újrakezdenie. 1947-től pénzügyi okok miatt a fánál jóval olcsóbb műanyag-alapanyagra váltott - ekkor még nem tudta, hogy a LEGO-t ezzel indította el a világhírnév felé. Az új alapanyag új építőkockákat eredményezett, amelyek legfőbb újdonsága abban rejlett, hogy az építőelemek alja lyukas volt, a tetejükön pedig "bütykök" helyezkedtek el, így a gyerekek könnyedén össze tudták azokat nyomni, majd szét tudták szedni, miközben "építkeztek".

800px-bri-plax_interlocking_building_cubes_hilary_fisher_page_1939.jpg

Az 1940-es évek elején számos építőkocka volt kapható a játékpiacon. (forrás: Wikipedia)

 

Hasonló felépítésű építőkockák már korábban is kaphatóak voltak a piacon, de Christiansen fejlesztette tovább a technikát.

lego_1934_logos.jpg

A Lego első logója... (forrás: Wikipedia)

 

lego_logo_1946.jpg

...és az 1940-es években. (forrás: Wikipedia)

 

A következő években még akadtak gondok a minőséggel, de miután az alapító fiának, az akkor a céget átvető Godtfred Christiansen javaslatára némileg változtattak a LEGO-kockákon, 1958-tól már a ma is ismert kialakítással találkozhattak a vásárlók. 1970-ben már több, mint kilencszáz embert foglalkoztatott a vállalat, amely a következő évtizedekben igazi játék-birodalommá nőtte ki magát: napjainkban a továbbra is Billund központú LEGO-csoport világszerte közel huszonötezer embert foglalkoztat, s a világ számos országában (köztük Magyarországon) működtet gyárakat.

A viszonteladókon túl pedig saját üzletekkel is rendelkezik.

lego_in_1957.jpg

Építkezés 1958-ban. (forrás: Wikipedia)

 

lego_dimensions_svg.png

A szabványosításnak köszönhetően egy ma fröccsöntött Lego-kocka éppúgy kompatibilis a 2020-assal, mint a negyven évvel ezelőtt gyártottal. (forrás: Wikipedia)

 

A népszerű (ezzel párhuzamosan pedig nem olcsó) játék igazi ereje abban rejlik, hogy az egyes gyártási szériák építőelemei teljesen kompatibilisek egymással, térben és időben egyaránt, így a felhasználók (akik között nem csak gyerekek vannak) egészen extrém dolgokat is létre tudnak hozni a legóból. Emellett nem csak építőkockák, hanem játékfigurák (1978-tól) és egyéb kiegészítők is megjelentek a cég kínálatában.

three_lego_minifigures_original_style.jpg

Az első Lego-figurák 1978-ból, még "arc" nélkül. (forrás: Wikipedia)

 

legominifigurehiker.png

A mai Lego-figurák meglehetősen részletgazdagok. (forrás: Wikipedia)

 

Talán nem véletlen, hogy a nyelvbe is beépült a "legózni" kifejezés.

legoland_hovedindgang_1968.jpg

Az első Legoland a dániai Billund mellett az 1960-as években. (forrás: Wikipedia)

 

A LEGO azóta együttműködik számos márkával, így akár Star Wars-, akár Marvel-, akár DC-tematikájú LEGO-szettekkel is találkozhat az ember a boltok polcain - a dán vállalat még a szórakoztatóiparba is betört, amit a Legoland-vidámparkok és a számtalan LEGO-tematikájú rajzfilm és mozifilm is bizonyítanak (a számítógépes játékokról nem is beszélve); ennek köszönhetően a vállalat bevételeinek egy jelentős része ma már nem a kis kockák értékesítéséből, hanem ezekből a jogdíjakból származik.

800px-kladno_cz_lego_factory_from_ne_007.jpg

Csehországi Lego-gyár. (forrás: Wikipedia)

 

arburg_lego.png

A dániai központban megtervezett minták alapján ilyen gépek készítik a műanyag Lego-kockákat és figurákat. (forrás: Wikipedia)

 

Persze a kis kockák nem csak játékként, hanem oktatási segédeszközként is használhatóak: a tanárok már az 1960-as évektől világszerte használják a legót a gyermekek problémamegoldó képességének fejlesztésére.

800px-lego_building_at_ksc.jpg

A Lego számos márkával működik együtt világszerte - de a NASA-val is, mint a Kennedy Űrközpontban látható fenti rakétakiállítás is bizonyítja. (forrás: Wikipedia)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr4818078376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása