Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A Pokémon-vonat

2023. június 26. - FuraTermék

A Pokémon ("zsebszörnyek" - ポケットモンスター) eredetileg kézi videójáték-konzolra tervezett játék formájában került piacra az 1990-es évek közepén Japánban, hogy aztán animeként induljon világhódító útjára - legutóbb okostelefonos applikáció verziója őrjített meg több millió embert a bolygón.

pokemon-with-you-train.jpg

Kelet-Japánban a helyi vasúttársaság jóvoltából rendszeresen közlekedik a fenti "játék"vonat. (forrás: jrailpass.com)

 

De nem csak rajzfilm, mozifilm vagy éppen kártyajáték formájában találkozhatunk a Pokémonnal: Japánban egy komplett vasúti szerelvényt alakítottak át játékvonattá - és nem csak a brand szerelmeseinek.

A Pokémon-vasút története 2011 márciusában kezdődött, amikor pusztító erejű földrengés és az azt követő szökőár (cunami) sújtotta Japán Tóhoku (東北地方) régióját - ha mindez nem lett volna elég, nem sokkal később még egy nukleáris katasztrófával is szembe kellett néznie a felkelő nap országának.

1024px-fallen_power_poles_in_ishinomaki.jpg

A 2011-es katasztrófa hatalmas károkat okozott emberéletben és anyagiakban egyaránt - a túlélőknek (köztük sok gyermeket) pedig életre szóló traumát jelentett. (forrás: Wikipedia)

 

A katasztrófában több, mint tízezer ember vesztette életét és több százezren váltak földönfutóvá, köztük rengeteg gyermek is, akiket mélyen traumatizáltak az események. Éppen rájuk gondolva a Kelet-japán Vasúttársaság (JR東日本) 2012 decemberében egy különleges, Pokémon-tematikájú festéssel ellátott vasúti szerelvényt helyezett üzembe az érintett térségben, amely eleinte különjáratként közlekedett, később azonban külön menetrendet kapott.

jr-east_pokemon_with_you_train_kiha100.jpg

Az első Pokémon-tematikájú vasúti szerelvény 2012 decemberében indult útjára, hogy egy kis örömet hozzon a környékbeli gyerekek életébe. (forrás: Wikipedia)

 

2017-ben újabb átalakítást eszközölt a vasúttársaság: a kívülről rikító sárga-piros festésű szerelvény belsejét teljesen pokémonosították: az ülések, a folyosó szőnyege, de még a lámpaburkolatok is speciális Pokémon-borítást és matricákat kaptak, egy vagont pedig teljesen Pokémon-játszóházzá alakítottak, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozhatnak.

pokemonseason1dvdboxset.jpg

Az eredetileg videójáték formájában fejlesztett Pokémon később animeként indult világhódító útjára. (forrás: Wikipedia)

 

pokemon-4.jpg

Vidám szerelvény szeli keresztül a japán tájat. (forrás: jrailpass.com)

 

Emellett a vezetőállásban kialakítottak egy gyermek-méretű kezelőpultot is, hogy a gyerekek is "vezethessék" a vonatot.

playroom-car-pikachu-themed.jpg

A szerelvényen helyet kapott egy játszókocsi is. (forrás: jrailpass.com)

 

Az Icsinoszeki (一関市) és Keszennuma (気仙沼市) városa között közlekedő szerelvényre elővételben lehet jegyet vásárolni - a szabad helyek általában hónapokkal előre be vannak telve -, maga az út pedig nagyjából két óráig tart (a menetrendet tartani kell, hiszen Japánban vagyunk!) az Ófunato-vonalon (大船渡線), ahol egyébként évekkel korábban megszűnt a menetrendszerű vasúti közlekedés. 

pokemon-2.jpg

A vagonokban minden a Pokémonra és főhősére, Pikachura emlékeztet. (forrás: jrailpass.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr418148032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása