Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Élet az istenek között

A legmagasabban fekvő települések

2024. szeptember 09. - FuraTermék

Az ember - adottságainak köszönhetően - a tengerszinthez minél közelebbi magasságon érzi igazán jól magát. Persze itt, Európában is előfordul, hogy több ezer méteres magasságban találunk településeket, de azért nem ez a jellemző, az igazán magas hegységek (Alpok, Kaukázus) két-háromezer méter feletti régiói pedig már lakatlan zónának számítanak. 

dingboche_settlement.jpg

A mai listánkról éppen hogy lemaradt nepáli Dingbocse falu a Himalája láncai között helyezkedik el 4410 méteres tengerszint feletti magasságban. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban bemutatjuk öt ország legmagasabban fekvő, állandóan lakott települését - mindegyik hasonló magasságban helyezkedik el, mint az öreg kontinens legmagasabb csúcsai, így a "Tovább" gomb után számoljunk heveny légszomjjal!

Mai listánkon "lentről" felfelé haladunk.

Parinacota (Chile)

A Chile északi részén fekvő, nagyjából harminc ember által lakott falu 4400 méteres tengerszint feletti magasságban, a bolíviai határ közelében helyezkedik el a nevét adó rétegvulkán szomszédságában. A település központi épülete a templom, amelyet a 17. században építettek, majd az évek során egy kis falu alakult ki körülötte.

800px-2005_11_12_21_iglesia_parinacota_chile.jpg

Parinacota nevezetes temploma. (forrás: Wikipedia)

 

A Lauca Nemzeti Park (Parque nacional Lauca) területén lévő település a templom mellett még egy kis, turisták (hegymászók) számára készült szállással is rendelkező természettudományi múzeumról is nevezetes, amelynek elsődleges célja a környékbeli magashegyi élővilág bemutatása. 

A települést és környékét az Augusto Pinochet vezette chilei rezsim - hiszen nem csak népelnyomással foglalkozhat egy diktatúra - 1979-ben nemzeti örökségi helyszínné nyilvánította.

parinacota_volcano.jpg

A falu közelében fekvő, szintén Parinacota névre hallgató rétegvulkán. (forrás: Wikipedia)

 

Karzok (India)

800px-karzok_tso_moriri.jpg

Karzok falu a Moriri (Hegyi)-tó közelében. (forrás: Wikipedia)

 

Az indiai Ladak szövetségi területen, a Himalája nyugati részén, 4595 méteres magasságban fekvő, Korzok néven is hivatkozott településnek 2011-ben ezerkétszáz lakója volt; hosszú időn keresztül itt vezetett keresztül az Indiát Közép-Ázsiával összekötő kereskedelmi útvonal, később pedig a környék törzsi vezetőjének szolgált szállásterületként. 

karzok_welcome_sign.jpg

Üdvözlőtábla, amelyen feltüntetésre került a biztonságért felelős rendőri egység száma is. (forrás: Wikipedia)

 

A település magját a nomád pásztorkodással foglalkozó helyiek által átmeneti szállásként épített házak jelentették. A lakosok többségének napjainkban is az állattartás (a kasmírgyapjú alapját jelentős kecske tenyésztése) biztosítja a fő bevételi forrást.

A közelben, majdnem hasonló magasságban fekszik egy háromszáz éves buddhista kolostor is, ahol közel hetven szerzetes éli mindennapjait.

korzok_gompa_korzok_village_rupshu_valley_ladakh_jammu_kashmir_india_26_08_09.jpg

A karzoki kolostor főépülete. (forrás: Wikipedia)

 

Santa Bárbara (Bolívia)

nevadodechorlque.jpg

Santa Bárbara, amely a bányászok védőszentjéről kapta nevét - az égi segítségre szükség is van a zord klíma és a kezdetleges bányászati körülmények miatt. (forrás: Wikipedia)

 

Az Andokban, Potosí megye területén fekvő, Szent Barbaráról (vagy idehaza jobban ismert nevén: Szent Borbáláról) elnevezett (Chorolque néven is ismert) település 4774 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik az 5552 méteres Cerro Chorolque hegy lábánál. A napjainkban kétezer-kétszáz ember (többségük kecsua) által lakott település fő bevételi forrása a bányászat: a szomszédos hegy ugyanis gazdag ónban, bizmutban, ezüstben, aranyban és rézben is.

A helyi bányászok nem egy nagy bányásztársaság, hanem a saját maguk által igazgatott bányászszövetkezet alkalmazottai.

800px-la_leona_chorolque.jpg

Az ásványkincsekben gazdag Chorolque-hegy. (forrás: Wikipedia)

 

Santa Bárbara a helyi legendárium szerint az egykori Inka Birodalom legmagasabban fekvő, állandóan lakott települése volt - ami biztos, megközelítése az eléggé fejletlen infrastruktúra (egy földút vezet ide a megyeszékhely Potosí városából) miatt még napjainkban is komoly kihívásnak tekinthető.

Tuiva (Kína)

A világ második legmagasabban található, állandóan lakott településének büszke (?) címét egy kínai (egész pontosan tibeti) falu, Tuiva (mandarin nyelven 推瓦村, tibetiül མཐུད་བ་གྲོང་ཚོ་) viseli: a magashegyi Puma Jumko-tó északkeleti partja mentén fekvő kicsiny, alig százhatvan ember által lakott település 5070 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. 

tuiwa-village-22-19568.jpg

Tavi panoráma tuivai módra. (forrás: greattibettour.com)

 

A tibetiek által lakott falu egy hagyományosan pásztorkodással foglalkozó vidéken fekszik, ennek köszönhetően a helybeliek fő megélhetési forrását is az állattartás (jaktenyésztés) jelenti. 

pumayumco_winter_mosaic.jpg

A Puma Jumko-tó műholdfelvételen. (forrás: Wikipedia)

 

La Rinconada (Peru)

A világ legmagasabban fekvő, állandóan lakott települése az Andok hegyvonulatai között, Peru keleti részén, a bolíviai határ közelében elhelyezkedő La Rinconada (jelentése: "Sarokba szorított"). Az előzőekben említett településekhez képest a perui város igazi metropolisznak számít a maga közel harmincezer lakójával - ezt pedig nem másnak köszönheti, mint az aranynak.

800px-la_rinconada_peru.jpg

A város, amit az aranybányászat hívott életre. (forrás: Wikipedia)

 

A település oldalában fekvő hegyen ugyanis a 2000-es évek elején aranyat találtak, s ez igazi modern kori aranylázat indított el: az addig csupán néhány száz kalandor aranyvadász által lakott vidéket egyből ellepték a gyorsan meggazdagodni vágyók. Manapság az aranybánya már egy magánvállalat tulajdonában van, amely érdekes kitermelési módszert alkalmaz: a bányászok harminc napig dolgoznak a cégnek ingyen, majd egy napot saját zsebükre termelhetnek a nemesfémből (egész pontosan annyit, amennyit a hátukon el bírnak cipelni).

A településen több ezren élnek szolgáltatásból.

800px-peru_altiplano2.jpg

Az Andok helyenként hatezer méter magasság fölé nyúló csúcsai között nem egyszerű a közlekedés. (forrás: Wikipedia)

 

Mivel a városban nincsen kiépített ivó- és szennyvízhálózat, La Rinconadában a tiszta víz hiányából fakadó megbetegedések száma magasabb a perui átlagnál; mivel a lakosok döntő többsége idénymunkás, ezért gyakori a nagy magasságra jellemző alacsonyabb oxigénszint miatti hypoxia, de az arany feldolgozása során használt higany miatti mérgezés sem ritka.

A bányászok egy része a közeli, 1200 méterrel alacsonyabban, a Titicaca-tó közelében fekvő Juliaca városában rendelkezik állandó otthonnal.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagbarangolo.blog.hu/api/trackback/id/tr6118462061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2024.09.09. 23:13:32

Lobuche messze Dingboche felett van. Ön tudom, mert järtam ott. Egyöbkönt Gorakh Shep van mög fentebb, de az lehet, hogy nem ällandán lakott.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_highest_settlements
süti beállítások módosítása