Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

A végzet köve

2023. július 03. - FuraTermék

III. Károly néhány héttel ezelőtti királlyá koronázásakor a ceremónia során fontos szerepet jutott egy, a trón alá helyezett kődarabnak, amely egy évezredes hagyomány folytatását jelentette.

stone_of_scone_replica.jpg

A végzet kövének replikája Scone-ban. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban annak járunk utána, hogy mi ez a kő, és miben rejlik a jelentősége. Következzen a végzet, vagy sors köveként (Stone of Destiny) is ismert scone-i kő (Stone of Scone) története!

A homokkő-darab számos egyéb néven is ismert (attól függően, milyen eredetet tulajdonítanak neki), jelentőségét pedig az adja, hogy hosszú évszázadokon keresztül az új skót királyokat ezen a kövön ülve koronázták meg. Eredete a történelem ködös homályába vész; egyes legendák szerint ez a kő volt a zsidó nép bibliai pátriárkájának, Jákobnak a párnája (Stone of Jacob), míg más történetek szerint Írország és Skócia védőszentjének, Szent Kolumbának volt az utazóoltárja annak Brit-szigeteken tett utazásai során.

kenneth_macalpin.jpg

I. Kenneth skót király cseppet sem korhű, de annál művészibb ábrázolása a 17. századból. (forrás: Wikipedia)

 

A földhözragadtabb elképzelések szerint a kőtömböt már a kezdetekkor is koronázókőként használták, legelőször az ősi Dál Riata gael királyságban, amit aztán magukkal vittek Kaledónia (Caledonia) leigázásához, s így jutott el az első évezred végén a kialakuló Skót Királyságba. I. Kenneth - Cináed mac Ailpin - királyt (a 9. század közepén) már ezen kövön ülve koronázták uralkodóvá, utódai pedig a következő bő négyszáz évben szintén ezen a kövön esküdtek fel hazájuk királyának.

A követ a Perth városától északra fekvő Scone apátságában őrizték, innen ered a scone-i kő elnevezés is.

450px-edward_i_westminster_abbey_sedilia.jpg

I. Eduárd angol király, aki hadban állt Skóciával, s sikeresen rabolta el ellenségeinek koronázókövét, hogy aztán ezzel is jelezze mindenkinek - ő bizony Skócia uralkodója is. (forrás: Wikipedia)

 

Az angolokkal folytatott háborúskodás idején, 1296-ban I. Eduárd angol király hadizsákmányként magával vitte a követ, majd a westminsteri apátságban helyeztette el, s az angol koronázási trón, a Coronation Chair részévé tette vaspántok segítségével, így jelképezve, hogy mostantól az angol uralkodók egyben Skócia királyai is.

Egy legenda szerint az angolok nem az igazi kőre tették rá a kezüket, mert a kolostor felprédálásakor az igazi koronázókövet úgy elrejtették a szerzetesek, hogy azóta sem találják.

coronation_chair_and_stone_of_scone.jpg

A koronázókövet az angolok beleépítették a koronázó trónjukba. (forrás: Wikipedia)

 

Egy 1328-ban kötött angol-skót szerződés szerint a követ vissza kellett volna szolgáltatni jogos tulajdonosaiknak, erre azonban nem került sor a következő hatszáz évben - annak ellenére, hogy a két, korábban ellenséges állam 1707-ben formálisan is egyesült. 1950-ben skót diákok ellopták a westminsteri apátságból a követ - amit közben véletlenül eltörtek -, s az arbroathi apátság oltárán helyezték el. A rendőrség végül rátalált a kőre (vagyis most már kövekre), a (vissza)lopásban résztvevő négy diák ellen pedig nem emeltek vádat, mert féltek, hogy Skóciában komoly felháborodást váltana ki.

coronation_chair_with_stone_of_scone_westminster_abbey_3611549960.jpg

A végzet köve hosszú évszázadokon keresztül a londoni westminsteri apátságban pihent, hogy a mindenkori angol (majd 1707-től brit) uralkodót felkenjék rajta. (forrás: Wikipedia)

 

A végzet köve - amelyen számos szimbólum megtalálható - végül hivatalosan 1996 decemberében, hétszáz évvel elrablását követően tért haza Skóciába, ahol a főváros, Edinburgh várában helyezték el a többi skót koronázási ékszer társaságában...

replica_of_the_stone_of_scone_scone_palace_scotland_8924541883.jpg

Amíg létezett önálló Skót Királyság, a 14. század elejétől a mindenkori skót uralkodót a kő replikáján koronázták meg. (forrás: Wikipedia)

 

...ahonnan 2023 áprilisában ideiglenesen visszaszállították Londonba, hogy III. Károly május hatodikai koronázásán betölthesse történelmi szerepét, mint Skócia aktuális uralkodójának koronázóköve.

stone_of_destiny_travels_to_london_for_coronation_of_charles_iii.jpg

Legutóbb 2023. május 6-án kellett "bevetni" követ - mivel állandó otthona most már Skóciában van, ezért áprilisban el kellett szállítani Londonba. (forrás: Wikipedia)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr7218156622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása