Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Karácsony a nagyvilágban

2023. december 18. - FuraTermék

Mivel már csak néhány nap választ el bennünket az év egyik legfontosabb ünnepétől, a karácsonytól, a Barangolás Blog szerkesztősége úgy döntött, hogy ennek apropóján - és az év zárásaként - szétnéz a nagyvilágban, s közben a "Hol?", "Mikor?" és "Hogyan" kérdésekre keresi a választ az ünneplés kapcsán.

christmas_presents_and_a_tree.jpg

Karácsonyi ajándékok átadásra várva Finnországban - északi nyelvrokonaink karácsonyi szokásaiból ennél többet ma nem is fogunk mutatni. (forrás: Wikipedia)

 

Következzen a blog karácsonyi barangolása!

Mai ünnepi válogatásunk - mint minden válogatásunk - szubjektív, az egyes országok pedig a demokrácia jegyében ábécé-sorrendben követik egymást.

Etiópia 

Afrika egyik legősibb államában (amely ráadásul az elsők között volt, ahol a kereszténység elterjedt) a keleti ortodox hagyományokhoz hasonlóan a Julián-naptár szerinti december 25-én, azaz január 7-én tartják a karácsonyt (a helyi protestáns és római katolikus felekezetek szintén az állam által elismert napon ünnepelnek). 

800px-christmas_vigil_lalibela.jpg

Karácsonyi virrasztás Etiópiában. (forrás: Wikipedia)

 

Etiópiában a karácsonyt egy negyvenhárom napos böjti időszak - az úgynevezett próféták böjtje - előzi meg, amelyben a test és a lélek egyaránt megtisztulhat az ünnep előtt. Karácsonykor a helyi keresztények fehérbe öltöznek, közösen részt vesznek az éjféli karácsonyi misén, a közösségek tagjai pedig egy mezei hokihoz hasonló játékot, a dzsenát (gena) játsszák.

haile_selassie_genna.jpg

A dzsena játékában az etióp közösségek vezetői is hegyományosan részt vesznek - így tett egykor az ország utolsó császára, Hailé Szelasszié is. (forrás: Wikipedia)

 

Grúzia (Georgia)

Az újabban Georgia névvel is illetett Grúziában a helyi ortodox egyház szokásai szerint - a Julián-naptár csúszása miatt - szintén január 7-én tartják a karácsonyt. Ennek apropóján elsősorban a gyerekek színes jelmezekbe öltözve járják az utcákat, s karácsonyi dalokat énekelnek (a felnőttek pedig édességgel jutalmazzák őket). Ez az úgynevezett Alilo-menet (az "alleluja" kifejezés helyi változata alapján).

alilo_2008.jpg

Leginkább a középkori kereszteslovagok öltözékére emlékeztető jelmezbe öltözött gyerekek és felnőttek Grúziában. (forrás: Wikipedia)

 

Grúziában is népszerű a karácsonyfa-állítás (ez a nyugati szokás orosz közvetítéssel jelent meg az országban), de ennek egy helyi változata is elterjedt: a hagyományos grúz karácsonyfát mogyoró- vagy diófaágakból készítik el, majd díszítik fel. Itt a karácsonyi ajándékhozó egyébként 

Kuba

Kubában évszázados hagyománya van a karácsony megünneplésének (a családok az ebédet követően ilyenkor misézni mentek a templomokba), a szocializmus azonban komoly változásokat hozott ebben (is): 1969-ben Fidel Castro utasítására megszüntették a karácsony fizetett ünnepi státuszát, mondván, hogy a munkás kezekre az ünnepi asztal helyett a cukornád-betakarításnál van szükség az ültetvényeken...

nevtelen2.jpg

Éjféli mise Kuba fővárosában, Havannában. (forrás: usatoday.com)

 

1998-ban, II. János Pál pápa kubai látogatását követően enyhítettek a szigoron: december 25-e azóta szabadnap, a karácsonyt pedig a családok este ünneplik meg. Mivel a lakosság nagy része szegénységben él (sokaknak a külföldön élő családtagok által hazautalt jövedelem az egyetlen igazi bevételi forrás), ezért az ajándékozás és az otthonok díszítése nem annyira elterjedt - leginkább a külföldi turistákat kiszolgáló szállodák pompáznak ilyenkor karácsonyi díszekben.

Tajvan

A kisebbik Kínában 2001 előtt december 25-e nemzeti ünnep és munkaszüneti nap volt, de nem keresztény szokás miatt: 1947-ben ezen a napon fogadták el a Kínai Köztársaság alkotmányát. Habár a szigetország népességének csak töredéke tagja valamely keresztény felekezetnek, az utóbbi években a karácsony divatünneppé vált Tajvanon.

christmasland_in_new_taipei_city_2019.jpg

Karácsonyi (vagy "karácsonyi") fények és díszek Tajvan legnépesebb városában, Új-Tajpejben. (forrás: Wikipedia)

 

A nagyobb városok közterületét decemberben ünnepi díszbe öltöztetik, az ország legnépesebb városában, a fővárost körülölelő Új-Tajpejben pedig karácsonyi fesztivált szerveznek. Karácsony estéjén gyakoriak az ünnepi partik, és egyre népszerűbb az ajándékosztás is.

Uruguay

Dél-Amerika második legkisebb területű független államában a karácsony első napja, december 25-e munkaszüneti nap. Az országban az ünnepi időszak a szeplőtelen fogantatás napján, azaz december 8-án veszi kezdetét, amikor felállítják a karácsonyfát és feldíszítik az otthonokat. 

arbol_de_navidad_en_plaza_fabini.jpg

Karácsonyfa az uruguayi fővárosban, Montevideóban. (forrás: Wikipedia)

 

Szenteste, december 24-én a családok összegyűlnek az otthonokban, ahol sülteket és süteményeket fogyasztanak: népszerűek az olasz eredetű ételek és édességek, mint a panettone - a lakosság nagy része ugyanis olasz bevándorlók leszármazottja. Az étkezés után, éjfélkor utcára vonulnak, ahol tűzijátékkal és petárdákkal ünneplik Jézus születését. Az uruguayi karácsonyi hagyományok része az ajándékozás is, amit itt is a Mikulás, azaz Papá Noel hoz a gyerekeknek.

Mivel ez volt 2023 utolsó írása, a Barangolás Blog szerkesztősége ezúton is kellemes karácsonyi ünnepet és boldog új esztendőt kíván minden Kedves Olvasójának!

 

Jövőre találkozunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3518278051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása