Érdekes helyek. Érdekes szokások. Érdekes történetek.

Barangolás a világban

Egzotikus országok 27.0 - Hawaii

2022. augusztus 08. - FuraTermék

Az egzotikus országokat, területeket bemutató sorozatunk huszonhetedik epizódjában visszatérünk a Csendes-óceán térségébe, hogy bemutassuk nektek az Amerikai Egyesült Államok egyetlen szövetségi államát, amely nem az amerikai kontinensen fekszik.

oahu_landscape.jpg

Panoráma Oahu szigetén. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után irány Hawaii! Aloha!

Tovább

Akik nem állnak szóba egymással

Megszakadt diplomáciai kapcsolatok

A modern államiság történetének elengedhetetlen része az egyes országok közötti kétoldalú diplomáciai kapcsolatok kialakítása és fenntartása - és adott esetben, a helyzet elmérgesedését követően annak megszakítása.

1024px-embassy_of_south_africa_in_bissau_guinea-bissau.jpg

A Dél-afrikai Köztársaság nagykövetsége Bissau-Guinea fővárosában, Bissauban. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban, amellyel visszatérünk a rövid nyári szünetünkről, néhány ilyen, megszakadt diplomáciai kapcsolatot mutatunk be nektek röviden.

Tovább

Gyermekkatonák

Manapság a Föld civilizált(abbnak gondolt) részein a gyerekek - tizenhét-tizennyolc évnél fiatalabb fiúk és lányok - katonaként való alkalmazása törvénybe ütköző és üldözendő cselekedet; de még most sem példa nélküli, hogy akár óvodás korú lurkók kezébe nyomnak karabélyt, hogy aztán azzal oltsák ki az ellenség életét.

800px-child-soldier-afrika.jpg

Gyermekkatona - rajz Elefántcsontpartól. (forrás: Wikipedia)

 

Mai írásunkban a gyerekek katonáskodásának történetét mutatjuk be röviden.

Mai posztunk témája egyesek számára felkavaró lehet.

Kérjük, ennek figyelembevételével kattints a "Tovább" gombra!

Tovább

Az istenek a fejükre estek

A világ legnagyobb részén egy 1980-as dél-afrikai-botswanai koprodukciós film, az Istenek a fejükre estek című alkotás hozta el az ismertséget egy ősi afrikai népcsoport számára.

kalahari_e02_00.jpg

A Kalahári-sivatag látképe Namíbiában. (forrás: Wikipedia)

 

Mai posztunkban röviden bemutatjuk nektek a szanok (busmanok) történetét!

Tovább

Egzotikus országok 26.0 - Man-sziget

Egzotikus országokat, területeket bemutató sorozatunk következő részében visszatérünk a vén kontinensre, s Feröer és Åland után megismerkedünk egy újabb állammal, amely nem teljesen független - mai úti célunk Európa nyugati része.

800px-sound_iom.jpg

A Man-sziget legdélibb részéből nyíló panoráma. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után ismerkedjünk meg röviden a Man-sziget múltjával és jelenével!

Tovább

A világ majdnem legrövidebb határa

Híd a Zambézi felett

Az állatvilágban gyakori, hogy egy adott faj tagjai territóriumokat jelölnek ki, s ezt körbejelölve fajtársaik tudtára adják, hogy itt bizony ki az úr. A civilizációnak köszönhetően az emberek is kialakították saját "territóriumaikat", s meghatározták ezek határait.

1024px-sunset_over_the_chobe_river.jpg

Észak-Botswanai naplementés panoráma. (forrás: Wikipedia)

 

A modern kori verzió az államhatár, amely - nevéhez hűen - az egyes államokat hivatott elválasztani egymástól. Mai posztunkban a jelenlegi egyik legrövidebb ilyen produktumot, a botswanai-zambiai államhatárt (vagy határocskát) mutatjuk be röviden!

Tovább

Diktárorok - 9. rész

Augusto Pinochet

Azon állami vezetők, akik a kortársaktól vagy az utókortól megkapják a "diktátor" jelzőt, nem egy esetben véres háborúk vagy államcsínyek során ragadják magukhoz a hatalmat - amitől aztán a legritkább esetben szabadulnak meg békésen (persze ha az elhalálozást nem tekintjük békés hatalomátadásnak). 

800px-augusto_pinochet_foto_oficial.jpg

A büszke államférfi és katonatiszt: Augusto Pinochet hivatalos portréja. (forrás: Wikipedia)

 

A 20. és 21. század diktátorait bemutató sorozatunk kilencedik részében megismerkedünk egy ilyennel: következzen Augusto Pinochet egykori chilei elnök rövid története!

Tovább

Viva Las Vegas!

A világ esküvő-fővárosa

Az egyesült államokbeli Nevada állam legnépesebb települése, Las Vegas az utóbbi évtizedekben elsősorban kaszinóiról vált világszerte ismertté (azon túl, hogy az 1950-es években az amerikai haderő rendszeres tűzijátékot rendezett a lakosok számára) - de nem csak ezek vonzzák az évente több százezer bel- és külföldi turistát a városba, hanem egy könnyített szolgáltatás is.

las_vegas_skyline_at_night_north_7314937576.jpg

Éjjeli panoráma Las Vegasban. (forrás: Wikipedia)

 

Nézzük meg, miért hívják az ezüstvárost a világ esküvő-fővárosának is!

Tovább

Tűzgömb az égen

A tunguszkai esemény

1908. június 30-a (az Oroszországban akkor használt Julián-naptár szerint június 17-e) a helyi, szokványos - tehát meglehetősen lassú - kerékvágásban indult az Orosz Birodalom amúgy sem villámgyors életviteléről ismert közép-szibériai régiójában: az őslakosok halásztak, vadásztak, s készültek az aznapi teendőik elvégzésére. Helyi idő szerint hét óra után nem sokkal azonban olyan esemény következett, amit még generációkkal később is emlegettek a környékbeliek.

2013_chelyabinsk_meteor_trace.jpg

A 2013-as cseljabinszki meteoresemény az egyik legjobban dokumentált találkozásunk egy idegen égitesttel. A légkörben felrobbanó meteor által keltett lökéshullámok óriási károkat okoztak az orosz nagyvárosban és környékén. (forrás: Wikipedia)

 

A "Tovább" gomb után következzen a tunguszkai esemény (Тунгу́сский фено́мен vagy Тунгу́сский явление) rövid története!

Tovább

Pénz nélküli országok

Mai válogatásunkban azon országok közül mutatunk be néhányat, amelyek az utóbbi években, évtizedekben úgy döntöttek, hogy búcsút mondanak saját pénznemüknek, s egy sokkal kurrensebb devizára váltanak át - vagy névleg ugyan használatban van valamilyen saját pénz, de a közforgalomban egészen mást alkalmaznak.

brazil_portinari_banknote_obverse.jpg

Brazil 5000 cruzados bankjegy. Habár az 1980-as és 1990-es években Brazília úgy cserélte a pénznemeit, mint más az alsóneműt, a kontinensnyi országgal csak ennyit foglalkozunk mai írásunkban. (forrás: Wikipedia)

 

Nézzük meg a saját pénznem nélküli országokat!

Tovább
süti beállítások módosítása